Mat & Vin i Toscana – Specialresor
Toscana / Italien

Mat & Vin i Toscana

10 - 14 okt 17 - 21 okt
Har du också drömt om att någon gång få uppleva det där som man ser på film? Böljande kullar, höga cypresser, imponerande pinjeträd och charmiga gamla gårdshus. Plussa även på ett kök som är känt över hela världen, så har du Toscana, ett av Italiens vackraste landskap. Vi bor i lilla byn Greve in Chianti, i hjärtat av det berömda vindistriktet Chianti Classico. Under resan smakar vi oss fram genom utvalda delar av Toscana där det mesta handlar om vin och fokus ligger på det genuina och småskaliga. Smaker blandas med vackra vyer och ett par handplockade sevärdheter.

Avgång

10 oktober 2023

Från

Arlanda

Reslängd

5 dagar

Pris

18 000 SEK
Endast en plats kvar!

Avgång

17 oktober 2023

Från

Arlanda

Reslängd

5 dagar

Pris

18 000 SEK
Endast 2 platser kvar!

Ingår i resan

 • flygresa med Norwegian Arlanda-Pisa tur och retur inklusive bagage

     (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)

 • flygskatter och avgifter
 • bussresor enligt program i Italien samt city tax
 • fyra övernattningar i dubbelrum inklusive turistskatt
 • transfer och utflykter med svensktalande lokalguide
 • entré till villa med tillhörande trädgård i Luccaområdet
 • guidad promenad ”vardagsliv” i Greve
 • olivoljeprovning i Greve
 • besök med smakprov på Enoteca, vinbutik, i Greve
 • besök med smakprov på ostgård i Panzano
 • besök och visning inklusive vinprovning på vingård i Panzano
 • heldag med visning, ”vinmakarkurs” och vinprovning på vingården Terreno
 • guidad stadspromenad, ca 2h, i Florens med auktoriserad stadsguide inklusive whispers (hörsnäckor)
 • fyra frukostar
 • två luncher; en pasta i Greve och en 3 rätters på Terreno
 • fyra middagar; en på vingård nära Lucca, två i Greve och en i Panzano
 • måltidsdryck i Italien; ett glas (lunch) och två glas (middag) vin/öl/läsk, vatten. Vid vissa måltider ingår även kaffe (oftast espresso). Vingårdar erbjuder inte öl som alternativ.
 • dricks till lokalguide och chaufför
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti via den statliga resegaranti
 • busstransfer Eskilstuna/Strängnäs - Arlanda tur och retur (inget avdrag på priset om man vill ansluta på Arlanda)

Tillval

Tillägg för enkelrum i 4 nätter: 1.650:-

Mer information

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Läs hela programmet här

Program Program - Mat och vin i Toscana

 • Dag 1 Ankomst till Greve in Chianti

  Buss utgår från Eskilstuna kl 05.45 och hämtar även i Strängnäs kl 06.15 för transfer till Arlanda flygplats. Ankomst Arlanda ca kl 08.00. Norwegian Air flyger oss med direktflyg till Italien och vi landar strax efter lunch på Pisa flygplats. Buss och svensktalande lokalguide väntar på oss så vi direkt kan börja vår resa i Toscana. Inte så långt från Pisa, i närheten av Lucca stannar vi för att uppleva något mycket vackert, en av Toscanas historiska villor med tillhörande trädgård. Därefter tar vi oss en kort sträcka till en gård i närheten där det dukas upp en middag med smak av regionens specialiteter vad gäller både mat och dryck.
  Vi är framme vid vårt hotell senare under kvällen. Albergho del Chianti är ett medelklasshotell, cirka tre mil söder om Florens, som har ett centralt läge vid det kända torget i byn Greve in Chianti. Hotellet ligger även perfekt med tanke på de platser vi valt ut att besöka under våra dagar i Toscana. Greve är en lagom livfull och pittoresk by och vi bor med butiker, restauranger och caféer precis utanför dörren. Utbudet i Toscana är oändligt, och vi har valt ut några smultronställen som man inte så lätt hittar på egen hand, eller ens får komma till om man inte ingår i en grupp.

 • Dag 2 Greve in Chianti

  I vår egen fina by, Greve in Chianti, finns det gott om toscanska delikatesser att provsmaka, bland annat traktens omtalade olivolja, vilket är på programmet under förmiddagen. För bröderna Pruneti representerar olivträdet själen i Toscanas landskap. Deras olivolja håller mycket hög kvalitet och är en eftertraktad produkt som exporteras till flertalet länder. I många generationer har deras produktion av olivolja förfinats och vi kommer att smaka på olivoljor med olika smak, karaktär och styrka. Vi lär oss skillnaden på olivolja som passar till sallad, fisk eller kött, fantastiskt spännande och lärorikt. I Greve finns även ett välsorterat Enoteca, vinbutik, där vi provar vin. Vår lokala guide ger oss under dagen även en inblick i det italienska vardagslivet. Vi tittar in hos den lokala slaktaren, i brödbutiken, ser var skräddaren och skomakaren håller hus, och sist men inte minst så får vi veta var allt skvaller sker i byn… Eftermiddagen är till eget förfogande. Vi samlas igen inför middag på en av Greves trevliga restauranger. Menyn kommer så klart att spegla det toscanska köket, liksom vinet

