Japan, en rundresa i kontrasternas land våren 2024 – Specialresor
Rundresa / Japan

Japan, en rundresa i kontrasternas land

13 - 25 mar 2024
Då intresset för vår höstresa till Japan är stort, planerar vi ytterligare en resa under våren 13-25/3 2024.
Är du intresserad och vill veta mera? Anmäl ditt intresse så skickar vi ut information och program så snart allt är klart.

Vår färgstarka höstresa börjar och slutar i Tokyo. Längs vår väg passerar vi många fascinerande platser, några kända och några kanske lite mindre kända. Kanazawa vid Japanska Havet, vackra Shokawadalen, Takayama vid foten av de Japanska Alperna, den gamla huvudstaden Kyoto med närmare 2000 tempel och Tokyo med allt vad det innebär. Några av resans höjdpunkter är teceremoni i Kanazawa, bad i varma källor och besök i fantastiska trädgårdar. Vår Japankunniga färdledare gör att vi kommer nära den japanska kulturen på ett unikt sätt, och vi lär oss att förstå den mix av traditionellt och modernt som är Japan idag. Det mesta ingår i priset och vi reser i mindre grupp, 15-25 deltagare. Flyg från Arlanda. På förfrågan Landvetter och Kastrup.
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Ingår i resan

• flygresa i ekonomiklass Stockholm – Tokyo – Stockholm med Finnair via Helsingfors tur och retur, inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
• flygskatter och avgifter
• mat, dryck (alkoholfritt) samt film på långflygningen till Japan, tur och retur
• transporter med buss, tåg och kollektivtrafik enligt program
• bagagetransport (vid två tillfällen)
• nio övernattningar i dubbelrum inklusive 1 natt på ryokan/badhotell
• entréer till sevärdheter, trädgårdar och museer enligt utflyktsprogrammet
• en sakeprovning
• en teceremoni
• en teprovning
• nio frukostar på hotell/ryokan
• sju luncher
• tio middagar
• måltidsdryck: 1 öl/vin/alkoholfritt alternativ samt te/bordsvatten
• svensktalande färdledare som även talar japanska, ansluter i Tokyo
• resegaranti enligt den statliga resegarantin

Önskar du resa från Landvetter eller Kastrup – hör med oss för pris och plats.
Möjlighet finns att i mån av plats, uppgradera flygstolen till Economy Comfort, meddelas vid bokning.

Tillval

Enkelrumstillägg: 3,920:-

Mer information

Endast 25 platser, så först till kvarn. 

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information info@special-resor.se

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Läs höstens programmet här

Program

 • Dag 1 Avresa från Sverige

  Samling på Arlanda flygplats kl. 12.20. Flyg till Tokyo från Arlanda med Finnair via Helsingfors.

 • Dag 2 Ankomst Tokyo

  Ankomst tidig eftermiddag till Tokyo. Transfer från flygplatsen i egen buss. Vi möts av vår svensktalande och Japankunniga färdledare som tar oss med till Shinjuku, den största av Tokyos många centrum, och där vårt hotell ligger. Innan kvällens middag tar vi en promenad i närområdet. Här ligger den tågstation på jorden som har flest förbipasserande per dag, kanske inte konstigt i en stad med 34 miljoner människor. Vi ser ut över Tokyo från 44:e våningen i det spektakulära stadshuset och avslutar med en promenad mellan skyskraporna bort till Tokyos och Japans största nöjesområde Kabuki-cho och får en liten inblick i detta mycket speciella liv. Gemensam välkomstmiddag på kvällen. Vi börjar vår vistelse i Japan med en introduktion till hur man hanterar japanska ätpinnar, en bra kunskap att bära med sig under resan. Övernattning i Tokyo.

