Mat och vin i Bordeaux med Fredagskocken – Specialresor
Bordeaux / Sverige

Mat och vin i Bordeaux med Fredagskocken Mattias Larsson

2 - 5 okt
I samarbete med Fredagskocken Mattias Larsson, bekant från TV4 och Mix Megapol, har vi tagit fram en matresa till vinets huvudstad Bordeaux. Fredagskocken Mattias Larsson är ciceron på resan tillsammans med Michaela Jolin. Två karismatiska personligheter som delar med sig av sitt breda kunnande inom sina expertområden. Vingårdar med utsökta viner, matupplevelser, slott, pittoreska byar, sanddynor och ostron … Listan på vad som finns att uppleva, se och göra i Bordeaux kan göras lång!

Resan är exklusivt framtagen för SvD accent med plats för endast 25 deltagare.

Avgång

2 oktober 2022

Från

Arlanda

Reslängd

4 dagar

Pris

23 500 SEK

Michaela Jolin är skådespelerska och tidigare programledare i SVT. Under en längre tid bodde hon i Italien där hon studerade konstvetenskap och språk. Hon har en filosofie kandidatexamen i konstvetenskap, italienska och franska. Under några säsonger ledde hon programmet Konstfrågan tillsammans med Bengt Lagerkvist på SVT. Michaela är auktoriserad Stockholmsguide samt utbildad reseledare och finns med under hela resan.

Mattias Larsson gick ur restaurangskolan 1992 och sedan dess har det rullat på med flera olika befattningar på flertalet restauranger. År 2006 startade Mattias Modern Gastronomi med idén att inspirera och underhålla människor med god mat och dryck samt att vara en del i den moderna måltidsutvecklingen. Idag arbetar han med vinprovningar, matlagningsaktiviteter, resor, catering och utbildningar. Dessutom har han uppdrag åt tv och flera tidnings-magasin och han släppt sex kokböcker.
Namnet Fredagskocken kommer från radioprogrammet Äntligen Morgon på Mix Megapol där han varje fredag gästade programmet och tipsade om god mat och tillhörande dryck.  Mattias samarbetar med några av landets – och därmed världens – bästa dryckesexperter: Andreas Larsson – svensk, nordisk, europeisk och världsmästare i sommerlierie och Richard Juhlin – erkänd som världens främsta champagneexpert.

Ingår i resan

 • flygresa med KLM Arlanda-Bordeaux tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter

 • bussresor i Frankrike enligt program 

 • tre övernattningar i dubbelrum (4* standard)

 • privat besök samt vinprovning hos Chateau de Marquis de Terme

 • privat besök samt vinprovning hos en Grand Cru vingård i Saint-Emilion

 • besök och guidning i Saint-Emilion

 • entré till Cité du vin

 • besök på matmarknaden i Bordeaux

 • kortare sightseeing av Bordeaux

 • tre frukostar

 • provsmakning av lokala delikatesser i samband med besöket till matmarknaden (nästan som lunch)

 • tre luncher; 1 hos Gregory Coutanceau, 1 på Atelier de Candale och 1 ostronlunch i samband med besöket i Arcachon
 • två middagar; 1 på Brasserie Bordelaise i centrala Bordeaxu samt 1 middag som Mattias tillagar åt oss
 • måltidsdryck till lunch och middag; vin samt vatten och kaffe/te
 • ciceron Mattias Larsson
 • färdledare Michaela Jolin
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Enkelrumstillägg: 3.490:-

Hör med oss för avresa från Landvetter eller Kastrup.

Mer information

Max antal deltagare: 25

Se över ditt Reseskydd - Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Läs hela programmet här

Program

 • Dag 1 Bordeaux

  Flyget lyfter kl 06.30 från Arlanda och efter att ha bytt plan i Amsterdam landar vi i Bordeaux lagom till lunch. Vi blir upphämtade av vår buss, som tar oss med till Médoc där en tvårätters lunch väntar oss, med speciellt utvalda kvalitetsviner från Médoc. Eftermiddagen fortsätter med en privat visning och vinprovning på fina Château Marquis de Terme. Vi tar oss därefter till Bordeaux där vi ska checka in på Hôtel Renaissance 4*. Ett nyöppnat hotell med perfekt läge, mitt emot det spektakulära vinmuséet Cité du Vin, och nära till centrum. Utefter Garonnefloden kan man strosa på ett fint promenadstråk, kanske ta en stopp på ett café och få fantastisk vy över Bordeaux. Senare på kvällen äter vi en gemensam middag på ett brasserie med lokala smaker och viner på menyn.

 • Dag 2 Archachon och Mattias lagar mat

  Börja dagen med frukost på hotellets takterrass. Dagen innehåller flera smakupplevelser men även historia och tradition. Vi beger oss till Arcachon på västkusten. En extraordinär del av Frankrike med ostronodlingar, charmiga landsbyar och städer, sandstränder och lite otippat Europas högsta sanddyna. Vi besöker en ostronfarm, lär oss om traditionen och får provsmaka delikatessen i ett traditionellt ostron”hak”, som det sig bör. Det skördas årligen 60 000 ton ostron i området, viket står för hälften av Frankrikes totala ostronproduktion. 

  Vi tar oss även ut till sanddynan Pilat, där tidvatten och strömmar har format landskapet och de berömda sanddynorna. Tar du dig upp till toppen av Pilat, väntar dig 360 graders hissnande panoramavy. Avslutningsvis denna dag väntar en middag tillagad av Mattias Larsson, vår egen kock och ciceron. En riktig höjdare! Till maten serveras noga utvalda viner från Bordeaux.

   

 • Dag 3 Saint-Emilion

  Vi börjar dagen med ett privat besök till en vingård med Grand Cru-stämpel, det vill säga en vingård som är känd för att producera väldigt bra viner och har gjort så under lång tid. Vi får veta mer om gården och provsmakar deras delikata viner. Dagen fortsätter med lunch på en restaurang med ett unikt läge, mitt bland vinodlingarna och med utsikt över den vackra Dordognedalen. Eftermiddagen spenderas i byn Saint-Émilion. Den välbevarade medeltida byn ligger knappt 50 km öster om Bordeaux och finns med på Unescos världsarvslista. Förutom vinerna har byn ett rikt kulturarv, intressant historia och en speciell arkitektur. Missa inte den underjordiska kyrkan. Byn är belägen på en kulle och de anrika vingårdarna klättrar längs sluttningarna. Kvällen är till eget förfogande i Bordeaux.  

 • Dag 4 Matmarknad och hemresa

  Dags att checka ut och vi lämnar väskorna i hotellets bagagerum. Vår dag i Bordeaux börjar med ett besök på matmarknaden där vi kan se och smaka flera olika lokala delikatesser. Vi hinner även med ett besök på vinmuséet Cité du Vin. Här erbjuds besökaren en spektakulär resa runt om i världen genom alla tidsåldrar, kulturer och civilisationer. Muséets digitala teknik tilltalar en bred publik och arkitekturen är en resa i sig. På övervåningen har man en fin panoramautsikt som är obeskrivligt vacker med alla majestätiska fasader, broar och palats i Bordeaux. Vårt plan lyfter under eftermiddagen från Bordeaux, vi flyger via Amsterdam och vi landar i Sverige runt 23-tiden efter några härliga dagar i La France!