Havila Kystruten sydgående tur – Specialresor
Norska kusten / Norge

Havila Kystruten

28 aug - 3 sep
Med några av de miljövänligaste fartygen i världen seglar rederiet Havila Kystruten längs med norska kusten. Vi reser med MS Havila Pollux på en kryssning mellan Kirkenes i norr och Bergen i söder, in i mindre fjordar och små hamnar där större fartyg inte kan gå in. Ombord njuter du av maten, lugnet, vackra vyer och natur. Dessutom blir det underhållning och kåserier med Björn Hellberg ombord (exklusivt för våra resenärer).

Avgång

28 augusti 2023

Från

Kastrup

Reslängd

7 dagar

Pris

31 470 SEK

Avgång

28 augusti 2023

Från

Arlanda

Reslängd

7 dagar

Pris

29 950 SEK

Björn Hellberg - uppvuxen i Laholm, är journalist, "tennisorakel", författare och underhållare. Han har skrivit ett stort antal fackböcker, men även deckare om polisen Sten Wall. Björn Hellberg, som vunnit ”På Spåret” fyra gånger finns med ombord och kommer att kåsera och hålla i frågesport exklusivt för Specialresors resenärer. 

Ingår i resan

 • flygresa med Scandinavian Airlines; Arlanda-Oslo-Kirkenes/Bergen-Arlanda
  bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresan), flygskatter och avgifter
 • en övernattning i dubbelrum på Scandic Hotel i Kirkenes
 • kryssning med Havila Kystruten Kirkenes - Bergen inkl fem övernattningar i delad fönsterhytt på däck 4 eller 5
 • busstransfers i Norge enligt program
 • utflykt i Kirkenes dag 2
 • sex frukostar
 • sex luncher
 • sex middagar (en på hotellet första kvällen)
 • måltidsdryck på hotellet samt ombord på Havila Kystruten; ett glas husets vin eller en öl eller läsk/mineralvatten samt kaffe eller te
 • kåserier och frågesport under ledning av Björn Hellberg
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti från statliga resegarantin

Önskar du resa från Landvetter eller Oslo – hör med oss för pris och plats.

Tillval

 • enkelrum/insideshytt för eget bruk i sex nätter: 5.350:-
 • avresa från Kastrup tur och retur 1.520:-

Mer information

Sedan år 2021 trafikerar rederierna Havila Kystruten och Hurtigruten AS sträckan mellan Bergen-Kirkenes.

Vid bokning erhålls information om de utflykter i Havilas regi som går att köpa till.

Läs programmet här

Program

 • Dag 1 Kirkenes

  Samling på Arlanda kl 12.00, vi flyger med SAS via Gardermoen till Kirkenes. Resande från Köpenhamn/Oslo ansluter på Gardermoen. För att vara utvilade och redo för en fantastisk resa med början nästa dag övernattar vi i Kirkenes. Vi är nu cirka 40 mil norr om polcirkeln och är lika långt österut som Sankt Petersburg. De flesta av de cirka 7000 invånarna är av norsk härkomst, medan det också finns en samisk minoritet. Andra kommer från Finland och cirka 500 invandrare har nyligen anlänt från Ryssland. Vid ankomsten omkring 20-tiden på kvällen väntar vår buss som kör oss till vårt hotell, Scandic Hotel Kirkenes. Vi blir serverade en middag innan det är dags att gå till sängs.

 • Dag 2 Kirkenes-Berlevåg

  Efter frukost checkar vi ut från hotellet och vår buss och guide hämtar upp oss för en sightseeingtur i området. Från utsiktsplatsen Prestefjell kan man kan ta fina bilder av Havila Kystrutens fartyg. Eftersom vi är så nära Ryssland åker vi såklart till ryska gränsen! Under turen får vi veta mer om Kirkenes historia, natur och klimat samt vardagliga livet. Turen avslutas vid kajen och det är dags att gå ombord. Vid lunchtid avgår vårt fartyg MS Havila Pollux och vår resa söderut har nu startat. Efter att vi har ätit vår första lunch ombord får vi tillgång till våra hytter. Kuststräckan vi ska färdas är ca 250 mil lång och vi kommer lägga till i 32 hamnar på vår resa ner till Bergen. I de mindre samhällena gör vi endast korta stopp för lossning och lastning medan vi på de större orterna gör längre uppehåll. Ombord kan du njuta av ett dopp i jacuzzin, en fika i caféet, sätt dig med en bra bok eller bara slappna av i en bekväm fåtölj. På eftermiddagen lägger fartyget till i Vardö, som är Norges ostligaste hamn. Vi fortsätter vår resa längs Varangerhalvön till Båtsfjord innan vi på kvällen gör dagens sista stopp i Berlevåg. Under kvällen avnjuts en middag i restaurang Havrand.

