Loiredalen / Frankrike

"Drömmarnas slott" - en resa med Lamm och Hamilton

Vi ordnar resan tillsammans med den kända tv-profilen och konsthistorikern Peder Lamm samt Laurence och Gustaf Hamilton från det berömda jaktslottet Château de Champchevrier. Under denna resa bekantar vi oss med slottsägare, vinmakare, kockar och jakthundar. Peder berättar om slottens historia, antikviteter, konst samt om den välsmakande maten och drycken. Våra middagar intar vi på handplockade restauranger, privata slott och vi provsmakar regionens utsökta viner. Vi besöker staden Tours samtidigt som vi får uppleva Loiredalen och smakar oss fram genom det kända distriktet tillsammans med Peder och Gustaf

Under denna resa bekantar vi oss med slottsägare, vinmakare, kockar och jakthundar. Peder berättar om slottens historia, antikviteter, konst samt om den välsmakande maten och drycken. Våra middagar intar vi på handplockade restauranger, privata slott och vi provsmakar regionens utsökta viner. Vi besöker staden Tours samtidigt som vi får uppleva Loiredalen och smakar oss fram genom det kända distriktet tillsammans med Peder och Gustaf.

Grundpriset avser avresa från Arlanda. Vill du resa från Landvetter/Kastrup hör med oss för pris och tider.

Ingår i resan

 • flygresa med SAS Arlanda-Paris tur och retur inklusive bagage
  (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter
 • bussresor i Frankrike enligt program 
 • fyra övernattningar i dubbelrum (4* standard)
 • besök och privat visning på slottet Chateau de la Ferté Saint-Aubin
 • besök och vinprovning på en vingården Amirault
 • besök och visning på slottet Gizeux
 • besök och på lantkrogen Chez Vincent
 • besök på Château de Villandry
 • privat visning och middag på slottet Château de Marcilly
 • besök och visning av slottet Château de Langeais
 • privat visning av slottet Château Champchevrier
 • fyra frukostar
 • fyra luncher; 1 på Chateau de la Ferté, 1 på vingården, 2 på lokala restauranger
 • fyra middagar; 1 på hotellets restaurang, 1 lantkrogen, 1 på Château de Marcilly och 1 hemma hos Laurence & Gustaf
 • måltidsdryck till lunch och middag; vin samt vatten och kaffe/te
 • svensktalande färdledare, Gustaf Hamilton
 • ciceron Peder Lamm
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Enkelrumstillägg i fyra nätter 3.460:-

Hör med oss om du önskar resa från Landvetter, Oslo eller Kastrup

Mer information

Max antal deltagare: 18

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Läs hela programmet här

Program

 • Dag 1 Mot Touraine

  Flyget lyfter kl 07.25 från Arlanda och vi landar i Paris, Charles de Gaulle under förmiddagen. Gustaf Hamilton och Peder Lamm möter upp oss på flygplatsen och vi börjar vår färd mot Touraine. Vårt första besök är på ett mycket vackert slott precis utanför Orleans, där vi även intar lunch. Därefter fortsätter vi vår färd till slottet des Sept Tours som blir vår hemvist under kommande dagar. Vi hinner installera oss i våra rum, innan vi tar en drink och äter middag i hotellets restaurang. 

 • Dag 2 Vin och herresäten

  Nu är vi äntligen i Touraine som är namnet på landet som omger staden Tours. Touraine är känt för sina många slott och sitt milda klimat och man brukar säga att det är Frankrikes trädgård. Här finner vi allt från vin till stora fruktträdgårdar, vilt och den berömda getosten från Saint Maure. Vi börjar introduktionen i gastronomins tecken genom att besöka vingården Amirault i Saint-Nicolas, där vi grundligt får lära oss om biologisk vinproduktion. Lunch serveras i något så exotiskt som en underjordisk matsal mitt bland vinfälten, Peder och Gustaf lagar maten över öppen eld medan ni provar gårdens många viner.

