Res till Paris | Specialresor
Paris / Frankrike

Paris - i samarbete med Galleri Mats Bergman

27 apr - 1 maj 2022
Res med oss till Paris, denna sägenomspunna och romantiska huvudstad som är älskad av såväl fransmännen själva som av de många turister som ständigt besöker staden. Vårt fokus lägger vi såklart på konsten som finns i överflöd i den franska huvudstaden. I Maraiskvarteren besöker vi svenskägda galleriet Jeanne Bucher Jaeger och svenska kulturinstitutet för konstnärer. En digital konstupplevelse får vi hos Ateliers des lumières och på Musée de l’orangerie njuter vi av Monets näckrosmålningar.
Ett personligt möte med konstnären Örjan Wikström finns på programmet följt av en middag på art deco restaurangen La Coupole i Montparnasse.
Med på resan som reseledare och guide är Michaela Jolin.

Avgång

27 april 2022

Från

Arlanda

Reslängd

5 dagar

Pris

16 990 SEK

Michaela Jolin är med som reseledare/guide under resan

Konstutlottning
Alla som följer med på resan deltar automatiskt i en konstutlottning och har chans att vinna  ett konstverk till värde av 5.000:-

Ingår i resan

 • flygresa med SAS, Arlanda - Paris tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter
 • bussresa enligt programmet i Frankrike
 • fyra övernattningar i dubbelrum
 • svensktalande lokalguide dag 3
 • guidade promenader dag 2 och 3 enligt program
 • guidad utflykt i samband med hemresan till Giverny
 • besök Galleri Jeanne Bucher Jaeger
 • besök Svenska konstinstitutet
 • entré till Atelier des Lumières
 • entré till Musée de l’orangerie
 • entré till Monets trädgård i Giverny
 • tunnelbanebiljetter
 • konstnärsbesök hos Örjan Wikström
 • whispers (hörsnäckor vid guidning)
 • fyra frukostar
 • tre luncher; dag 2, 3 och 5
 • tre middagar; en på hotellet ankomstdagen och två på lokala restauranger dag 2 och 4
 • måltidsdryck; ett glas vin/läsk, vatten samt kaffe/te, på La Coupole ingår 2 glas vin, vatten samt kaffe/te
 • dricks till chaufför
 • representant från Galleri Mats Bergman
 • reseledare och guide Michaela Jolin
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Tillägg busstransfer Arlanda tur och retur: 

Kl 07.00 Karlstad: 450:-

Kl 07.40 Kristinehamn: 450:-

Kl 08.00 Karlskoga: 450:-

Kl 08.30 Örebro: 400:-

Kl 09.40 Västerås: 300:-

 

Enkelrumstillägg: 3.990:- 

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.

Öppet köp tom 20 januari 2022

Mer information

Konstnär Örjan Wikström, f 1948 bor och är verksam i både Paris och Stockholm. Han har bla utbildat sig på konstfack och gått Konstakademin i Paris. Förutom flertalet utställningar i Sverige har han varit representerad vid Biblioteque Nationale, Paris Museet i Lille, Frankrike, Nationalgalleriet Oslo, Moderna Museet, Stockholm, Museerna i Malmö, Norrköping och Kalmar.

 

Michaela Jolin är skådespelerska och tidigare programledare i SVT. Under en längre tid bodde hon i Italien där hon studerade konstvetenskap och språk. Hon har en filosofie kandidatexamen i konstvetenskap, italienska och franska. Under några säsonger ledde hon programmet "Konstfrågan" tillsammans med Bengt Lagerkvist på SVT. Michaela är auktoriserad Stockholmsguide samt utbildad reseledare och finns med under hela resan.

Program

 • Dag 1 Ankomst Paris

  Samling på Arlanda sker kl 11.15, vi erbjuder även busstransfer med start kl 07.00 i Karlstad. För avresetider och avreseorter se längre bak i programmet. Vi flyger direkt med SAS till Paris där vi landar tidig eftermiddag. Vår buss tar oss direkt till vårt hotell Novotel Paris les Halles där vi checkar in. Hotellets fantastiska läge med närhet till konst, kultur och shopping gör att man har en bra utgångspunkt för vår vistelse. Under kvällen serveras middag i hotellets restaurang.
   

 • Dag 2 Marais

  Vi börjar dagen i de äldsta kvarteren i Paris, i stadsdelen Marais, också känt som de judiska kvarteren och dessa är ett ”måste” vid besök i huvudstaden. Här hittar vi en härlig blandning av 1600-talsbyggnader, antikhandlare, museer, medeltida gator, restauranger, caféer, mindre designerbutiker och konstbutiker. Det vackra torget, Place des Vosges, anlades i början av 1600-talet på order av Henrik IV och omges av 36 hus med gyllenröda tegel- och stenfasader samt arkader fulla av restauranger och konstgallerier. Vårt första stopp blir på moderna Galleri ”Jeanne Bucher Jaeger” som ägs och drivs av svenska Anitra Delmas.

