Island 15-19/5 – Specialresor
Island / Island

Sagolika Island

15 - 19 maj 2024
Vi planerar att resa 15-19/5 2024! Är du intresserad och vill veta mera anmäl ditt intresse så skickar vi ut program så snart allt är klart!

Island är en magisk plats, som föddes med en explosion ur Nordatlanten, och som fortsätter att skapas på samma dramatiska sätt. Vår svensktalande lokala guide visar oss runt i en natur som bjuder på ett oförglömligt skådespel. Gejsrar sprutar kaskader av varmt vatten, glaciärer, vattenfall, älvar som skapar liv i det karga landskapet och förstenade lavafält som ger ett ”månlikt” intryck. Det är oundvikligt att lämna Island med annat än en känsla av urkraft och tidernas begynnelse. Välkommen med på en fantastisk resa!
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Ingår i resan

 • flygresa med Icelandair, Arlanda - Keflavik tur och retur inklusive bagage
  (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter
 • tre övernattningar i dubbelrum
 • bussresor enligt programmet på Island
 • transfer/utflykter med lokalguide enligt program dag 1-4
 • besök på isländsk gård med växthus och Islandshästar
 • entré, handduk och en dryck vid den Blå Lagunen
 • tre frukostar
 • två luncher; dag 2 och dag 4
 • två middagar; en 2-rätters på lokal restaurang och en hamburgermiddag på gården Efstidalur dag 2  
 • måltidsdryck lunch/middag; ett glas vin/öl/vatten eller läsk samt kaffe/te (ej kaffe/te på Efstidalur)
 • dricks till lokalguide och chaufför
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

 • Tillägg för enkelrum i fyra nätter
 • Rida islandshäst ca 1,5-2h; arrangerad ridtur i grupp dag 3. Det ingår transfer till/från ridanläggningen, häst och ridguide, hjälm, överdragskläder och stövlar
  vid behov. Pris: 
 • Valsafari ca 3 timmar bokas och betalas under resan, då den är väderberoande.
  Pris:     

Önskar du flyga från ex Kastrup eller Oslo - hör med oss!

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Program

 • Dag 1 Ankomst Reykjavik

  Samling sker på Arlanda flygplats vid 12.00-tiden. Vi flyger med Icelandair till Island där vi landar under eftermiddagen. Vår svensktalande lokalguide möter upp och tar oss med till den isländska huvudstaden. Det är ett dramatiskt, nästan overkligt lavalandskap som passerar revy utanför bussfönstret när vi tar oss de cirka fem milen från flygplatsen till Reykjavik. Vi gör oss "hemmastadda" på vårt centralt belägna hotell, Center Hotel Plaza, som kommer att vara vår hemvist under dagarna på Island (bussen stannar ca 300 m från hotellet). Vår middag serveras tidig kväll på lokal restaurang.

 • Dag 2 Gyllene Cirkeln

  Vi startar vår vistelse på Island med en oförglömlig naturupplevelse, då vi färdas med buss till några av Islands mest kända utflyktsmål runt den ”Gyllene Cirkeln”. Dagen börjar med ett besök i ett område av ett stort naturgeografiskt och historiskt intresse, Tingvalla National Park. Under en lång period var detta platsen för det äldsta demokratiska parlamentet i världen. Alltinget grundades här 930 e kr och denna plats anses vara den heligaste på Island. Man har svårt att föreställa sig en mer fantastisk mötesplats för en nation. Två av jordens kontinentalplattor, den europeiska och den nordamerikanska, har sin skarv just här, de flyttar sig längre och längre ifrån varandra och marken däremellan sjunker ju längre plattorna glider isär. Allt detta är inramat av ett vackert och lite ödsligt vulkanlandskap.

  Dagen har ett varierat innehåll där natur blandas med annat typiskt isländskt. På Fridheimar Gård dukas det upp en soppbuffé med hembakat bröd till lunch, och vi får träffa både den unika Islandshästen och se insidan på ett isländskt växthus. Vi fortsätter vår färd till Haukadalur, ett fascinerande naturområde där vi hittar de mest berömda heta källorna, Geysir och Strokkur. Strokkur exploderar regelbundet och sprutar kaskader av vatten högt upp i luften, ibland upp till 30 meter, ungefär var sjunde minut. Gyllene cirkeln tar oss vidare till mäktiga Gullfoss, drottningen av de isländska vattenfallen. Har vi tur kan vi se regnbågen genom vattenångorna, mycket vackert.

  Gården Efstidalur drivs av fyra syskon och deras familjer. Familjen på Efstidalur är först och främst mjölkbönder men har även öppnat sina dörrar för turister. De tillverkar egna produkter av sin mjölk som de erbjuder sina gäster att smaka på, till exempel den isländska lite syrliga mejeriprodukten skyr. I gårdens restaurang serveras vi en härlig hamburgare gjord på gårdens eget nötkött innan det är dags att återvända till Reykjavik och vårt hotell. 

 • Dag 3 Reykjavik city tour

  Vår guide och buss hämtar upp oss så att vi kan bekanta oss med världens nordligaste huvudstad. Man kan inte låta bli att fascineras av den lilla storstaden med stor karaktär och stolthet. Små korrugerade plåthus ligger tätt inbäddade bland futuristiska glasbyggnader, och internationella inflytanden blandas med gamla isländska traditioner. Gammalt och nytt i en härlig och ytterst intressant blandning, inte likt något annat. Vi avslutar vår sightseeing med ett besök på Perlan, restaurangen som är byggd på fem vattencisterner som förser staden med vatten. Lunch, eftermiddag och kväll disponeras efter eget tycke och smak. Reykjavik kan stoltsera med både exklusiva butiker, ett stort kulturellt utbud och fina matställen. Letar du till exempel efter fina ullprodukter, så har du definitivt kommit rätt.

  Vill du prova på att rida islandshäst eller åka med båt på en cirka tre timmas valsafari så kan vi erbjuda det mot ett tillägg under eftermiddagen. Middag ingår inte, så möjlighet finns att själv välja bland Reykjaviks utbud av restauranger. Vill man inte välja själv så kan vi erbjuda en middag även denna kväll, se mer under tillägg. 

   

 • Dag 4 Blå Lagunen och hemresa

  Efter frukost checkar vi ut från hotellet och vår guide och buss väntar på att få ta med oss till  både puttrande natur och varma bad.  Vårt första stopp för dagen är Krysuviks unika geotermiska fält. Här promenerar vi på stigar som är omgivna av bubblande små kratrar. De avger ånga och dofter från jordens inre och upplevelsen får oss att känna en stor ödmjukhet inför naturens krafter.

  Ett ”måste” på Island är att bada i den Blå Lagunen, en oas mitt i ett lavafält och här badar man i 36-39 gradigt vatten oavsett årstid. Det varma vattnet innehåller naturligt aktiva ingredienser, som välgörande mineralsalter och gröna alger. Det sägs att man blir flera år yngre efter ett dopp... men inte nog med det, man blir härligt avstressad på köpet. Besöket avslutas med lunch i restaurang ”Lava”. Nu är det dags att säga hejdå till sagolika Island och vår buss släpper av oss på flygplatsen och vi beräknas landa på Arlanda igen kl 21.35.