Res med Hurtigruten och MS Trollfjord | Specialresor
Rundresa / Norge

Res med Hurtigruten, MS Trollfjord

Hurtigruten tar oss till platser där turister sällan satt sin fot, erbjuder en hissnande natur och många oförglömliga vyer. En vårresa är speciell på många sätt bland annat kan du få uppleva tre årstider under en och samma resa. Det är stora kontraster mellan Nord- och Sydnorge den här tiden på året. Medan det kan vara full vinter i Kirkenes kan det vara näst intill sommarvärme i Bergen. Njut av midnattsolen och att träd, buskar samt ängar börjat blomma igen. Ombord råder en lugn atmosfär och vi serveras mat, inspirerad av lokala råvaror från de regioner och hamnar vi kommer att besöka.

Denna resa arrangeras i samarbete med Hemmets Journal och Icakuriren

Ingår i resan

 • flygresa med Scandinavian Airlines; Arlanda-Oslo-Kirkenes/Bergen-Oslo-Arlanda
  alternativt; Köpenhamn-Oslo-Kirkenes/Bergen-Köpenhamn
 • bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresan), flygskatter och avgifter
 • en övernattning i dubbelrum på Thon Hotel Kirkenes
 • kryssning med Hurtigruten Kirkenes - Bergen inkl fem övernattningar i delad insideshytt (I2-hytt, kan vara däck 4,6 eller 7)
 • busstransfers i Norge enligt program
 • utflykt i Kirkenes dag 2
 • utflykt ”Midnatskonsert i Ishavskatedralen” dag 2 ombord
 • kortare guidning i Bergen dag 7
 • sex frukostbufféer
 • sex lunchbufféer
 • fem middagar (blandat buffé och serverat 3-rätters)
 • enklare middag första kvällen
 • måltidsdryck på hotellet samt ombord på Hurtigruten; ett glas husets vin eller en öl eller läsk/mineralvatten samt kaffe eller te
 • representant från Icakuriren
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti från statliga resegarantin

Tillval

Flygtillägg för avresa från Kastrup: 850:-

 • fönsterhytt på däck 3 eller 4, begränsad utsikt i fem nätter: 2.470:-
 • fönsterhytt på däck 4, i fem nätter: 4.390:-
 • fönsterhytt på däck 6 (promenaddäck, kan vara begränsad utsikt) eller däck 7 i fem nätter: 5.820:-

 

 • enkelrum/insideshytt på däck 4, 6 eller 7 för eget bruk, i sex nätter: 8.630:-
 • enkelrum/fönsterhytt på däck 4 för eget bruk, i sex nätter: 11.910:-
 • enkelrum/fönsterhytt på däck 6 (kan vara begränsad utsikt eller 7, för eget bruk, i sex nätter: 12.990:-

 

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information info@special-resor.se

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.

Mer information

Sista dag för anmälan är 31 januari 2022.

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Läs hela programmet här.

Program Program - Hurtigruten

 • Dag 1 Ankomst Kirkenes

  Samling på Arlanda kl 12.30. Vi flyger med SAS via Gardermoen till Kirkenes. Resande från Köpenhamn/Oslo ansluter på Gardermoen. För att vara utvilade och redo för en fantastisk resa med början nästa dag övernattar vi i Kirkenes. Vi är nu cirka 40 mil norr om polcirkeln och är lika långt österut som Sankt Petersburg. De flesta av de cirka 7000 invånarna är av norsk härkomst, medan det också finns en samisk minoritet. Andra kommer från Finland och cirka 500 invandrare har nyligen anlänt från Ryssland. Vid ankomsten omkring 20-tiden på kvällen väntar vår buss som kör oss till vårt hotell, Thon Hotel Kirkenes. Vi blir serverade en enklare middag innan det är dags att gå till sängs.

 • Dag 2 Kirkenes, Vardø, Berlevåg

  Efter frukost checkar vi ut från hotellet och vår buss hämtar upp oss för en sightseeingtur i området. Från utsiktsplatsen Prestefjell kan man kan ta fina bilder på Hurtigrutsfartygen. Eftersom vi är så nära Ryssland åker vi såklart till ryska gränsen! Under turen får vi veta mer om Kirkenes historia, natur och klimat samt vardagliga livet. Turen avslutas vid Hurtigrutskajen när det är dags att gå ombord.

  Vid lunchtid avgår vårt fartyg MS Trollfjord och vår resa söderut har nu startat. Efter att vi har ätit en god lunchbuffé får vi tillgång till våra hytter ombord. Kuststräckan vi ska färdas är ca 250 mil lång och vi kommer lägga till i 32 hamnar på vår resa ner till Bergen. I de mindre samhällena gör vi endast korta stopp för lossning och lastning medan vi på de större orterna gör längre uppehåll. Atmosfären ombord är informell och man tar dagen lite som den kommer. Njut av ett dopp i jacuzzin, en fika i caféet som har öppte dygnet runt, sätt dig med en bra bok eller bara slappna av i en bekväm fåtölj. På eftermiddagen lägger fartyget till i Vardö, som är Norges ostligaste hamn. Vi fortsätter vår resa längs Varangerhalvön till Båtsfjord innan vi på kvällen gör dagens sista stopp i Berlevåg. Under kvällen avnjuts en middag i restaurangen.