   

 • Dag 3 Honningsvåg-Hammerfest-Tromsö

  Vår första morgon ombord startar med en härlig frukost i fartygets restaurang. På förmiddagen når vi världens nordligaste stad Hammerfest och här finns gott om tid att gå iland och kika i affärer, ta en skön promenad eller varför inte besöka Isbjörns museet. När vi lägger ut till havs igen är det dags för en välsmakande lunch. Under eftermiddagen njuter vi av lugnet och den vackra naturen ifrån fartygets eller ute på panoramadäck. Under tiden som vi äter vår middag ankommer vi till Skjervöy. När det är läggdags lägger vi till i Tromsö, Nordnorges största stad.

  Möjlighet till utflykter:

  ”Frukost på Nordkap”      

      

 • Dag 4 Lofoten

  Vi startar morgonen med en riklig frukost och har en fantastisk dag framför oss. Fartygets reseledare informerar oss varje dag om de sevärdheter vi passerar så att man inte missar något. Under dagen passerar vi ögrupperna Lofoten och Vesterålen som erbjuder något av de mest spektakulära vi kommer att få se under vår kustresa. I Risøyrennans grunda vatten kan vi se sandbankarna genom det klara, gröna vattnet.  Efter att vi har ätit vår lunch lägger vi till i Stokmarknes, orten där Hurtigruten ”föddes”. Här finner vi Hurtigrutens nybyggda museum som är väl värt ett besök. Fartyget navigerar vidare genom det trånga Raftsundet. Om tiden och vädret tillåter gör vi en avstickare in i den fantastiska Trollfjorden, där skarpa klippor omger fartygets sidor, en helt magisk naturupplevelse. Mot kvällningen lägger vi till i Svolvaer, huvudorten på Lofoten, där vi i de vackra omgivningarna kan passa på att ta en kvällspromenad. Färden längs Lofoten fortsätter och snart anlöper vi Stamsund, där Lofotsväggens majestätiska klippor kan studeras.

  Möjlighet till utflykter:

  ” En smak av Vesterålen”       ”Havsörnssafari”          ”Upplev Lofoten”  

  ”Bryggeribesök med ölprovning”      

        

 • Dag 5 Polcirkeln och Helgelandskusten

  Med sina hundratals små öar, bördiga jordbruksmarker och branta granitklippor är det väl värt en tidig väckning och frukost för att få uppleva den fantastiskt vackra Helgelandskusten. Vi kommer att passera polcirkeln vid 66° 33 N och i samband med detta sker en viktig reseritual. Myterna och legenderna kring denna kuststräcka är många. De mest kända är legenden kring ”de Syv Søstre”, en rad bergstoppar och myter hur pilen från ”Hästmannens” bågar formade hålet i Torghatten. Under eftermiddagen finns det gott om tid att ta ett dopp i jacuzzin ute på däck, koppla av en stund i bastun eller köra ett träningspass i fartygets motionsrum. Vi äter middag tillsammans i fartygets restaurang.

  Möjlighet till utflykter:

  ”Det norska laxäventyret”      ”Vandring i Torghatten”   ”Världsarven på Vegaöarna”    

   

 • Dag 6 Trondheim-Ålesund

  Under tidig morgon har vi kommit fram till Trondheim, Norges första huvudstad som tidigare kallades för Nidaros. Trondheim har en spännande historia, imponerande träbyggnader, färgrika bryggor och den vackra stadsbron från 1861. Trondheims mest kända byggnadsverk är Nidarosdomen, Skandinaviens största medeltida byggnad som är byggd i nygotisk stil. I denna mäktiga domkyrka är tre drottningar och sju kungar krönta. Vi lämnar Trondheim och fortsätter vår resa söderut, på vägen ut ur Trondheimsfjorden passerar vi öarna Munkholmen och Hitra. På eftermiddagen gör vi stopp i Kristiansund som räknas som Norges klippfiskhuvudstad på grund av sin långa exporttradition av saltad och torkad fisk. Vi styr ut över det öppna havet mot Molde som med sin närhet till Golfströmmen även är känd som Rosornas stad. Om vi håller oss vakna till midnatt så får vi uppleva Ålesund, staden som är byggd i Jugendstil och som får oss att tro att vi befinner oss i Sydtyskland.

  Möjlighet till utflykter:

  ”Trondheim med Nidarosdomen”            ”Atlanthavsvägen”

 • Dag 7 Bergen

  Sista frukosten ombord och vår segling längs Norska kusten börjar närma sig sitt slut. Inseglingen till Bergen, staden mellan de sju bergen är ett synintryck som vi sent kommer att glömma. Bergen är en internationell stad med småstads charm, de mest kända sevärdheterna är Fisketorget, Mariakyrkan samt Bryggen som står med på UNESCO:s världsarvslista. Innan vi lämnar vårt fartyg serveras vi en härlig och mättande lunch. När vi kommer iland i Bergen väntar vår buss på oss för att köra oss till flygplatsen. Vi flyger med direktflyg till Arlanda och landar runt kl 20.30.