Lantbruksresa till Holland – Specialresor
Holland /

Lantbruksresa till Holland

Följ med till två miljonstäder och lär dig mer om lokala gårdar och företag. Detta lilla land som nått en unik ställning som världens näst största livsmedelsexportör - på en yta som endast är cirka en tiondel av Sveriges.
Följ med och låt dig häpnas och fascineras av landets driftiga invånare!
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Program

 • Dag 1

  Vi flyger till Amsterdam och möts av vår svensktalande lokalguide. Vi åker direkt till vårt hotell som ligger cirka 2 mil utanför Amsterdam i byn Volendam. Hotellet ligger med ett fantastiskt läge vid tidigare havsbukten Zuiderzee, numera Markenmeer. Vi tillbringar kvällen på egen hand i Voldendam, byn med mest barer, caféer och restauranger per invånare i hela landet.  

 • Dag 2

  Första heldagen i Nederländerna besöker vi världens största blomsterexportör, Flora Holland. Här auktioneras mer än 20 miljoner blommor ut per dag och det är otroligt imponerande att följa den intensiva kommersen i både auktionshallarna och cargo-området. Nederländerna har en unik ställning som världens största blomsterexportör och även världens näst största grönsaksproducent. Både blommor och grönsaker drivs fram i en nästan industriell skala i stora växthusområden nära Schiphol flygplats och norr om hamnen i Rotterdam. Vi fortsätter sedan till CM, en mellanstor mjölkgård som drivs av familjen van Wees sedan 160 år tillbaks. Vi gör en rundtur i ladugården och på markerna tillsammans med ägaren. Familjen driver även en butik med försäljning av ägg från sina frigående höns, hemmagjord honung och lite annat smått och gott.

  Efter besöket äter vi en typiskt nederländsk lunch innan vi beger oss vidare till nästa besök – den ekologiska getfarmen RH. I dagens multikulturella Nederländerna ökar efterfrågan av lammkött som alternativ till fläsk och får- och getmjölk används alltmer i mejeriprodukter både av diet-och allergiska orsaker. Nyligen har gården kunnat förverkliga sin dröm och bygga ett stort växthus för ekologiska grönsaker. Sen eftermiddag är vi tillbaks på hotellet. Fiske är Volendams viktigaste näring och under kvällen får vi smaka på några av traktens fiskdelikatesser när vi äter en gemensam middag på hotellet.

   

 • Dag 3

  Idag ska vi bekanta oss med LTO, Lantbrukarnas riksorganisation i Nederländerna. Första stoppet blir på gård i Santpoort där bonden Wouter, som också är ordförande i LTO Noord, visar oss runt och berättar om verksamheten. Gården drivs av familjen sedan 6 generationer tillbaks och de föder upp italienskt nötkreatur i stor skala. De har även får, både klassiska nederländska Texelfår och Gotlandsfår. Vårt andra besök för dagen går till gården JH där man har en ekologisk ladugård för sina nyinköpta Jerseydjur då man strävar efter att gå över till ekologisk produktion. Jersey är en liten härdig ras som på en relativt enkel foderstat ger bra mjölk- och köttkvalitet. Allt fler nederländska gårdar går över till högautomatiserade ladugårdar, bland annat från leverantören Lely, som främjar djurens naturliga beteende. Robotmjölkning är vanligt förekommande idag. Vi avslutar besöket med att äta en god pannkakslunch - lite av en nationalrätt i Nederländerna! Vi fortsätter turen längs den massiva fördämningen mot före detta Zuiderzee, numer Markenmeer. En overklig känsla att se vattnet till höger flyta högre än landskapet till vänster! Guiden berättar om landets århundriga kamp mot vatten. Vi stannar vid den berömda Kathammer-kvarnen och får veta mer om landets talrika väderkvarnar. Innan vi beger oss tillbaks till vårt hotell får vi en guidad tur i Volendam av vår guide, därefter spenderar vi kvällen på egen hand. Kanske passar du på att nyttja hotellet spa med swimmingpool, bastu och turkiskt bad!

  Middag på egen hand.

 • Dag 4

  Onsdagen bjuder på en heldag i landets huvudstad Amsterdam, en av världens mest välbesökta städer. Vi startar dagen med att bege oss till de gamla judiska kvarteren där vi får en rundtur på ett av stadens berömda diamantsliperier, nära Rembrandts-huset och Waterloo-torgets loppis. Vi kommer under dagen att besöka olika matvarubutiker och marknader. Bland annat besöker vi den stora ekologiskabutiken Ekoplaza i Waterlooplein, stadens blomstermarknad och AH:s flaggskepp Food Plaza. Självklart gör vi även en kanalrundtur - ett måste i Amsterdam! Vår guide berättar om stadens drygt 120 kanaler, 1500 broar och om alla berömda monument vi passerar. Idag äter vi lunch på egen hand och har sedan eftermiddagen och kvällen till eget förfogande. Nu har vi tid till att utforska Amsterdam efter eget tycke och smak. Bland annat kan man välja att besöka Rijksmuseum som finns på listan över världens tio bästa muséer. Här finner man mästerverk som Nattvakten och Mjölkpigan. Ett annat välkänt besöksmål är Van Goghmuséet med över 200 mästerverk av Van Gogh. I Amsterdam finns även kanalhuset där Anne Frank gömde sig under nazitiden. Man kan även välja att strosa runt, fika och kanske besöka gågatan Nieuwendijk för lite shopping. Vi tar oss tillbaks till hotellet med lokalbuss, guiden visar oss varifrån. Middag äter vi på egen hand.    

 • Dag 5

  Under torsdagen går turen söderut till provinsen Syd Holland som också är centrum för landets enorma blomster- och grönsaksodlingar. Här får vi vara med om en världspremiär, världens första flytande bondgård! Den öppnas i augusti 2018, mitt i miljonstaden Rotterdam. Här får vi en intressant inblick i framtidens jordbruk. I en allt mer urbaniserad värld öppnar ”flytande bondgårds-konceptet” upp för nya möjligheter till att föda en allt snabbare växande världsbefolkning och samtidigt undvika onödigt långa transporter.

  Vi fortsätter sedan dagen med en guidad rundtur genom Nederländernas andra miljonstad, Rotterdam. Här slås vi av de markanta kontrasterna gentemot huvudstaden Amsterdam. Rotterdam blev i stort sett totalförstört under andra världskriget och har byggts upp efter mycket moderna principer medan Amsterdam är en av Europas bäst bevarade medeltida städer. Vi besöker en av världens mest unika saluhallar, Markthal, där vi äter en typiskt nederländsk lunch. Få ställen i världen presenterar mat på ett så lockande vis som Markthal gör. Här finns även världens största konstverk, av Coenen och Roskam, föreställande läckerheter från både det nederländska och det internationella köket. Konstverket täcker väggarna och taket i saluhallen och är 11 000 m². Vi spenderar vår sista kväll i huvudstaden Amsterdam där vi får en liten rundtur innan vi besöker en av stadens mest välkända restauranger, det flytande Sea Palace. Här bjuds vi på en pampig avslutningsmiddag, nämligen Rijsttafel, ett slags risbord som dukas upp direkt på bordet och betraktas som något av en nationalrätt i Nederländerna. Vi åker tillbaks till hotellet, med vår egen buss, senare på kvällen.

 • Dag 6

  Under morgonen beger vi oss av mot Amsterdams flygplats. Vårt plan hem till Sverige lyfter från Schiphol flygplats under förmiddagen.