 • Dag 3 Honningsvåg, Nordkap, Hammerfest, Tromsø

  Vår första morgon ombord startar med en härlig frukostbuffé  i fartygets restaurang. På förmiddagen når vi världens nordligaste stad Hammerfest och här finns gott om tid att gå iland och kika i affärer, ta en skön promenad eller varför inte besöka Isbjörns museet. Möjlighet finns också att följa med på en utflykt. När vi lägger ut till havs igen är det dags för en välsmakande lunchbuffé. Under eftermiddagen njuter vi av lugnet och den vackra naturen ifrån fartygets panoramasalong eller ute på däck. Under tiden som vi äter en 3-rätters middag ankommer vi till Skjervöy. När det är läggdags lägger vi till i Tromsö, Nordnorges största stad. Men vi ska inte sova riktigt än, utan här väntar en utflykt så vi tar bussen över bron till Ishavskatedralen och njuter av en vacker midnattskonsert (ingår i resans pris).

  Möjlighet till utflykter:

  ”Frukost på Nordkap”      ” Arktiskt midnattsäventyr”  

 • Dag 4 Stokmarknes, Svolvaer

  Vi startar morgonen med en riklig frukost och har en fantastisk dag framför oss. Varje dag ombord på Hurtigruten informerar fartygets reseledare oss via högtalare om alla sevärdheter, så att vi inte missar något. Under dagen passerar vi ögrupperna Lofoten och Vesterålen som erbjuder något av de mest spektakulära vi kommer att få se under vår kustresa. I Risøyrennans grunda vatten kan vi se sandbankarna genom det klara, gröna vattnet.  Efter att vi har ätit vår lunchbuffé lägger vi till i Stokmarknes, orten där Hurtigruten ”föddes”. Här finner vi Hurtigrutens nybyggda museum som är väl värt ett besök.

  Fartyget navigerar vidare genom det trånga Raftsundet. Om tiden och vädret tillåter gör vi en avstickare in i den fantastiska Trollfjorden, där skarpa klippor omger fartygets sidor, en helt magisk naturupplevelse. Mot kvällningen lägger vi till i Svolvaer, huvudorten på Lofoten, där vi i de vackra omgivningarna kan passa på att ta en kvällspromenad efter att vi har ätit vår middag. Färden längs Lofoten fortsätter och snart anlöper vi Stamsund, där Lofotsväggens majestätiska klippor kan studeras.

  Möjlighet till utflykter:

  ” En smak av Vesterålen”    ”Havsörnssafari”  ”Lofoten”   ”Lofoten till häst”  ”Kryssning med eldriven båt”

 • Dag 5 Helgelandskusten, Sandnessjøen

  Med sina hundratals små öar, bördiga jordbruksmarker och branta granitklippor är det väl värt en tidig väckning och frukost för att få uppleva den fantastiskt vackra Helgelandskusten. Vi kommer att passera polcirkeln vid 66° 33 N och i samband med detta sker en viktig reseritual. Myterna och legenderna kring denna kuststräcka är många. De mest kända är legenden kring ”de Syv Søstre”, en rad bergstoppar och myter hur pilen från ”Hästmannens” bågar formade hålet i Torghatten.

  Innan vi anlöper Sandnessjöen får vi uppleva Vegaöarna, upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Under eftermiddagen finns det gott om tid att ta ett dopp i jacuzzin ute på däck, koppla av en stund i panoramabastun eller köra ett träningspass i fartygets motionsrum. Även denna dag äter vi en lunchbuffé och en god middag i fartygets trevliga restaurang. Kvällens middag blir speciell, för det är nämligen ”Kaptens middag”. Var inte orolig- du behöver inte ha galaklänningen med i resväskan för detta! Varför näst sista kvällen ombord kanske du undrar? Jo det är för att många i personalen har sin hemmahamn i Trondheim, som vi anlöper imorgon och där går av sitt arbetspass.

  Möjlighet till utflykter:

  ”Det norska laxäventyret”

 • Dag 6 Trondheim, Ålesund

  Under tidig morgon har vi kommit fram till Trondheim, Norges första huvudstad som tidigare kallades för Nidaros. Trondheim har en spännande historia, imponerande träbyggnader, färgrika bryggor och den vackra stadsbron från 1861. Trondheims mest kända byggnadsverk är Nidarosdomen, Skandinaviens största medeltida byggnad som är byggd i nygotisk stil. I denna mäktiga domkyrka är tre drottningar och sju kungar krönta. Vi lämnar Trondheim och fortsätter vår resa söderut, på vägen ut ur Trondheimsfjorden passerar vi öarna Munkholmen och Hitra. På eftermiddagen gör vi stopp i Kristiansund som räknas som Norges klippfiskhuvudstad på grund av sin långa exporttradition av saltad och torkad fisk. Vi styr ut över det öppna havet mot Molde som med sin närhet till Golfströmmen även är känd som Rosornas stad. Om vi håller oss vakna till midnatt så får vi uppleva Ålesund, staden som är byggd i Jugendstil och som får oss att tro att vi befinner oss i Sydtyskland.

  Möjlighet till utflykter:

  ”Trondheim med Nidarosdomen”            ”Atlanthavsvägen”

 • Dag 7 Bergen, hemresa

  Sista frukosten ombord och ”Världens vackraste sjöresa” börjar närma sig sitt slut. Men innan vi lägger till i Bergen kommer vi att få njuta av den pittoreska Nordfjorden nedanför den enorma glaciären Josteldalsbreen och den mäktiga Sognefjorden. Inseglingen till Bergen, staden mellan de sju bergen är ett synintryck som vi sent kommer att glömma. Bergen är en internationell stad med småstads charm, de mest kända sevärdheterna är Fisketorget, Mariakyrkan samt Bryggen som står med på UNESCO:s världsarvslista. Innan vi lämnar vårt fartyg MS Trollfjord äter vi en härlig och mättande lunchbuffé. När vi kommer iland i Bergen hinner vi med en kortare guidad rundtur med buss innan det är dags att bege sig till flygplatsen. Vi flyger via Oslo till Arlanda eller direkt till Köpenhamn och landar runt kl 20.15 (Kastrup) och 20.30 (Arlanda).