Lofoten / Norge

Magiska Lofoten!

25 - 31 maj 2025
Välkommen med till Lofoten, denna spektakulära ögrupp, känd för sitt rika fiske och sina pittoreska fiskebyar, men inte minst för sin vilda, häpnadsväckande natur med berg som stiger rakt upp ur havet och däremellan slingrande fjordar och sund. Vyerna är magiska och vi får känna ordentligt på naturen samtidig som vi får ta del av lokala traditioner och produkter. Självfallet bor vi i rorbuer.,Resan planeras till våren 2025 och under kan du läsa preliminärt program

Om du är intresserad, anmäl ditt intresse nedan så skickar vi ut information så snart vi har allt klart.
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Program

 • Dag 1 Ankomst Svolvär

  Samling på aktuell flygplats. Vi flyger med aktuellt flygbolag till Evenes flygplats via Oslo. Här väntar buss och norsktalande guide för att ta oss de tre timmarna till Svolvär. Vi ankommer vårt rorbuhotell under kvällen, checkar in och blir serverade en lättare måltid innan vi får oss en god natts sömn.
  Lofoten är särskilt känt för sina typiska rorbuer, gamla fiskestugor som gjorts om till moderna, men mysiga små semesterhus. Vårt boende ligger cirka 900 meter utanför Svolvär centrum med fin utsikt upp mot Flöyafjället och den berömde klippformationen ”Svolvärgeita”.

 • Dag 2 Svolvär, Henningsvär

  Efter en mättande frukost är vi redo att utforska omgivningarna. På förmiddagen erbjuds en orienteringspromenad i Svolvär och sedan ges det ledig tid för lunch på egen hand. Vi samlas tidig eftermiddag för att tillsammans med vår guide ta oss till Henningsvär, en av landets mest autentiska fiskelägen. Henningsvär har en central position i Lofotens historia och fiskeindustri samtidigt som här har utvecklats en del mikrourbana drag, till exempel fina konstgallerier, hantverksbutiker och trendiga caféer. Efter en guidad promenad ges det även här lite ledig tid att strosa runt på egen hand. Vi avslutar dagen med ett besök i den gamla fiskoljafabriken, numera en kombination av museum och restaurang. Här får vi höra om Lofotfisket, provsmaka lokala delikatesser och äta middag i mycket annorlunda omgivningar

 • Dag 3 Trollfjorden, Skrova

  Idag skall vi ut på havet! Vi hämtas i båt utanför hotellet och sätter kursen mot Raftsundet och den berömda Trollfjorden. Fjorden är en av Norges smalaste fjordar, bara 100 meter bred vid mynningen och omgiven av majestätiska fjäll. Här finns ett rikt djurliv och vi möter bland annat sjöfågel och havsörn. Havsörnen är världens största örn med ett vingspann på upp mot 265 cm! Vi får möjlighet att beskåda och fotografera dessa mäktiga rovfåglar på nära håll innan vi tar oss vidare till idylliska ön Skrova. Här väntar lunch, utomhus på bryggan om vädret tillåter. Skrova kallas även Lofotens Hawaii med härliga stränder runt om och på ön. Även här finns en rik historia knutet till fiske, valfångst och nu i moderna tid laxodling. Fotografer dras ständigt till denna ö därav smeknamnet fotoön, och vi kan rekommendera den permanenta fotoutställningen som visas upp utomhus. Efter lite ledig tid på ön tar vi oss tillbaka till Svolvär och senare under kvällen blir det gemensam middag.

 • Dag 4 Lofotr Vikingmuseum och vackra fotostopp

  Idag tar vi farväl av Svolvär och beger oss söderut på öarna med buss. Längs med vägen gör vi ett fotostopp eller två innan vi är framme vid Borg och Lofotr Vikingemuseum. Här utlovas det en inblick i vikingatiden i en levande miljö. På Borg härskade en rik och mäktig hövdingasläkt och dagens museum är det tidigare Langhuset rekonstruerats i i full storlek och återskapat med autentisk miljö. Vi avslutar besöket med en riktig vikingamåltid! Färden fortsätter och vi tar oss vidare över Lofotenöarna. De idylliska lägen som Hamnöy, Sakrisöy och Reine ligger efter varann som pärlor på ett pärlband. Vi har valt att tillbringa sista natten på Reine, nästan så långt ut man kan komma, i vykortlignande omgivningar.

 • Dag 5 Reine & Å

  Vi utforskar fler av de idylliska lägen som ligger ytterst på Lofotenöarna, Reine och Å.

  Ved Å, där vägen tar slut, finns ett mycket intressant fiskebymuseum, ett av de bäst bevarade och kompletta gamla fiskelägen i Nordnorge. Här finns autentiska byggnader från 1800-talet och som ger ett inblick i det tuffa livet runt lofotfisket upp genom tiderna.

  För de med pigga ben, finns det på väg tillbaka mot hotellet möjlighet att stanna till i Reine för att gå upp till den berömda Reinebringen. Det är totalt 1600 trappsteg upp till toppen, och tar mellan 1 och 1,5 timme. Belöningen som väntar är dock en häpnadsväckande utsikt!

   

 • Dag 6 Valfria aktiviteter

  Denna dag finns det möjlighet att välja egen aktivitet! Antingen du väljer en lugn kajaktur eller en betydligt snabbare RIB-båt, så garanterar vi mäktiga naturupplevelser. Önskar man att hålla sig på land så finns det möjlighet att vandra, kanske upp till en av de många topparna med panoramautsikt som belöning! Full av nya och olika upplevelser samlas vi även denna kväll till gemensam middag.

   

 • Dag 7 Hemresa

  Tidig morgon checkar vi ut från vårt rorbuhotell och tar oss till färjeterminalen för att ta färjan över till Bodö. Härifrån flyger vi tillbaka till aktuell flygplats via Oslo.