Svalbard / Norge

Svalbard

Välkommen till Svalbard, en norsk ögrupp i Arktis, halvvägs till Nordpolen.
Här möter du en unik natur som vilar under midnattssolens strålar. Har vi tur kanske vi får en skymt av ”kungen av Arktis” - isbjörnen. Vi får en historisk återblick av denna magiska plats med egna regler och leverne. Vill du uppleva något annorlunda så är Svalbard för dig!

Program

 • Dag 1 Ankomst Longyearbyen

  Vi flyger från Arlanda via Oslo till Svalbard och Longyearbyen och vi landar runt lunchtid. Vi beger oss direkt till vårt hotell där vi får en första föreläsning/introduktion av Svalbard. Senare på kvällen dukas resans första middag upp i hotellets restaurang.

 • Dag 2 Nordensköldsglaciären, Pyramiden

  Efter en god frukost på hotellet beger vi oss ut på en heldag till sjöss. Vi seglar ut i Isfjorden och vidare in i Billefjorden. Målet för dagen är Nordensköldsglaciären och den övergivna ryska gruvstaden Pyramiden. Vår guide berättar längs med färden om de sevärdheter vi passerar. Vår färd kantas av olika klippformationer som alla imponerar. Har vi tur kan vi kanske få syn på kungen av Arktis – isbjörnen. Tidigare var Pyramiden en rysk/sovjetisk gruvby som grundades av Sverige, men såldes till Sovjetunionen. Staden övergavs i slutet av 90-talet och som mest bodde det cirka 1200 människor här. Nu är den en ”spökstad” och ett populärt besöksmål för turister. I dag bor det ett fåtal människor kvar som vaktar och underhåller byggnaderna. På vägen tillbaka till Longyearbyen följer vi den norra sidan av fjorden. Vi är tillbaka på hotellet under kvällen och där väntar en god middag.

 • Dag 3 Longyearbyen

  Under förmiddagen beger vi oss iväg med buss för att få en sightseeing av Longyearbyen och lära oss mer om Svalbards historia, flora och fauna och en hel del annat. Vi besöker även Longyearbyens galleri och museum där turen avslutas och vi äter lunch på egen hand.  Eftermiddagen spenderas efter eget tycke och smak. Tidig kväll åker vi till världens nordligaste bryggeri, Svalbards bryggeri! Här får vi en guidad rundtur och passar naturligtvis även på att provsmaka! Efter bryggeriet är det dags för middag på Longyearbyens bästa restaurang ”Huset”.

 • Dag 4 Gruva 3, Frövalvet

  Denna morgon blir vi upphämtade på hotellet med buss för ett besök i Gruva 3. Hela Longyearbyen är präglad av gruvdriften. Fortfarande finns bergbanan som transporterade kolet kvar, man ser kolbryggan och lastanläggningen. Gruva 3 ligger en liten bit utanför Longyearbyen och på vägen dit passerar vi Frövalvet, där det förvaras cirka 4,5 miljoner olika fröprover från hela världen. Framme vid Gruva 3 stämplar vi in och förses med skyddsdräkt, hjälm och pannlampa. Vår guide berättar allt om gruvarbetet och dess förhållanden. Gruvan lades ner år 1996 men all utrustning står kvar så som den övergavs. Vi rekommenderar varma kläder för denna utflykt för en behaglig upplevelse. Temperaturen i gruvan håller cirka 4 grader. Vi är tillbaka på hotellet runt lunchtid, lunch och eftermiddag på egen hand.
  Tilläggsaktiviteter för den som vill ha mer äventyr (mot extra kostnad):
  Hundspann på hjul eller Fossilplockning.
  Kvällens gemensamma middag består av en vildmarksafton på Camp Barents, cirka en mil utanför Longyearbyen. Vi blir serverade en trerätters middag samtidigt som vi lyssnar till ett spännande föredrag om isbjörnen.

 • Dag 5 Hemresa

  Efter frukost finns tid för shopping eller varför inte bara strosa runt i Longyearbyen. Vi äter tidig lunch på egen hand innan vi beger oss till flygplatsen för hemresa. Flygresan går via Tromsö (endast mellanlandning, ej byte av plan) och Oslo (byte av plan) innan vi landar på Arlanda sen kväll.