Res med Hurtigruten, NWT och VF | Specialresor
Rundresa / Norge

Hurtigruten med MS Richard With

5 - 11 sep
Hurtigruten tar oss till platser där turister sällan satt sin fot, erbjuder en hisnande natur och många oförglömliga vyer. Vi reser från Kirkenes i norr ner till Bergen i söder genom majestätiska fjordar och små hamnar där större fartyg inte kan gå in. Vi börjar nu se kontrasterna mellan Nord- och Sydnorge. Hösten sprider sina praktfulla färger uppe i norr samtidigt som det är näst intill sommarvärme i Bergen. Ombord råder en lugn atmosfär och vi serveras mat inspirerad av lokala råvaror från de regionerna och hamnar vi kommer att besöka.

Avgång

5 september 2022

Från

Oslo

Reslängd

7 dagar

Pris

23 690 SEK

Denna resa arrangeras i samarbete med Nya Kristinehamnsposten, Värmlands Folkblad, Nya Wermlands-tidningen och Arvika Nyheter

Ingår i resan

 • busstransfer från Kristinehamn, Karlstad, Kil eller Arvika - Oslo Gardermoen tur och retur

 • flygresa med Scandinavian Airlines; Oslo – Kirkenes och Bergen – Oslo inkl
  bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresan), flygskatter och avgifter

 •  en övernattning i delat dubbelrum på Thon Hotel Kirkenes

 • kryssning med Hurtigruten Kirkenes - Bergen inkl fem övernattningar, del i dubbel insideshytt (I2-hytt)

 • busstransfers i Norge enligt program

 • utflykt ”En smak av Vesterålen” dag 3

 • utflykt i Kirkenes dag 2

 • kortare guidning i Bergen dag 7

 • smörgås och dryck på ut och hemresan i Sverige

 • sex frukostbufféer

 • sex luncher (bordsservering)

 • fem middagar ombord på fartyget (serverade 3-rätters)

 • middag första kvällen på hotellet

 • middag i Bergen dag 7

 • dryck på hotellet samt ombord på Hurtigruten; ett glas husets vin eller en öl eller läsk/mineralvatten samt kaffe eller te

 • färdledare från Specialresor

 • resegaranti från statliga resegarantin

Tillval

Tillägg per person:

 • fönsterhytt på däck 2 eller 3 med begränsad utsikt i fem nätter: 2.600:-
 • fönsterhytt på däck 3, i fem nätter: 4.490:-
 • fönsterhytt på däck 5 (promenaddäck) eller däck 6 i fem nätter: 5.960:-
 • enkelrum/insideshytt på däck 3 eller 5 för eget bruk, i sex nätter: 6.010:-
 • enkelrum/fönsterhytt på däck 3 för eget bruk, i sex nätter: 8.100:-
 • enkelrum/fönsterhytt på däck 5 eller 6, för eget bruk, i sex nätter: 8.810:-

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Mer information

Antal deltagare: 40

Program

 • Dag 1 Kirkenes

  Avresa med buss från Kristinehamn kl 09.00 och därefter Karlstad, Kil och Arvika till Gardermoen flygplats i Oslo. Norwegian tar oss vidare norrut till Kirkenes i Nordnorge. För att vara utvilade och redo för en fantastisk resa med början nästa dag övernattar vi i Kirkenes. Vid ankomsten omkring 20-tiden på kvällen väntar vår buss som kör oss till vårt hotell, Thon Hotel Kirkenes. Under resan har vi en guide med som berättar den spännande historien om Kirkenes och området vi åker igenom. På hotellet blir vi serverade en middag innan sängen väntar. Kirkenes ligger i den nordöstra delen av Norge, nära den ryska gränsen. Vi befinner oss cirka 40 mil norr om polcirkeln och lika långt österut som Sankt Petersburg. De flesta av de cirka 7 000 invånarna är av norsk härkomst, en del från Finland och Ryssland samt en samisk minoritet.

