Rundresa / Norge

Hurtigruten med MS Richard With

Hurtigruten tar oss till platser där turister sällan satt sin fot, erbjuder en hissnande natur och många oförglömliga vyer. En vårresa är speciell på många sätt bland annat kan du få uppleva flera årstider under en och samma resa. Ombord råder en lugn atmosfär och vi serveras mat, inspirerad av lokala råvaror från de regioner och hamnar vi kommer att besöka. I Trondheim beger vi oss iväg på en utflykt med besök i Nidarosdomen.

Denna resa arrangeras i samarbete med Icakuriren och Hemmets Journal

Ingår i resan

 • flygresa med Scandinavian Airlines; Arlanda-Oslo-Kirkenes/Bergen-Oslo-Arlanda
  alternativt; Köpenhamn-Oslo-Kirkenes/Bergen-Köpenhamn

 • bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresan), flygskatter och avgifter

 • en övernattning i dubbelrum på Thon Hotel i Kirkenes

 • kryssning med Hurtigruten Kirkenes - Bergen inkl fem övernattningar i delad fönsterhytt med fri sikt (däck 3)

 • busstransfers i Norge enligt program

 • utflykt i Kirkenes dag 2

 • utflykt ”Trondheim med Nidarosdomen" dag 6 i programmet

 • sex frukostar/sex luncher samt sex middag (en på hotellet och fem ombord)

 • måltidsdryck på hotellet samt ombord på Hurtigruten; ett glas husets vin eller en öl eller läsk/mineralvatten samt kaffe eller te

 • färdledare/representant från Icakuriren/Hemmets Journal

 • resegaranti från statliga resegarantin
   

Tillval

Tillägg per person:

 • flygtillägg från Kastrup: 1.990:-
 • fönsterhytt på däck 5 (promenaddäck, kan vara begränsad utsikt) eller däck 6 i fem nätter: 2.060:-
 • enkelrum/fönsterhytt på däck 3 för eget bruk, i sex nätter: 13.250:-
 • enkelrum/fönsterhytt på däck 5 (kan vara begränsad utsikt) eller 6, för eget bruk, i sex nätter: 17.660:-

 

 • Hör med oss om ni önskar insideshytt

 

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Mer information

Antal deltagare: 40

Läs hela programmet här

Program

 • Dag 1 Kirkenes

  Avresa under eftermiddagen från Arlanda/Kastrup flygplats via Oslo upp till Kirkenes i Nordnorge. För att vara utvilade och redo för en fantastisk resa med början nästa dag övernattar vi i Kirkenes. Vi befinner oss cirka 40 mil norr om polcirkeln och lika långt österut som Sankt Petersburg. De flesta av de cirka 7 000 invånarna är av norsk härkomst, en del från Finland och Ryssland samt en samisk minoritet. Vid ankomsten omkring 20-tiden på kvällen väntar vår buss som kör oss till vårt hotell, Thon Hotel Kirkenes. På hotellet blir vi serverade en middag innan sängen väntar.

 • Dag 2 Kirkenes-ombordstigning

  Vi börjar dagen med en sightseeingtur i området tillsammans med vår lokalguide. Från utsiktsplatsen Prestefjell får vi en fin vy över Kirkenes och hamnen. Eftersom vi är så nära Ryssland åker vi såklart till ryska gränsen! Under turen får vi veta mer om Kirkenes historia, natur och klimat samt vardagliga livet. Turen avslutas vid Hurtigrutskajen och det är dags att gå ombord. Vid lunchtid avgår vårt fartyg och vår resa söderut har startat. Kuststräckan vi ska färdas är 250 mil lång och vi kommer att lägga till i 32 hamnar på vår resa ner till Bergen. I de mindre samhällena gör vi endast korta stopp, för lossning och lastning, medan vi på de större orterna gör längre uppehåll. Atmosfären ombord på Hurtigruten är informell och man tar dagen lite som den kommer. Njut av ett dopp i jacuzzin, en fika i caféet som har öppet dygnet runt, sätt dig med en bra bok i biblioteket eller bara slappna av i en bekväm fåtölj. På eftermiddagen lägger Hurtigruten till vid kaj i Vardö, som är Norges ostligaste hamn. Vi fortsätter vår resa längs Varangerhalvön till Båtsfjord innan vi på kvällen gör dagens sista stopp i Berlevåg.

 • Dag 3 Honningsvåg

  Hurtigruten lägger till i Honningsvåg tidig morgon och för de som bokat utflykten ”Frukost på Nordkap” väntar en härlig frukost på Nordkapsplatån. Nordkapsklippan sträcker sig 307 meter rakt upp ur Ishavet och morgonstämningen här uppe är mycket speciell. För oss som inte stiger upp i ottan väntar en avslappnad morgon med en härlig frukostbuffé ombord på fartyget. Fram på förmiddagen når vi världens nordligaste stad Hammerfest och här finns gott om tid att gå iland och kika i affärer, ta en skön promenad eller varför inte besöka Isbjörns museet. Staden har en lång och intressant historia, visste ni att det var första staden i norra Europa som fick gatubelysning? Under eftermiddagen njuter vi av lugnet ifrån fartygets panoramasalong eller ute på däck. Under tiden som vi äter en 3-rätters middag ankommer vi till Skjervöy. När det är läggdags lägger vi till i Tromsö, Nordnorges största stad. För dem som önskar vara uppe efter tolv-slaget så finns möjlighet att boka in sig på en midnattskonsert i Tromsö Domkyrka (bokas ombord).

