Mat -och lantbruksresa till Kantabrien & Baskien – Specialresor
Kantabrien & Baskien / Spanien

Mat- och lantbruksresa till Kantabrien & Baskien

1 - 5 nov Full­bokad
Resan är subventionerad till ca 50% av europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och är bokningsbar för dig som är aktiv i branschen och verkar i Värmland. Bokningskod krävs. Kontakta Karin Granström på Hushållningssällskapet Västra (Specialresor).

I Sverige och internationellt är Baskien mest känd för sin fantastiska matkultur med lokal prägel. Det baskiska köket är ett av de rikaste och mest innovativa i hela världen, som samtidigt vilar på en lång mattradition. Med sitt läge och den bördiga naturen har man tillgång till de allra bästa råvaror, både från hav och berg. Stoltheten och strävan av att erbjuda en stor matupplevelse kan ses överallt, både när det rör sig om en exklusiv avsmakningsmeny eller enklare pintxos i Bilbaos gamla stadsdel.

Avgång

1 november 2021

Från

Landvetter

Reslängd

5 dagar

Pris

8 700 SEK

Ingår i resan

 • busstransfer, Vikene/Kil/Karlstad - Landvetter tur och retur
 • flygresa med KLM, Landvetter-Amsterdam-Bilbao tur och retur, inklusive flygskatter/avgifter samt bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
 • busskaffe och enkel smörgås på hemresan dag 5
 • buss enligt program i Spanien
 • fyra övernattningar i dubbelrum på medelklasshotell
 • besök på gårdar och företag enligt program
 • entré och inträdesavgifter
 • provsmakning av olika produkter på flertalet företag
 • guidade stadspromenader i Santander och Bilbao
 • entré och audioguide i Guggenheimmuseet i Bilbao
 • fyra frukostar
 • tre luncher, inklusive måltidsdryck
 • fyra middagar, inklusive måltidsdryck
 • svensktalande lokalguide under resan i Spanien
 • färdledare från Hushållningssällskapet under hela resan
 • administration av bekräftelser/fakturor hanteras av Specialresor
 • resegaranti via den statliga resegarantin
 • whispers (öronsnäckor vid guidning)
 • i priset ingår 2,67% marginalmoms (EU-moms) som är avdragsgill för företag med F-skattsedel.
 •  dricks till chaufför och lokal guide

Tillval

 • enkelrumstillägg: 2.420:-

Mer information

Resan är subventionerad till ca 50% av europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling för dig som är aktiv i branschen och verkar i Värmland. 

Öppet köp t o m 18 augusti 2021.

Läs hela programmet här

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Program

 • Dag 1 Santander

  Studieresan börjar mycket tidigt på morgonen med buss från Brunskog, Kil och Karlstad. På vägen till Landvetter flygplats stannar vi till för en bensträckare och kaffepaus. Vi beräknar att vara på Landvetter klockan 09.55 för att checka in. Flygbolaget Lufthansa flyger oss till Bilbao i spanska Baskien med avresa klockan 11.55. En mellanlandning görs i Frankfurt innan planet landar strax efter klockan fem på eftermiddagen. På flygplatsen i Bilbao möts vi av vår lokala buss och svensktalande lokalguide. Vi beger vi oss omgående till grannregionen Kantabrien och dess huvudstad Santander. Vår resa går i norra Spanien som också kallas för gröna Spanien med Biscayabukten i blickfånget. Vi bor centralt på medelklass Hotel Bahiá där vi också äter kvällens middag. Maten är viktig i de regioner vi reser i och det är sällsynt att man äter middag före klockan 20.00 på kvällen, de kan vara bra att veta.

 • Dag 2 Pasiegodalarna, gårds- och mejeribesök

  Efter att ha ätit en god frukost tar vår guide och buss med oss ut på vägarna för att lära känna Kantabrien. På väg mot el Tarruco kör vi genom Pasiegodalarna, ett område känt för sina herdar som vallar sin boskap genom landskapet. Dagens första besök blir på en gård som specialiserat sig i grönsaksodlingar. Gården ingår i ett samarbete som heter ”De granja en granja” (från gård till gård) och drivs av unga entreprenörer. Därefter kommer vi att göra en visit på ett prisbelönt mejeri med ost och smörtillverkning. Vi gör också ett kort stopp på ett mikrobryggeri för att därefter äta lunch på en restaurang i traditionell stil. Senare på eftermiddagen gör vi en guidad panoramatur med buss i staden Santander där vi också ser stadens fyr. Kvällens middag äter vi på en restaurang där unga innovativa kockar bjuder på modern god mat av lokala råvaror, så klart!

