Havila Kystruten – Specialresor
Norska kusten / Norge

Havila Kystruten

10 - 16 maj
Med några av de miljövänligaste fartygen i världen seglar Havila Kystruten längs med norska kusten. Följ med oss och MS Havila Pollux på en sommarkryssning mellan Kirkenes och Bergen. Njut av de vackra vyerna, naturen och av midnattssolens sken. Ombord råder en lugn atmosfär och menyn är komponerad av prisvinnande kocken Gunnar Hvarnes, baserad på lokala råvaror från regionerna längs kusten.

Avgång

10 maj 2023

Från

Arlanda

Reslängd

7 dagar

Pris

27 410 SEK

Avgång

10 maj 2023

Från

Kastrup

Reslängd

7 dagar

Pris

28 180 SEK

Ingår i resan

 • flygresa med Scandinavian Airlines; Arlanda-Oslo-Kirkenes/Bergen-Arlanda inkl bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresan) samt  flygskatter och avgifter
 • en övernattning i dubbelrum på Scandic Hotel i Kirkenes
 • kryssning med Havila Kystruten Kirkenes - Bergen inkl fem övernattningar i delad fönsterhytt på däck 4 eller 5
 • busstransfers i Norge enligt program
 • utflykt i Kirkenes dag 2
 • sex frukostbufféer
 • sex luncher (kan vara buffé eller serverat)
 • sex middagar (en på hotellet första kvällen) (kan vara buffé eller serverat)
 • måltidsdryck på hotellet samt ombord på Havila Kystruten; ett glas husets vin eller en öl eller läsk/mineralvatten samt kaffe eller te
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti från statliga resegarantin
   

Tillval

 • enkelrum/fönsterhytt på däck 4 eller 5 för eget bruk, i sex nätter: 11.930:-
 • avresa från Kastrup tur och retur 770:-

Mer information

Sedan år 2021 trafikerar rederierna Havila Kystruten och Hurtigruten AS sträckan mellan Bergen-Kirkenes.

Vid bokning erhålls information om de utflykter i Havilas regi som går att köpa till.

Program

 • Dag 1 Kirkenes

  Samling på Arlanda kl 12.00, vi flyger med SAS via Gardermoen till Kirkenes. Resande från Köpenhamn/Oslo ansluter på Gardermoen. För att vara utvilade och redo för en fantastisk resa med början nästa dag övernattar vi i Kirkenes. Vi är nu cirka 40 mil norr om polcirkeln och är lika långt österut som Sankt Petersburg. De flesta av de cirka 7000 invånarna är av norsk härkomst, medan det också finns en samisk minoritet. Andra kommer från Finland och cirka 500 invandrare har nyligen anlänt från Ryssland. Vid ankomsten omkring 20-tiden på kvällen väntar vår buss som kör oss till vårt hotell, Scandic Hotel Kirkenes. Vi blir serverade en middag innan det är dags att gå till sängs.

 • Dag 2 Kirkenes-Berlevåg

  Vi vaknar upp pigga och utvilade inför kommande äventyr. Vid lunchtid avgår vårt fartyg MS Havila Pollux och vår resa söderut har nu startat. Efter att vi har ätit vår första lunch ombord får vi tillgång till våra hytter. Kuststräckan vi ska färdas är ca 250 mil lång och vi kommer lägga till i 32 hamnar på vår resa ner till Bergen. I de mindre samhällena gör vi endast korta stopp för lossning och lastning medan vi på de större orterna gör längre uppehåll. Ombord kan du njuta av ett dopp i jacuzzin, en fika i caféet, sätt dig med en bra bok eller bara slappna av i en bekväm fåtölj. På eftermiddagen lägger fartyget till i Vardö, som är Norges ostligaste hamn. Vi fortsätter vår resa längs Varangerhalvön till Båtsfjord innan vi på kvällen gör dagens sista stopp i Berlevåg. Under kvällen avnjuts en middag i restaurang Havrand.

 • Dag 3 Honningsvåg-Hammerfest-Tromsö

  Vår första morgon ombord startar med en härlig frukostbuffé i fartygets restaurang. På förmiddagen når vi världens nordligaste stad Hammerfest och här finns gott om tid att gå

  iland och kika i affärer, ta en skön promenad eller varför inte besöka Isbjörns museet. Möjlighet finns också att följa med på en utflykt. När vi lägger ut till havs igen är det dags för en välsmakande lunch. Under eftermiddagen njuter vi av lugnet och den vackra naturen ifrån fartygets eller ute på panoramadäck. Under tiden som vi äter vår middag ankommer vi till Skjervöy. När det är läggdags lägger vi till i Tromsö, Nordnorges största stad. Är du pigg kan du följa med till Ishavskatedralen och njuta av den vackra midnattskonserten (mot tillägg).

