Andalusien / Spanien

Mystikens Andalusien

17 - 23 sep
I Andalusien finns allt som krävs av en minnesvärd resa. Här finns inte bara det milda Medelhavsklimatet, stränder och salta vågor utan också genuina kulturstäder, höga berg och trevliga små byar. Tillsätt inflytandet från den arabiska kulturen, arkitekturen, landskapet och du får det oförglömliga mystikens Andalusien. En historisk del av Spanien som vi upplever tillsammans med vår svensktalande lokalguide.

Avgång

17 september 2024

Från

Arlanda

Reslängd

7 dagar

Pris

19 990 SEK

Ingår i resan

 • flygresa med Scandinavian Airlines, Arlanda - Malaga tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter
 • bussresa enligt programmet i Spanien
 • sex övernattningar i dubbelrum
 • utflykter och transfers med svensktalande lokalguide enligt programmet
 • guidning i Malaga, Motril och Almenucar
 • entré till och expertguidning (skandinavisktalande/översättning till svenska)
  av Alhambra samt trädgården Generalife
 • entré till och guidning av familjeägt skinkförädlingsföretag, inkl provsmakning
 • besök på vingård samt provsmakning (ett glas)
 • whispers (hörsnäckor vid guidning)
 • sex frukostar
 • lunch; i Malaga dag 1, Alhambra, Motril och en i Capileira
 • tre middagar; en buffé på hotellet, en 3-rätters i Almunecar med flamencomusik samt en 3-rätters på vinbodega
 • måltidsdryck i Spanien; ett glas (lunch) och två glas (middag) vin/öl/läsk, vatten och kaffe (oftast espresso)/te
 • dricks till lokalguide och chaufför
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Tillägg för enkelrum i 6 nätter: 2.490:-

Mer information

Se över ditt reseskydd. Avbeställningsskydd och reseförsäkring ingår inte i resans pris.

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information info@special-resor.se

Läs hela programmet här

Program

 • Dag 1 Ankomst till Almunecar

  Samling på Arlanda flygplats tidig morgon kl 04.15. Vi flyger direkt till spanska Malaga och provinsen Andalusien. Flygtiden är på ungefär fyra timmar och efter inflygning över den vackra solkusten landar vi i Malaga, där vi möts av vår spanska buss och svensktalande lokalguide. Vi passar på att äta en god lunch på en strandrestaurang strax utanför Malaga. Mätta och nöjda åker vi sedan vidare utmed den vackra kusten och tar oss till Almunecar, en lugn och trygg småstad på Costa Tropical. Klimatet är subtropiskt, vilket beror på det varma havet och närheten till de höga bergen i Sierra Nevada. Endast 33 km skiljer skidbacke och badstrand åt under vinterhalvåret. I det gynnsamma kustklimatet odlas idag frukter som avokado, mango och inte minst den lokala frukten cherimoyan.

  Vi checkar in under eftermiddagen på vårt centralt belägna Hotel Suites Albayzin del Mar, vår hemvist under vistelsen i Spanien. Mystik är utlovad och då förundras vi inte av att Aladdin, som hämtad ur ”Tusen och en natt”, hälsar oss välkomna utanför hotellets spegeldörrar. Hotel Suites Albayzin del Mar kallas även för spegelpalatset och har en alldeles egen stil som bryter det standardiserade hotellmönstret. Alla rum har balkong ut mot det fina poolområdet, hotellets egen cherimoyaskog och havet en bit bort. Almunecar är en stad som känns genuint ”spansk” med ett levande vardagsliv. För den som vill bada i havet är det bara åttahundra meter till stranden. Efter lite egentid äter vi en gemensam middag på kvällen i hotellets matsal.

 • Dag 2 Almunecar

  Efter en god frukost i hotellets restaurang finns möjlighet att lära känna omgivningarna lite bättre. En guidad promenad under förmiddagen tillsammans med vår lokalguide gör oss mer hemmastadda i vår stad. Almunecar bjuder på trevliga butiker i gammal och ny stil samt sevärdheter som Feniciernas gamla saltfabrik, San Miguel-borgen, romerska lämningar samt botaniska och ornitologiska parker.

  Någon kanske längtar efter en härlig promenad utmed havet eller att strosa runt i gamla stans gränder. Lunch kan vi varmt rekommendera på någon trevlig strandrestaurang. Pröva gärna friterad fisk, en lokal specialitet. ”Hemma” på hotellet kan man njuta på sin balkong och prova hotellets pool i fantastisk miljö med fontäner och en poolbar (poolen är uppvärmd av solens strålar). Hotellets SPA-avdelning kan vara ett alternativ och vara en skön avkoppling under dagen. Senare på kvällen tar vi en promenad till gamla stan för att äta middag på en trevlig restaurang där vi får uppleva flamencomusik och dans, en härlig tillställning!