  Vi fortsätter sedan till Svenska institutet som är en mötesplats för svensk-franska och internationella kultursamarbeten. Institutet är beläget i Sveriges enda kulturhus utomlands. Den permanenta konstutställningen speglar fransk-svenska relationer under de senaste århundradena.

  Efter lunch väntar ett annorlunda besök, nämligen Ateliers des Lumières, en häftig digital konstupplevelse som genomförs med hjälp av levande grafik och musik, årets utställning tillägnas Cézanne och Kandisky. Eftermiddagen spenderas på egen hand och vi samlas igen under kvällen för gemensam middag.

 • Dag 3 Montmartre

  Efter frukost möter vår lokalguide upp oss vid hotellet och vi tar bussen till Musée de l’orangerie. Vår guide tar oss med genom den imponerande samlingen av impressionistisk och postimpressionistisk konst.  Men främst ser vi Claude Monets berömda näckros-målningar.

  Vi fortsätter sedan med vår buss till stadsdelen Montmarte, beläget på högsta punkten i Paris. Här avlöser backar och trappor varandra vilket hör till charmen med Montmartre. Konstnärer har alltid dragits till området och här samlades några av de största under slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet. Konstnärer som Dali, Picasso, Monet, Pissarro och van Gogh sägs alla ha hämtat inspiration härifrån. Än idag livnär sig konstnärer på att sälja sina tavlor och måla porträtt på Place du Tertre, torget i Montmartre. Högst upp på berget står den mäktiga basilikan Sacré-Coeur och härifrån har man en fantastisk utsikt över Paris. Vår guide lotsar oss genom området och vi får höra många intressanta historier.

  Lunch äter vi på en av många restaurangerna i området. Resten av eftermiddagen och middag på egen hand.

 • Dag 4 Egen dag

  Det finns mycket man kan göra i Paris, men det kan vara svårt att välja! 

  Denna dag är till för att du ska kunna njuta av Paris på bästa sätt. I närheten av vårt hotell finns det mest välbesökta museet i världen – Louvren. Även Musée d’Orsay, Centre Pompidou, franska nationalmuseet för samtidskonst och den gamla marknadsplatsen Hallarna finns på behändigt avstånd från hotellet. Vi kan även rekommendera ett besök på Flucuart, världens första flytande konstcenter! Det ligger i Seine vid Ponts des Invalides och kostar inget att besöka. För den som gillar höga höjder finns ett självklart alternativ i Eiffeltornet. Eller varför inte slå dig ner på något av alla caféer som ser lockande ut. En café au lait och en croissant smakar helt underbart efter några timmars upptäckande!

  Valmöjligheterna är många och man behöver inte vara sysslolös!

  Vi samlas igen tidig kväll då vi ska besöka konstnären Örjan Wikström som är verksam i både Paris och Sverige. Vi besöker hans hem och kombinerade ateljé. Ett spännande möte! 

  Kvällens middag dukas upp på restaurang La Coupole i Montparnasse. En anrik restaurang i art deco stil som öppnade redan år 1927. Då det begav sig var La Coupole ett tillhåll för konstnärer, författare, socialister och modeller. Konstnärer som Derain, Lèger, Soutine, Kisling och Picasso spenderade ofta sin tid här. Man lät dekorera om den inre kupolen 2008, fyra konstnärer hjälptes åt för att spegla La Coupoles ursprungliga teman - natur, kvinnor och firande. Efter middagen går bussen tillbaka till hotellet.

 • Dag 5 Giverny, hemresa

  Frukost och utcheckning från hotellet. Vi stannar till vid Eiffeltornet för att på nära håll beundra det kanske mest kända landmärket i Paris. Har du inte provat det parisiska kaffet än, så är det dags nu! Vi lämnar Paris och styr nordväst mot Normandie och i byn Giverny besöker vi den kända impressionisten Claude Monets hem och trädgårdar. Hans rosa 1800-tals hus är renoverat och vattenträdgården är ett verkligt paradis med sin berömda Japanska bro och näckrosdamm. Monet tolkade kärleksfullt sin trädgård vad gäller färger, ljus och reflexer. Det är speciellt att som besökare uppleva de kända motiven bakom hans tavlor i verkligheten! Vi börjar med lunch innan vi besöker hans bostad och trädgård.

  Planet hem mot Sverige avgår vid 19-tiden och vi landar på Arlanda runt kl 21.30. Åter i Karlstad cirka kl 01.00.