Nordea Private Banking Mellansverige Norr , Vinvandra i Alsace – Specialresor
Alsace / Frankrike

Vinvandra i Alsace

4 - 8 sep
Följ med Nordea Private Banking till den franska regionen Alsace, känd för sitt goda vita vin, sina pittoreska byar med korsvirkeshus och sin vackra natur. För att verkligen ta in omgivningarna och hinna med att njuta, har vi valt kombinationen vandring, vin och mat. Vi vandrar genom böljande vinfält längs med ”La Route des Vins” och avslutar i ”Europas huvudstad” Strasbourg. Maten är alltid i fokus i Alsace och under resan introduceras vi till de alsassiska mattraditionerna.
Följ med på en resa där det mesta ingår i priset.

Avgång

4 september 2022

Från

Arlanda

Reslängd

5 dagar

Pris

17 790 SEK

Ingår i resan

 • flygresa med Scandinavian Airlines, Arlanda-Frankfurt flygplats, tur och retur
 • flygskatter och avgifter
 • bussresor enligt programmet i Frankrike
 • fyra övernattningar i dubbelrum
 • svensktalande lokalguide dag 1-4
 • whispers (hörsnäckor vid utflykter)
 • ”vinvandringar ” dag 2 och 3 med engelsktalande vandringsguider
 • tre vinprovningar
 • guidad stadspromenad i Strasbourg
 • boulelektion och tarte flambé workshop på Chateau de Pourtalès
 • fyra frukostar
 • lunchpaket dag 1, inkl 1 fl mineralvatten
 • tre luncher; en 2-rätters i Bergheim, en 2-rätters i Scherwiller, och en tarte
  flambé på Château de Pourtalès
 • tre 2 eller 3-rätters middagar; två på hotellet i Saint Hippolyte ochen i Strasbourg
 • måltidsdryck; två glas vin eller öl/läsk samt bordsvatten och kaffe (oftast espresso)
 • dricks till lokalguider och busschaufför
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti via den statliga resegarantin
   

Tillval

Enkelrumstillägg: 2.180:-

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information info@special-resor.se

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.

Mer information

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Läs hela programmet samt vandringsinformation här

Program

 • Dag 1 Ankomst Saint Hippolyte

  Samling och incheckning på Arlanda flygplats kl 07.00. Scandinavian Airlines flyger direkt till Frankfurt och landar vid 11-tiden. I Frankfurt väntar vår buss och svensktalande guide för att ta oss söderut mot den berömda vinvägen ”Route du Vin” och vår utvalda by Saint Hippolyte
  (ca 26 mil). Ett lunchpaket delas ut under färden. När Ludvig den XIV besökte Alsace för första gången, skall han ha utropat: ”Åh, vilken vacker trädgård!” Man är benägen att hålla med honom, omgivningen är slående vacker med vinfält som sträcker sig åt alla håll, Vosges fjällen är ständigt närvarande i bakgrunden och de små pittoreska byarna avlöser varandra.

  Vi ankommer vårt hotell, omgivet av vinfält åt alla håll, under eftermiddagen. Efter incheckning och tid att packa upp resväskan, samlas vi för en introduktion till de alsassiska vinerna. Kanske en ny, men garanterat positiv bekantskap för de flesta. Middag serveras på hotellet.

 • Dag 2 Vandring Bergheim

  Efter en god och stadig frukost, möter vi vår vandringsguide och beger vi oss ut på vår första vandring. Vi vandrar genom vinfälten och lär oss om den lokala vinproduktionen och vinernas särdrag. Vi får även en intressant inblick i en vinodlares vardag. Alsacevinerna är kända för sin kvalité, speciellt Riesling, men också Gewurztraminer, Pinot Gris och Muscat. Man brukar säga att vin som görs i Alsace är tyska viner gjorda på franskt vis. Lunch intas i mysig miljö i byn Bergheim och givetvis smakar vi den gyllene drycken. Vi vandrar sedan ”hemåt” igen och lite senare serveras middag på hotellet.

 • Dag 3 Vandring Scherwiller

  Ny dag och ny vandring, idag till det vackra området runt Scherwiller. Själva byn är som tagen ur en äventyrssaga med sina färg-glada blombeklädda hus. Vår vandring går längs med mjuka kullar, genom vinfält, men även genom skog. Vi avslutar dagens vandring med besök på en vingård som drivs av en passionerad familj. Här odlas vin efter innovativa och miljövänliga principer med en produktion som är 100% ekologisk. Här njuter vi av en lunch som består av lokala produkter som ost, korv, bröd och annat gott.  

  Efter lunch sätter vi oss i bussen och vänder norrut mot Strasbourg. Både språk och kultur i Alsace är starkt påverkad av den brokiga historien, då regionen har varit under tyskt och franskt styre om varandra. Strasbourgs historia sträcker sig tillbaka till innan romartiden och har länge utgjort en viktig knutpunkt för fransk och tysk kultur, något som visar sig på många sätt i en spännande kultur idag. Vi checkar in på vårt hotel, centralt beläget med promenadavstånd till både shopping, sevärdheter och inte minst det charmiga kanalområdet ”La Petite France”.  Middag på egen hand denna kväll.  Vår guide tipsar gärna om trevliga restauranger, vilket det finns många av i Strasbourg.

 • Dag 4 Strasbourg

  I dag bekantar vi oss med Strasbourg där förtid, nutid och framtid möts i skön harmoni. Staden omnämns som ”Europas huvudstad” och är i dag säte för både Europaparlamentet, Europarådet och Europadomstolen. Här samlas alla EU-parlamentariker en vecka per månad, vilket sätter en stark internationell prägel på den annars så pittoreska staden. Valfri guidad promenad på förmiddagen. Vi besöker bland annat den pampiga Cathedral Notre-Dame-de-Strasbourg, som det tog över 400 år att bygga. Vi promenerar även genom den medeltida stadsdelen ”La Petite France” med sina välbevarade korsvirkeshus och små trånga gränder. Vår guide berättar om stadens rika, men också konfliktfyllda historia.

  Vår dag fortsätter strax utanför Strasbourg vid slottet Château de Pourtalès som byggdes på 1800-talet. Slottet ligger i en fin park där de som önskar kan ta en promenad före lunch, och är man sugen på att lära sig att spela boule så erbjuds både instruktör och ett parti. Avslutningsvis får vi vara med om en så kallad Tarte flambée workshop. Tarte flambée är elsassarens variant av pizza, och efter en kort introduktion till denna specialitet kan vi göra vår egen tarte. Efter lunch återvänder vi till hotellet och eftermiddagen är till eget förfogande. Det är lätt att ta sig runt i staden och det finns ett stort utbud av både affärer, caféer och sevärdheter. Testa gärna smaklökarna, Elsassarna är glada i det söta, och det finns otaliga små patisserier, boulangerier och chocolaterier. Vi tipsar gärna om ”vårt” patisseri som har specialiserat sig på att utveckla och kombinera nya smaker och där varje choklad och tårtbit är en fröjd för ögat.

  Vår avslutningsmiddag serveras i Strasbourgs vackraste och mest kända byggnad, Maison Kammerzell. Fasaden på detta 1400-tals hus är rikt utsmyckad och kommer speciellt till sin rätt på kvällen. I dessa historiska omgivningar väntar en kulinarisk upplevelse, en fin avslutning på händelserika dagar.

 • Dag 5 Hemresa

  Tidig morgon checkar vi ut från vårt hotel, och vi beger oss norrut till Frankfurt flygplats. Flyget går direkt till Arlanda och landar vid 14-tiden.