Österlen med Peder Lamm – Specialresor
Österlen / Sverige

Sagolika Skåne med Peder Lamm

19 - 22 sep
Vi erbjuder en exklusiv resa till Österlen med karismatiska Peder Lamm som ciceron. Vad sägs om att uppleva en bit av paradiset, bland slott, konst och god mat i sydöstra Skåne. Upplev de berömda äppelodlingarna i Kivik, och njut av utsikten över land och hav. Alla sinnen involveras då vi smakar på lokalproducerade produkter som alla kommer med en egen historia. Även Daniel Berlin, belönad med två michelinstjärnor, lockar fram våra lyckokänslor när vi på Kåseholm slott serveras middag tillagad av just denna prisbelönta kock. En resa med många ”goa” stunder väntar i en unik del av vårt vackra land!

Resan genomförs i samarbete med Smart Senior.

Avgång

19 september 2021

Från

Stockholm

Reslängd

4 dagar

Pris

12 090 SEK

Ingår i resan

 • bussresa Jönköping - Österlen tur och retur
 • tre övernattningar i dubbelrum
 • utflykter med buss enligt program i Österlen
 • guidning av Peder Lamm
 • entré och visning på: Wanås slott (i Skulpturparken)
 • entré, visning och provsmakning på Nordic Sea Winery
 • besök, guidning och middag på Kronovalls slott
 • entré och visning av Kiviks Musteri
 • besök, guidning och vinprovning på Köpingsbergs Vingård
 • entré och guidning på Övedskloster
 • två busskaffe (kaffe/te med smörgås)
 • tre frukost
 • fyra luncher
 • 3 middagar
 • måltidsdryck;
  lunch: lättöl/mineralvatten/läsk och kaffe, middag: ett glas vin/öl/lättöl/mineralvatten/läsk och kaffe
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Enkelrumstillägg: 1 460:-

Bussanslutning till Jönköping tur och retur

Stockholm 1 000:-, Norrköping 800:-,

Linköping 750:-

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Mer information

Resan börjar i Jönköping (M2 center fd Eurostop).  Anslutning finns från Stockholm – Norrköping – Linköping

Max antal deltagare: 35

Öppet köp t o m 15 juli 2021.
För att ni ska känna er trygga med att boka en resa under rådande omständigheter erbjuder vi öppet köp. Det betyder att ni betalar in anmälningsavgiften enligt nedan, och att den återbetalas om ni avbokar senast ovan datum.

OBS! Smart Seniorpris 11.590:- (medlemspris)    Ordinarie pris 12.090:- Medlemskap hos Smart Senior kostar 199:- för 12 månader. Bli medlem här

Läs hela programmet här

 

Program

 • Dag 1 Wanås Slott, Simrishamn

  Vår resa startar i Jönköping vid M2 center där vår buss utgår ifrån. Färden går söderut genom vårt vackra land och längs vägen gör vi flera stopp bland annat för busskaffe och lunch. Under eftermiddagen kommer vi fram till Wanås slott, här möts vi av Peder Lamm som följer med oss i skulpturparken Wanås konst. Besöket avslutas med kaffe och smörgås. Tidig kväll kommer vi fram till populära Hotel Svea vid hamnen i Simrishamn. Vi checkar in, har en stunds ”egentid” och avslutar dagen med en middag på hotellet. Hotell Sveas restaurang serverar regionala specialiteter från Österlen men även internationella rätter, och maten tillagas av lokalt producerade råvaror.

 • Dag 2 Den skånska idyllen

  Efter frukosten väntar en fin dag i den skånska idyllen, som kan ses lite som Sveriges svar på Provence i Frankrike. Vi besöker den lilla skånska byn Knäbäckshusen, som har en speciell historia att berätta och korsvirkeshus med vasstak att visa upp, allt inramat av rosor och vågornas brus. På Kiviks musteri får vi en guidad visning av Äpplets hus, ett kunskapshus där äpplet så klart står i fokus och vi avnjuter även en äppelinspirerad lunch. Vi kan även besöka den välfyllda gårdsbutiken och njuta av de fina omgivningarna. Efter besöket i Kivik åker vi tillbaka till Simrishamn och där kan den som vill följa med Peder på en promenad i staden.

  Sen eftermiddag samlas vi igen då vi ska besöka Kronovalls slott som uppfördes år 1760. Efter att ha byggts om under sent 1800-tal går slottet nu i fransk barockstil med tornbärande flyglar. Länge var Kronovall Sveriges enda vinslott och under markytan förvaras tiotusentals flaskor mousserande vin! Idag bedriver man hotell, konferenser, restaurang och vincafé. Vi blir serverade en god middag med typiska skånska inslag. 

 • Dag 3 Nordic Sea Winery, Köpingsbergs vingård, Kåseholm slott

  Denna dag går i vinets tecken efter frukost besöker vi Nordic Sea Winery, en av nordens mest moderna vinanläggningar. Här får vi lära oss om vinframställning, från druva till färdig produkt, och många av Systembolagets mest sålda varumärken produceras här. Vi avslutar med en vinprovning samt lunch. Efter lunch ges lite ”egentid”, och kan man passa på att utforska Simrishamn till fots eller varför inte göra ett besök på motormuséet Autoseum. Hotellets terras kanske känns inbjudande för en god kopp kaffe eller en lugn stund i härlig miljö.

  Senare under eftermiddagen åker vi till Köpingsbergs vingård som producerar mousserande vin enligt den traditionella metoden. Vi visas runt och avslutar såklart med att provsmaka några av gårdens viner.  Dagen avslutas på Kåseholm slott som har anor tillbaka till minst år 1639.
  Vi får berättat för oss om slottet som idag fungerar som jordbruk, hotell och konferensanläggning. Slottet har ett exklusivt samarbete med 2-stjärniga (Guide Michelin) Kocken Daniel Berlin som står för kvällens middag. En upplevelse för både smak och sinne.

 • Dag 4 Hemresa, Övedskloster

  Vi checkar ut från hotellet och beger oss av mot Övedskloster, en av Sveriges främsta Rokoko-anläggningar. Här får vi en guidad rundvisning samt kaffe och kaka. Vi fortsätter norrut i vårt land och gör stopp för både för bensträckare och lunch. Vi beräknas vara åter i Jönköping under eftermiddagen ca kl 15.30.