Havila Kystruten nordgående tur – Specialresor
Norska kusten / Norge

Havila Kystruten

Med några av de miljövänligaste fartygen i världen seglar rederiet Havila Kystruten längs med norska kusten. Vi reser med MS Havila Pollux på en kryssning mellan Bergen i söder och Kirkenes i norr, in i majestätiska fjordar och små hamnar där större fartyg inte kan gå in. På just denna resa tillbringar vi nästan en hel dag i den fantastiska Geirangerfjorden! Ombord råder en lugn atmosfär och menyn är baserad på lokala råvaror från regionerna längs kusten. Dessutom blir det underhållning och kåserier med Björn Hellberg ombord (exklusivt för våra resenärer).

Björn Hellberg - uppvuxen i Laholm, är journalist, "tennisorakel", författare och underhållare. Han har skrivit ett stort antal fackböcker, men även deckare om polisen Sten Wall. Björn Hellberg, som vunnit ”På Spåret” fyra gånger finns med ombord och kommer att kåsera och hålla i frågesport exklusivt för Specialresors resenärer. 

Ingår i resan

 • flygresa med Scandinavian Airlines; Arlanda-Bergen/Kirkenes-Oslo-Arlanda inkl
  bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresan), flygskatter och avgifter

 • kryssning med Havila Kystruten Bergen - Kirkenes inkl sex övernattningar i delad fönsterhytt på däck 4 eller 5

 • busstransfer och sightseeing i Bergen/busstransfer i Kirkenes

 • utflykt till Nordkap

 • sex frukostar

 • fem luncher

 • sex middagar

 • måltidsdryck ombord på Havila Kystruten; ett glas husets vin eller en öl eller läsk/mineralvatten samt kaffe eller te

 • kåserier och frågesport under ledning av Björn Hellberg

 • färdledare från Specialresor

 • resegaranti från statliga resegarantin
   

  Önskar du resa från Landvetter eller Oslo – hör med oss för pris och plats.

Tillval

 • enkelrum/fönsterhytt på däck 4 eller 5 för eget bruk, i sex nätter: 15.990:-
 • avresa från Kastrup tur och retur 500:-

Mer information

Sedan år 2021 trafikerar rederierna Havila Kystruten och Hurtigruten AS sträckan mellan Bergen-Kirkenes.

Vid bokning erhålls information om de utflykter i Havilas regi som går att köpa till.

Läs programmet här

Program

 • Dag 1 Bergen

  Samling på Arlanda kl 10.30. Vi flyger direkt till Bergen i sydvästra Norge, framme väntar vår buss och guide på oss för en spännande sightseeingtur. Bergen är en internationell stad med småstadens charm, de mest kända sevärdheterna är Bryggen som finns med på UNESCO:s världsarvslista, Fisketorget och Mariakyrkan. Under eftermiddagen går vi ombord på vårt fartyg och vi får tillgång till vår hytt. Kuststräckan vi ska färdas är 240 mil lång och vi kommer att lägga till i 34 hamnar på vår resa upp till Kirkenes. Vi avslutar dagen i fartygets restaurang där middagen serveras.

 • Dag 2 Ålesund - Geiranger

   Vi börjar dagen med en god frukost innan vi anländer till Ålesund. Staden som har sitt läge precis vid Geirangerfjordens mynning är känd för sin unika jugendarkitektur. År 1904 förstördes delar av staden i en brand och man byggde upp den i den då så moderna jugendstilen. Nu blir det endast ett kort stopp då vi ska tillbringa större delen av dagen i Geirangerfjorden. Kanske är det både den vackraste och mest kända av Norges fjordar. Här får vi njuta av höga fjäll, vattenfall och vackra vyer. Kvällens middag avnjuts i fartygets restaurang Havrand. Vi är tillbaka i Ålesund under kvällen och då med ett lite längre stopp.

  Möjlighet till utflykt:

  ”Geiranger med Trollstigen”

 • Dag 3 Trondheim

  Under morgonen anlöper vi Trondheim, Norges första huvudstad som tidigare kallades för Nidaros. Här finns möjlighet att följa med på en guidad stadsrundtur (mot tillägg) med besök i Nidarosdomen. Detta är Skandinaviens största medeltida byggnad, byggd i nygotisk stil. I denna mäktiga domkyrka är tre drottningar och sju kungar krönta. Vi lämnar Trondheim samtidigt som vi äter vår lunch.

