Land Lantbruk - Irland – Specialresor
Irland / Irland

Studieresa till Irland – den gröna ön!

Följ med på en resa där det mesta ingår i priset. Vi reser till den gröna ön Irland
där jordbruket är en av de viktigaste näringarna. Mjölk och köttproduktion
lämpar sig utmärkt då huvuddelen av landet är gräsbeväxt stor del av året.
Irländarna är skickliga på att anpassa sig till marknadens behov och att ta del av
EU´s regelverk. Då mjölkkvoterna avskaffades satsade jordbruket stenhårt på att
öka produktionen precis så som regeringen också ville. Idag är klimatmålen
hårdare och en stor oro finns i jordbrukarled om det var rätt att satsa så mycket.
Vi vill gärna på plats se och höra vad som händer i dagens Irland, följ med på en
intressant studieresa med kollegor i branschen!
Flyg från Kastrup på förfrågan.

Ingår i resan

 • flygresa med Scandinavian Airlines, Arlanda-Dublin tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
 • flygskatter och avgifter
 • bussresor enligt program på Irland
 • fem övernattningar i dubbelrum
 • transfer och utflykter med svensktalande lokalguide, dag 1-4
 • besök på sju gårdar/företag inkl Guinness Storehouse
 • en timmes presentation av irländskt lantbruk av en erkänd konsultfirma
 • entre till Cliffs of Moher
 • entre Rock of Cashel
 • en pint på Guinness Storehouse
 • te och scones dag 1
 • guidad stadspromenad i Dublin med auktoriserad stadsguide
 • fem frukostar
 • två luncher
 • fem middagar; fyra på hotellet och en på Merry Ploughboys
 • måltidsdryck; bordsvatten samt te/kaffe.
 • dricks till lokalguide och chaufför
 • personal från Specialresor
 • resegaranti via den statliga resegarantin
 • I priset ingår 2,67% marginalmoms (EU-moms) som är avdragsgill för företag med F-skattsedel.

Tillval

Tillägg för enkelrum i fem nätter: 3.340:-

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information info@special-resor.se

Mer information

Anmälan senast 2023-01-10, därefter i mån av plats!

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring ingår ej i resans pris

Läs hela programmet här

Program

 • Dag 1 Ankomst och studiebesök

  Samling på Arlanda flygplats kl 06.20. Vi flyger med Scandinavian Airlines till Dublin på Irland där buss och svensktalande guide väntar för att ta oss runt på Irland. Vi styr söder ut mot Kilkenny och stannar till utanför staden Kildare för vårt första studiebesök, en mjölkgård på 150 hektar med 280 kor som mjölkas i karusell. Gården har till stor del Holstein Fresian kor men har även börjat korsat in Jersey och självklart är det en gräsbaserad foderstat som gäller. Man jobbar intensivt med betesrotation och år 2017 betades varje ”hage” 12 gånger och 2018 nio. Man satsar stort och utökar besättningen varefter man lyckas få tillgång på areal, målet är 450 kor. Gården driver också ett Bed & Breakfast och lantbrukaren är aktiv i olika föreningar där avel är en viktig del.

  Självklart blir det lunch och fika under dagen och vi kommer också att få en övergripande presentation av irländskt lantbruk av Konsult Cul Dara (Agri Policy Consultant). Efter denna rivstart på vår resa åker vi vidare och checkar in i på trevliga Hotel Kilkenny. Middag äter vi gemensamt på hotellet.

 • Dag 2 Cork

  Efter en god irländsk frukost checkar vi ut från hotellet och åker genom grevskapet Cork mot staden med samma namn. Vi åker genom de bördigaste delarna av Irland och här ser vi bland annat majsodingar och spannmålsfält. Dagens första besök blir på en avelsbesättning med Angus, där tjurarna säljs till avel och resten till slakt. Gården är på 50 hektar. När man är på Irland är det ett måste att få se och höra om landets spännande historia och då är mäktiga Rock of Cashel ett bra val. Vår guide kommer att berätta mer ingående om kungar och biskopar som har huserat och regerat här sedan 900 talet. Då klippan ligger högt upp är det en makalös utsikt från klosterruinen, det känns om man flyttats tillbaka i tiden bland kelter och Normander. Efter besöket är det egen tid för lunch i byn.

