Grekiska fastlandet – Specialresor
Peloponnesos / Grekland

Greklands fantastiska fastland - med sol, mytologi och bad

21 - 28 maj 2024
Följ med på en resa där det mesta ingår i priset.
Vi har valt att hoppa över öarna denna gång och i stället utforska en del av det grekiska fastlandet – Peloponnesos – en resa som passar dig som vill uppleva det genuina Grekland. Peloponnesos är kanske för många ett okänt resmål, men överraskar besökaren med både kulturskatter och natursköna omgivningar. Här erbjuds alltifrån mytologi och hav till smakrika oliver och fetaost. Mat och dryck i en perfekt kombination med härliga badmöjligheter. Resan avslutas i spännande Aten, en plats där Asien och Europa möts och blandas. Vi kan lova en resa för alla sinnen, med äkta grekisk atmosfär.
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Ingår i resan

 • flygresa med Scandinavian Airlines, Arlanda-Aten tur och retur, inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
 • flygskatter och avgifter
 • bussresa och transfers enligt programmet i Grekland
 • totalt sju övernattningar; fem i dubbelrum med balkong i Kalamata samt två i dubbelrum i Aten
 • turistskatt i Grekland
 • transfer/utflykter med svensktalande lokalguide dag 1,2,3,5,6,7 och 8
 • whispers (hörsnäcka) vid utflykt
 • guidad stadspromenad/bussrundtur i Kalamata
 • entré till Olympia arkeologiska park och museum
 • specialistguide i Olympia ca 1,5 timme. Vår lokalguide översätter till svenska
 • entré till Akropolis eller Akropolis museum i Aten, eget val
 • guidad stadsrundtur med buss i Aten
 • en vinprovning (2-4 sorter) och beskrivning av vinerna
 • sju frukostar
 • en 2-rätters lunch på restaurang i Elefsina dag 1
 • fem middagar; två bufféer på hotell Filoxenia, en 3-rätters på lokal restaurang i Kalamata, en traditionell middag med musik på vingård samt en 3-rätters i Aten
 • måltidsdryck; till lunch ett glas vin/öl/läsk, vatten och kaffe (oftast espresso),
  till middagen ytterligare ett glas vin/öl/läsk. Undantaget är på vingården där öl ej erbjuds.
 • dricks till lokalguide och chaufför
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Tillägg för enkelrum i 7 nätter:

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information info@special-resor.se

Mer information

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Programmet kan du läsa 

Program

 • Dag 1 Ankomst Kalamata

  Samling sker klockan 05.00 på Arlanda flygplats i terminal 5. Specialresors färdledare möter upp och hjälper till med det praktiska. Vi flyger direkt till Aten i Grekland där vi landar vid lunchtid. Vår svensktalande lokala guide möter upp och vår färd sydväst mot halvön Peloponnesos kan börja. Ganska omgående gör vi ett stopp för att äta en gemensam lunch och bara njuta av att vara i Grekland.  Mätta och belåtna fortsätter vi resan och beräknar att vara i Kalamata strax efter klockan sex på kvällen. Vårt handplockade hotell ligger i utkanten av Kalamata med ett trevligt lugnt läge i en grönskande ”oas”. Här har vi en stor fin pool utomhus (uppvärmd av solens strålar), inomhuspool och en egen sandstrand. Rummen är rymliga och alla har en balkong. Efter att vi checkat in och kommit i ordning serveras en buffémiddag på hotellet.

 • Dag 2 Kalamata och Maniområdet

  Efter en god frukost beger vi oss ut med buss och till fots för att upptäcka staden Kalamata tillsammans med vår lokala guide. Kalamata är en platt och vidsträckt stad som ramas in av havsbukten och bergsmassivet Taygetos i bakgrunden. Vi fortsätter vår dag sydost om Kalamata, i det omåttligt vackra och otämjda Maniområdet. Hit kom turismen långt senare än till resten av Grekland, ända in på 1970-talet var båt och åsna det enda sättet att ta sig till byarna. Känslan av stillsamhet och att man har kommit bort från vallfartsvägarna är ständigt närvarande när man kör runt i området. Många spännande legender lever kvar i Mani, och varken Sparta, romarna, frankerna, bysans eller ottomanerna lyckades helt kuva de styvsinta invånarna. Något som inte den moderna turismen heller har lyckats med.

  Vi stannar vid en speciell strand där verklighetens Zorba bodde några år runt 1920. Efter att ha dansat Zorbas dans på stranden besöker vi en charmig fiskeby. Den lilla pittoreska byn erbjuder många caféer och barer för lunch på egen hand. Köket i Mani är bland annat känt för friterad småfisk ”gavros”, rökta kryddiga fläskkorvar ”syglino” och jungfruolja av högsta kvalitet. Passa på att prova i dess rätta miljö! Vid tretiden åker vi tillbaka till Kalamata och hotellet, tar ett dopp i havet eller provar på hotellets utbud av massage. Frampå kvällen beger vi oss till en trevlig fiskrestaurang, strax intill hotellet.