 • Dag 2 Vardö, Berlevåg

  Efter frukost checkar vi ut från hotellet och vår buss hämtar upp oss för en sightseeingtur i området. Från utsiktsplatsen Prestefjell kan man kan ta fina bilder av Hurtigrutens fartyg. Eftersom vi är så nära Ryssland åker vi såklart till ryska gränsen (om det tillåts och bedöms som ok). Under turen får vi veta mer om Kirkenes historia, natur och klimat samt vardagliga livet. Turen avslutas vid Hurtigrutskajen när det är dags att gå ombord.

  Vid lunchtid avgår fartyget och vår resa söderut har startat. Kuststräckan vi ska färdas är 250 mil lång och vi kommer att lägga till i 32 hamnar på vår resa ner till Bergen. I de mindre samhällena gör vi endast korta stopp, för lossning och lastning, medan vi på de större orterna gör längre uppehåll. Atmosfären ombord på Hurtigruten är informell och man tar dagen lite som den kommer. Njut av ett dopp i jacuzzin, en fika i caféet som har öppet dygnet runt, sätt dig med en bra bok i panoramasalongen eller bara slappna av i en bekväm fåtölj. På eftermiddagen lägger Hurtigruten till vid kaj i Vardö, som är Norges ostligaste hamn. Vi fortsätter vår resa längs Varangerhalvön till Båtsfjord innan vi på kvällen gör dagens sista stopp i Berlevåg.

 • Dag 3 Honningsvåg, Hammerfest, Tromsö

  Hurtigruten lägger till i Honningsvåg tidig morgon och för de som bokat utflykten ”Frukost på Nordkap” väntar en härlig frukost på Nordkapsplatån. Nordkapsklippan sträcker sig 307 meter rakt upp ur Ishavet och morgonstämningen här uppe är mycket speciell. För oss som inte stiger upp i ottan väntar en avslappnad morgon med en härlig frukostbuffé ombord. Fram på förmiddagen når vi världens nordligaste stad Hammerfest och här finns gott om tid att gå iland och kika i affärer, ta en skön promenad eller varför inte besöka Isbjörns museet. Staden har en lång och intressant historia, visste ni att det var första staden i norra Europa som fick gatubelysning? Under eftermiddagen njuter vi av lugnet när vi seglar igenom Lyngenfjorden, ifrån fartygets panoramasalong eller ute på däck. Under tiden som vi äter en 3-rätters middag ankommer vi till Skjervöy. När det är läggdags lägger vi till i Tromsø, Nordnorges största stad. För dem som önskar vara uppe efter tolv-slaget så finns möjlighet att boka in sig på en midnattskonsert i Ishavskatedralen.

  Möjlighet till utflykter:

  ”Frukost på Nordkap”      ”Midnattsskonsert i Ishavskatedralen”

   

 • Dag 4 Vesterålen, Stokmarknes, Svolvaer

  När vi ankommer hamnen i Harstad väntar en mycket ”koslig” utflykt som ingår i resans pris - En smak av Vesterålen. Vi färdas med buss och upplever det vackra landskapet med fjordar och fjäll samtidigt som vi lyssnar till vår kunniga lokalguide. Ett kulturarv i världsklass finns med på utflyktsprogrammet nämligen världens nordligaste medeltidskyrka. Vi kliver ombord på fartyget igen i Sortland, ”Den blåa staden”. (Läs mer i bilagan om utflykter.) Efter att vi har ätit vår lunch lägger vi till i Stokmarknes, orten där Hurtigruten ”föddes”. Här finner vi Hurtigrutens museum som är väl värt ett besök (ingår ej). Fartyget navigerar vidare genom det 20 kilometer långa Raftsundet, som omgärdas av 1000 meter höga fjäll. Om vädret tillåter gör vi en avstickare in i den fantastiska Trollfjorden, där skarpa klippor omger fartygets sidor, en helt magisk naturupplevelse. Under eftermiddagen och kvällen passerar vi ögruppen Lofoten som erbjuder något av de mest spektakulära vi kommer att få se under vår kustresa. Mot kvällningen lägger vi till i Svolvaer, huvudorten på Lofoten, där vi i de vackra omgivningarna kan passa på att ta en kvällspromenad. Färden längs Lofoten fortsätter och snart anlöper vi Stamsund, där Lofotsväggens majestätiska klippor kan studeras.

