Mystikens Andalusien 2022 – Specialresor
Andalusien / Spanien

Mystikens Andalusien

10 - 16 sep
Följ med på en resa där det mesta ingår i priset, och där du har den extra tryggheten med en färdledare som även är sjuksköterska. Busstransfer erbjuds från Karlstad, Kristinehamn, Karlskoga, Örebro, Arboga, Västerås, Enköping.

I Andalusien finns allt som krävs av en minnesvärd resa. Här finns inte bara det milda Medelhavsklimatet, stränder och salta vågor utan också genuina kulturstäder, höga berg och trevliga små byar. Tillsätt inflytandet från den arabiska kulturen, arkitekturen, landskapet och du får det oförglömliga mystikens Andalusien. En historisk del av Spanien som vi upplever tillsammans med vår svensktalande lokalguide.

Avgång

10 september 2022

Från

Arlanda

Reslängd

7 dagar

Pris

15 780 SEK
Endast 5 platser kvar!

Ingår i resan

 • flygresa med Norwegian, Arlanda - Malaga tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
 • flygskatter och avgifter
 • bussresa enligt programmet i Spanien
 • sex övernattningar i dubbelrum
 • utflykter och transfers med svensktalande lokalguide enligt programmet
 • guidning i Malaga, Frigiliana och i Almunecar
 • entré till och expertguidning (skandinavisktalande/översättning till svenska)
  av Alhambra samt trädgården Generalife
 • entré till och guidning av familjeägt skinkförädlingsföretag, inkl provsmakning
 • besök på vingård samt provsmakning (ett glas)
 • whispers (hörsnäckor vid guidning)
 • busskaffe och smörgås dag 1
 • sex frukostar
 • två luncher; en tapaslunch i Malaga och en i Capileira
 • sex middagar; en 3-rätters och en buffé på hotellet, en 3-rätters i Frigiliana, en 3-rätters i Almunecar med flamencomusik samt en 3-rätters på vinbodega. Dessutom ingår en lunch eller middag på Alhambradagen, vilket det blir beror på entrétid till Alhambra
 • måltidsdryck i Spanien; ett glas (lunch) och två glas (middag) vin/öl/läsk, vatten och kaffe (oftast espresso)/te
 • dricks till lokalguide och chaufför
 • färdledare från Specialresor som även är sjuksköterskeutbildad
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Enkelrumstillägg: 1.960:-

Tillägg busstransfer Arlanda tur och retur, avresa sker enligt följande 10/9:

kl 04.00 Karlstad: 300:-

kl 04.40 Kristinehamn: 300:-

kl 05.15 Karlskoga: 300:-

kl 06.00 Örebro: 200:-

kl 06.40 Arboga: 150:-

kl 07.20 Hallstahammar: 150:-

kl 07.50 Västerås: 150:-

kl 08.35 Enköping: 100:-

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.

Mer information

Öppet köp t o m 16 maj 2022. 
För att ni ska känna er trygga med att boka en resa under rådande omständigheter erbjuder vi öppet köp. Det betyder att ni betalar in anmälningsavgiften enligt nedan, och att den återbetalas om ni avbokar före ovan angivet köpdatum.

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

På den här resan finns personal som har sjuksköterskeutbildning. I första hand är färdledarens fokus att leda hela gruppen i sin roll som färdledare, men om en plötslig och oväntad situation uppkommer har vår sjuksköterskeutbildade färdledare kompetens att luta sig mot i bedömningen och hanteringen av situationen. Läs mer om vår resebemanning genom att trycka här.

Läs hela programmet här

Program

 • Dag 1 Avresa

  Samling på Arlanda sker kl 09.35, vi erbjuder även busstransfer med start kl 04.00 i Karlstad. Vi flyger direkt till spanska Malaga och provinsen Andalusien. Flygtiden är på ungefär fyra timmar och efter inflygning över den vackra solkusten landar vi i Malaga, där vi möts av vår spanska buss och svensktalande lokalguide. Den timmeslånga busstransfern tar oss österut till vår stad Almunecar, en lugn och trygg småstad på Costa Tropical. Klimatet är subtropiskt, vilket beror på det varma havet och närheten till de höga bergen i Sierra Nevada. Endast 33 km skiljer skidbacke och badstrand åt under vinterhalvåret. I det gynnsamma kustklimatet odlas idag frukter som avokado, mango och inte minst den spännande cherimoyan.

  Vi checkar in tidig kväll och äter en god måltid på vårt centralt belägna Hotel Suites Albayzin del Mar som kommer att vara vår hemvist under vistelsen i Spanien. Mystik är utlovad och då förundras vi inte av att Aladdin, som hämtad ur ”Tusen och en natt”, hälsar oss välkomna utanför hotellets spegeldörrar. Hotel Suites Albayzin del Mar kallas även för spegelpalatset och har en alldeles egen stil som bryter det standardiserade hotellmönstret. Alla rum har balkong ut mot det fina poolområdet, hotellets egen cherimoyaskog och havet en bit bort. Almunecar är en stad som känns genuint ”spansk” med ett levande vardagsliv. För den som vill bada i havet är det bara åttahundra meter till stranden.

 • Dag 2 Frigiliana och Nerja

  Efter en god frukost i hotellets restaurang finns möjlighet att lära känna omgivningarna lite bättre. En promenad under förmiddagen tillsammans med vår lokalguide gör oss mer hemmastadda i vår stad. Almunecar bjuder på trevliga butiker i gammal och ny stil samt sevärdheter som saluhall, Feniciernas gamla saltfabrik, San Miguel-borgen, romerska lämningar samt botaniska och ornitologiska parker. Vid tvåtiden på eftermiddagen gör vi en utflykt till den populära solkuststaden Nerja. Här har vi egen tid för att gå ner till stranden eller kanske shoppa.

