Frankrike / Frankrike

Färgstarka Provence

Unna dig en resa till färgstarka Provence i södra Frankrike! Vi låter oss imponeras av anrika Avignon med sitt mäktiga påvepalats, kända vinodlingar i Chateauneuf-du-Pape, den gulröda ockran i Roussillon samt naturreservatet Camargue med spännande besök bland vita hästar och svarta tjurar! Vi upplever, utforskar och smakar oss fram tillsammans med vår svensktalande lokalguide.
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Program

 • Dag 1 Avignon

  Vi flyger från vald flygplats till Nice i Frankrike. Där väntar vår buss och svensktalande lokalguide för att ta oss med västerut mot hjärtat av det vackra Provence. Vi stannar till för lunch längs med vägen och beräknar vara framme i anrika Avignon tidig kväll. Här checkar vi in på Avignon Grand Hôtel, vårt hem under vistelsen i Provence. Hotellet är centralt beläget, strax utanför den medeltida stadsmuren som omringar Avignons stadskärna. Vi avslutar vår första dag med middag i närheten av vårt hotell.

 • Dag 2 Chateauneuf-du-Pape, Pont du Gard

  Vår guide tar oss denna förmiddag med på en guidad promenad i Avignon, en lagom stor stad med mycket charm. Staden är kanske mest känd för sitt imponerande Påvepalats från 1300-talet och för sin historiska roll som påvarnas huvudsäte under denna tid. Påvepalatset är en av de största byggnaderna från europeisk medeltid och finns upptagen på UNESCOs världsarvslista. Det gör också den välkända Pont d’Avignon, bron som byggdes över floden Rhône på 1100-talet! Vill man se mer av Påvepalatset följer vår guide gärna med på en rundtur inne i själva palatset (inträde ca €10 tillkommer, valfritt då det är många trappor). Avignons centrum bjuder även in till att ströva omkring på egen hand bland köpmanshus, kardinalpalats, smala gator, eleganta butiker, restauranger och caféer. Lunch på egen hand.
  Vi samlas igen senare på eftermiddagen för att göra en utflykt i Avignons omgivningar. Vi befinner oss snart i det anrika och berömda vinodlingsområdet Chateauneuf-du-Pape. Här
  står vinstockarna i perfekta kilometerlånga rader inte långt från floden Rhône. Ingen resa till Provence är fullständig utan en vinprovning och vilken plats är bättre än Chateauneuf-du-
  Pape! Vi besöker ett familjeägt vinhus och provsmakar några väl utvalda Côte-du-Rhôneviner. Vi fortsätter sedan vår eftermiddag vid till den vackra akvedukten Pont du Gard, byggd av romarna och färdigställt under det första århundradet. Vår guide berättar och det ges tid att beskåda detta praktfulla byggnadsverk på nära håll samt besöka museet, där man kan imponeras stort av den romerska ingenjörskonsten. Vi avslutar besöket med god mat på den trevliga restaurangen som ligger alldeles intill den imponerande akvedukten.

 • Dag 3 Saint Remy, Les Alpilles, Rhônefloden

  Att besöka en marknad i Provence är ”ett måste” och denna förmiddag åker vi till Saint Remy – en charmig mindre stad där vi har gott om tid att strosa omkring bland marknadsstånden. Varje onsdag har man en utomhusmarknad med ett stort utbud av örter och kryddor, keramik, tyger och andra allehanda ting från trakten. Den kände målaren Vincent van Gogh har anknytning till staden då han tillbringade de sista åren av sitt liv här, med en mängd tavlor som resultat. I Saint Remy finns det ett promenadstråk med bilder och berättelser om motiven som vår guide gärna berättar mer om! Lunch på egen hand.

  Eftermiddagen ägnas åt oliver och olivodling. Vi åker genom det vackra området Les Alpilles och stannar till vid en liten familjeägd olivgård. Här lär vi oss om olivoljeframställning och
  självklart bjuds det smakprov av olivolja och olika olivröror. Möjlighet finns att köpa gårdens olika produkter i den lilla gårdsbutiken innan vi vänder tillbaka mot Avignon.
  Middagen denna kväll serveras ombord på en flodbåt. Medan vi njuter av maten och mörkret faller, glider vi långsamt uppför Rhônefloden!

 • Dag 4 Ledig förmiddag, Camargue

  Förmiddagen är ”ledig”. Saluhallen är värd ett besök både på grund av sin grönklädda fasad och insidans utbud. Här kan man botanisera bland provencalska specialiteter, örter och kryddor. Staden har även ett stort antal muséer och konstgallerier, och vår guide tipsar gärna om vad som finns att se och göra.

  Vid 15-tiden samlas vi och beger oss med buss söderut till Rhônedeltat och naturreservatet Camargue. Camargue är vida känt för sin speciella natur och sitt djurliv, här hittar man bland annat rosafärgade flamingos! Även uppfödning av svarta tjurar och vita hästar är något man specialiserat sig på. Mer om livet i Rhônedeltat får vi lära oss då vi besöker en typisk Manade (lantgård). Vi bekantar oss med traktens sätt att leva och äter en god middag i lantlig miljö. Det bjuds även på underhållning i form av lokal musik och har man lust så är det bara att inta dansgolvet. En minnesvärd kväll!

 • Dag 5 Luberon, Gordes, Roussillon

  I dag står det vackra området Luberon på programmet. Vi börjar med ett besök på Lavendelmuseet i Coustellet, ett familjeföretag som producerar och destillerar den fina lavendeloljan från odlingarna på Vaucluse kullar sedan många generationer tillbaka. Här får vi höra om skillnaden mellan den tusenåriga lavendelplantan och den framodlade
  hybriden Lavendin. Den äkta lavendeloljan används på många områden, till exempel kan ett par droppar underlätta insomning eller lindra en hudskada. Efter en intressant visning av museet tillsammans med vår guide ges tillfälle att botanisera i den väldoftande butiken!

  Vi fortsätter vår färd mot den lilla konstnärsbyn Gordes som är byggd på terrasser längs bergssluttningen, ett imponerande läge varifrån man har en fantastisk utsikt över delar av Luberondalen. Efter ett kortare fotostopp fortsätter vi till vår lunchrestaurang som ligger i "ockrabyn" Roussillon. Eftermiddagen tillbringas i dessa omgivningar som är så annorlunda mot det vi tidigare har sett. I Roussillon har jord- och berglagren en mängd gulröda okhra-toner, färger som också återfinns på byns byggnader. Vi har självklart lite tid att njuta av den speciella och välkomnande miljön som råder i Roussillon. En del väljer att besöka de dramatiska stenbrotten där färgerna syns som starkast. Andra slår sig ner på torget för en stunds avkoppling med en kopp kaffe. Vi är tillbaka vid hotellet i god tid innan middag, som denna kväll serveras på en mycket trevlig gourmetrestaurang belägen på promenadavstånd från vårt hotell.

 • Dag 6 Nice, hemresa

  Efter frukost på hotellet har det blivit dags att ta farväl efter underbara dagar i färgstarka Provence! Färden går mot Nice dit vi anländer vid 12-tiden. Här ges det ledig tid för lunch och att strosa runt på egen hand. Vi tipsar gärna om bra lunchställen, shoppinggator eller intressanta museer. Önskar man passa på att ta årets sista dopp i Medelhavet, så finns goda badmöjligheter inne i Nice.
  Vi flyger hem till vald flygplats under eftermiddag/kväll.