Loiredalen / Frankrike

"Drömmarnas slott" - en resa med Lamm och Hamilton

8 – 12 oktober 2020
Resan är speciellt framtagen för SvD accent. Vi ordnar resan tillsammans med den kända tv-profilen och konsthistorikern Peder Lamm samt Laurence och Gustaf Hamilton från det berömda jaktslottet Château de Champchevrier.

Avgång

8 oktober 2020

Reslängd

5 dagar

Pris Arlanda

19 990 SEK

Under denna resa bekantar vi oss med slottsägare, vinmakare, kockar och jakthundar. Peder berättar om slottens historia, antikviteter, konst samt om den välsmakande maten och drycken. Utöver middag och ”private cooking workshop” hos Gustaf och Laurence intar vi våra måltider på handplockade restauranger, privata slott och provsmakar traktens utsökta viner. Vi besöker staden Tours samtidigt som vi får uppleva Loiredalen och smaka oss fram genom det kända distriktet tillsammans med Peder och Gustaf.

Grundpriset avser avresa från Arlanda. Vill du resa från Landvetter/Kastrup hör med oss för pris och tider.

Ingår i resan

 • flygresa med SAS Arlanda-Paris tur och retur inklusive bagage
  (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter
 • bussresor i Frankrike enligt program 
 • fyra övernattningar i dubbelrum (4* standard)
 • besök på en svampodling samt vingård inkl provsmakning
 • besök och visning på slottet Gizeux
 • sightseeing av staden Tours
 • besök och visning på slottet Château de Villandry
 • privat visning och middag på slottet
  Château de Marcilly
 • privat visning av slottet Château Champchevrier
 • besök och visning på slottet Château de Langeais
 • fyra frukostar
 • lättare picknick dag 1
 • tre luncher; 1 på lokal restaurang och 1 i samband med matlagningsklassen enligt programmet
 • fyra middagar; 1 på hotellets restaurang, 1 på lustslottet Hautes Belles, 1 på Château de Marcilly och 1 hemma hos Laurence & Gustaf
 • måltidsdryck till lunch; vin samt vatten och kaffe/te
 • dricks till chaufför
 • svensktalande färdledare, Gustaf Hamilton
 • ciceron Peder Lamm
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

 • Tillägg enkelrum 4 nätter: 2 420 kr
   

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.

Mer information

Antal deltagare: Max 30

Program

 • Dag 1 Touraine

  Vi flyger från Sverige under förmiddagen och landar i Paris, Charles de Gaulle, strax efter lunch. Gustaf Hamilton och Peder Lamm möter upp oss på flygplatsen och vi börjar vår färd mot Touraine. Vi gör stopp för en lättare picknick och bensträckare innan vi kommer fram till slottet des Sept Tours som är vårt hotell. Vi hinner installera oss i våra rum innan vi tar en drink och äter middag på hotellets restaurang

 • Dag 2 Touraine

  Vi är då äntligen i Touraine som är namnet på landet runt staden Tours. Touraine är känt för sina många slott och sitt milda klimat och man brukar säga att det är Frankrikes trädgård. Här finner vi allt från vin till stora fruktträdgårdar, vilt och den berömda getosten från Saint Maure. Vi börjar introduktionen i gastronomins tecken genom att besöka en svampodling och sedan som aperitif en av de kändaste vingårdarna i Bourgeuil hos bröderna Thomas och Denis som är den åttonde generation vinodlare på gården. När vi nu har retat smaklökarna åker vi till en liten lantkrog där när- och biologiskt odlat är hedersord och gästen och gastronomin står i centrum. Vår kock och värd Vincent och hans fru visar oss runt och berättar om allt från vinkällare till hönsuppfödning, innan det blir dags att intaga de lokala läckerheterna direkt från gården. Efter lunchen kan man ta en kaffe och kanske en avec i trädgården, där även hönsen njuter i höstsolen.

 • Dag 3 Tours

  Efter frukost tar vi bussen in till Tours som är en charmerande stad med en mycket vacker medeltidskärna. Tours är regionens centrum och här finns allt från chica butiker till hallar fyllda med allt man kan tänka sig av bordets läckerheter. Vi besöker gamla stan, ser katedralen och ger egen tid till upptäckter och lunch!
  Vi fortsätter till slottet Château de Villandry, ett av de sista fantastiska slott som byggdes under renässansen. Under franska revolutionen konfiskerades slottet som sedan köptes av Napoelon Bonaparte som gav det till sin bror. Men det var i Dr Carvallos ägo som de berömda trädgårdarna i renässansstil skapades. Här finns bland annat en vattenträdgård, flera botaniska trädgårdar och fruktträdgårdar. Liksom övriga slott i Loiredalen ingår det i Unescos världsarvslista. Efter lite vila på vårt hotell samlas vi igen för att ta bussen till det privata slottet Château de Marcilly. Ägaren är igen en vän till familjen och slottet uppfördes på 1400-talet som en befästning. Vi får en personlig visning, innan vi tillsammans med värdparet intar middag i ett av slottets många salar. Åter på hotellet under kvällen.

 • Dag 4 Château Champchevrier

  I dag ska vi bekanta oss med Gustaf och Laurence hem nämligen Château Champchevrier. Detta slott uppfördes i mitten av 1500-talet i renässansstil och har en otroligt spännande historia att berätta. Man vet med säkerhet att kung Ludvig den XIII har sovit i en av paradsalongerna – på en hötapp! På förmiddagen får vi under ledning av en äkta fransk kock laga till vår egen lunch i slottets 1800-talskök i värmen av den öppna spisen och med ett glas vin i handen. Efter denna utsökta lunch, som vi tillsammans har lagat och avsmakat, vandrar vi runt och bekantar oss med slottet och träffar bland annat de 120 hundar som finns på gården. Gustaf och Laurence berättar om hur det är att leva på och driva ett slott mitt på den franska landsbygden som naturligtvis kan vara både positivt och negativt.
  Innan det är dags att fara tillbaka till hotellet gör vi ett stopp vid Château de Langeais. Detta medeltida slott är särskilt känt för sina monumentala och mycket dekorerade skorstensstycken samt att det var här som Anne de Bretagne, 1491, gifte sig med Charles VIII och Bretagne blev en del av Frankrike. Slottet är det sista av Loiredalens slott som behållit sitt ursprungsutseende.
  Tillbaka på hotellet har vi tid för lite vila och ombyte, innan vi ånyo åker till Champchevrier för vår sista middag tillsammans. Före middagen blir det en cocktail och rundvisning av slottet och dess i världsklass samling av gobelänger. Slottet är en bostad och har sitt ursprungliga möblemang kvar sedan början av 1700-talet vilket är unikt.

 • Dag 5 Beaugency

  Vi checkar ut och beger oss mot Sologneregionen och byn Beaugency. Här ges egen tid till att utforska den lilla byn innan vi äter en gemensam lunch på en av byns restauranger. Vi fortsätter vår färd mot flygplatsen dit vi kommer under eftermiddagen. Vårt plan lyfter under kvällen och vi landar i Sverige runt 21.30 tiden