Portugal och Lissabonkustens höjdpunkter – Specialresor
Lissabon / Portugal

Portugal och Lissabonkustens höjdpunkter

30 sep - 5 okt Full­bokad
Följ med på en resa där det mesta ingår i priset!
Intressanta dagar väntar oss i de stora upptäckarnas land. Lissabonkusten bjuder på en härlig mix av dramatiska landskap, eleganta städer och lantliga avkrokar där gamla traditioner lever kvar än idag. När man färdas i dessa trakter, förstår man det självklara i att portugiserna är ett nyfiket folk och varför Portugal en gång var en stormakt som sjöfararnation. Vad finns bortom horisonten... Vi upplever, utforskar och smakar oss fram tillsammans med vår svensktalande lokalguide.

Avgång

30 september 2022

Från

Kastrup

Reslängd

6 dagar

Pris

15 980 SEK

Ingår i resan

 • busstransfer från vald avreseort till Kastrup tur och retur.
 • flygresa med TAP, Kastrup - Lissabon, inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa),
 • flygskatter och avgifter
 • transfer/bussresor enligt programmet i Portugal
 • fem övernattningar i dubbelrum
 • turistskatt 5 nätter
 • transfer/utflykter med svensktalande lokalguide dag 1, 2, 3 och 5
 • whispers dag 2, 3, 5 (öronsnäcka vid guidning)
 • fadoföreställning i samband med middag
 • besök på ostgård inklusive smakprov av ost och moscatelvin
 • besök och provning av vin på vingård dag 5
 • fem frukostar, varav en enklare dag 6
 • en lunch, en buffé på ostgården
 • fyra middagar; en 3-rätters på hotellet, två 3-rätters middag i Cascais samt en 3-rätters middag på fadorestaurang i Lissabon
 • måltidsdryck i Portugal; till lunch 1 glas vin/öl/läsk, vatten och kaffe/te, till middagen ingår ytterligare 1 glas vin/öl/läsk. Undantag på ostgården där det inte serveras öl.
 • dricks till lokalguide, chaufför, restauranger
 • resegaranti via den statliga resegarantin
 • färdledare från Specialresor som även är sjuksköterska

Tillval

 • Tillägg för enkelrum i fyra nätter: 2.780:-

 

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.

Mer information

Anmälan senast 10 juni, därefter i mån av plats.

På den här resan finns personal som har sjuksköterskeutbildning. I första hand är färdledarens fokus att leda hela gruppen i sin roll som färdledare, men om en plötslig och oväntad situation uppkommer har vår sjuksköterskeutbildade färdledare kompetens att luta sig mot i bedömningen och hanteringen av situationen. Läs mer om vår resebemanning genom att trycka här.

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Läs hela programmet här.

Program

 • Dag 1 Ankomst Cascais

  Samling på Kastrup sker kl 10.50. Busstransfer avgår cirka klockan 06.15 från Karlskrona därefter Ronneby, Karlshamn, Asarum, Mörrum samt Kristianstad till Kastrup, med stopp för busskaffe. För avresetider och avreseorter se längre bak i programmet. Flygbolaget TAP flyger oss direkt till Lissabon i Portugal, resetiden är cirka fyra timmar. Vi landar tidig eftermiddag lokal tid och där väntar vår svensktalande lokalguide och buss på att få ta oss med till den trivsamma lilla staden Cascais, cirka 45 minuters färd från flygplatsen. Staden är berömd för sina små exklusiva sandstränder, varav några idag utgör en del av stadskärnan. Att fiskenäringen alltid har haft och fortfarande har en viktig plats i Cascais kan man se från första parkett från vårt hotell. Hotel Baia har bästa läget i centralaste Cascais med havet, restauranger, caféer och shopping precis utanför dörren. Alla våra gäster har rum med en liten balkong och havsutsikt. Hotellet erbjuder även en bar och restaurang med uteservering. Vi gör oss hemmastadda i våra rum och på kvällen äter vi vår första gemensamma middag på vårt hemtrevliga hotell.

 • Dag 2 Naturreservatet Arrábida och Estremadura

  Denna dag väntar en fin lantlig tur söderut från Lissabon. Vi börjar med en resa genom naturreservatet Arrábida med ett kortare kaffestopp vid stranden Praia da Figueirinha. För att komma till Arrábida korsar vi Tejofloden, vi åker över den så kallade "Golden Gate bron" och vi passerar då också den kända Kristusstatyn som ståtar vid brofästet, likt Kristusstatyn i Rio de Janeiro. Färden går vidare och vi kan beundra utsikten ända till Lissabon och långt ut över Atlanten. Arrábida ringar in en kedja av små kalkstensberg som sträcker sig i öst-västlig riktning längs kusten. Naturreservatet skyddar det vilda och vackra landskapet och visar upp en mångfald av fåglar och andra djur.

