Mat & Vin i Toscana
Har du också drömt om att någon gång få uppleva det där som man ser på film? Böljande kullar, höga cypresser, imponerande pinjeträd och charmiga gamla gårdshus. Plussa även på ett kök som är känt över hela världen, så har du Toscana, ett av Italiens vackraste landskap. Vi bor i lilla byn Greve in Chianti, i hjärtat av det berömda vindistriktet Chianti Classico. Under resan smakar vi oss fram genom utvalda delar av Toscana där mycket handlar om vin och fokus ligger på det genuina och småskaliga. Smaker blandas med vackra vyer och handplockade sevärdheter.
Vi reser i grupp med 15-25 deltagare för bästa upplevelsen.
Avgång
15 september 2025Från
KastrupReslängd
5 dagarPris
22 240 SEKIngår i resan
- flygresa med Scandinavian Airlines Arlanda/Kastrup-Florens och Bologna-Kastrup/Arlanda, inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
- flygskatter och avgifter
- bussresor enligt program i Italien samt city tax
- fyra övernattningar i dubbelrum inklusive turistskatt
- transfer och utflykter med svensktalande lokalguide
- ”egen” vinprovning på Enoteca i Greve
- guidad promenad ”vardagsliv” i Greve
- olivoljeprovning i Greve
- besök med smakprov på ostgård i Panzano
- vinprovning på vingård i Panzano
- heldag med visning, ”vinmakarkurs” och vinprovning på vingården Terreno
- guidad stadspromenad i Florens med auktoriserad stadsguide inklusive
- whispers (hörsnäckor)
- besök och provsmakning av balsamvinäger på Acetaia i Modena
- fyra frukostar
- tre luncher
- tre middagar
- måltidsdryck i Italien; 1-2 glas vin/öl/läsk, vatten. Vid vissa måltider ingår även kaffe (oftast espresso). Vingårdar erbjuder inte öl som alternativ.
- dricks till restauranger, lokalguide och chaufför
- färdledare från Specialresor
- resegaranti via den statliga resegarantin
Tillval
Tillägg för enkelrum i fyra nätter: 2 440 SEK
Mer information
Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring
Program Mat och vin i Toscana
-
Dag 1 Ankomst Greve in Chianti
Samling sker på Arlanda flygplats kl 11.45 och på Kastrup är det egen incheckning kl 14.30. Vi flyger med Scandinavian Airlines från Arlanda via Kastrup till Florens där vi landar tidig kväll. Buss och svensktalande lokalguide väntar på oss så vi direkt kan börja vår resa i Toscana. Vi är framme vid vårt hotell senare under kvällen och innan det är dags att krypa ner i sängen äter vi en gemensam middag. Albergho del Chianti är ett medelklasshotell, cirka tre mil söder om Florens, som har ett centralt läge vid det kända torget i byn Greve in Chianti. Hotellet ligger även perfekt med tanke på de platser vi valt ut att besöka under våra dagar i Toscana. Greve är en lagom livfull och pittoresk by och vi bor med butiker, restauranger och caféer precis utanför dörren. Utbudet i Toscana är oändligt, och vi har valt ut några smultronställen som man inte så lätt hittar på egen hand, eller ens får komma till om man inte ingår i en grupp.
-
Dag 2 Vingården Terreno
I Chianti classico distriktet ligger de vinproducerande slotten och bondgårdarna tätt. På vårt program denna dag är den svenskägda vingården Terreno, strax utanför ”vår” by Greve in Chianti. Med en blandning av italienskt vinkunnande och svenskt nytänkande satte familjen Ruhne igång produktionen 1988. Vi får en visning av gården, vi hör om Terrenos spännande historia och vi följer vinet från jord till bord. Att skapa det bästa vinet är något som kräver stort kunnande, erfarenhet och känsla. Under dagen får vi en ”vinmakarkurs”, vilket är både kul och lärorikt. Vi äter lunch med lokala råvaror och provar gårdens fina viner. Vi kan garantera att du lämnar Terreno med ökad förståelse för hantverket att producera ett vin av hög kvalitet. En härlig dag, lugnt, skönt och avkopplande. Vi är tillbaka i Greve under eftermiddagen och har en stund för egna aktiviteter. Vi samlas igen inför middagen, och vår kväll börjar med besök på ett Enoteca, där vi provar vin, och fortsätter med middag på en trevlig restaurang. Menyn kommer så klart att spegla det toscanska köket, liksom vinet.