 • Dag 3 Tokyo

  Idag använder vi ett dagspass och åker med tågringlinjen Yamanote för att utforska Tokyos många ansikten. Ueno med sina parker och muséer blir första stoppet för dagen. Vi promenerar genom basarområdet Okachimachi, här finns allt från fisk och grönsaker till skor och kläder. Vi besöker Ginza, ett av stadens flottaste område med fina butiker, varuhus, gallerier och showrooms. Här har bland annat Mikimoto och Louis Vuitton sina flaggskeppsbutiker.
  På eftermiddagen upptäcker vi stadsdelen Asakusa. Det var i denna del av staden som flera av de kulturformer som idag är symboler för Japan tog form på slutet av 1600-talet.
  När handelsklassen tröttnat på samurajstyrets rigorösa kulturuttryck skapades här teaterformen kabuki, de fantastiska färgglada träsnitten samt att såväl geishor som sumobrottare såg ljuset under denna period. Asakusa har idag ett myller av traditionella butiker och lokala folkliga teatrar. Här finns också Tokyos största buddhistiska tempel Senso-ji som vi besöker. I Asakusa finns fortfarande känslan av det gamla Tokyo kvar med sina låghus och små gator med second hand butiker, hantverk och restauranger som drivits i generationer av samma familj. Vi har lite egen tid att utforska de små gatorna med sina trevliga butiker. Från Asakusa åker vi båt på Sumida-floden till Odaiba, den konstgjorda ön i Tokyobukten. Längs den promenad vi gör till Odaibas strand passerar vi förbi många lite udda företeelser och definitivt ett Japan som blickar västerut. Det är mäktigt att blicka ut över Tokyo här från öarna och se kvällsbelysningen över staden. Vi avslutar dagen med en fin kvällsvy över Tokyo när vi äter vår middag. Vi tar sedan det förarlösa tåget Yurikamome över Rainbow Bridge tillbaka in till stan. Övernattning i Tokyo.

 • Dag 4 Tokyo - Kanazawa

  På förmiddagen förflyttar vi oss till en annan del av Japan, vi tar superexpresståget Shinkansen till staden Kanazawa vid Japanska havet dit vi ankommer lagom till lunch. Vi börjar med ett besök vid den livliga Omicho marknaden för att få en uppfattning om vad som fiskas upp ur havet utanför. Här finns tid för egen lunch och vi kan rekommendera sushi eller ostron, färskare än så blir det inte. Kanazawa har mycket att erbjuda, bland annat är man känt för färgning av kimonotyger, traditionell porslinstillverkning, lackarbeten och hantverk med detaljer i bladguld. Kanazawa har även tre välbevarade geisha-distrikt, så kallade chaya-distrikt, där man underhåller sina kunder med sång och dans. Vi avslutar dagen med att strosa runt i dessa kvarter med fin träbebyggelse och de för området typiska tehusen. Hantverket att hantera bladguld visas också upp, och det finns glass med guldsmak ifall det skulle vara intressant. Gemensam middag och övernattning i Kanazawa.

 • Dag 5 Kanazawa

  Under Edo-perioden (1600 - 1867) var Kanazawa landets mäktigaste stad efter Tokyo. Den borg som en gång var så betydelsefull kvarstår det nu inte mycket mer än murarna av. Under Edoperioden började Japans länsherrar, daimyo, att anlägga stora landskapsträdgårdar i anslutning till borgarna. Landets kanske finaste, Kenroku-en, ligger just här. Det är en stor trädgård som kan sägas vara en perfekt kombination av våra mer parkliknande trädgårdar och de mer konstnärliga japanska. Här finns fantastiska träd, otaliga dammar, fina tehuskojor, speciella lanternor och vackra broar formade som fåglar som flyger i formation. På morgonen promenerar vi till den fina teträdgården Gyokusen-en. Här får vi vara med om en oerhört vacker teceremoni vid trädgården. Vi får lära oss hur det knallgröna teet ska vispas, hur teskålarna ska vridas och hur den sparsmakade konversationstekniken vid ceremonierna går till. Även samtalet är en del av skönhetsupplevelsen. Vi fortsätter på samma tema och bjuds en lunch med intim och trevlig stämning innan dagen fortsätter med nya upplevelser. Efter lunch får vi berättat för oss om shintoismen. Den japanska naturreligionen som i mångt och mycket praktiseras även i det moderna japanska samhället idag. Övernattning i Kanazawa.

 • Dag 6 Kanazawa-Takayama

  Med hyrd buss åker vi genom den vackra Shokawadalen. Den hyrda bussen möjliggör att vi kan stanna till vid flera byar med speciella gassho-zukurihus. Dessa hus är ofta rymliga tre eller fyravåningshus med speciella halmtak av japansk pampas. Taken är nästan en meter tjocka och har en speciell lutning så att den enorma mängd av snö som kommer på vintern lätt ska falla av och inte in i husen. Rekordåret 1980 kom det nästan fyra meter snö.
  Byggnaderna höll på att försvinna på grund av de alltför kostsamma takläggningar som är nödvändiga att genomföras ungefär vart 40:e år. UNESCO har valt ut några hundra byggnader som kulturarv och bekostar restaureringen för dessa. Ogimachi är den i särklass största byn med nästan ett hundratal hus och det är hit de flesta turisterna kommer. Vi stannar här för att se på byn och äta lunch. På eftermiddagen åker vi vidare till Takayama. Takayama betyder höga berg och det är just vad du är omgiven av här. Staden ligger vid foten av vad som kallas för de Japanska Alperna. Det är en fin gammal sakebryggarstad med välhållna gamla stadsdelar. Vi ser de tre berömda gatorna och gör besök i det forna guvernörshuset. Många av de unika trähusen inne i staden från 17- och 1800-talen är också omgjorda till hembygdsmuseum. Guvernörens gamla ägor är ett av dessa. Under vår stadsvandring ska vi även göra ett besök i det oerhört fina handelshuset Kusakabe. Här ser vi ytterligare spår av den snickarglädje som präglar hela Takayama. Under vår rundvandring ser vi butiker med japanskt hantverk och avslutar eftermiddagen med en liten sakeprovning. Denna natt bor vi traditionellt japanskt på en ryokan, ett badhotell med varma källor (onsen). Efter incheckning har vi tid att sjunka ner i de varma baden och slappna av. Till middag blir vi serverade en så kallad kaiseki-måltid med en mängd olika små rätter som är tillagade på lokala råvaror efter säsong. Övernattning på ryokan.

