Dalarna / Sverige

Smaka på Dalarna

Följ med på en tur till vackra Dalarna. Här får vi en känsla av att uppleva Sverige i miniatyr. Den vackra naturen med sjöarna, bergen blandas med spännande industrihistoria och vacker hantverkstradition. Vi bekantar oss med lokala producenter och besöker vanliga bondgårdar med ovanliga djur! Vi bor på det exklusiva Åkerblads hotell i Tällberg vid Siljans södra strand. Följ med på en unik kulinarisk resa till de bästa guldkornen i Dalarna!
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Bussanslutning
Vår buss hämtar/lämnar i Stockholm – Enköping – Västerås
Finns inte din ort med, hör med oss för förslag. Utförlig information om avresan meddelas i det färdmeddelande som skickas ut cirka två veckor före avresa.

Ingår i resan

 • bussanslutning från Stockholm, Enköping, Västerås – Tällberg tur och retur samt buss i Dalarna enligt program dag 1-3
 • två övernattningar på Åkeblads Hotell i Tällberg
 • guide på ankomstdagen samt under utflykten dag 2
 • besök och guidad visning på Sahlins Strutsgård
 • besök och guidad visning på Erkers Lantgård
 • besök och ostprovning på Murboannas mejeri
 • besök och guidad visning på Kulinariet
 • båttur på Siljan
 • två frukostbufféer
 • tre luncher; en på Sahlins Struts, en på båtturen samt en på Kulinariet
 • två 2-rätters middagar i Tällberg
 • måltidsdryck: till lunch och middag ingår bordsvatten samt kaffe/te (vid middagarna finns vin/öl att köpa, ingår ej)
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti från statliga resegarantin

Mer information


 

Program

 • Dag 1 Sahlins Struts, Tällberg

  Avresa från Stockholm, Enköping och Västerås tidig morgon. Vi kommer till Borlänge runt lunchtid där vår guide möter oss. Första stoppet gör vi på en vanlig bondgård med ovanliga djur, nämligen strutsar. Här på Sahlins Struts fascineras vi av de nyfikna urtidsdjuren och lyssnar till ägarnas historia om strutsfarmen som idag har cirka 200 fåglar. Vi guidas runt och vill man får man prova att mata strutsarna. I deras slakteri och rökeri tillverkas bland annat korv och pastejer. Det är inte bara köttet man tar till vara utan av äggskalen formas lampor och smycken och av fjädrarna görs dammvippor. Allt som produceras finns att köpa i gårdsbutiken. Vi avnjuter en god lunch innan vi kör vidare mot Tällberg, beläget vid Siljans södra strand. Här checkar vi in på det historiska och mysiga Åkerblads hotell, med anor från 1400-talet som idag drivs av den 22:e generationen i familjen Åkerblad. På kvällen serveras en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Erkers Lantgård, Tällberg

  Vi vaknar utvilade och njuter av en god frukost på det romantiska gårdshotellet. I dag ska vi besöka Erkers Lantgård som ligger ett stenkast från hotellet. Den familjeägda gården har nyligen haft ett generationsskifte och drivs i dag av Johan och hans fru Emma. Här finns flera växthus, odlingar och ungefär 150st köttdjur. Familjen kommer att berätta om kretsloppet på gården. Hur dom tar ansvar från jord till bord genom att ta till vara på alla led i verksamheten. Efter besöket på lantgården väntar en behaglig båttur med lunch på sjön Siljan. Vi hinner även utforska Tällberg till fots och få höra mer om lokala traditioner innan dagen är slut. Under eftermiddagen ges egen tid för egna upptäckter eller varför inte passa på att njuta av hotellets Spa som ingår i vistelsen. Kvällens middag dukas upp på vårt fina hotell.

 • Dag 3 Murbo, Stora Skedvi, hemresa

  Efter frukost checkar vi ut och idag väntar fler smakprov på närproducerade produkter med det bästa från Dalarna. Vi startar med ett besök på det lilla mejeriet med stort hjärta - Murboannas, i byn Murbo. Vi får en presentation av deras ostar och andra mejeriprodukter. Vi avslutar med en ostprovning och fika i cafét med utsikt över grönskande hagar och betande kor. Vill man handla med sig något hem kan man passa på att besöka gårdsbutiken, där finner man flera av deras produkter till försäljning. Vårt andra besök för dagen gör vi på Kulinariet i vackra bygden Stora Skedvi, ett centrum och mötesplats för småskaligt mathantverk. Här bakas Skedvi Bröd för hand i vedeldade ugnar, i saluhallen Visthusboden finns närproducerat kött, ost, potatis, bröd, ägg och annat gott. Vi får berättat för oss hur historien om Kulinariet skapades och hur Skedvi Bröd återuppstod med hjälp av folkets stöd. Innan det är dags för avresa serveras vi en lunch på närproducerad mat och därefter lämnar vi Skedvi och är åter i hemtrakten under kvällen.