  Mätta och belåtna fortsätter vi vår färd mot det vackra Loireslottet Gizeux där Gustafs fru Laurences kusiner, Géraud och Stéphanie de Laffon, välkomnar oss för en privat rundvandring. Slottet är liksom Champchevrier en bostad och familjen har bott här sedan 1786. Gizeux som delvis är ett renässansslott har ett av de vackraste gallerierna i Frankrike med mer än 400 kvadratmeter av väggmålningar från slutet av 1600-talet.

  Efter detta historiska nedslag åker vi till en liten lantkrog där när- och biologiskt odlat är hedersord och gästen och gastronomin står i centrum. Vår kock och värd Vincent och hans fru visar oss runt och berättar om allt från vinkällare till hönsuppfödning, innan det blir dags att intaga de lokala läckerheterna direkt från gården. Efter middagen kan man ta en kaffe och kanske en avec i trädgården.

 • Dag 3 Stad och trädgård!

  Efter frukost tar vi bussen in till Tours som är en charmerande stad med en mycket vacker medeltidskärna. Staden är regionens centrum och här finns allt från chica butiker till hallar fyllda med allt man kan tänka sig av bordets läckerheter.  Vi besöker gamla stan, ser katedralen och ger egen tid till upptäckter och lunch! Vi fortsätter till slottet Château de Villandry, ett av de sista fantastiska slott som byggdes under renässansen. Under franska revolutionen konfiskerades slottet som sedan köptes av Napoelon Bonaparte som gav det till sin bror. Men det var i Dr Carvallos ägo som de berömda trädgårdarna i renässansstil skapades. Här finns bland annat en vattenträdgård, flera botaniska trädgårdar och fruktträdgårdar. Liksom övriga slott i Loiredalen är det upptaget på Unescos världsarvslista. 

  Efter lite vila på vårt hotell samlas vi igen för att ta bussen till det privata slottet Château de Marcilly. Ägaren är en vän till familjen och slottet uppfördes på 1400-talet som en befästning. Vi får en personlig visning, innan vi tillsammans med värdparet intar middag i ett av slottets många salar. Åter på hotellet under kvällen.

 • Dag 4 Mellan flod och salonger!

  Idag börjar vi dagen med att besöka Château de Langeais. Detta medeltida slott är särskilt känt för sina monumentala och mycket dekorerade skorstensstycken samt att det var här som Anne de Bretagne, 1491, gifte sig med Charles VIII och Bretagne blev en del av Frankrike. Slottet är det sista av Loiredalens slott som behållit sitt ursprungsutseende. Loire dalen har fått sitt namn efter floden som flyter igenom landskapet. Floden är Frankrikes längsta flod och en av de få floder i Europa som fortfarande är oreglerad och därför mycket svårnavigerad med sandbankar och djup i ständig förändring. Vår lunch serveras på ett fiskeri/restaurang precis vid flodens strand!

  Vi kommer också bekanta oss med Gustaf och Laurence hem, nämligen Château Champchevrier. Detta slott uppfördes i mitten av 1500-talet i renässansstil och har en otroligt spännande historia att berätta. Vi vandrar runt och bekantar oss med slottet och träffar bland annat de 120 hundar som finns på gården. Gustaf och Laurence berättar om hur det är att leva på och driva ett slott mitt på den franska landsbygden som naturligtvis kan vara både positivt och negativt.

  Middag äter vi i stora matsalen men innan dess blir det en cocktail och rundvisning av slottet och dess i världsklass samling av gobelänger. Slottet är en bostad och har sitt ursprungliga möblemang kvar sedan början av 1700-talet vilket är unikt.

 • Dag 5 På väg genom Sologne

  Vi checkar ut och beger oss mot Sologne-regionen och byn Beaugency. Här ges egen tid till att utforska den lilla byn. Vi äter lunch på en mycket trevlig lokal restaurang för att sedan fortsätta mot Charles de Gaulle och Sverige. Vårt plan lyfter under kvällen och vi landar i Sverige runt 21.30 tiden efter några härliga dagar i La France!