Rundresa / Albanien

Res till Albanien

9 – 15 maj 2021
Välkommen med till Albanien, ett land i snabb förvandling från en i nästan 50 år sluten diktatur till dagens pulserande Medelhavsresmål. Vi letar upp några av landets guldkorn, från kända semesterorten Durres till mer okända orter, världsarv och vackra vildmarker.

Vi planerar att genomföra resan i maj 2021, mer information kommer!
Läs gärna preliminärt program nedan.
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Även om Albanien har stora problem och många utmaningar framför sig på sin ”förvandlingsresa” är det vänligheten, hjälpsamheten och att man känner sig trygg på ett gammaldags sätt som oftast gör starkast intryck på dig som turist.

Vill du upptäcka en outforskad del av Europa? Då är Albanien ett resmål för dig! Vi upplever, utforskar och smakar oss fram genom en utvald del av Albanien tillsammans med vår svensktalande lokala guide och ciceron.

Program

 • Dag 1 Ankomst Tirana

  Samling på Arlanda flygplats kl 16.15. Vi flyger med Austrian Airlines via Wien till Tirana. Vår svensktalande guide möter oss på flygplatsen i Tirana vid midnatt och vi tar oss en kort sträcka med buss till vårt mycket fina hotell i centrala Tirana. Vi bor tre nätter i Tirana innan vi beger oss söderut till Gjirokaster där vi bor resterade tre nätter. Genom att bo på två olika platser kan vi utforska Albanien från norr till söder och täcka in de allra bästa platserna i detta lite ”oväntade” land. Vårt hotell håller hög klass och har ett suveränt läge på huvudgatan i hjärtat av Tirana, med gångavstånd till alla stora sevärdheter. Hotellet är omgivet av en stor medelhavsträdgård och erbjuder en fin utomhuspool som är uppvärmd av solens strålar.

 • Dag 2 Tirana

  Idag väntar Albaniens huvudstad Tirana med sina färgsprakande byggnader. Vi gör en intressant guidad promenad genom de centrala delarna med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skanderbeg torget stod för inte allt för länge sen diktatorn Enver Hoxha staty, och här gör vi ett besök på Bunkart2. Ett museum om den hänsynslösa regimen i Albanien där vi får en insikt i landets grymma historia. Vi träffar även en konstnär och före detta politisk fånge i hans konstgalleri. Ett exklusivt möte då han berättar sin historia om hur det var att leva i Albanien under diktaturen och om sina år som politisk fånge. Intressant och engagerande! Vi ser det mystiska Kvarteret Blloku, den förbjudna staden i det stängda landet, där landets ledare levde skyddat och utan insyn. Vi äter en gemensam lunch under dagen, har lite ”egentid” och avslutar dagen med en god middag på en av Tiranas trevliga restauranger.

 • Dag 3 Shkoder - agriturismgård

  Idag väntar en spännande heldagsutfärd norrut till staden Shkoder som ligger vid södra sidan av Shkodersjön. Här tittar vi på maskeradtillverkning och får en guidad promenad. På programmet denna dag finns även en känd agriturismgård, där gammalt möter nytt och modernt möter traditionellt, ett företag som genomsyras av kreativitet, uppfinningsrikedom och stolthet. Här upplever vi en lunch med många goda smaker tillagad av ekologiska råvaror, en fröjd för öga och smaklökar! Allt som serveras på tallrikarna kommer så klart från de egna ägorna. Man har ett eget mejeri, slakteri, fruktkonservering och annat som har med omhändertagandet av skörden att göra. Vi är tillbaka i Tirana tidig kväll och avslutar dagen med en god middag på en lokal restaurang.

