Res med Hurtigruten, MS Trollfjord | Specialresor
Rundresa / Norge

Res med Hurtigruten, MS Trollfjord

Hurtigruten tar oss till platser där turister sällan satt sin fot, erbjuder en hisnande natur och många oförglömliga vyer. Vi reser från Kirkenes i norr ner till Bergen i söder genom majestätiska fjordar och små hamnar där större fartyg inte kan gå in. Vi börjar nu se kontrasterna mellan Nord- och Sydnorge. Hösten sprider sina praktfulla färger uppe i norr samtidigt som det är näst intill sommarvärme i Bergen. Ombord råder en lugn atmosfär och vi serveras mat inspirerad av lokala råvaror från de regioner och hamnar vi kommer att besöka.

Ingår i resan

 • flygresa med Scandinavian Airlines; Arlanda-Oslo-Kirkenes/Bergen-Oslo-Arlanda
  alternativt; Köpenhamn-Oslo-Kirkenes/Bergen-Köpenhamn
 • bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresan)
 • flygskatter och avgifter
 • en övernattning i dubbelrum på Gardermoen (gångavstånd till terminalen)
 • kryssning med Hurtigruten Kirkenes - Bergen inkl fem övernattningar i delad insideshytt (I2-hytt, kan vara däck 4,6,7)
 • busstransfers i Norge enligt program
 • utflykt ”En smak av Vesterålen” dag 4 ombord
 • sex frukostbufféer
 • sex lunchbufféer
 • fem middagar (blandat buffé och serverat 3-rätters)
 • middag på hotellet på Gardermoen första kvällen
 • måltidsdryck på hotellet samt ombord på Hurtigruten; ett glas husets vin eller en öl eller läsk/mineralvatten samt kaffe eller te
 • representant från Icakuriren/Hemmets Journal
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti från statliga resegarantin

Tillval

 • flyg från Kastrup: 750:-

 • fönsterhytt (kan vara däck 3 eller 4), begränsad utsikt i fem nätter: 2.600:-

 • fönsterhytt (däck 4) i fem nätter: 4.490:-

 • fönsterhytt (kan vara på däck 6, promenaddäck, kan vara begränsad utsikt) eller däck 7) i fem nätter: 5.960:-
   

 • enkelrum/insideshytt (kan vara däck 4, 6 eller 7) för eget bruk, i sex nätter: 6.010:-

 • enkelrum/fönsterhytt (däck 4) för eget bruk, i sex nätter: 12.740:-

 

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.

Mer information

Anmälan senast 15 april 2022. 

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Läs hela programmet här 

Program Program - Hurtigruten

 • Dag 1 Ankomst Gardermoen

  Samling på Arlanda kl 14.00. Vi flyger med SAS till Gardermoen där vi övernattar på hotell med gångavstånd till terminalen. Resande från Köpenhamn/Oslo ansluter på Gardermoen. Vi serveras en middag på hotellet innan det är dags att gå till sängs.

 • Dag 2 Kirkenes, Vardø, Berlevåg

  Efter en tidig frukost checkar vi in på vår flight som ska ta oss upp till Kirkenes. Vi är nu cirka 40 mil norr om polcirkeln och är lika långt österut som Sankt Petersburg. De flesta av de cirka 7000 invånarna är av norsk härkomst, medan det också finns en samisk minoritet. Andra kommer från Finland och cirka 500 invandrare har nyligen anlänt från Ryssland. Vår buss tar oss direkt till Hurtigrutskajen där vårt fartyg väntar och det är dags att gå ombord.

  Vid lunchtid avgår vårt fartyg och vår resa söderut har startat. Kuststräckan vi ska färdas är 250 mil lång och vi kommer att lägga till i 32 hamnar på vår resa ner till Bergen. I de mindre samhällena gör vi endast korta stopp, för lossning och lastning, medan vi på de större orterna gör längre uppehåll.

  Atmosfären ombord på Hurtigruten är informell och man tar dagen lite som den kommer. Njut av ett dopp i jacuzzin, en fika i caféet som har öppet dygnet runt, sätt dig med en bra bok i biblioteket eller bara slappna av i en bekväm fåtölj. På eftermiddagen lägger Hurtigruten till vid kaj i Vardö, som är Norges ostligaste hamn. Vi fortsätter vår resa längs Varangerhalvön till Båtsfjord innan vi på kvällen gör dagens sista stopp i Berlevåg. 

 • Dag 3 Honningsvåg, Hammerfest, Tromsø

  Hurtigruten lägger till i Honningsvåg tidig morgon och för de som bokat utflykten ”Frukost på Nordkap” väntar en härlig frukost på Nordkapsplatån. Nordkapsklippan sträcker sig 307 meter rakt upp ur Ishavet och morgonstämningen här uppe är mycket speciell. För oss som inte stiger upp i ottan väntar en avslappnad morgon med en härlig frukostbuffé ombord på fartyget. Fram på förmiddagen når vi världens nordligaste stad Hammerfest och här finns gott om tid att gå iland och kika i affärer, ta en skön promenad eller varför inte besöka Isbjörns museet. Staden har en lång och intressant historia, visste ni att det var första staden i norra Europa som fick gatubelysning? Under eftermiddagen njuter vi av lugnet när vi seglar igenom Lyngenfjorden, ifrån fartygets panoramasalong eller ute på däck. Under tiden som vi äter en 3-rätters middag ankommer vi till Skjervöy. När det är läggdags lägger vi till i Tromsø, Nordnorges största stad. För dem som önskar vara uppe efter tolv-slaget så finns möjlighet att boka in sig på en midnattskonsert i Ishavskatedralen.