 • Dag 7 Takayama - Kyoto

  Vi tar tåget till Kyoto på morgonen och kommer fram strax innan lunch. Vi lämnar våra saker på hotellet och går ut för att upptäcka Kyoto, en av världens främsta kulturstäder. Närmare 2000 tempel, shintohelgedomar och zenbuddhistiska trädgårdar finns samlade i denna vida miljonstad. Kyoto är fullt av intressanta platser och vi har valt ut ett par som vi tycker sticker ut ur mängden. Vi strosar även sakta genom Kyotos trevliga matmarknad, Nishiki, allmänt känt som ”Kyotos kök”. Den sträcker sig över fem kvarter och här finns mer än 100 butiker och restauranger på rad. Förutom genuina Kyotoprodukter som inlagda grönsaker, sötsaker och torkad fisk, så saluförs även frukt, kött, knivar och andra köksredskap som används i det japanska köket. Vi utforskar centrala Kyoto och det område som heter Higashiyama, Östra bergen. Hela området är oerhört fint med några av de mest traditionella delarna av staden. Här finns en ståtlig pagod, tempelområden och fina serveringar. Middag och övernattning i Kyoto.

 • Dag 8 Kyoto

  Idag har vi en egen buss och börjar dagen med att åka till Arashiyama som ligger i Kyotos västra del. Detta är den mest stillsamma och natursköna delen av Kyoto. Sluttningarna över Hozufloden är makalösa. Här promenerar vi längs floden, i bambulundar och genom fina bostadsområden. Vi rör oss i ett område som gjort sig känt för sina zenbuddhistiska anläggningar och vi gör ett besök i ett av de mest berömda zentemplen Tenryu-ji med sin vackra trädgård som anlades av 1300-talets främsta trädgårdsskapare, Muso Soseki. Här finns en vacker damm formad som det japanska tecknet för hjärta. Efter lunch besöker vi en av Kyotos mer välbesökta sevärdheter, den Gyllene paviljongen. Dess översta våningar är täckta av bladguld, en imponerande syn. Vi ser även en av Japans finaste zenbuddhistiska trädgårdar, den kända stenträdgården Ryoanji, som skapats för meditation. Här får vi goda exempel på hur tempelarkitekturen väl harmoniserar med trädgårdarna, och får veta varför asymmetri är så viktigt i den japanska trädgården och hur de använder olika förvillningstekniker. Middag och övernattning i Kyoto.