  Möjlighet till utflykter:

  ”Frukost på Nordkap”      

 • Dag 4 Lofoten

  Vi startar morgonen med en riklig frukost och har en fantastisk dag framför oss. Fartygets reseledare informerar oss varje dag om de sevärdheter vi passerar så att man inte missar något. Under dagen passerar vi ögrupperna Lofoten och Vesterålen som erbjuder något av de mest spektakulära vi kommer att få se under vår kustresa. I Risøyrennans grunda vatten kan vi se sandbankarna genom det klara, gröna vattnet.  Efter att vi har ätit vår lunch lägger vi till i Stokmarknes, orten där Hurtigruten ”föddes”. Här finner vi Hurtigrutens nybyggda museum som är väl värt ett besök. Fartyget navigerar vidare genom det trånga Raftsundet. Om tiden och vädret tillåter gör vi en avstickare in i den fantastiska Trollfjorden, där skarpa klippor omger fartygets sidor, en helt magisk naturupplevelse. Mot kvällningen lägger vi till i Svolvaer, huvudorten på Lofoten, där vi i de vackra omgivningarna kan passa på att ta en kvällspromenad efter att vi har ätit vår middag. Färden längs Lofoten fortsätter och snart anlöper vi Stamsund, där Lofotsväggens majestätiska klippor kan studeras.

   

  Möjlighet till utflykter:

  ” En smak av Vesterålen”       ”Havsörnssafari”     ”Upplev Lofoten”  ”Bryggeribesök och provsmakning”      ”Golfa på Lofoten Links”          

 • Dag 5 Polcirkeln och Helgelandskusten

  Med sina hundratals små öar, bördiga jordbruksmarker och branta granitklippor är det väl värt en tidig väckning och frukost för att få uppleva den fantastiskt vackra Helgelandskusten. Vi kommer att passera polcirkeln vid 66° 33 N och i samband med detta sker en viktig

  reseritual. Myterna och legenderna kring denna kuststräcka är många. De mest kända är legenden kring ”de Syv Søstre”, en rad bergstoppar och myter hur pilen från ”Hästmannens”

  bågar formade hålet i Torghatten. Innan vi anlöper Sandnessjöen får vi uppleva Vegaöarna, upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Under eftermiddagen finns det gott om tid att ta ett dopp i jacuzzin ute på däck, koppla av en stund i bastun eller köra ett träningspass i fartygets motionsrum. Även denna dag serveras vi en god middag i fartygets trevliga restaurang.

  Möjlighet till utflykter:

  ”Det norska laxäventyret”    ”Vandring i Torghatten”       

 • Dag 6 Trondheim-Ålesund

  Under tidig morgon har vi kommit fram till Trondheim, Norges första huvudstad som tidigare kallades för Nidaros. Trondheim har en spännande historia, imponerande träbyggnader, färgrika bryggor och den vackra stadsbron från 1861. Trondheims mest kända byggnadsverk är Nidarosdomen, Skandinaviens största medeltida byggnad som är byggd i nygotisk stil. I denna mäktiga domkyrka är tre drottningar och sju kungar krönta. Vi lämnar Trondheim och fortsätter vår resa söderut, på vägen ut ur Trondheimsfjorden passerar vi öarna Munkholmen och Hitra. På eftermiddagen gör vi stopp i Kristiansund som räknas som Norges klippfiskhuvudstad på grund av sin långa exporttradition av saltad och torkad fisk. Vi styr ut över det öppna havet mot Molde som med sin närhet till Golfströmmen även är känd som Rosornas stad. Om vi håller oss vakna till midnatt så får vi uppleva Ålesund, staden som är byggd i Jugendstil och som får oss att tro att vi befinner oss i Sydtyskland.

  Möjlighet till utflykter:

  ”Trondheim med Nidarosdomen”            ”Atlanthavsvägen”

 • Dag 7 Bergen

  Sista frukosten ombord och Kystruten börjar närma sig sitt slut. Men innan vi lägger till i Bergen kommer vi att få njuta av den pittoreska Nordfjorden nedanför den enorma glaciären Josteldalsbreen och den mäktiga Sognefjorden. Inseglingen till Bergen, staden mellan de sju bergen är ett synintryck som vi sent kommer att glömma. Bergen är en internationell stad med småstads charm, de mest kända sevärdheterna är Fisketorget, Mariakyrkan samt Bryggen som står med på UNESCO:s världsarvslista. Innan vi lämnar vårt fartyg MS Havila Castor serveras vi en härlig och mättande lunch. När vi kommer iland i Bergen hinner vi med en kortare guidad rundtur med buss innan det är dags att bege sig till flygplatsen. Vi flyger med direktflyg till Arlanda och landar runt kl 20.15.