Alsace - Icakuriren/Hemmets Journal – Specialresor
Alsace / Frankrike

Vin, natur & kultur i pittoreska Alsace

9 - 13 sep
Den franska regionen Alsace är känd för sitt goda vita vin, sina pittoreska byar med korsvirkeshus och sin vackra natur. För att verkligen ta in omgivningarna och hinna med att njuta, har vi valt att bo i idylliska omgivningar med böljande vinfält runt om, längs med den berömda ”La Route des Vins”. Alsacevinerna är kända för sin höga kvalité och under dessa dagar får vi lära oss mycket om lokala vin-och mattraditioner. Även ett besök i ”Europas huvudstad” Strasbourg hinns med. Följ med på en resa där det mesta ingår i priset.
Avresa från Kastrup på förfrågan.
Vänta inte med att boka, vi har endast 25 platser

Avgång

9 september 2023

Från

Arlanda

Reslängd

5 dagar

Pris

22 280 SEK

Ingår i resan

 • flygresa med Swiss Air, Arlanda-Zürich flygplats, tur och retur inklusive bagage

 • flygskatter och avgifter

 • bussresor enligt programmet i Frankrike

 • fyra övernattningar i dubbelrum

 • svensktalande lokalguide dag 1-4

 • whispers (hörsnäckor vid utflykter)

 • besök och vinprovning på Cave de Turckheim

 • ostbesök med provsmakning

 • vinvandring och vinprovning på familjeägd vingård

 • guidad stadspromenad i Colmar och Strasbourg

 • båttur i Strasbourg

 • fyra frukostar

 • två 2-rätters luncher

 • fyra 2 eller 3-rätters middagar  

 • måltidsdryck; 1 glas vin/1 öl (2-rätters) /2 glas vin/1 öl (3-rätters), vatten och kaffe

 • dricks till guider och busschaufför

 • representant från Icakuriren/Hemmets Journal

 • färdledare från Specialresor

 • resegaranti via den statliga resegarantin
   


   

Tillval

Enkelrumstillägg: 2.380:-

Flyg från Kastrup på förfrågan.

Mer information

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information info@special-resor.se

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Läs hela programmet här

Program

 • Dag 1 Ankomst Saint Hippolyte

  Samling och incheckning på Arlanda flygplats kl 07.00. Swiss Air flyger direkt till Zürich och vi landar vid 12-tiden. Här väntar vår buss och svensktalande guide för att ta oss norrut mot den berömda vinvägen ”Route du Vin” och vår utvalda by Saint Hippolyte (ca 17 mil). Vi tar ett stopp längs med vägen där det ges möjlighet att köpa något att äta och dricka. När Ludvig den XIV besökte Alsace för första gången, skall han ha utropat: ”Åh, vilken vacker trädgård!” Man är benägen att hålla med honom, omgivningen är slående vacker med vinfält som sträcker sig åt alla håll, Vosges fjällen är ständigt närvarande i bakgrunden och de små pittoreska byarna avlöser varandra. Vi ankommer vårt hotell under eftermiddagen. Efter incheckning finns lite ledig tid att in omgivningarna, hotellet ligger vackert till omgivet av vinfält åt alla håll. Tidig kväll samlas vi för en aperitif och middag i hotellets restaurang.  

 • Dag 2 Cave de Turckheim, Maison de Fromage, Colmar

  Efter frukost beger vi oss iväg till vårt första vinbesök, närmare bestämt vinkooperativet Cave de Turckheim. Kooperativet bildades år 1955 och har idag 216 vinodlare anslutna, som tillsammans förfogar över 360 hektar vinodlingar. Systembolaget har flera av deras viner i sitt sortiment, vilket gör det lite extra intressant att besöka. Vi får en visning och tar även en tur ut i de tillhörande vinfälten och lär oss se skillnaden på de olika druvsorter som t ex Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris och Muscat. Givetvis får vi smaka på lite olika viner innan vi avslutar besöket. Lagom till lunch ankommer vi Maison de Fromage, ”osthuset” belägen i Munsterdalen, känd för sin berömda ost med samma namn. På menyn blir det givetvis inslag av ost och efter lunchen får vi en introduktion till Munster ostens historia och produktion.

 • Dag 3 Scherwiller, Haut-Koenigsburg

  Ny dag och nya upplevelser, idag vid det vackra området runt Scherwiller, en kort bussresa från hotellet. Själva byn är som tagen ur en äventyrssaga med sina färgglada blombeklädda hus.

  Tillsammans med vår vinbonde gör vi en liten vandring (ca 2 timmar, 4-5 km) bland vinfälten. Vi stannar till för lite energipåfyllnad  längs med vägen innan vi anländer den trevliga vingården som drivs av en passionerad familj. Här odlas vin efter innovativa och miljövänliga principer med en produktion som är 100% ekologisk. Vi får även denna dag en inblick i en vinodlares vardag och njuter sedan av en härlig lunch, utomhus om vädret tillåter. På menyn står givetvis smakprov av deras viner samt lokala kallskurna produkter som ostar, korvar, bröd och annat gott.  

  Efter lunch sätter vi oss i bussen och fortsätter till Haut-Koenigsbourg. Som svensk är det nästan en plikt att besöka denna imponerande borg. Beläget högt på en klippa överblickande den bördiga slätten ser borgen ointaglig ut, men svenskarna lyckades under 30 åriga kriget med det omöjliga och intog och raserade borgen. Borgen är efter många års restauration i perfekt skick och är ett imponerande exempel på en 1400-talsborg i Alsace. Vår entréavgift får ses som en avbetalning för sveda och värk. Efter denna påminnelse av vår svunna stormakt beger vi oss tillbaka till vårt hotell. Middag på lokal restaurang i Saint Hippolyte.

 • Dag 4 Strasbourg

  Vi börjar med en lugn morgon och lunch på egen hand. Tidig eftermiddag sätter vi oss i bussen för en dryg timmes bussresa norrut till Strasbourg. Vi skall bekanta oss lite med staden där förtid, nutid och framtid möts i skön harmoni. Strasbourg omnämns som ”Europas huvudstad” och är i dag säte för både Europaparlamentet, Europarådet och Europadomstolen. Här samlas alla EU-parlamentariker en vecka per månad, vilket sätter en stark internationell prägel på den annars så pittoreska staden. Vi börjar med en guidad promenad och besöker bland annat den pampiga Cathedral Notre-Dame-de-Strasbourg, som det tog över 400 år att bygga. Vi promenerar även genom den medeltida stadsdelen ”La Petite France” med sina välbevarade korsvirkeshus och små trånga gränder. Vår guide berättar om stadens rika, men också konfliktfyllda historia. Lite ledig tid ges att strosa runt på egen hand, ta en kaffe med något sött till, elsassarna älskar det söta. De tycker även om öl och här i Strasbourg finns det många ”vattenhål”. Innan middagen hinner vi med en båttur på floden Rhen, och passerar bland annat Europaparlamentet.

  Vår avslutningsmiddag serveras i Strasbourgs vackraste och mest kända byggnad, Maison Kammerzell. Fasaden på detta 1400-tals hus är rikt utsmyckad och kommer speciellt till sin rätt på kvällen. I dessa historiska omgivningar väntar en kulinarisk upplevelse, en fin avslutning på händelserika dagar. Vi är åter på hotellet vid 22-tiden.

 • Dag 5 Hemresa

  Efter en tidig frukost checkar vi ut från vårt hotel, och beger oss mot Zürich flygplats. Flyget går direkt till Arlanda där vi landar vid 15-tiden.