Lyon / Frankrike

Lyon

17 - 21 okt
NYHET! Följ med Peder och Gustaf på årets nya resa som går till Lyon. Man brukar säga att om Paris är Frankrikes hjärta så är Lyon dess mage. Här ligger mat och kokkonstens mecka med flera gourmetkrogar och matmarknader. Visste du att den franska sidentillverkningens historiska centrum finns här? Vårt hotell ligger mycket centralt mellan floderna Rhone och Saone på en halvö som heter ”presqu´ile”.
Peder och Gustaf guidar traditionsenligt vårt trevliga gäng och gör sitt bästa för att alla ska trivas och få ett minnesvärt avbrott från den grå vardagen i norr.

Avgång

17 oktober 2024

Från

Arlanda

Reslängd

5 dagar

Pris

28 190 SEK

Gustaf Hamilton har bott i Frankrike i över 20 år och äger tillsammans med sin fru Laurence slottet Champchevrier i Loiredalen. Gustaf är en riktig frankofil och har ett stort intresse för kultur, historia samt mat och vin, vilket passar bra i detta kulturens och gastronomins Mecka. Tillsammans med sin fru Laurence, som är fransyska, planerar de resor genom deras Frankrike där ett sedan länge etablerat kontaktnät öppnar portar till slott och herresäten. En kombination som borgar för en mycket exklusiv och personlig upplevelse.

Peder Lamm är konsthistoriker med förflutet inom auktionsbranschen. Han är författare och skribent och skriver regelbundet för exempelvis Antik & Auktion och Connoisseur. Peder är också föreläsare och reser land och rike runt och föreläser om antikviteter, mat och vin och andra kulturhistoriska ämnen. Privat älskar han livet på landet och bor i en gammal prästgård i Skåne där han ägnar sig åt trädgårdspyssel och hemmagastronomi.

Ingår i resan

I priset ingår:

 • Flygresa Arlanda-Geneve/Paris-Arlanda tur och retur
 • flygskatter/avgifter samt 1 incheckad väska
 • buss enligt program
 • tågbiljett Lyon-Charles de Gaulle
 • fyra övernattningar i vald rumskategori
 • alla besök/utflykter/entréer/guidningar/enligt program
 • fyra frukostar, tre luncher, 4 middagar varav en är lite enklare, vin/kaffe till lunch/middag
 • färdledare Gustaf Hamilton
 • ciceron Peder Lamm
 • resegaranti

Tillval

Tillägg:
4.250:- enkelrum, 4 nätter

Önskar du resa från annan avreseort - hört med oss!

Mer information

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa?
Kontakta oss för mer information på info@special-resor.se

Läs hela programmet här

Program Program Lyon

 • Dag 1 Mot Lyon

  Flyget avgår från Arlanda vid 14-tiden för att landa i Geneve, Schweiz under eftermiddagen. I vanlig ordning möter Peder och Gustaf upp på flygplatsen och vi tar oss med buss över till Frankrike och Lyon. En enklare måltid hinner vi med innan vi är framme och checkar in på hotellet.

 • Dag 2 Lyon

  Vi börjar dagen med promenad till stadens ena bergbana som tar oss upp till en av stadens två kullar, nämligen den plats där Romarna först anlade staden. Vi avnjuter den enastående utsikten över Lyon och ser hur staden sträcker ut sig. Vi fortsätter vår promenad till Cathedrale Saint-Jean, kyrkan som för tankarna till Sacre Coeur i Paris. Vi fortsätter sedan ner genom den gamla staden och vi upptäcker något som är unikt för Lyon nämligen flera Trabulets-hemliga passager. Kanske springer vi på några av stadens Guignolles. Vi tar oss tillbaka till ”presqu´ile” där vi avnjuter vår lunch på en av Lyons mest traditionella restauranger. Efter lunch fortsätter vi vår promenad och sedan ges lite egen tid, kanske för shopping i de många fina butikerna för Lyons herrskap. Under kvällen möts vi upp för en drink och går gemensamt till stadens mest kända restaurangskola, grundat av stjärnkocken Paul Bocuse, för en gourmetmiddag.

 • Dag 3 Mot les Dombes

  Tidig avresa med buss mot Les Dombes, en del av landet som ligger nordöst om Lyon och som sedan medeltiden är utdikad och full av dammar. Munkarna som anlade dammarna började odla fisk och det är en tradition och industri som finns kvar än idag vilket vi kommer att titta närmare på. Det finns flera vackra byar och fantastiska slott varav några är privata där ägarna är vänliga nog att öppna sina portar för oss. Lunchen serveras på ett privat slott i dess storslagna matsal. Vi är tillbaka i Lyon tidig kväll och efter lite vila är det dags för kvällens middag som serveras på en traditionell restaurang, en sk ”bouchon”.  Bouchons finns det många av och förr i tiden var det Lyons sidenvävares kantin. Maten är relativt enkel men vällagad i mysig och familjär miljö. I Lyons matkultur är det mycket inälvsmat men vi ska försöka styra oss mellan de mest typiska rätterna.

 • Dag 4 Croix Rousse

  Vi tillbringar dagen i Lyon och börjar med att ta oss upp med bergbana till de traditionella sidenkvarteren Croix Rousse som ligger på toppen av Lyons andra kulle. Vi får veta mer om  silkesproduktionen vars centrum i Frankrike var och fortfarande är i Lyon. Här hittar man små silkesfabriker och butiker som har det mesta i silkesväg. Allt detta beläget i natursköna omgivningar. Vi går vidare genom de nu ganska bohemiska kvarteren och gör ett besök på ett kloster mitt i stan. Vi tar tunnelbana och buss till den stora marknaden Paul Bocuse där man finner det mesta av det bästa i matväg. Strosa runt och njut med alla dina sinnen bland korvar, skinkor, ostar och annat gott. Här finns också flera bra restauranger, det är bara att välja och vraka vart man önskar äta sin lunch. På kvällen samlas vi för gemensam middag. 

 • Dag 5 Tåg Lyon-Paris

  Vi hinner äta vår frukost i lugn och ro innan det är dags att checka ut från hotellet. Vår buss tar oss med till tågstationen och på väg dit gör vi ett stopp för lunch på en av stadens bättre brasserier. Sedan är det dags att gå ombord på det berömda Train Grand Vitesse TGV tåget som tar oss direkt till Charles de Gaulles flygplats. Vi landar på Arlanda vid 22-tiden på kvällen.