 • Dag 3 Panzano

  Vi har en lugn och skön förmiddag i vår fina by, strosa omkring, insup atmosfären, ta en kopp kaffe på ett café och njut av att ”bara vara”. Vår gemensamma dag börjar efter lunch, med en kort busstur till Panzano, där vi besöker en prisbelönt osttillverkare. Vi får höra om arbetet på gården, om hur produktionen går till och smakar på den delikata lagrade fårosten, pecorino. I Toscana finns otaliga vingårdar, den ena vackrare än den andra. Vårt nästa besök är till en av dessa fina vingårdar, med både lång tradition och stor passion för vin. Dagen avslutas med en italiensk klassiker, Bistecca Fiorentina. Italienarnas egen T-bone steak, en mycket traditionell florentinsk kötträtt som varje italiensk hemmakock av rang är expert på och alla har sitt eget ”bästa” recept. Köttet brukar vara Chianina nötkreatur, en toskansk biffvariant som är känd för sitt värdefulla och välsmakande kött.

 • Dag 4 Vingården Terreno

  I Chianti classico distriktet ligger som sagt de vinproducerande slotten och bondgårdarna tätt. På vårt program denna dag är den svenskägda vingården Terreno, strax utanför ”vår” by Greve in Chianti. Med en blandning av italienskt vinkunnande och svenskt nytänkande satte familjen Ruhne igång produktionen 1988. Vi får en visning av gården, vi hör om Terrenos spännande historia och vi följer vinet från jord till bord. Att skapa det bästa vinet är något som kräver stort kunnande, erfarenhet och känsla. Under dagen får vi en ”vinmakarkurs”, vilket är både kul och lärorikt. Vi äter lunch lagad av lokala råvaror och provar gårdens fina viner. Vi kan garantera att du lämnar Terreno med ökad förståelsen för hantverket att producera ett vin av hög kvalitet. En härlig dag. Lugnt, skönt och avkopplande! Vi är tillbaka i Greve under eftermiddagen och har en stund för egna aktiviteter. Till kvällen samlas vi igen för att äta en gemensam middag på en av Greves restauranger. Återigen med en meny som fokuserar på det lokala köket, och råvaror som speglar säsongen

 • Dag 5 Florens och hemresa

  Frukost och därefter utcheckning från hotellet. Vi avslutar vår resa i Toscana med en avvärldens mest omtalade och lovsjungna städer - Florens. En mytomspunnen stad med stort historiskt och konstnärligt arv, något vår svensktalande guide kommer att berätta mer om under en guidad promenad. Vi får bland annat höra om världens äldsta konstgalleri Uffizierna och torget Piazza della Signoria, som i århundraden varit stadens samlingsplats. Vi går ut till floden Arno, som delar Florens i två delar, och promenerar på den äldsta och mest omtyckta av Florens broar, Ponte Vecchio. Katedralen Santa Maria del Fiore, byggd i vit, ljusgrön och rosa marmor, dominerar staden med sin enorma kupol och rymmer imponerande 20 000 personer. Vid 16-tiden är det avfärd mot Pisa flygplats för hemresa till Arlanda och Sverige. Vi flyger hem med Norwegian Air och landar på Arlanda kl 23.15. Buss kör till Strängnäs och Eskilstuna.

Färdledare

 • Bodil Jacobsson

  Guide & färdledare

  Bodil Jacobsson är auktoriserad guide i Florens och Siena där hon även arbetar som reseledare. Hon kom till Florens på 90-talet för att studera och blev kvar, kidnappad av skönheten som hon själv säger. Efter att ha studerat konstvetenskap och historia blev Bodil certifierad stadsguide i Florens och Siena. Att förmedla och kommunicera Italiens unika och vardagliga kultur är något som hon brinner för och vill att du ska få ta del av. Matlagning är hennes stora passion och att delge anekdoter både roliga och personliga.

 • Sara Friberg

  Guide & färdledare

  Sara Friberg bor i Florens sedan 35 år tillbaka och arbetar som auktoriserad guide. Sara har studerat inredningsdesign i Florens och efter det bestämde hon sig för att stanna kvar. Hon fascineras b la av medeltiden och renässansepoken, anekdoter och legender. Sara tycker det är alltid fantastiskt att få förmedla, berätta, inspireras och förhoppningsvis väcka resenärens nyfikenhet och hon anser att hon har ett av världens roligaste och utvecklande jobb.