Nordea Private Banking Södra Mellansverige- Piemonte – Specialresor
Piemonte / Italien

Piemonte - en gastronomisk resa

Piemonte finns på UNESCOS världsarvslista sedan 2014 for sitt fantastiskt vackra vinlandskap och är ett mecka för mat- och vinälskare. Regionen har en växlande natur med höga fjäll och platta slätter, men även mjuka och vackra kullar och det är bland kullarna några av Italiens bästa vindistrikt är belägna. Vi utlovar en lärorik och smakrik resa och inte minst en fördjupning i regionens berömda viner; Barbera, Barbaresco, Barolo och mousserande viner från provinsen Asti, för att nämna de mest kända.

Ingår i resan

 •  flygresa med SAS från Arlanda - Milano tur och retur inklusive bagage
  (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter
 • bussresor enligt program i Italien
 • svensktalande lokal guide vid utflykter dag 1-4
 • fyra övernattningar i dubbelrum inkl turistskatt
 • tryffeljakt med tilltugg
 • guidad promenad i Asti och Alba
 • alla vingårdsbesök omnämnt i programmet inkl provsmakning
 • besök hos en nougatproducent
 • matlagningsaktivitet
 • fyra frukostar
 • en lunch inkl vin, vatten och kaffe (oftast espresso)
 • fyra middagar; två på restauranger i Asti, en på restaurang i Alba, inklusive ostbricka, samt en i samband med matlagningsaktivitet, inkl vin, vatten och kaffe
  (oftast espresso)
 • dricks till lokalguide och chaufförer
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Tillägg för enkelrum i 4 nätter: 1.200:-

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? 
Kontakta oss för mer information på info@special-resor.se

Mer information

Endast 25 platser per resa, så först till kvarn.

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Läs hela programmet för 3-7 juni här

Program

 • Dag 1 Ankomst, tryffeljakt

  Samling för incheckning på Arlanda flygplats klockan 09.00. Vi flyger till Milano där vi landar under tidig eftermiddag. Buss och guide väntar på flygplatsen och vi beger oss söderut mot Piemonte. Vi besöker La Casa del Trifolau i Costigliole d’Asti och tillsammans med gårdens söner, som är professionella tryffelsökare, och deras specialdresserade hund får vi följa med på jakt efter ”guldet”. Under våren hittar man enbart svart sommartryffel, den vita dyker upp först frampå hösten. Besöket avslutas med ”fingerfood” och ett glas vin. Sen eftermiddag ankommer vi staden Asti och vårt hotell, centralt beläget nära det historiska centrumet. Vi bor mycket bra, med trevliga gågator, fina butiker, barer och restauranter precis utanför dörren. Staden Asti med omkring 75.000 invånare grundades av romarna 89 före Kristus. Asti är idag en modern stad som kan visa upp vackra monument och byggnader, från många tidsepokrar. Resans första middag dukas upp på en av Astis många trevliga restauranger.

   

 • Dag 2 Canelli, vingårdar

  Efter en garanterat mättande frukost sätter vi oss på bussen redo att börja utforska regionen. Flera gårdsbesök väntar under dessa dagar med syfte att bekanta oss med några av regionens berömda viner. I Piemonte är vin ett livsmedel och det mesta av dess industri kretsar runt vinet. I Canelli besöker vi stadens förnäma vinhus. Vi provsmakar deras fina Spumante och ser de underjordiska katakomberna som fungerar som lagringslokal. Flera vinproducenter, speciellt mindre, har sedan i början av 1990-talet gått över till biologisk odling och många är numera BIO-certifierade. Det tar många år att få ett certifikat och därmed rätten att skriva det på sin etikett. En sådan producent besöker vi härnäst. Här produceras bland annat Barbera d’Asti viner och i samband med en lättare lunch på gården smakar vi på deras vin. Väl åter i Asti erbjuds en guidad stadspromenad innan vi igen samlas för gemensam middag på en lokal restaurang i Asti. Goda, spännande smaker utlovas.

 • Dag 3 Barbaresco, Fontanafredda, Barolo och Alba

  Efter frukost är vi redo för att fördjupa oss ytterligare i de lokala mat- och vintraditionerna. Ett första stopp görs i den lilla byn Barbaresco, vars huvudgata kantas av hus, varav de flesta ägs av kända vinproducenter. Vi går genom byn upp till bytornet, som också är Barbarescos symbol, och därefter vidare till den speciella kyrkan. Nästa stopp blir på den historiska vingården Fontanafredda, en av de största i Piemonte. Gården grundades år 1858 i Serralunga d'Alba av den förste Kungen av Italien, Vittorio Emanuele II, och ägs idag av EATALY. Affärskedjan som numera finns i många städer runt om i världen och som bara fortsätter att växa. Deras koncept är enkelt: en plats med alla italienska delikatesser under ett och samma tak där du kan äta, handla och lära. I Fontanafreddas egen EATALY butik säljs lokala produkter, delikatesser och vin. Vi får en visning av gården och avslutar besöket med ett litet smakprov innan vi fortsätter till byn som gett sitt namn till vinernas kung och kungarnas vin, Barolo. I hjärtat av vinområdet Langhe som vi nu befinner oss i, ligger denna charmiga medeltidsby, vars slott är en naturlig samlingspunkt. Här ges det tid att strosa runt på egen hand samt inta en lättare lunch och njuta av ett glas Barolo. Ett kort stopp vid Castello Grinzane hinner vi också. Här besöker vi slottets open-air utställning och slotts-trädgården. Slottet ligger på en höjd med 360 graders panoramautsikt över Langhe området och Barolo vinets domän. Här finns givetvis historia förknippat till slottet och det finns med på UNESCOS världsarvslista. Vid 17-tiden kommer vi till staden Alba, även denna känd för sina goda viner, men även tryffel, hasselnötkrämen Nutella och chokladen Ferrero Rocher. Förutom att få en introduktion till staden, har vi här lite ”egentid” innan vi avslutar med gemensam middag.

 • Dag 4 Nougatbesök, ledig förmiddag, La Morra, matlagning

  Större delen av dagen är till eget förfogande med lunch på egen hand. Möjlighet finns att följa med på ett besök till en nougatproducent i Asti på förmiddagen. Hasselnöten är central i det piemontesiska köket, även i deras sötsaker. Vi besöker en producent av en i Italien välkänd nougat, Torrone. Här får vi se hur produktionen går till, fortfarande på traditionellt vis, men numera med hjälp av modern teknik. Vi får såklart ett smakprov, och det finns möjlighet att handla i deras butik. Vid 15-tiden beger vi oss till La Morra och Azienda Agricola Marrone. Här väntar en fantastisk utsikt över Langheregionen, och en intressant och givande matlagningsaktivitet. Tillsammans med vingårdens kockar lagar vi kvällens middag, bestående av fyra rätter, och vi använder enbart lokalproducerade råvaror. Vi får garanterat med oss några italienska matlagnings-tips hem till Sverige!

 • Dag 5 Hemresa

  Efter frukost och utcheckning från hotellet är det dags att ta farväl av vackra Piemonte för denna gång. Efter oförglömliga dagar i Italien beger oss åter till Milano flygplats. Planet lyfter kl 13.00 och vi beräknas landa på Arlanda kl 15.40.