Albanien - vandringsresa – Specialresor
Albanien / Albanien

Albanien - vandra på hemliga stigar med hisnande vyer

7 - 14 jun
Följ med på en vandringsresa till Europas kanske allra sista hemlighet, nämligen de vackra bergsområdena i norra Albanien, på gränsen till Montenegro. Vill du vandra i oexploaterad natur och på ”outforskade” stigar? Då är denna resa för dig! Vi utlovar hisnande vyer, gröna dalar, skyddande lövskogar, lagunblått vatten, vattenfall och givetvis lite slit och ömma muskler.
En resa med max 18 deltagare. Flyg från Kastrup på förfrågan.

Avgång

7 juni 2023

Från

Arlanda

Reslängd

8 dagar

Pris

16 820 SEK

Ingår i resan

 •  flygresa med Austrian från Arlanda via Wien till Tirana på utresan, samt retur med Lufthansa från Tirana via München till Arlanda, inklusive bagage(tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
 • flygskatter och avgifter
 • bussresor enligt program i Albanien
 • sju övernattningar i dubbelrum
 • svensktalande vandringsguide
 • sju frukostar
 • fem luncher; två på restaurang och tre lunchpaket
 • sju middagar
 • måltidsdryck; vatten till lunch, samt 2 glas husets vin eller öl/läsk/juice, vatten och kaffe till middag
 • dricks till busschaufför med flera
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Enkelrumstillägg: 1.900:-

Flyg från Kastrup på förfrågan.

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information info@special-resor.se

Mer information

Max antal deltagare: 18

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Nivå: Medelsvår - en vandring för dig med vandringsvana och god kondition med sikte på outforskade marker och varierande terräng. 

Läs hela programmet samt mer utförlig vandringsinformation här

Program

 • Dag 1 Ankomst Shkoder

  Samling på Arlanda flygplats sker kl 04.30. Vi flyger med Austrian Airlines via Wien till Tirana. Vår svensktalande guide möter oss på flygplatsen i Tirana och tar oss med direkt till staden Shkoder som ligger vid Shkodersjön. Efter incheckning på vårt hotel tar vår guide oss med på en promenad runt i staden som är präglat av både italiensk och österrikisk arkitektur. Dagen avslutas med en gemensam middag och vi får oss sedan en god natts sömn så alla energidepåer är påfylld inför kommande vandringsdagar. Vi byter boende flera gånger under resans gång och det är givetvis för att vi skall få med oss det bästa av de vackra bergsområdena.

 • Dag 2 Komanisjön, Valbona Nationalpark

  Egen buss till Komanisjön och en spektakulär båttur, en tur som anses vara en av de finaste upplevelserna i Albanien. Omgivningarna är vackra med smaragdgrönt vatten och mäktiga kalkstensberg. Vår färd fortsätter med buss upp bergen till Valbona Nationalpark där vi påbörjar vår vandring. Vi går denna dag längs med Valbonaälven, genom bokskog och över öppna fält, och så småningom når vi byn Valbone. Det är lätt vandring denna dag, så bara att njuta av de vidunderliga vyerna. Gemensam middag på en lokal restaurang i Valbona, där vi bor två nätter.

 • Dag 3 Cerem

  Dagens vandring utgår från Cerem, Valbonadalens högst belägna by. Vi tar oss uppåt genom en lummig skog, passerar en fåraherdeby och gör ett stopp för en välförtjänat kaffekopp, bryggt direkt över elden. Vår medbragta lunch intar vi faktisk i grannlandet Montenegro med en fantastisk panoramavy över de 2500 meter höga topparna som omger oss. Vi återvänder till Cerem för vidare färd med buss tillbaka till vårt boende. Gemensam middag.

 • Dag 4 Valbonapasset, Theth Nationalpark

  Idag skall vi ut på kanske den vackraste av vandringar i Albanien. Från en nationalpark skall vi ta oss över till en annan. Vi vandrar genom ett pass belägen på cirka 1800 meter över havet och utsikten härifrån kommer vi sent att glömma. Vyerna är oslagbara! Vi ser ut över nationalparkerna Theth och Valbona, över till Montenegro och in mot Kosovo. Vårt bagage lastas på hästar och själva bär vi bara vad det som behövs under dagen. Stigen går uppåt i serpentiner, för sedan vända neråt mot alpängar, och i dessa gröna omgivningar njuter vi av vår medhavda picknicklunch. Dagens slutstation är byn Theth, som länge var en isolerad by utan vägar till omvärlden. Här checkar vi in på vårt charmiga pensionat för de kommande två nätterna. Ute på terrassen kan man inta en välförtjänt vila och bara njuta av stillheten och utsikten innan kvällens middag.

 • Dag 5 Blå ögat och Nderlyse

  Dagens vandring startar direkt från vårt boende och vi beger oss genom byn ned genom dalen. Längs vägen passerar vi ett av de få isoleringstorn som finns kvar i Albanien och vars syfte var att skydda familjemedlemmar som låg i blodsfejd. Under dagarna tillsammans med vår guide kommer vi lära oss mycket om både historien och kulturen i detta fascinerande land. Vår vandring tar oss så småningom till källan Blå ögat, formad av erosion och smältvatten. Vackra omgivningar för lite vila och att njuta av vårt lunchpaket. Idag har vi hållit oss nere i dalen, så inte så många höjdmeter, men underlaget är bitvis mer stenigt. Middagen serveras på vårt pensionat.

 • Dag 6 Qaf Thorre, Tirana

  Det är dags att lämna de nordalbanska nationalparkerna och bege sig tillbaka till civilisationen. Vi vandrar mot Qaf Thorre passet innan vi med buss tar oss mot Tirana. På vår väg mot huvudstaden stannar vi vid en populär ekologisk gård för en välförtjänt avslutningslunch. Maten lagas på lokalt producerade råvaror och vi får prova många olika smårätter. Väl framme i Tirana, checkar vi in på vårt centralt belägna hotell. Hotellet håller hög klass och har ett suveränt läge på huvudgatan i hjärtat av staden, med gångavstånd till alla stora sevärdheter. Hotellet är omgivet av en stor medelhavsträdgård och erbjuder en fin utomhuspool som är uppvärmd av solens strålar. Middag på en restaurang nära hotellet. 

 • Dag 7 Tirana

  Idag skall vi få uppleva Albaniens huvudstad under en intressant guidad promenad genom de centrala delarna med fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skenderbeg torget stod för inte allt för länge sedan diktatorn Enver Hoxha staty. Vi åker igenom Kvarteret - Blloku. I detta fattiga, bergiga land var Kvarteret ett mytiskt begrepp, det var Makten, Palatset och Storebrors kontrollrum. Det var den förbjudna staden i det stängda landet, det var här de albanska ledarna bodde, skyddade av soldater och poliser, fredade från insyn. Lunch på egen hand och eftermiddagen till eget förfogande. Hotellet kan erbjuda spa, hamam, bastu och massage, kanske något för stela muskler? Vi samlas igen lite senare för avslutningsmiddag på en fiskrestaurang, där vi får smaka på skaldjur och fisk i en härlig blandning.  

 • Dag 8 Hemresa

  Efter frukost och en lugn morgon checkar vi ut från hotellet och styr bussen mot Tiranas flygplats. Planet avgår från Tirana kl 11.50. Vi mellanlandar i München och landar på Arlanda cirka kl 17.40.