 • Dag 9 Kyoto

  Kyoto var huvudstad för Japan i nästan 1100 år (794-1867). Utan jämförelse är det den stad i Japan som har flest kulturella attraktioner med tusentals fantastiska zenbuddhistiska trädgårdar, shintohelgedomar och buddhistiska tempel. 17 av dem är placerade på UNESCO:s världsarvlista och det skulle kunna vara många fler. Då många av sevärdheterna är enormt stora komplex gör det att staden är väldigt utbredd, i synnerhet som staden i huvudsak består av låghus. Det finns många fantastiska kvarter i Kyoto och staden gör sig som bäst då man väljer ett specifikt område att utforska till fots snarare än att försöka täcka stora delar av staden på en och samma dag. Vi väljer att idag besöka det område som finns söder om Kyoto station. Vi börjar med att åka tåg till en av Kyotos förstäder, Uji. Uji är känt för flera olika saker, men framför allt för sina kopplingar till Berättelsen om Genji samt att det är Japans mest kända plats för te. Vi går till det gamla templet Byodo In. Nästan alla äldre byggnader i Kyoto förstördes under Onin-kriget på 1400-talet och det som klarade sig då förstördes istället av den då kristnade shogunen Oda Nobunaga på 1500-talet. Nästan allt vi ser i Kyoto är återuppbyggt från sent 1500-tal och framåt. Byodo In klarade sig från förstörelse och anses allmänt vara det bästa exemplet vi hittar i Kyoto-trakten från dess glansdagar under Heian-perioden, byggt år 998. Byodotemplet figurerar i Japans mest kända roman, Berättelsen om Genji, skriven på 1000-talet. Vi besöker templet som naturligtvis också finns med på världsarvslistan. Dessutom är det detta tempel vi hittar på de japanska 10 yens-myntet. Vi går sedan genom Ujis stad och passar på att gå in i en av många tebutiker för att få bekanta oss med Japans mest kända gröna te. Vi får prova några olika sorters te och för dem som önskar är det ett ypperligt tillfälle att köpa med sig japanskt te hem. Här äter vi också lunch. Från Uji tar vi lokaltåget tillbaka mot Kyoto och besöker det riktigt fina zenbuddhistiska komplexet Tofuku-ji. Vi går genom ett helt område med fina zenbuddhistiska tempel tills dess att vi kommer till den vackra Tsutenkyobron, varifrån vi kan skymta templet vi ska besöka, ovanför en dal med tusentals lönnträd. Tofuku-ji etablerades här redan på 1200-talet och består av många olika delar, men höjdpunkten måste vara de olika sparsmakade och återhållsamma stenträdgårdarna runt Hojo. Runt hela byggnaden har det anlagts flera olika zenbuddhistiska trädgårdar som alla är utsökta. Vi besöker naturligtvis denna och får rikligt med tid att betrakta de meditativa trädgårdarna. Ännu en kort tågresa tar oss till Kyotos stadskärna. Vi avslutar dagen med att bekanta oss med Kyotos fantastiska stadskärna. En kvällspromenad genom Gion och Ponto-cho tar oss till Kamofloden, längs små kanaler och förbi de vackra handelshusen i trä som präglar Kyotos stadskärna. Här finns en oändlig mängd av små fina restauranger och barer att slinka in på. Middag och övernattning i Kyoto.

 • Dag 10 Kyoto - Tokyo

  Superexpresståget Shinkansen tar oss med en hastighet upp mot 320 km/h till Tokyo, resan tar ca 2 ½ timme och vi är framme lagom till lunch. Vi lämnar vårt bagage på hotellet i Shinjuku för att sen se mer av Tokyos västra delar. Här finns mycket intressant och vi börjar med ungdomarnas främsta stadsdel, Harajuku, som är hela Asiens centrum för ungdomskultur och där nya trender ständigt föds. Vi promenerar nerför ungdomsgatan Takeshita dori och uppför paradgatan Omotesando som brukar kallas Tokyos Champs Elysées. Kontrasterna mellan dessa två gator är otrolig. Vi strosar vidare mot stadsdelen Shibuya, ett område som fått sig ett riktigt lyft de senaste åren med nya snygga varuhus och konstinstallationer. Vi går via nya Miyashita park, den tidigare ganska nedgångna parken som flyttat upp några våningar och har en trevlig High Line-känsla á la New York med food trucks och små odlingar. Shibuya har blivit känt världen över för sitt stora övergångsställe i olika riktningar, men också för att det är här många av Tokyos ungdomar håller till. Gemensam middag och övernattning i Tokyo.

 • Dag 11 Tokyo - sista dagen

  Vi checkar ut från rummen efter frukost, lämnar bagaget i hotellets bagagerum och sedan väntar en dag för fria aktiviteter. Det finns en uppsjö av fantastiska saker att göra och alternativen är många. Nationalmuseum är mycket uppskattat eller ta dig upp i världens näst högsta byggnad, Tokyo Sky Tree. Vi avslutar vår Japanresa med en tidig middag innan vår buss tar oss ut till Narita flygplats och flyget hem till Sverige.

 • Dag 12 Hemkomst

  Vi mellanlandar i Helsingfors där vi byter plan och landar på Arlanda kl.07.45.

Färdledare

 • Jan Stålbom

  Guide & färdledare

  Janne är i grunden landskapsarkitekt och har arbetat i många år som arkitekt i Stockholm. Tidigare jobb i resebranschen gjorde att servicekänslan blev djupt rotad. Efter första resan till Japan i mitten av 80-talet blev han förälskad i landet och har varit tillbaka ett 20-tal gånger, både som guide och privat. Under ett år arbetade han även på ett trädgårdsarkitekt-kontor i Tokyo. 2023 blir fjärde året som Janne är med som vår färdledare och guide till Japan.