  Vid middagstid samlas vi vid kända piren, ”Balkong Europa”, för att fortsätta vidare till den vita bergsbyn Frigiliana. Frigiliana ligger sex kilometer norr om Nerja och är en charmig by populärt kallad ”Barribarto”. Här finns vitkalkade hus, smala, slingrande gator, ändlösa trappor och det moriska arvet anses vara det bäst bevarade i hela provinsen Málaga. Självklart äter vi en gemensam middag i denna ljuvliga miljö.

 • Dag 3 Alhambra

  Idag åker vi norrut genom bergskedjan Sierra Nevada till Granada där vi även hittar Alhambra, Andalusiens mest kända sevärdhet. Ett unikt bevarat palatsområde av västlig islamisk arkitektur och självklart är denna storslagna plats med på UNESCO:s världsarvslista. Det var härifrån som de muslimska morerna styrde sitt mäktiga emirat Granada ända tills det föll till de kristna 1492 genom ”los Reyes Católicos” Ferdinand och Isabella. Vår expertguide följer oss genom Alhambras olika delar, vilka består av Generalife, Alcazaba, Palacio Carlos V och Palacios Nazaríes. Vi garanterar besök till tre delar av Alhambra, dock ej till Palacios Nazariés. Promenaden med vår specialistguide tar oss även till Generalife, ”den himmelska trädgården” som var ett sommarnöje för Granadas moriska härskare. Mystiken i berättelserna, synintrycken och den vackra trädgården lämnar ingen oberörd. Vi äter antingen lunch eller middag tillsammans, vilket beror av vilken entrétid vi får till Alhambra.

 • Dag 4 Fri dag

  Dagen är fri för egna aktiviteter. Någon kanske längtar efter en härlig promenad utmed havet eller att strosa runt i gamla stans gränder. Lunch kan vi varmt rekommendera på någon trevlig strandrestaurang. Pröva gärna friterad fisk, en lokal specialitet. ”Hemma” på hotellet kan man njuta på sin balkong och prova hotellets pool i fantastisk miljö med fontäner och en poolbar (poolen är uppvärmd av solens strålar). Hotellets SPA-avdelning kan vara ett alternativ och vara en skön avkoppling under dagen. Senare på kvällen tar vi en gemensam promenad till en lokal restaurang i gamla stan, för att äta middag på en typisk spansk flamencorestaurang. En härlig tillställning!

 • Dag 5 Malaga

  Efter en lugn morgon på vårt fina hotell ska vi besöka Malaga, den gamla feniciska staden Malaka som grundades cirka 1000 år f Kr! Vi får en guidad tur till fots genom staden och har också egen tid. I Malaga kan man förslagsvis besöka Pablo Picassos födelsehus och museum, se romerska amfiteatern, moriska borgen Alcazaba, upptäcka nya hamnpromenaden eller kanske pampiga renässanskatedralen ”La Manguita”. Givetvis finns här även trevlig och prisvärd shopping. Vi äter en gemensam lunch på en traditionell tapasbar. Efter att ha lärt känna den mysiga staden Malaga åker vi tillbaka till vårt hotell i Almunecar där vi också äter vår middag denna kväll.

 • Dag 6 Las Alpujarras

  Idag väntar Las Alpujarras, en för många höjdpunkten på resan. Ett förtrollande vackert område som ligger på södra sidan av Sierra Nevada. Vi besöker de vita byarna Pampaneira och Capileira. Underbara hantverk som färgstarka trasmattor, keramik och intarsia finns att fynda här och vi kommer också att ha Spaniens högsta bergstopp Mulhacén i blickfånget under större delen av dagen. Husen i byarna är renodlat arabiska i sin arkitektur, taken är platta utan tegel och ligger i små klungor som förbinds med broar. Byarna är identiska med byar i marockanska Rifbergen.

  Under dagen kommer vi att få smaka traktens lokala delikatesser i form av goda tapas, med bland annat skinka, ost, bröd och till det dricker vi det lokala bergsvinet. Alpujarras är berömt för sin unika lufttorkade serranoskinka och givetvis gör vi ett besök hos ett familjeföretag där man torkar och säljer skinkor. Vi tas med på en fascinerande promenad genom familjens lokaler med tusentals skinkor hängandes i taket ovanför. Efter en härlig dag i bergen kör vi ner genom dalen, igenom kurorten Lanjaron till den eleganta vingården Bodegas Senorio de Nevada. Här väntar en guidad promenad bland vinrankor och jäsningsfat. Konceptet tillåter enbart kvinnor att plocka druvorna på gården. Självklart provsmakar vi ett glas vin och därefter äter vi en välsmakande middag med vacker utsikt över Sierra Nevadas bergsmassiv. 

 • Dag 7 Hemresa

  Efter en god frukost och lite egen tid checkar vi ut från vårt fantastiska hotell, säger adios till vår nye vän Aladdin och den tropiska kusten. Skulle någon inte ha hunnit handla erbjuder flygplatsen bra shopping då terminalen är fin och har bra service. Vi landar under tidig kväll på Arlanda flygplats och ser tillbaka på en upplevelserik vecka i Andalusien. Transferbussen mot Värmland väntar och vi beräknar att vara i Karlstad strax efter midnatt.