 • Dag 3 Las Alpujarras

  Idag väntar Las Alpujarras, en för många höjdpunkten på resan. Ett förtrollande vackert område som ligger på södra sidan av Sierra Nevada. Vi besöker de vita byarna Pampaneira och Capileira. Underbara hantverk som färgstarka trasmattor, keramik och intarsia finns att fynda här och vi kommer också att ha Spaniens högsta bergstopp Mulhacén i blickfånget under större delen av dagen. Husen i byarna är renodlat arabiska i sin arkitektur, taken är platta utan tegel och ligger i små klungor som förbinds med broar. Byarna är identiska med byar i marockanska Rifbergen.

  Under dagen kommer vi att få smaka traktens lokala delikatesser i form av goda tapas, med bland annat skinka, ost, bröd och till det dricker vi det lokala bergsvinet. Alpujarras är berömt för sin unika lufttorkade serranoskinka och givetvis gör vi ett besök hos ett familjeföretag där man torkar och säljer skinkor. Vi tas med på en fascinerande promenad genom familjens lokaler med tusentals skinkor hängandes i taket ovanför.

  Efter en härlig dag i bergen kör vi ner genom dalen, igenom kurorten Lanjaron till den eleganta vingården Bodegas Senorio de Nevada. Här väntar en guidad promenad bland vinrankor och jäsningsfat. Konceptet tillåter enbart kvinnor att plocka druvorna på gården. Självklart provsmakar vi ett glas vin och därefter äter vi en välsmakande middag med vacker utsikt över Sierra Nevadas bergsmassiv.

 • Dag 4 Motril

  Idag skall vi åka österut och upptäcka grannstaden Motril. På vägen dit kommer vi att göra en avstickare till en olivoljeproducent som kommer att berätta allt om olivoljans historia och hur man tillverkar den. Staden Motril har sedan 900-talet varit en viktig del av Andalusiens sockerproduktion, det började med Morernas intåg på 900-talet. Av den exotiska grödan sockerrör gjordes socker, melass och rom. Idag finns det inga odlingar eller fabriker i drift. Vi kommer att besöka ett museum som visar dess historia. Lunch äter vi invid havet och då är det Paella som står på menyn. Vi är åter på hotellet tidig eftermiddag för att sedan ha egen tid resten av dagen.

 • Dag 5 Ledig dag

  Idag är det en helt ledig dag, njut av hotellet och dess omgivningar. Lunch och middag på egen hand.

 • Dag 6 Alhambra

  Idag åker vi norrut genom bergskedjan Sierra Nevada till Granada där vi även hittar Alhambra, Andalusiens mest kända sevärdhet. Ett unikt bevarat palatsområde av västlig islamisk arkitektur och självklart är denna storslagna plats med på UNESCO:s världsarvslista. Det var härifrån som de muslimska morerna styrde sitt mäktiga emirat Granada ända tills det föll till de kristna 1492 genom ”los Reyes Católicos” Ferdinand och Isabella. Vår expertguide följer oss genom Alhambras olika delar, vilka består av Generalife, Alcazaba, Palacio Carlos V och Palacios Nazaríes. Vi garanterar besök till tre delar av Alhambra, dock ej till Palacios Nazariés. Promenaden med vår specialistguide tar oss även till Generalife, ”den himmelska trädgården” som var ett sommarnöje för Granadas moriska härskare. Mystiken i berättelserna, synintrycken och den vackra trädgården lämnar ingen oberörd. Vi äter antingen lunch eller middag tillsammans, vilket beror av vilken entrétid vi får till Alhambra.

   

 • Dag 7 Malaga och hemresa

  Efter en lugn morgon checkar vi ut från vårt hotell och kör mot Malaga stad. Vi ska besöka Malaga, den gamla feniciska staden Malaka som grundades cirka 1000 år f Kr! Vi får en guidad tur till fots genom staden och har också egen tid. I Malaga kan man förslagsvis besöka Pablo Picassos födelsehus och museum, se romerska amfiteatern, moriska borgen Alcazaba, upptäcka nya hamnpromenaden eller kanske pampiga renässanskatedralen ”La Manguita”. Givetvis finns här även trevlig och prisvärd shopping.
   Efter att ha lärt känna den mysiga staden måste vi tyvärr åka till Malaga flygplasts för att åka hem. Skulle någon inte ha hunnit handla erbjuder flygplatsen bra shopping då terminalen är fin och har bra service. Vi landar under strax efter 23-tiden på Arlanda flygplats och ser tillbaka på en upplevelserik vecka i Andalusien.