Cava - Spaniens stolthet – Specialresor
Penedès, Katalonien / Spanien

Cava - Spaniens stolthet

3 - 7 okt 2024
Här kommer ett gyllene tillfälle att bekanta sig med Spaniens stolthet! Vi erbjuder en bubblande resa till Penedès i hjärtat av vackra Katalonien, Spaniens berömda cavadistrikt. Tillsammans med vår guide besöker vi utvalda vinbodegor, både ”traditionella” och ”trendiga”. Penedès är inte bara cava, det är också ett vackert område, strax söder om Barcelona, bördigt och omväxlande med bergskedjan Montserrat som kuliss i bakgrunden. Resan avslutas med Barcelona, där vi går i Gaudís spännande fotspår och upplever Sagrada Família inifrån och ut. Vi bor i charmiga kustorten Sitges och njuter av sensommarvärmen. Stranden är nära, uteserveringarna lockar och cavan är kyld! Begränsat antal platser, vi reser i mindre grupp. Resans höjdpunkt är Cavatast, den årliga cavafestivalen som hålls i Sant Sadurni d’Anoia i oktober, och som är en hyllning till Spaniens mousserande vin.

Preliminära datum är 3-7 oktober 2024
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Ingår i resan

 • flygresa Arlanda-Barcelona tur och retur
 • flygskatter och avgifter
 • 4 övernattningar i vald rumskategori
 • guidade bussresor och besök enligt program
 • 4 frukostar, 2 luncher på vingårdar, 2 middagar, varav en på hotellet och en på restaurang i Sitges
 • måltidsdryck (2 glas vin eller alkoholfri dryck)
 • dricks till guider och busschaufför
 • resegaranti
 • svensktalande guide/färdledare från Specialresor som vid behov översätter till svenska under besöken.

Mer information

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Program

 • Dag 1 Vingård, Penedès

  Ankomst Barcelona flygplats vid 10-tiden. Med oss har vi vår svensktalande guide och färdledare.
  Vårt första besök är Llopart vingård, familjeägd sedan många generationer tillbaka. Här väntar lunch och cava i härliga omgivningar, och med en oslagbar utsikt. 
  Vi fortsätter en kort sträcka till Sitges vid kusten söder om Barcelona. Vi checkar in på vårt centralt belägna hotell under eftermiddagen. Med ett stenkast till stranden och nära till restauranger och butiker bor vi perfekt. Sitges är en lagom stor stad, har massa charm och är känd som Spaniens Saint-Tropez.

 • Dag 2 Sitges, choklad och Cavafestival

  Guidad promenad i Sitges på förmiddagen, därefter egen tid.
  Under eftermiddagen samlas vi för att bege oss till Sant Sadurni d’Anoia, cavans huvudstad, och hem för mer än åttio cavaproducenter. Vi börjar dock med något helt annat, nämligen choklad, vi lär oss om historien och tillverknings-processen. I den tillhörande butiken, finns choklad i alla dess former, även med cavasmak, så klart! 

  Enbart höstens resa: Kvällen tillbringar vi på Cavatast, den årliga festivalen, där man kan botanisera bland regionens bubblande drycker och smaka på härliga delikatesser från det katalanska köket. En sprudlande upplevelse som passar alla, både novisen och den vin- och matintresserade. 

 • Dag 3 Sitges, malvasia vin och ledig tid

  Under förmiddagen besöker vi Malvasia Center, Sitges gamla hospital, som numera är ett kulturellt center, vinfält och vinkällare. Vi tas med på en guidad tur och får höra om Sitges vinhistoria och centrets ”mission” som är att bevara produktionen av deras stolthet, Malvasia-vinet, Sitges eget vin. Vi avslutar besöket med att provsmaka det smakrika och lite speciella vinet medan byns lokala fiskare visar hur man tillagar den traditionella paellan, som också blir vår lunch denna dag.
  Eftermiddagen är till eget förfogande. Passa på att njuta av omgivningarna. Sitges är en mysig stad att strosa runt i, här finns shopping, härliga bad och vita stränder samt konstmuseer, trevliga caféer, barer och restauranger. Kanske det frestar med ett dopp i havet? Både luft-och badtemperatur är fortfarande mycket behagliga i början av oktober.

 • Dag 4 Vinäger och flera vingårdsbesök

  Idag väntar fler intressanta besök och vi fortsätter vår djupdykning i vinets värld. På vår första vingård för dagen producerar man även vinäger, en produkt som är ett måste i alla matälskares kök.
  Vår andra vingård var först i hela Spanien med att producera organiska viner, riktiga pionjärer med andra ord. Vi hör om deras historia och provsmakar deras fina viner i samband lunchen, som förhoppningsvis kan dukas upp ute i trädgården.
  Gemensam avslutningsmiddag på mysig restaurang i Sitges.

 • Dag 5 Barcelona, Sagrada Familia

  Vi checkar ut efter frukost och reser med egen buss och vår guide till Barcelona. Det mäktigaste man kan besöka i Barcelona är Antonio Gaudís katedral Sagrada Familia, med sina tre fasader som visar Jesus liv från födsel till död är det en iögonfallande skapelse, inte lik något annat… Vi får en guidad rundvisning inne i kyrkan, något som både imponerar och berör.
  Ledig tid och lunch på egen hand innan vår buss tar oss till flygplatsen omkring kl 16.30.

Färdledare

 • Josephine Berne

  Guide & färdledare

  Första gången jag reste utomlands, 10 år gammal, förändrades mitt sätt att se på världen och min passion för att upptäcka nya platser och kulturer vaknade till liv. Jag bor sedan 1993 i Spanien och är förutom reseledare även auktoriserad guide där. Jag har 20 års erfarenhet som reseledare världen över och brinner för mitt yrke. Jag älskar att träffa människor och få förmedla mina kunskaper, är mycket service inriktad, glad och organiserad. Områden som ligger mig varmt om hjärtat är mat & dryck, historia, konst samt kulturella skillnader mellan olika länder. Hoppas att träffa dig på en av mina resor!