Krakow – Specialresor
Krakow / Polen

Historieresa till Polen

Under denna resa riktar vi in oss på andra världskriget, vi börjar i Warsawa och tar oss sedan till Treblinka, Lublin, Majdanek och slutligen Krakow.

Avresa april 2025

Resan leds av vår historiekunnande färdledare Kent Gustavsson.
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Program

 • Dag 1 Avresa hemorten/Arlanda, Krakow

  Avresa med buss på morgonen från vald avreseort till Arlanda flygplats, se tider längre bak i programmet. Vi flyger direkt till Krakow i Polen, en flygresa på cirka två timmar. Vår svensktalande guide och buss välkomnar oss och vi åker direkt till vårt fina hotell Vienna House Andel’s Cracow, centralt beläget och vår utgångspunkt de kommande dagarna. Innan middagen finns tid till att utforska omgivningarna på egen hand. När kvällen kommer tar vi en promenad till vår middagsrestaurang i en trivsam miljö.

 • Dag 2 Wawelkullen, mikrobryggeri, judiska kvarteren Kazimierz

  Denna förmiddag kommer vi lära känna den gamla kungastaden Krakow till fots med vår kunniga guide. Med sin medeltida karaktär och ovärderliga kulturskatter intar stadens gamla stadskärna en plats på UNESCOs världsarvlista. Här finns också Wawelkullen med det kungliga slottet som faktiskt har svenska kopplingar och det imponerande torget Rynek Glowny, där det finns mycket att se! Torget var redan under medeltiden och är än idag en populär knutpunkt och handelsplats. Efter en intressant guidning besöker vi ett av stadens många mikrobryggerier. Vi välkomnas med färska smakprover direkt från de olika ölfaten, lär oss om processen och äter lunch i de gamla och dunkla men ack så charmiga källarvalven. Krakow är en stad som erbjuder något för alla smaker och en stund med egna aktiviteter välkomnas efter besöket i mikrobryggeriet.

  Sen eftermiddag träffas vi igen för att uppleva en annan del av Krakow, Kazimierz, som är de gamla judiska kvarteren. Kazimierz är en pittoresk stadsdel och här råder en avslappnad och vänlig atmosfär. Tillsammans med vår guide ser vi flera landmärken av den judiska kulturen och upptäcker här något helt annat än vad Krakows gamla stad och andra turistattraktioner i staden visar upp. Vår promenad avslutas i samma tema, då vi äter en gemensam middag på en traditionell judisk restaurang till tonerna av Klezmermusik. En trevlig kväll kan utlovas!

 • Dag 3 Auschwitz-Birkenau

  Idag samlas vi tidig morgon och beger oss västerut. Vi besöker museet Auschwitz-Birkenau, som var det största koncentrations- och förintelselägret i hela ockuperade Europa under andra världskriget. Idag en världskänd symbol för massmord och terror. Järnvägsspår med avlastningsplatser, vakttorn, elektrifierade taggtrådar, baracker, gaskammare och krematorier är bevis på att förintelsen inte bara är en teori. Ett besök här lämnar ingen oberörd. Vi äter lunch tillsammans innan vi återvänder hem till vårt hotell, där kvällens middag serveras lite senare. Innan dess ges ledig tid för avkoppling.

 • Dag 4 Fri dag

  Dagen är fri att utforska Krakow på egen hand. Möjligheterna är många! Kanske lockar det att shoppa på en av stadens största gallerior, ta en båttur på floden Wisla, eller varför inte besöka den trevliga, lokala marknaden Stary Klepart. Att bara spatsera runt på Krakows smala och trånga gator rekommenderas varmt, man vet aldrig vad som döljer sig runt hörnet… På kvällen träffas vi igen för en gemensam avslutningsmiddag.

 • Dag 5 Wieliczka Saltgruva, Nowa Huta, hemresa

  Efter frukost har man några timmar på egen hand, passa på att handla det där sista innan det är dags att checka ut från hotellet. Vi beger oss till Nowa Huta, en stadsdel av Krakow som skapades i slutet av 40-talet under den socialistiska regeringen i Polen. Vår guide berättar mer om detta ovanliga distrikt och dess historia. Färden fortsätter till Wieliczka, staden som kanske är mest känd för sitt vita guld… Wieliczka Saltgruva liknar en underjordisk stad med fascinerande saltutgrävningar av sjöar, tunnlar och inte minst det vackra kapellet ”Chapel of St. Kinga”, som ligger hela 101 meter under marknivå. Den historiska Saltgruvan intar en välförtjänt plats på UNESCOs lista över världsarv, något som blir tydligt under vår guidade tur.

  Efter vårt besök i gruvan går vi till vår middagsrestaurang där vi får njuta av utvalda polska specialiteter, mycket gott och smakrikt. Med härliga minnen flyger vi tillbaka till Sverige. Vi landar på Arlanda flygplats vid midnatt och här väntar vår buss på att ta oss hem till Köping där vi beräknar att vara åter cirka kl 03.00, därefter i Kungsör och Arboga.