Toscana / Italien

Mat & Vin i Toscana

8 - 12 okt På förfrågan
Har du också drömt om att någon gång få uppleva det där som man ser på film? Böljande kullar, höga cypresser, imponerande pinjeträd och charmiga gamla gårdshus. Plussa även på ett kök som är känt över hela världen, så har du Toscana, ett av Italiens vackraste landskap. Vi bor i lilla byn Greve in Chianti, i hjärtat av det berömda vindistriktet Chianti Classico. Under resan smakar vi oss fram genom utvalda delar av Toscana där mycket handlar om vin och fokus ligger på det genuina och småskaliga. Smaker blandas med vackra vyer och handplockade sevärdheter. En avstickare från Toscana görs i slutet av resan, till Modena där balsamvinägern och ikoniska Ferrari har sitt ursprung.
Det mesta ingår i priset, endast 20-25 deltagare.

Avgång

8 oktober 2024

Från

Landvetter

Reslängd

5 dagar

Pris

22 220 SEK

Ingår i resan

 • flygresa med Scandinavian Airlines Landvetter-Kastrup-Bologna tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
 • flygskatter och avgifter
 • bussresor enligt program i Italien samt city tax
 • fyra övernattningar i dubbelrum inklusive turistskatt
 • transfer och utflykter med svensktalande lokalguide
 • guidad promenad ”vardagsliv” i Greve
 • olivoljeprovning i Greve
 • besök med smakprov på ostgård i Panzano
 • besök och vinprovning på vingård i Panzano
 • guidad stadspromenad i Florens med auktoriserad stadsguide inklusive whispers (hörsnäckor)
 • heldag med visning, ”vinmakarkurs” och vinprovning på vingården Terreno
 • ”egen” vinprovning på Enoteca i Greve
 • besök och provsmakning av balsamvinäger på Acetaia i Modena
 • entré och guidning på Ferrari museet i Maranello
 • fyra frukostar
 • två luncher (på vingård samt på acetaia)
 • en lättare kvällsmåltid på ankomstdagen
 • tre middagar på restaurang
 • måltidsdryck i Italien; två glas vin/öl/läsk samt vatten. Vid vissa måltider ingår även kaffe (oftast espresso). Vingårdar erbjuder inte öl som alternativ.
 • dricks till lokalguide och chaufför
 • färdledare från Specialresor samt värdar från Nordea
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Tillägg: 2.290:- enkelrum, 4 nätter

Mer information

Endast 20-25 platser så först till kvarn!

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Läs hela programmet här

Program

 • Dag 1 Ankomst Greve in Chianti

  Samling på Landvetter flygplats kl 13.25. Scandinavian Airlines flyger oss via Kastrup till Italien och vi landar vid 19.30-tiden på Bologna flygplats. Buss och svensktalande lokalguide väntar på oss så vi direkt kan börja vår resa mot dagens slutdestination, Greve in Chianti. Vi är framme vid vårt hotell senare under kvällen och innan det är dags att krypa ner i sängen serveras något att äta. Vi bor på hemtrevliga Albergho del Chianti som är ett medelklasshotell, cirka tre mil söder om Florens. Hotellet har ett centralt läge vid det kända torget i byn Greve in Chianti och ligger perfekt med tanke på de platser vi valt ut att besöka under våra dagar i Toscana. Greve är en lugn och härligt pittoresk by och vi bor med butiker, restauranger och caféer precis utanför dörren. Utbudet i Toscana är oändligt, och vi har valt ut några smultronställen som man inte så lätt hittar på egen hand, eller ens får komma till om man inte ingår i en grupp.

