Gruppresa till Albanien | Specialresor
Rundresa / Albanien

Albanien-ett land i snabb förändring

10 - 17 okt Full­bokad
Följ med oss på en resa där det mesta ingår i priset, där du har extra trygghet i form av sjuksköterskeutbildad personal och med max 25 deltagare.
Resan utgår från Arlanda, kontakta oss om du önskar flyga från Köpenhamn.

Välkommen till ett land i snabb förvandling från en i nästan 50 år sluten diktatur till dagens pulserande Medelhavsresmål. Vi letar upp några av landets guldkorn, från kända till mer okända orter, världsarv och vackra vildmarker. Även om Albanien har stora problem och många utmaningar framför sig på sin ”förvandlingsresa” är det vänligheten, hjälpsamheten och att man känner sig trygg på ett gammaldags sätt som oftast gör starkast intryck på dig som turist. Vi upplever utvalda delar av Albanien tillsammans med vår svensktalande lokala guide. Vill du upptäcka en outforskad del av Europa? Då är Albanien ett resmål för dig!

Avgång

10 oktober 2021

Från

Arlanda

Reslängd

8 dagar

Pris

15 410 SEK

Ingår i resan

 • flygresa med Austrian från Arlanda via Wien till Tirana tur och retur inklusive
  bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
 • flygskatter och avgifter
 • bussresor enligt program i Albanien
 • sju övernattningar i dubbelrum
 • svensktalande lokalguide
 • utflykter och entréer enligt program
 • sex frukostar samt en frukostpåse
 • sex luncher
 • fem middagar
 • måltidsdryck i Albanien; 2 glas husets vin eller öl/läsk/juice samt vatten och kaffe
 • dricks till lokalguide, chaufför med flera
 • färdledare från Specialresor samt en sjuksköterska
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Pris från Kastrup lämnas på förfrågan.

Enkelrumstillägg: 1 930:-

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information på info@special-resor.se

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Mer information

Max antal deltagare: 25

Öppet köp t o m 1 aug 2021
För att ni ska känna er trygga med att boka en resa under rådande omständigheter erbjuder vi öppet köp. Det betyder att ni betalar in anmälningsavgiften enligt nedan, och att den återbetalas om ni avbokar före ovan angivet öppet köp datum.

På resor med våra orange symboler finns en personal som har sjuksköterskeutbildning. I första hand är färdledarens fokus att leda hela gruppen i sin roll som färdledare. Om en plötslig och oväntad situation uppkommer har vår medföljande sjuksköterska sin adderade kompetens att luta sig mot i bedömningen och hanteringen av situationen. Läs mer om vår resebemanning genom att trycka här.  

Läs hela programmet här

Program

 • Dag 1 Ankomst Tirana

  Samling på Arlanda flygplats kl 06.30. Önskar du flyga från Köpenhamn, kontakta oss.
  Vi flyger med Austrian Airlines via Wien till Tirana. Vår svensktalande guide möter oss på flygplatsen i Tirana på eftermiddagen och vi tar oss en kort sträcka med buss till vårt mycket fina hotell i centrala Tirana. Vi bor tre nätter i Tirana innan vi beger oss söderut till Gjirokaster där vi bor tre nätter, och resan avslutas med en natt i Berat. Genom att bo på olika platser kan vi utforska Albanien från norr till söder och täcka in de allra bästa platserna i detta lite ”oväntade” land. Vårt hotell i Tirana håller hög klass och har ett suveränt läge på huvudgatan i hjärtat av staden, med gångavstånd till alla stora sevärdheter. Hotellet är omgivet av en stor medelhavsträdgård och erbjuder en fin utomhuspool som är uppvärmd av solens strålar. Vi gör oss hemmastadda på hotellet och går därefter tillsammans med vår guide ut för att äta middag (valfritt då middagen inte ingår i resans pris).

 • Dag 2 Tirana

  Idag väntar Albaniens huvudstad Tirana med sina färgsprakande byggnader. Vi gör en intressant guidad promenad genom de centrala delarna med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skanderbeg torget stod för inte allt för länge sen diktatorn Enver Hoxha staty, och här gör vi ett besök på Bunkart2. Ett museum om den hänsynslösa regimen i Albanien där vi får en insikt i landets grymma historia.

  Vår guide tar oss med till ett konstgalleri och berättar om konstnären som var en politisk fånge under diktaturen. Intressant och engagerande! Vi ser det mystiska Kvarteret Blloku, den förbjudna staden i det stängda landet, där landets ledare levde skyddat och utan insyn. Vi äter en gemensam lunch under dagen, har lite ”egentid” och avslutar dagen med en god middag på en av Tiranas trevliga restauranger.