  Möjlighet till utflykter:

  ”Frukost på Nordkap”      ” Arktiskt midnattsäventyr”    ”Midnattskonsert i Ishavskatedralen”

 • Dag 4 Vesterålen, Sortland, Trollfjorden, Lofoten, Svolvaer

  När vi ankommer hamnen i Harstad väntar en mycket ”koslig” utflykt som ingår i resans pris - En smak av Vesterålen. Vi färdas med buss och upplever det vackra landskapet med fjordar och fjäll samtidigt som vi lyssnar till vår kunniga lokalguide. Ett kulturarv i världsklass finns med på utflyktsprogrammet nämligen världens nordligaste medeltidskyrka. Vi kliver ombord på fartyget igen i Sortland, ”Den blåa staden”. (Läs mer i bilagan om utflykter.) Efter att vi har ätit vår lunchbuffé lägger vi till i Stokmarknes, orten där Hurtigruten ”föddes”. Här finner vi Hurtigrutens nybyggda museum som är väl värt ett besök. Fartyget navigerar vidare genom det 20 kilometer långa Raftsundet, som omgärdas av 1000 meter höga fjäll. Om vädret tillåter gör vi en avstickare in i den fantastiska Trollfjorden, där skarpa klippor omger fartygets sidor, en helt magisk naturupplevelse. Under eftermiddagen och kvällen passerar vi ögruppen Lofoten som erbjuder något av de mest spektakulära vi kommer att få se under vår kustresa. Mot kvällningen lägger vi till i Svolvaer, huvudorten på Lofoten, där vi i de vackra omgivningarna kan passa på att ta en kvällspromenad. Färden längs Lofoten fortsätter och snart anlöper vi Stamsund, där Lofotsväggens majestätiska klippor kan studeras.

  Möjlighet till utflykter:

  ”Havsörnssafari”           ”Lofoten”      ”Lofoten till häst”      ”Kryssning med eldriven båt”

 • Dag 5 Helgelandskusten, Sandnessjøen

  Med sina hundratals små öar, bördiga jordbruksmarker och branta granitklippor är det väl värt en tidig väckning och frukost för att få uppleva den fantastiskt vackra Helgelandskusten. Vi kommer att passera polcirkeln vid 66° 33 N och i samband med detta sker en viktig reseritual. Myterna och legenderna kring denna kuststräcka är många. De mest kända är legenden kring ”de Syv Søstre”, en rad bergstoppar och myten hur pilen från ”Hästmannens” båge formade hålet i Torghatten. Innan vi anlöper Sandnessjöen får vi uppleva Vegaöarna, upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Under eftermiddagen finns det gott om tid att ta ett dopp i jacuzzin ute på däck, koppla av en stund i panoramabastun eller köra ett träningspass i fartygets motionsrum. Kvällens middag blir speciell, för det är nämligen ”Kaptenens middag”. Var inte orolig, du behöver inte ha galaklänningen med i resväskan för detta!

  Varför näst sista kvällen ombord kanske du undrar? Jo det är för att många i personalen har sin hemmahamn i Trondheim, som vi anlöper imorgon, och där går av sitt arbetspass.

  Möjlighet till utflykter:

  ”Det norska laxäventyret”

 • Dag 6 Trondheim, Ålesund

  Vi startar dagen med fartygets härliga frukostbuffé. Under tidig morgon har vi kommit fram till Trondheim, Norges första huvudstad som tidigare kallades för Nidaros. Trondheim har en spännande historia, imponerande träbyggnader, färgrika bryggor och den vackra stadsbron från 1861. Trondheims mest kända byggnadsverk är Nidarosdomen, Skandinaviens största medeltida byggnad som är byggd i nygotisk stil. I denna mäktiga domkyrka är tre drottningar och sju kungar krönta. Vi lämnar Trondheim och fortsätter vår resa söderut, på vägen ut ur Trondheimsfjorden passerar vi öarna Munkholmen och Hitra. På eftermiddagen gör vi stopp i Kristiansund. Kristiansund räknas som Norges klippfiskhuvudstad på grund av sin långa exporttradition av saltad och torkad fisk. Vi styr ut över det öppna havet mot Molde som med sin närhet till Golfströmmen även är känd som Rosornas stad. Om vi håller oss vakna till midnatt så får vi uppleva Ålesund, staden som är byggd i Jugendstil och som får oss att tro att vi befinner oss i Sydtyskland. En smakrik middag serveras under kvällen.

  Möjlighet till utflykter:

  ”Trondheim med Nidarosdomen”            ”Atlanthavsvägen”

 • Dag 7 Bergen, Hemresa

  Sista frukosten ombord och ”Världens vackraste sjöresa” börjar närma sig sitt slut. Innan vi når Bergen ser vi på håll den enorma glaciären Josteldalsbreen och mynningen till mäktiga Sognefjorden. Inseglingen till Bergen, staden mellan de sju bergen, är ett synintryck som vi sent kommer att glömma. Bergen är en internationell stad med småstadens charm, de mest kända sevärdheterna är Bryggen som finns med på UNESCO:s världsarvslista, Fisketorget och Mariakyrkan. Innan vi lämnar vårt fartyg MS Trollfjord äter vi en härlig och mättande lunch. När vi kommer iland i Bergen tar vi oss direkt till flygplatsen för att påbörja vår hemresa, vi flyger via Oslo till Arlanda eller direkt till Köpenhamn och landar runt kl 20.15 (Kastrup) och 20.30 (Arlanda).