 • Dag 3 Bilbao, gårdsbesök, föreläsning

  Idag checkar vi ut från hotellet för att styra österut mot Bilbao och Baskien. Dagens första besök blir på en gård med ekologisk nötköttsproduktion. Besättningen består av 100 dikor med avkommor av lantraserna Casinako och Wild Mare Monchina samt 100 hästar (avelsston). Man betar bevarande värda naturbetesmarker i underbar miljö. Ett annat unikt besök blir hos klausurnunnorna i Villaverde. Här bakar man de godaste, sötaste bakverk och blandar provsmakning med samtal om livet. Ett oslagbart koncept! Någon gång under eftermiddagen kommer vi att få en föreläsning om baskiska EUSKOLABEL, en förening som arbetar med hela produktionskedjan i olika samverkansformer. Lunchen kommer vi att äta på en modern, lokalt förankrad Michelinkrog med en stjärna. Efter denna oförglömliga lunch åker vi vidare mot Bilbao och trendiga Hotel Barceló Nervión. Staden Bilbao har genomgått en fantastisk omvandling och förnyelse sedan varvskriser och nedläggning av industrier på 70- och 80-talen. Det började med Guggenheimmuseet 1997, ritat av den kanadensiska arkitekten Frank Gehry, och har fortsätt sedan dess. I dag är den gamla hamn- och industristaden en spännande mix av kultur, konst och djärv arkitektur. Varje måltid ger våra smaklökar nya upplevelser och vi får se vad kvällens middag innebär. Vi äter på en avant garde fusion restaurang som har en touch av Norden!

 • Dag 4 Puente Colgante, cider -och vingårdsbesök

  Denna morgon åker vi utmed floden Nervion mot Bilbaos hamninlopp. Sannolikt hinner vi med en avstickare till Puente Colgante, världens äldsta bro i sitt slag, byggd på 1890-talet och klassat av Unescos som ett världsarv sedan 2006. Det är en säregen bro som har en gondol hängandes i vajrar, och namnet betyder just ”hängbron”. Vårt första studiebesök denna dag är hos en företagare som förädlar äpplen till Cider. Cider är en etablerad dryck i Baskien och är för oss svenskar mycket torr i smaken. Det var från grannregionen Asturien cidern fördes över till Storbritannien för att sedan bli så populär där. Vi besöker också Mendible Jaureguia, en plats med flera funktioner. Här finns museum, vingårdsförening, palats från 1700-talet och restaurang. Här får vi bl.a. lära oss om det unika (spritsiga) regionala Txakoli vinet och hur man marknadsför det. Kvällsaktiviteten blir att promenera utmed floden till Guggenheimmuseet för att se och lära mer om denna byggnad. Middagen blir i museets trevliga Bistro där våra smaklökar får ytterligare en chans att stifta nya bekantskaper.

 • Dag 5 Stadsvandring Gamla Stan och saluhallen

  Idag är det dags att resa hem men vi har mycket kvar att göra då flyget går sen eftermiddag. Vi ställer in vårt bagage i rummet invid receptionen för att sedan följa med på en spännande stadspromenad i Bilbaos ”Gamla Stan” med vår guide. Vi går till Europas största matmarknad under tak, vid namn La Ribera. Här finns det mesta man kan tänka sig av lokalproducerad mat och råvaror. Efter guidningen är det fri tid några timmar och då är det lämpligt att pröva Baskernas egen variant av tapas, pintxos. Det finns ett myller av pintxosbarer att välja på. Förslagsvis går man från bar till bar och testar en pintxos på var ställe. Alla samlas i god tid på hotellet för att sedan ta bussen vid tre-tiden till flygplatsen. Vårt flyg avgår klockan 17.50 och flyger oss till Frankfurt, där vi byter för att landa på Landvetter klockan 23.20. Vår egen buss tar med oss hem till Värmland där vi kommer att vara framme vid tre-tiden under natten.