-
Dag 3 Florens
Florens, en av världens mest omtalade och lovsjungna städer, finns på programmet denna dag. En mytomspunnen stad med stort historiskt och konstnärligt arv, något vår svensktalande guide kommer att berätta mer om under dagen. Vi får höra om världens äldsta konstgalleri Uffizierna och torget Piazza della Signoria, som i århundraden varit stadens samlingsplats. Vi går ut till floden Arno, som delar Florens i två delar, och promenerar på den äldsta och mest omtyckta av Florens broar, Ponte Vecchio. Vi imponeras av den mäktiga katedralen Santa Maria del Fiore, byggd i vit, ljusgrön och rosa marmor, och som dominerar staden med sin enorma kupol. Vår guide berättar med inlevelse om den för Florens så viktiga familjen Medici och om stadens hantverkstraditioner, något vi även får se på närmare håll... Det finns också tid att under dagen gå runt på egen hand och hitta egna smultronställen, kanske ett intressant museum eller en mysig trattoria. Vi är tillbaka i Greve under eftermiddagen och har kvällen till eget förfogande.
-
Dag 4 Chianti
I vår egen fina by, Greve in Chianti, finns det gott om toscanska delikatesser att provsmaka, bland annat traktens omtalade olivolja, vilket är på programmet under förmiddagen. För bröderna Pruneti representerar olivträdet själen i Toscanas landskap. Deras olivolja håller mycket hög kvalitet och är en eftertraktad produkt som exporteras till flertalet länder. I många generationer har deras produktion av olivolja förfinats och vi kommer att smaka på olivoljor med olika smak, karaktär och styrka. Vi lär oss skillnaden på olivolja som passar till sallad, fisk eller kött, både spännande och lärorikt. Vår lokala guide ger oss under dagen även en inblick i det italienska vardagslivet. Vi tittar in hos den lokala slaktaren, i brödbutiken, ser var skräddaren och skomakaren håller hus, och sist men inte minst så får vi veta var allt skvaller sker i byn… Eftermiddag och kväll spenderas i området kring byn Panzano. Här träffar vi en prisbelönt osttillverkare. Vi får höra om arbetet på gården, om hur produktionen går till och smakar på deras delikata lagrade pecorino. I Toscana finns otaliga vingårdar, den ena vackrare än den andra. Vårt nästa besök är till en av dessa fina vingårdar, med stor passion för vin. Dagen avslutas med en italiensk klassiker, Bistecca Fiorentina. Italienarnas egen T-bone steak, en mycket traditionell florentinsk kötträtt som varje italiensk hemmakock av rang är expert på och alla har sitt eget ”bästa” recept. Köttet brukar vara Chianina nötkreatur, en toskansk biffvariant som är känd för sitt värdefulla och välsmakande kött.
-
Dag 5 Balsamvinäger
Efter en lugn morgon med egna aktiviteter checkar vi ut från hotellet vid lunchtid. Vi styr bussen i riktning mot Modena, lite nordväst om Bologna. God balsamvinäger utgör, likt god olivolja, själva basen i det italienska köket. Mer om detta får vi veta då vi besöker en anrik Acetaia i närheten av Modena. Vi befinner oss i den region där balsamvinägern har sitt ursprung. Produktionen av äkta balsamvinäger är hårt kontrollerad och den äkta varan är helt naturlig, utan tillsatser. Den smakar himmelskt och kostar som det smakar. Värt varenda krona! Det serveras en lättare måltid på gården och därefter, beger vi oss mot Bologna flygplats för återresa till Sverige. Vi flyger med Scandinavian Airlines via Kastrup och landar sen kväll på Arlanda flygplats.
Färdledare
-
Bodil Jacobsson
Guide & färdledareBodil Jacobsson är auktoriserad guide i Florens och Siena där hon även arbetar som reseledare. Hon kom till Florens på 90-talet för att studera och blev kvar, kidnappad av skönheten som hon själv säger. Efter att ha studerat konstvetenskap och historia blev Bodil certifierad stadsguide i Florens och Siena. Att förmedla och kommunicera Italiens unika och vardagliga kultur är något som hon brinner för och vill att du ska få ta del av. Matlagning är hennes stora passion och att delge anekdoter både roliga och personliga.
Bilder
-
-
-
Greve in Chianti
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Greve In Chianti, baksidan av vårt hotell
-
-
Torget i Greve in Chianti
-
Greve in Chianti
-
-
-
Lars Nordell
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Greve in ChiantiLars Nordell
-
-
-