  Nästa besök blir hos en spannmålsbonde och tillika ordförande i Irish Farmers Association Grain. Familjen består av tre bröder som brukar jorden på 675 hektar i norra Cork. Man odlar korn, vintervete, vinterraps, vinterhavre, fodermajs, vårkorn och några hektar miljö/fågel främjade grönytor. Spannmålen lagras och säljs lokalt. På gården odlar man också vall och föder upp 200 nötkreatur till slakt samt mjölkar 200 kor. Mjölkkorna har man i ett gemensamt bolag med andra ägare. Efter denna spännande dag checkar vi in på vårt hotell i Cork city där vi också äter vår middag.

 • Dag 3 Studiebesök, Cliffs of Moher & The Burren

  Pigga och alerta checkar vi ut från hotellet för att åka vidare västerut och upp till Galway. Men först gör vi ett besök på en gård med mjölk och skogsproduktion. Lantbrukaren är fd vice president i Irish Farmers Association och producerar mjölk med sina 245 kor. På gården har man även 8 hektar skog och en hel del vägar att sköta. Även här har man börjat korsa sina djur och då är det kvigorna man korsar in Jersey på. Man har vårkalvning och avkastningen ligger på 5154 liter per ko. Alla tjurkalvar säljs vid 6 månaders ålder.

  Lunch äter vi gemensamt på en trevlig pub och därefter skall vi uppleva den irländska västkusten och guldkornet, Cliffs of Moher! Klipporna stupar 214 m ner i Atlanten och är dramatiskt vackra. Här är Europas västligast utpost och det känns magiskt att veta att nästa kontinent är Nordamerika. Efter vårt besök på Cliffs of Moher åker vi i sakta mak utmed kusten i ett landskap som påminner om Island eller t.o.m. månen. Området heter The Burren och är ett kalkstensområde med unik flora o fauna då den geologiska samansättningen i marken är speciell. Här har man hittat ett tjugotal olika orkidéer. Utanför kusten ser man även Aran öarna som är kända för sin ull och ylletröjor. Sen eftermiddag checkar vi in på vårt hotell strax utanför Galway, här bor vi två nätter. Middag äter vi gemensamt på hotellet.

 • Dag 4 Connemara

  Idag väntar grevskapet Connemara. Det är kargt vackert och har många vyer att visa upp. Vad passar bättre än att besöka en hästgård med Connemara ponnyer? Här lär vi oss allt om den populära hästrasen som erövrat världen med sitt vackra utseende och sin härdighet. Lunch på egen hand i lilla charmiga staden Clifden.

  På eftermiddagen är det dags att besöka en gård med 200 tackor och 400 hektar mark. Man levererar lamm till varumärket Connemara Lamb. Vallhunden har en stor roll i irländskt lantbruk och här kommer vi få en demonstration av hur det går till att jobba med dessa Working Sheepdogs. Åter i Galway äter vi en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 5 Dublin

  Efter frukost och utcheckning lämnar vi den irländska västkusten och åker tvärs över till östsidan och Dublin. När vi kör in i landets huvudstad får vi en guidad tur av vår lokalguide. Vi får egen tid för lunch och lite shopping, sedan ett besök på Guinness Storehouse. Ni vet det mörka ölet av porterkaraktär, irländarnas mörka mustiga dryck. Guinness Storehouse ligger på bryggeriområdet och är ett modernt museum som är självinstruerande där man går in i ett ölglas eller en pint som det heter här. Man börjar i botten där man visar hur kornet mältas och sedan avslutas visningen i toppbaren med fantastisk utsikt och en provsmakning av en pint.

  Därefter tar bussen oss till hotellet som ligger centralt i Dublins hamnområde. På hotellet får vi lite egen tid innan vi ger oss i väg med vår buss till puben Merry Ploughboys och en irländsk afton. Vi äter middag och får en fin show med traditionell irländsk musik och dans.

 • Dag 6 Hemresa

  Under morgonen checkar vi ut från hotellet. Efter oförglömliga dagar på Irland beger vi oss mot flygplatsen för återresa till Sverige. Flyget avgår från Dublins flygplats kl 11.35 och landar på Arlanda flygplats kl 15.15.