 • Dag 3 Shkoder

  Idag väntar en spännande heldagsutfärd norrut till staden Shkoder som ligger vid södra sidan av Shkodersjön. Här tittar vi på maskeradtillverkning och får en guidad promenad. På programmet denna dag finns även en känd agriturismgård, där gammalt möter nytt och modernt möter traditionellt, ett företag som genomsyras av kreativitet, uppfinningsrikedom och stolthet. Här upplever vi en lunch med många goda smaker tillagad av ekologiska råvaror, en fröjd för öga och smaklökar! Allt som serveras på tallrikarna kommer så klart från de egna ägorna. Man har ett eget mejeri, slakteri, fruktkonservering och annat som har med omhändertagandet av skörden att göra. Vi är tillbaka i Tirana tidig kväll och avslutar dagen med en lättare middag på hotellet.  

 • Dag 4 Tirana - Gjirokaster

  Vi checkar ut från hotellet och beger oss söderut. Vi stannar till för en gemensam lunch i en fin restaurang vid Vjosa floden som genomkorsar Albanien och mynnar ut i Adriatiska havet. Efter lunch fortsätter vi vår resa vidare genom vackra landskap mot vårt slutmål för dagen, stenstaden Gjirokaster. Under eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell som ligger i den gamla stadskärnan. Lite ”egentid” och till kvällen ses vi igen för att äta middag på en av Gjirokasters trevliga restauranger.

 • Dag 5 Gjirokaster

  Den vackra Unesco-staden Gjirokaster kallas även staden som glimmar eftersom kalkstenen på gågatorna och taken på stenhusen skimrar när det regnar. Under en förmiddagspromenad lär vi känna ”staden med tusen steg”, byggd på de branta sluttningarna i Drinodalen. Även Gjirokaster, liksom Berat, är en världsarvsstad tack vare den särpräglade ottomanska arkitekturen från 1600-talet. Hundratals boningshus med karaktäristiska tak av sten, träbalkonger och vita stenväggar.

  Att komma ut på landet i Albanien är som att åka 100 år tillbaka i tiden, byarna är ålderdomliga och längs vägkanten vandrar ofta åsnor. Vår guide tar oss med ut på landsbygden till en by nära Gjirokaster för att vi ska få en insyn i livets utmaningar ute på landet i dagens Albanien. Vi besöker en familj som även tar emot oss som lunchgäster, det blir ett speciellt möte där vi lär oss mer om hur det är att vara bonde nu jämfört med förr. Vi är tillbaka vid hotellet under eftermiddagen och resten av dagen är till eget förfogande med middag på egen hand.

 • Dag 6 Ksamil - Butrint

  Vad saknas på resan? Kust och hav så klart! Vi beger oss ut mot kusten och Ksamil vid Joniska havet. Dit är det en vacker bussresa förbi berg och genom dalar. Väl framme kan vi njuta av turkosblått vatten och gott om ”egentid” till bad och naturupplevelser. Att rekommendera är att slå sig ner en stund på en av serveringarna längs den vackra havsbukten och köpa in något gott att äta och dricka. Vi kommer även att resa tillbaka i tiden då vi besöker Butrint, en stor och mycket stämningsfull arkeologisk fyndplats, drygt 3000 år gammal. Butrint har varit både grekisk koloni och romersk stad. Det är en fantastisk och fantasieggande upplevelse att dröja en stund i amfiteatern, att flanera bland pelare och portaler och i det gamla badhuset som omges av frodig grönska och där salta, varma havsvindar sveper in. Även Butrint är upptaget på UNESCO:s världsarvlista. Det är en heldag på kusten, då vi avslutar dagen med middag i Ksamil innan vi återvänder till Gjirokaster och vårt hotell.

 • Dag 7 Gjirokaster - Berat

  Vi checkar ut från hotellet och beger oss norrut igen, till staden Berat som är med på UNESCO:s världsarvslista, och en av Albaniens stora sevärdheter. Berat är även kallad ”staden med de tusen fönstren” på grund av sina historiska hus med många fönster som är byggda på terrasser längs klippsidan. Det var på 1200-talet som den befästa staden byggdes högst upp på en kulle med kontroll över floden Osums dalgång. Vår guide tar oss med på lunch och en rundtur bland Berats urtida moskéer, kyrkor och över 300 år gamla bebodda hus. Det är en unik upplevelse som ger en glimt av hur livet var när Ottomanska riket, Turkiet, härskade över Albanien. Dagens avslutas med besök, provsmakning och middag hos en av traktens vingårdar. Albanien är ett intressant vinland, då man var en del av den tidiga vinutvecklingen i Europa. Vinkulturen har dock påverkats kraftigt av det Ottomanska riket då vinproduktionen i princip försvann helt för att sedan blomstra en period tills man hamnade bakom järnridån, då vinkulturen återigen fick sig en törn. Idag jobbar man för att höja kvalitén och man fokuserar mycket på de inhemska druvorna. Området omkring Berat framhålls ofta som ett av de bästa vinområdena i Albanien. Övernattning på hotell i Berat.

 • Dag 8 Berat -Tirana -hemresa

  Vi checkar ut från hotellet på morgonen och styr bussen i riktning mot Durres. Här stannar vi till för en tidig lunch och en guidad promenad innan vi far vidare till Tiranas flygplats. Planet går via Wien och avgår Tirana vid 15.00-tiden. Vi landar på Arlanda omkring kl 20.00.