Piemonte - bördiga landskap och berömda viner
Ingår i resan
- flygresa med SAS från Landvetter – Kastrup- Milano Malpensa tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter
- bussresor enligt program i Italien
- svensktalande lokal guide vid utflykter dag 1-5
- fyra övernattningar i dubbelrum inkl turistskatt
- guidad promenad i Asti och Alba
- alla besök och aktiviteter omnämnt i programmet inkl provsmakningar
- fyra frukostar
- en lättare plocklunch inkl vin, vatten och kaffe (oftast espresso) dag 2
- ett lunchsmörgåspaket m/dryck dag 5
- fyra middagar varav en matlagningsaktivitet,inkl vin, vatten och kaffe (oftast espresso)
- dricks till lokalguide och chaufförer
- färdledare från Specialresor
- resegaranti via den statliga resegarantin
Tillval
Tillägg för enkelrum i fyra nätter: 1 780 SEK
Mer information
Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring
Program
-
Dag 1 Ankomst Asti
Samling och incheckning på Landvetter flygplats klockan 08.00. Vi flyger via Kastrup till Milano där vi landar vid 15-tiden. Buss och guide väntar på flygplatsen och vi beger oss söderut mot Piemonte. närmare bestämt staden Asti. Vårt hotell är centralt beläget nära det historiska centrumet, trevliga gågator, butiker, barer och restauranter. Staden Asti med omkring 75 000 invånare grundades av romarna 89 före Kristus, och är idag en modern stad som kan visa upp vackra monument och byggnader från många tidsepokrar. Vi checkar in på vårt hotell, och innan kvällens middag tar vår guide oss med på en stadspromenad för vi sedan sätter oss till bords på en av Astis många trevliga restauranger.
-
Dag 2 Vingård & tryffelbesök
Efter en garanterat mättande frukost är vi redo för våra besök i denna vackra region. Vårt första stopp blir på en utvald familjedriven ekologisk vingård, vackert belägen med utsikt över vinfälten. Vi provsmakar gårdens Barbera d’Asti viner och till dessa serveras en lättare plocklunch, lokala produkter som bruschetta, salami och ost med mera.
Vi befinner oss i Nizza Monferrato, en kommun och stad som fram tills nu har legat lite i skuggan av sina mer berömde syskon, Barolo och Alba. Men märk namnet, detta är en stad som verkligen är på väg upp och vi nordbor har äntligen börjat få upp ögonen för deras goda Barbera d’Asti och Nizza DOCG viner.
Efter lärorika och smakrika timmar på gården stannar vi till i själva staden Nizza Monferrato. Vi tar en promenad i den historiska stadskärnan med sina vackra torg och eleganta byggnader.
Under eftermiddagen väntar ett besök på ”vår” tryffelgård i Costigliole d’Asti. Tillsammans med gårdens två bröder, som är professionella tryffelsökare, och deras specialdresserade hund får vi följa med på jakt efter ”guldet”. Under vår och sommar hittar man enbart svart sommartryffel, den vita växer till först frampå hösten, har vi tur hittar vi båda. Besöket avslutas med ett glas vin och tryffeltilltugg innan vi återvänder till Asti och lite senare gemensam middag på restaurang i promenadavstånd till hotellet. -
Dag 3 Saluhall och matlagningsaktivitet
Denna morgon erbjuder vår guide ett valfritt besök till den välfyllda saluhallen där man kan botanisera bland Piemontes smakrika specialiteter. Resten av förmiddagen är till eget förfogande och lunch på egen hand.
Vid 15.30-tiden beger vi oss till La Morra. Här väntar en fantastisk utsikt över Langheregionen, och en intressant och givande matlagningsaktivitet. Tillsammans med vingårdens kockar lagar vi kvällens middag, bestående av fyra rätter där vi använder enbart lokalproducerade råvaror. Vi får garanterat med oss några italienska matlagningstips hem till Sverige! -
Dag 4 Barbaresco, Barolo, Fontanafredda & Alba
I dag står de välkända namnen Barbaresco, Barolo och Alba på programmet. Vårt första stopp görs i den lilla byn Barbaresco. Huvudgatan kantas av hus, varav de flesta ägs av kända vinproducenter. Vi går genom byn upp till bytornet, som också är Barbarescos symbol, och därefter vidare till den speciella kyrkan. Vi fortsätter sedan till byn som gett sitt namn till vinernas kung och kungarnas vin, Barolo. I hjärtat av vinområdet Langhe som vi nu befinner oss i, ligger denna charmiga medeltidsby, vars slott är en naturlig samlingspunkt. Här ges det tid att strosa runt på egen hand samt inta en lättare lunch och kanske njuta av ett glas Barolo.
Under eftermiddagen besöker vi den historiska vingården Fontanafredda, en av de största i Piemonte. Gården grundades år 1858 i Serralunga d'Alba av den förste Kungen av Italien, Vittorio Emanuele II, och ägs idag av EATALY. Affärskedjan som numera finns i många städer runt om i världen och som bara fortsätter att växa. Deras koncept är enkelt: en plats med alla italienska delikatesser under ett och samma tak där du kan äta, handla och lära. I Fontanafreddas egen EATALY butik säljs lokala produkter, delikatesser och vin. Vi avslutar besöket med några smakprov.
Sen eftermiddag kommer vi till Alba, även denna känd för sina goda viner, men även tryffel, hasselnötkrämen Nutella och chokladen Ferrero Rocher. Förutom att få en introduktion till staden, har vi här lite ”egentid” innan vi avslutar med gemensam middag. -
Dag 5 Hasselnöt & hemresa
Efter en lugn morgon, frukost och utcheckning från hotellet är det dags att ta farväl av vackra Piemonte för denna gång. Dock hinner vi med ett sista besök innan avresa mot flygplatsen. Hasselnöten är central i det piemontesiska köket, även i deras sötsaker. Vi besöker producenten av en i Italien välkänd nougat, Torrone. Här får vi se hur produktionen går till, fortfarande på traditionellt vis, men numera med hjälp av modern teknik. Vi får såklart ett smakprov och det finns möjlighet att handla i deras butik.
Vi fortsätter sedan mot Milano och ankommer Malpensa flygplats vid 13.30-tiden. Vi flyger hem via Kastrup och landar på Landvetter vid 20-tiden.