 • Dag 4 Tirana - Berat - Gjirokaster

  IVi checkar ut från hotellet och beger oss söderut till staden Berat som är med på UNESCO:s världsarvslista, och en av Albaniens stora sevärdheter. Berat är även kallad ”staden med de tusen fönstren” på grund av sina historiska hus med många fönster som är byggda på terrasser längs klippsidan. Det var på 1200-talet som den befästa staden byggdes högst upp på en kulle med kontroll över floden Osums dalgång. Vår guide tar oss med på en rundtur bland Berats urtida moskéer, kyrkor och över 300 år gamla bebodda hus. Det är en unik upplevelse som ger en glimt av hur livet var när Ottomanska riket, Turkiet, härskade över Albanien. Vid lunchtid besöker vi en av traktens vingårdar för provsmakning och lunch. Albanien är ett intressant vinland, då man var en del av den tidiga vinutvecklingen i Europa. Vinkulturen har dock påverkats kraftigt av det Ottomanska riket då vinproduktionen i princip försvann helt för att sedan blomstra en period tills man hamnade bakom järnridån, då vinkulturen återigen fick sig en törn. Idag jobbar man för att höja kvalitén och man fokuserar mycket på de inhemska druvorna. Området omkring Berat framhålls ofta som ett av de bästa vinområdena i Albanien. Frampå eftermiddagen beger vi oss vidare genom vackra landskap mot vårt slutmål för dagen, stenstaden Gjirokaster. Här checkar vi in på ett alldeles nybyggt hotell som ligger i den gamla stadskärnan.

 • Dag 5 Gjirokaster och landsbygd

  Den vackra Unesco-staden Gjirokaster kallas även staden som glimmar eftersom kalkstenen på gågatorna och taken på stenhusen skimrar när det regnar. Under en förmiddags-promenad lär vi känna ”staden med tusen steg”, byggd på de branta sluttningarna i Drinodalen. Även Gjirokaster, liksom Berat, är en världsarvsstad tack vare den särpräglade ottomanska arkitekturen från 1600-talet. Hundratals boningshus med karaktäristiska tak av sten, träbalkonger och vita stenväggar.

  Att komma ut på landet i Albanien är som att åka 100 år tillbaka i tiden, byarna är ålderdomliga och längs vägkanten vandrar ofta åsnor. Vår guide tar oss med ut på landsbygden till en by nära Gjirokaster för att vi ska få en insyn i livets utmaningar ute på landet i dagens Albanien. Vi besöker en familj som även tar emot oss som lunchgäster, det blir ett speciellt möte där vi lär oss mer om hur det är att vara bonde nu jämfört med förr. Vi är tillbaka vid hotellet under eftermiddagen och resten av dagen är till eget förfogande med middag på egen hand.

 • Dag 6 Ksamil och Butrint

  Vad saknas på resan? Kust och hav så klart! Vi beger oss ut mot kusten och Ksamil vid Joniska havet. Dit är det en vacker bussresa förbi berg och genom dalar. Väl framme kan vi njuta av turkosblått vatten och gott om ”egentid” till bad och naturupplevelser. Att rekommendera är att slå sig ner en stund på en av serveringarna längs den vackra havsbukten och köpa in något gott att äta och dricka. Vi kommer även att resa tillbaka i tiden då vi besöker Butrint, en stor och mycket stämningsfull arkeologisk fyndplats, drygt 3000 år gammal. Butrint har varit både grekisk koloni och romersk stad. Det är en fantastisk och fantasieggande upplevelse att dröja en stund i amfiteatern, att flanera bland pelare och portaler och i det gamla badhuset som omges av frodig grönska och där salta, varma havsvindar sveper in. Även Butrint är upptaget på UNESCO:s världsarvlista. Det är en heldag på kusten, då vi avslutar dagen med middag i Ksamil innan vi återvänder till Gjirokaster och vårt hotell.

 • Dag 7 Hemresa

  Dags för hemresa, vi checkar ut från hotellet på morgonen och styr bussen i riktning mot Tirana. Vi kör via Durres där vi stannar till för lunch. Planet går via Wien och avgår från flygplatsen i Tirana vid 15-tiden. Vi landar på Arlanda flygplats omkring kl 22.30.