 • Dag 3 Olympia

  Idag väntar det klassiska Olympia, orakel- och festplats, själva vaggan för de olympiska spelen. Under antiken var Olympia en viktig helgedom och spelen började redan 700 år f.Kr. Vi åker norrut genom vackra olivodlingar, gröna berg och dalar för att vara framme vid vårt mål vid elvatiden. Vi möts av vår specialistguide som är vår vägvisare genom historien och den arkeologiska parken. Det imponerar att få höra berättelserna om Olympia och se resterna av guden Zeus tempel, platsen för den olympiska elden och stadion. Vill man förkovra sig ännu mer i historien så ingår entré till ett fint museum med bland annat mäktiga skulpturer. ”Egentid” finns på programmet med lunchmöjligheter i lilla trevliga Olympia stad. 

  Under eftermiddagen kör vi tillbaka söderut och stannar till för en promenad i olivlundarna strax utanför Kalamata, i närheten av Messini. Olivoljan har konstaterats vara en viktig ingrediens i den hälsosamma medelhavskosten. Bra för hjärt- och kärlsjukdomar men påverkar även blodets kolesterolvärde positivt. Grekerna leder ligan i årlig konsumtion av olivolja, 25 liter per person och år. I Messinien tror man att det finns över 15 miljoner olivträd och Kalamata oliverna är världsberömda. Vi avslutar dagen på en liten trevlig familjeägd vingård där vi provar goda viner och äter en grekisk traditionell middag, med mycket olivolja, i lantlig utomhusmiljö. Vi har också blivit lovade lite underhållning av en lokal musiker under kvällen. Brukar vara mycket uppskattat!

 • Dag 4 Fri dag

  Ledig dag i Kalamata. Strandpromenaden utmed havsbukten från hotellet in till Kalamata stad är utmärkt för promenader, löpning eller cykling. Flertalet caféer, barer, restauranger och marinan ligger här, perfekt för att utforskas. Det är lätt att hyra en cykel eller ta lokalbussen in till centrala Kalamata. Staden har flera intressanta museer och bra shopping. Till ditt förfogande finns även hotellets sandstrand, utomhuspool, inomhuspool och spa med massage. Lunch och middag på egen hand denna dag.

 • Dag 5 Pylos

  Västerut finner vi Nestors palats och den mycket vackra hamnstaden Pylos. Dagen börjar med ett kort besök i templet där Nestor bodde cirka 1200 år före Kristus! Platsen är omnämnd i Illiaden och enligt sägen var det på kung Nestors inrådan som kriget mot Troja började. Lunch och egen tid får vi i kuststaden Pylos som ligger vid Navarinobukten. För den som vill kan man promenera upp till borgen och få en vidunderlig utsikt över havet.  Är vädret fint finns badmöjligheter inne i centrum, ta med badkläder.

  I Pylos stod ett historiskt sjöslag år 1827 (grekiska frihetskriget) där Ottomanernas flotta besegrades av en allierad flotta. I hamnen finns även ett vackert hus där stadens berömdhet en gång bodde, Konstantinos Tsiklitiras. Denna unga man tog två olympiska medaljer i Stockholm år 1912, den ena grenen var i klassiskt jämfotahopp utan sats! Sveriges kungahus har uppmärksammat detta och varit på besök i Pylos. Middag äter vi gemensamt på hotellet.

 • Dag 6 Nafpoli, Korintkanalen, Aten

  Efter att ha checkat ut från vårt hotell i Kalamata åker vi till Aten via Nafpoli, Greklands första huvudstad. Staden ligger vackert i en bukt med höga berg strax intill. Stadskärnan är mysig med mycket historia och kul shopping. Bougainvillea är lika vanligt här som olivträd i Kalamataområdet. Efter lite ”egentid” med lunch på egen hand åker vi vidare och stannar nästa gång för att se den makalösa Korintkanalen. Kanalen byggdes för att förkorta transporttiderna runt halvön Peloponnesos och började byggas av kejsare Nero redan under första århundradet e.Kr. Nero hann bygga halva kanalen innan han dog, bygget återupptogs sedan i slutet av 1800-talet och invigdes år 1893. 

  Nu väntar Aten, Europas närmaste orient. Förbered er på en stor och livlig stad, med cirka
  4 miljoner invånare. Aten andas en blandning av orient och väst, för vissa en överrumplande upplevelse! Vi checkar in på vårt centralt belägna designhotell, Fresh Hotel. Middag äter vi gemensamt på en trevlig taverna i närheten av hotellet.

 • Dag 7 Aten, Akropolisklippan, Plaka

  Vi börjar dagen i Aten med en guidad stadsrundtur i buss och sedan väntar ett besök på Akropolisklippan. Men hjälp av vår duktiga guide lär vi oss allt om stadens beskyddarinna Pallas Atena och om Parthenon, det största, mest omtalade och ståtligaste templet på Akropolis som också är en symbol för hela den västerländska civilisationen. På Akropolis förundras och imponeras vi över de antika byggnadsverken, här går vi runt själva, inte i grupp. Tillsammans fortsätter vi till den gamla staden Plaka där restauranger och shopping dominerar. Resten av eftermiddagen är till eget förfogande med lunch på egen hand. Även middag på egen hand på någon av Atens många trevliga restauranger.

 • Dag 8 Hemresa

  Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och åker med egen buss till Atens flygplats för hemresa. Dags att tacka av vår nye vän, vår fantastiska lokala guide som följt oss under våra dagar i Grekland. Scandinavians Airlines plan avgår strax efter lunch och landar på Arlanda flygplats vid 15-tiden.