  Nästa stopp är i en del av Portugal som är känd för sina viner och ostar, den södra delen av regionen Estremadura. En god lunch serveras på gården Azeitão, i byn med samma namn. Här har man sedan långt tillbaka i tiden tillverkat en av Portugals absolut bästa ostar. Deras berömda ost, Queijo de Azeitão, är en mjuk fårost som man bäst avnjuter tillsammans med ett glas sött Moscatelvin, också en produkt från denna region. Självklart provar vi båda! Mätta och belåtna är det så dags att åka tillbaka till Cascais. På vägen korsar vi återigen Tejofloden på den 17 kilometer långa Vasco da Gama-bron, Europas längsta bro. Efter en naturskön dag med lantliga inslag är vi tillbaka vid vårt hotell under tidig kväll. Kvällen är fri för egna strövtåg och middag. Det finns många trevliga restauranger nära hotellet.

 • Dag 3 Lissabon samt egna upptäckter

  Vi mjukstartar dagen med en fri förmiddag i charmiga Cascais och för de som önskar gör vi en gemensam "orienteringsrunda" till fots för att lära känna omgivningarna. Lunch intas på egen hand, och alternativen är många. Kanske lockar det att prova havets fräschör, sardiner, som helst äts direkt från kolgrillen. Tidig eftermiddag beger vi oss till Lissabon med vår buss och lokalguide. Lissabon, denna ljuvliga stad vid Atlanten, är en stad med lång och spännande historia. Medan andra europeiska storstäder har rivit och byggt nytt har man i Portugals huvudstad bevarat det gamla, en skönhet som vägrar plastikoperationer. Vi gör en bussrundtur och ser de berömda monumenten och gör en guidad promenad i de trånga gränderna. En intressant tur som ger oss inblick i den portugisiska historien och dess vackra byggnader och oförändrade fasader. Det kommer även att ges tid på egen hand under eftermiddagen för att njuta av det man själv önskar... Varför inte ta en tur med någon av de antika, skramlande spårvagnarna!

  Vad kan vara mer perfekt än att avsluta dagen med att äta middag på en populär fadorestaurang i hjärtat av den moriska stadsdelen Alfama! Lissabons Alfama, "gamla stan", är en upplevelse med sina labyrintiska gränder och sin mycket speciella atmosfär. Det var i Alfama som musikformen fadon föddes och det är här den än idag fortsätter att utvecklas, populärare än någonsin bland portugiserna själva. Invånarna i Lissabon har kunnat höra fadomusiken på stadens kaféer och restauranger i över 150 år och den handlar i stort om saudade som betyder längtan, både efter det som varit och det som aldrig blev. Vi kan lova en stämningsfull kväll med traditionell mat och musik!

 • Dag 4 Egna upptäckter

  I dag är en helt ledig dag! Vi bor i en mycket trevlig liten stad som bara väntar på att upptäckas. Cascais är bland annat en levande fiskeby, de små fiskebåtarna går ut tidigt på morgonen och kommer in med fångsten (vid fiskelycka) på förmiddagen. Cascais har även ett antal museer, ett trevligt centrum med butiker och restauranger samt en fin strandpromenad längs med Atlanten. Vill man se mer av Lissabon, tar man sig enkelt dit med tåg från Cascais. På hotellets översta våning finns en liten uppvärmd inomhusbassäng med solterrass och underbar utsikt över Cascaisbukten, kanske är det något som lockar denna dag. Vi träffas på kvällen för att äta en trevlig middag tillsammans.

 • Dag 5 Cabo da Roca, Sintra och hemresa

  Denna dag beger vi oss av på en utflykt norrut. På vägen till vår destination gör vi en avstickare till kusten för att känna på Atlantens friska vindar och se dess härliga vågor vid Europas västligaste punkt (på fastlandet), Cabo da Roca. Färden fortsätter och tar oss till den historiska kungastaden Sintra, som ligger uppe i bergen och har ett eget mikroklimat, vilket gör det otroligt grönt och frodigt. Växtligheten är näst intill trolsk. Redan under 1300-talet blev Sintra de portugisiska kungarnas sommartillflykt. Hit flydde de från Lissabons heta somrar för att söka svalka i bergen. För detta behövdes det så klart lämpliga boenden. Sintra kom att bli palatsens och sagoslottens stad, vilket vi idag är tacksamma för. Det är otroligt romantiskt här, med idylliska kvarter, charmiga kaféer och butiker. Sintra finns även med på UNESCO:s lista över kulturarvsmärkta platser. Här stannar vi till några timmar och då kan man på egen hand besöka Nationalpalatset, Palacio Nacional och utforska Sintras charmiga gränder.

  Efter Sintra åker vi sedan vidare mot staden Colares för att besöka en charmerande vingård. Vi ser oss omkring, får höra om gårdens fascinerande historia och provar deras goda viner. På kvällen äter vi en gemensam middag på en fiskrestaurang nära hotellet.

 • Dag 6 Hemresa

  Vi äter tidig frukost och checkar ut vårt hotell. Resan till flygplatsen är kort så vi räknar med att vara där ca kl 05.30. Med oförglömliga dagar i minnet flyger vi tillbaka till Kastrup med flygbolaget TAP, vi landar vid tolvtiden. Därefter tar vår buss oss hemåt och innan vi kommer hem stannar vi för att få något att äta (ingår ej).