  Möjlighet till utflykter: Frukost på Nordkap eller Hammerfest - världens nordligaste stad

   

 • Dag 4 Lofoten

  Vi startar morgonen med en riklig frukost och har en fantastisk dag framför oss. Varje dag ombord informerar fartygets reseledare oss via högtalare om alla sevärdheter, så att vi inte missar något. I dag passerar vi ögrupperna Lofoten och Vesterålen som erbjuder något av de mest spektakulära vi kommer att få se under vår kustresa. I Risøyrennans grunda vatten kan vi se sandbankarna genom det klara, gröna vattnet. Efter att vi har ätit vår lunch lägger vi till i Stokmarknes, orten där Hurtigruten ”föddes”. Här finner vi Hurtigrutens nybyggda museum som är väl värt ett besök. Fartyget navigerar vidare genom det 20 kilometer långa Raftsundet, som omgärdas av 1000 meter höga fjäll. Om vädret tillåter gör vi en avstickare in i den fantastiska Trollfjorden, där skarpa klippor omger fartygets sidor, en helt magisk naturupplevelse. Under eftermiddagen och kvällen passerar vi ögruppen Lofoten som erbjuder något av de mest spektakulära vi kommer att få se under vår kustresa. Mot kvällningen lägger vi till i Svolvaer, huvudorten på Lofoten, där vi i de vackra omgivningarna kan passa på att ta en kvällspromenad. Färden längs Lofoten fortsätter och snart anlöper vi Stamsund, där Lofotsväggens majestätiska klippor kan studeras.

  Möjlighet till utflykter:  

  En smak av Vesterålen, Havsörnssafari, Lofoten, Lofoten till häst, Besök Lofoten bryggeri

 • Dag 5 Helgelandskusten - 17 maj!

  Vart passar det bättre att vara än i Norge just idag, ”syttende mai”. Med sina hundratals små öar, bördiga jordbruksmarker och branta granitklippor är det väl värt en tidig väckning och frukost för att få uppleva den fantastiskt vackra Helgelandskusten. Vi kommer att passera polcirkeln vid 66° 33 N och i samband med detta sker en viktig reseritual. Myterna och legenderna kring denna kuststräcka är många. De mest kända är legenden kring ”de Syv Søstre”, en rad bergstoppar och myten hur pilen från ”Hästmannens” båge formade hålet i Torghatten. Under eftermiddagen finns det gott om tid att ta ett dopp i jacuzzin ute på däck, koppla av en stund i panoramabastun eller köra ett träningspass i fartygets motionsrum. Kvällens middag serveras i fartygets restaurang.

  Möjlighet till utflykter:

  ”Det norska laxäventyret”

   

 • Dag 6 Trondheim

  Under tidig morgon har vi kommit fram till Trondheim, Norges första huvudstad som tidigare kallades för Nidaros. I Trondheim kommer vi att göra en utflykt tillsammans (ingår i resans pris) och under turen genom staden kommer guiden att bland annat berätta om Trondheims historia, dess imponerande träbyggnader, färgrika bryggor och den vackra stadsbron från 1861. Höjdpunkten på vår stadsrundtur är Nidarosdomen, Skandinaviens största medeltida byggnad som är byggd i nygotisk stil. I denna mäktiga domkyrka är tre drottningar och sju kungar krönta. Vi lämnar Trondheim och fortsätter vår resa söderut, på vägen ut ur staden passerar vi öarna Munkholmen och Hitra. På eftermiddagen gör vi stopp i Kristiansund. Kristiansund räknas som Norges klippfiskhuvudstad på grund av sin långa exporttradition av saltad och torkad fisk. Vi styr ut över det öppna havet mot Molde som med sin närhet till Golfströmmen även är känd som Rosornas stad. Om vi håller oss vakna till midnatt så får vi uppleva Ålesund, staden som är byggd i Jugendstil och som får oss att tro att vi befinner oss i Sydtyskland.

  Möjlighet till utflykter: Atlanthavsvägen

 • Dag 7 Bergen, hemresa

  Sista frukosten ombord och ”Världens vackraste sjöresa” börjar närma sig sitt slut. Innan vi når Bergen ser vi på håll den enorma glaciären Josteldalsbreen och mynningen till mäktiga Sognefjorden. Inseglingen till Bergen, staden mellan de sju bergen, är ett synintryck som vi sent kommer att glömma. Bergen är en internationell stad med småstadens charm, de mest kända sevärdheterna är Bryggen som finns med på UNESCO:s världsarvslista, Fisketorget och Mariakyrkan. Innan vi lämnar vårt fartyg äter vi en härlig och mättande lunch. När vi kommer iland i Bergen väntar vår buss på oss för att ta oss med till flygplatsen för flyg tillbaka till Arlanda eller Kastrup.