  Möjlighet till utflykter:

  ”Havsörnssafari” ”Kryssning med eldriven båt” ”Lofoten till häst” ”Utforska en fiskeby”

 • Dag 5 Polcirkeln, Sandnessjön

  Med sina hundratals små öar, bördiga jordbruksmarker och branta granitklippor är det väl värt en tidig väckning och frukost för att få uppleva den fantastiskt vackra Helgelandskusten. Vi kommer att passera polcirkeln vid 66° 33 N och i samband med detta sker en viktig reseritual. Myterna och legenderna kring denna kuststräcka är många. De mest kända är legenden kring ”de Syv Søstre”, en rad bergstoppar och myten hur pilen från ”Hästmannens” båge formade hålet i Torghatten. Innan vi anlöper Sandnessjöen får vi uppleva Vegaöarna, upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Under eftermiddagen finns det gott om tid att ta ett dopp i jacuzzin ute på däck, koppla av en stund i panoramabastun eller köra ett träningspass i fartygets motionsrum.

  Kvällens middag blir speciell, för det är nämligen ”Kaptenens middag”. Var inte orolig, du behöver inte ha galaklänningen med i resväskan för detta! Varför näst sista kvällen ombord kanske du undrar? Jo det är för att många i personalen har sin hemmahamn i Trondheim, som vi anlöper imorgon, och där går av sitt arbetspass

  Möjlighet till utflykter:

  ”Vegaöarna”    ”Det norska laxäventyret”    ”Vandring till Torghatten

 • Dag 6 Trondheim, Ålesund

  Vi startar dagen med fartygets härliga frukostbuffé. Under tidig morgon har vi kommit fram till Trondheim, Norges första huvudstad som tidigare kallades för Nidaros. Trondheim har en spännande historia, imponerande träbyggnader, färgrika bryggor och den vackra stadsbron från 1861. Trondheims mest kända byggnadsverk är Nidarosdomen, Skandinaviens största medeltida byggnad som är byggd i nygotisk stil. I denna mäktiga domkyrka är tre drottningar och sju kungar krönta. Vi lämnar Trondheim och fortsätter vår resa söderut, på vägen ut ur Trondheimsfjorden passerar vi öarna Munkholmen och Hitra. På eftermiddagen gör vi stopp i Kristiansund. Kristiansund räknas som Norges klippfiskhuvudstad på grund av sin långa exporttradition av saltad och torkad fisk. Vi styr ut över det öppna havet mot Molde som med sin närhet till Golfströmmen även är känd som Rosornas stad. Om vi håller oss vakna till midnatt så får vi uppleva Ålesund, staden som är byggd i Jugendstil och som får oss att tro att vi befinner oss i Sydtyskland. En smakrik middag serveras under kvällen.

  Möjlighet till utflykter:

  ”Trondheim med Nidarosdomen”            ”Atlanthavsvägen”

 • Dag 7 Bergen, hemresa

  Sista frukosten ombord och ”Världens vackraste sjöresa” börjar närma sig sitt slut. Innan vi når Bergen ser vi på håll den enorma glaciären Josteldalsbreen och mynningen till mäktiga Sognefjorden. Inseglingen till Bergen, staden mellan de sju bergen, är ett synintryck som vi sent kommer att glömma. Bergen är en internationell stad med småstadens charm, de mest kända sevärdheterna är Bryggen som finns med på UNESCO:s världsarvslista, Fisketorget och Mariakyrkan. Innan vi lämnar vårt fartyg MS Richard With äter vi en härlig och mättande lunch. När vi kommer iland i Bergen hinner vi med en kortare guidad rundtur med buss innan det är dags att fara till flygplatsen. Vi flyger tillbaka till Oslo under kvällen och på Gardermoen väntar vår buss som tar oss tillbaka till Värmland. Vi räknar med att vara åter i Karlstad med omnejd ca kl 23.30.