  På de mindre samhällena gör vi endast korta stopp, för lossning och lastning, medan vi på de större orterna gör längre uppehåll. Atmosfären ombord på fartyget är informell och man tar dagen lite som den kommer. Njut av ett dopp i jacuzzin, en fika i caféet, slå dig ner med en bra bok i biblioteket eller bara må gott i en bekväm fåtölj. Vi äter middag tillsammans innan vi lägger till i Rörvik.

  Möjlighet till utflykter:

  ”Trondheim med Nidarosdomen”            ”Stadsvandring i Trondheim”

 • Dag 4 Bodö och Lofoten

  Denna morgon kan det vara värt att gå upp lite extra tidigt då vi kommer passera polcirkeln vid 66° 33 N och i samband med detta sker en viktig reseritual. Efter lunch gör vi ett lite längre stopp i Bodö, staden mellan Polcirkeln och Lofoten. Här kan man följa med på en utflykt och se världens starkaste malström, Saltstraumen (mot tillägg). En annan unik egenskap är närheten till naturen och havet. Staden är känd för sin gästfrihet och har en av Norges mest livliga studentgemenskaper. Vi fortsätter vår resa och nu är det Lofoten som står på programmet. Under kvällen lägger vi till i Stamsund och därefter Svolvaer, huvudorten på Lofoten. Kvällens middag avnjuts i fartygets restaurang.

  Möjlighet till utflykter:

  ”RIB-båt till Saltstraumen”      ”Upplev Bodö och Saltstraumen”

  ”Möt invånarna på Lofoten”               ”Middag hos Vikingahövdingen”

 • Dag 5 Tromsö

  Under natten passerar vi Stokmarknes, Sortland och Risöyhamn. På morgonen lägger vi till i Harstad. Efter frukost finns det gott om tid att ta ett dopp i jacuzzin ute på däck, koppla av en stund i panoramabastun eller köra ett träningspass i fartygets motionsrum. Vi hinner äta lunch i lugn och ro innan vi ankommer till Tromsö, Nordnorges största stad, även kallat nordens Paris. Stadens mest kända landmärke är Ishavskatedralen som uppfördes år 1965 och innehåller en enorm glasmosaik. Tromsö var förr i tiden utgångspunkt för flera arktiska expeditioner. Här hittar du historia, kultur, djärv arkitektur och ett stort nöjesutbud. Här gör vi ett längre stopp, tidig kväll seglar vi vidare samtidigt som vi äter middag.

  Möjlighet till utflykter:

  ”Tromsö den arktiska huvudstaden”       ”Besök Huskies på Tromsös vildmarkcenter"

 • Dag 6 Honningsvåg - Nordkap

  Under förmiddagen lägger Hurtigruten till i Honningsvåg och vi beger oss iväg på utflykt till Nordkap (ingår i resan). Vår buss och guide väntar på oss i hamnen och vi kommer på vår färd upp till Nordkapsplatån att få uppleva hisnande natur genom ett vindpinat landskap. Nordkapsklippan sträcker sig 307 meter rakt upp ur Ishavet och stämningen här uppe är mycket speciell. Inne i Nordkaphallen kan man se en imponerande panoramafilm som visar Nordkapsregionen genom fyra årstider. Under eftermiddagen njuter vi av lugnet och den vackra naturen ifrån fartygets panoramasalong eller ute på däck. Vi äter middag tillsammans i fartygets restaurang.  

 • Dag 7 Kirkenes

  Sista frukosten ombord och vår segling längs med Norska kusten närmar sig sitt slut. Tidig förmiddag når vi vår slutdestination, Kirkenes, en liten ort med cirka 3 400 invånare, som ligger vid Barentshav nära både den finska och den ryska gränsen. Vi är nu cirka 40 mil norr om polcirkeln och är lika långt österut som Sankt Petersburg. De flesta är av norsk härkomst, medan det också finns en samisk minoritet. Andra kommer från Finland och cirka 500 invandrare har nyligen anlänt från Ryssland. Vår buss väntar på oss och vi åker direkt till flygplatsen där vi checkar in, vi flyger via Oslo där vi byter plan. Vi beräknar att landa på Arlanda cirka kl 16.15.