 • Dag 2 Olivolja, vingård och en italiensk klassiker

  I vår egen fina by, Greve in Chianti, finns det gott om toscanska delikatesser att provsmaka, bland annat traktens omtalade olivolja, vilket är på programmet under förmiddagen. För bröderna Pruneti representerar olivträdet själen i Toscanas landskap. Deras olivolja håller mycket hög kvalitet och är en eftertraktad produkt som exporteras till flertalet länder. I många generationer har deras produktion av olivolja förfinats och vi kommer att smaka på olivoljor med olika smak, karaktär och styrka. Vi lär oss skillnaden på olivolja som passar till sallad, fisk eller kött, fantastiskt spännande och lärorikt. Vår lokala guide ger oss under dagen även en inblick i det italienska vardagslivet. Vi tittar in hos den lokala slaktaren, i brödbutiken, ser var skräddaren och skomakaren håller hus, och sist men inte minst så får vi veta var allt skvaller sker i byn… Egen tid ges för lunch och därefter gör vi en kort busstur till området kring byn Panzano. Här träffar vi en prisbelönt osttillverkare. Vi får höra om arbetet på gården, om hur produktionen går till och smakar på deras delikata lagrade pecorino. I Toscana finns otaliga vingårdar, den ena vackrare än den andra. Vårt nästa besök är till en av dessa fina vingårdar, med både lång tradition och stor passion för vin. Dagen avslutas med en italiensk klassiker, Bistecca Fiorentina. Italienarnas egen T-bone steak, en mycket traditionell florentinsk kötträtt som varje italiensk hemmakock av rang är expert på och alla har sitt eget ”bästa” recept. Köttet brukar vara Chianina nötkreatur, en toskansk biffvariant som är känd för sitt värdefulla och välsmakande kött.

 • Dag 3 Fantastiska och omtalade Florens

  Florens, en av världens mest omtalade och lovsjungna städer, finns på programmet denna dag. En mytomspunnen stad med stort historiskt och konstnärligt arv, något vår svensktalande guide kommer att berätta mer om under dagen. Vi får höra om världens äldsta konstgalleri Uffizierna och torget Piazza della Signoria, som i århundraden varit stadens samlingsplats. Vi går ut till floden Arno, som delar Florens i två delar, och promenerar på den äldsta och mest omtyckta av Florens broar, Ponte Vecchio. Vi imponeras av den mäktiga katedralen Santa Maria del Fiore, byggd i vit, ljusgrön och rosa marmor, och som dominerar staden med sin enorma kupol. Som kontrast tittar vi även in i en av Florens färgstarka saluhallar och får lära oss om florentinskt hantverk med sten och marmor. Det finns också tid att under dagen gå runt på egen hand och hitta egna smultronställen, kanske ett intressant museum eller en mysig trattoria. Vi är tillbaka i Greve sen eftermiddag och avslutar dagen med en gemensam middag.

 • Dag 4 Vingården Terreno

  I Chianti classico distriktet ligger de vinproducerande slotten och bondgårdarna tätt. På vårt program denna dag är den svenskägda vingården Terreno, strax utanför ”vår” by Greve in Chianti. Med en blandning av italienskt vinkunnande och svenskt nytänkande satte familjen Ruhne igång produktionen 1988. Vi får en visning av gården, vi hör om Terrenos spännande historia och vi följer vinet från jord till bord. Att skapa det bästa vinet är något som kräver stort kunnande, erfarenhet och känsla. Under dagen får vi en ”vinmakarkurs”, vilket är både kul och lärorikt. Vi äter lunch lagad av lokala råvaror och provar gårdens fina viner. Vi kan garantera att du lämnar Terreno med ökad förståelsen för hantverket att producera ett vin av hög kvalitet. En härlig dag. Lugnt, skönt och avkopplande. Vi är tillbaka i Greve under eftermiddagen och har en stund för egna aktiviteter. Vi samlas igen inför middagen, och vår kväll börjar med besök på ett Enoteca, där vi provar vin, och fortsätter med middag på en av Greves trevliga restauranger. Menyn kommer så klart att spegla det toscanska köket, liksom vinet.

 • Dag 5 Ferrari, balsamvinäger och hemresa

  Under morgonen checkar vi ut från hotellet. Vi styr bussen i riktning mot Modena, lite nordväst om Bologna. Här finns Ferrari museet i den lilla staden Maranello. Museet tar oss med på en resa genom historien och ger oss den fascinerande bakgrunden till ”the Ferrari Myth”. God balsamvinäger utgör, likt god olivolja, själva basen i det italienska köket. Mer om detta får vi veta då vi besöker en anrik Acetaia i närheten av Modena. Vi befinner oss i den region där balsamvinägern har sitt ursprung. Produktionen av äkta balsamvinäger är hårt kontrollerad och den äkta varan är helt naturlig, utan tillsatser. Den smakar himmelskt och kostar som det smakar. Värt varenda krona! Det serveras en lättare måltid på gården och därefter, beger vi oss mot flygplatsen för återresa till Sverige. Vi flyger med Scandinavian Airlines via Kastrup och landar vid sen kväll på Landvetter flygplats.