Rundresa / Färöarna

Färöarna

Resan är under produktion. Anmäl ditt intresse redan nu!

Denna resa bjuder på storslagen och unik natur som lämnar få oberörda. Vi besöker en av Europas mest isolerade orter, färdas med båt genom grottor och lodräta klippväggar vid Vestamannas fågelmecka och lär känna det nordiska arvet och kulturen hemma hos den gästvänliga lokalbefolkningen.

Vi planerar att genomföra resan i augusti 2021, mer information kommer!

Läs gärna preliminärt program nedan.
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Autentiska äventyr väntar och den orörda, dramatiska naturen lockar för den vandringsintresserade. Vi reser tillsammans i grupp med max 20 personer för att lättare nå fram till de unika platserna vi vill visa dig. Vi upplever, utforskar och smakar oss fram genom Färöarna tillsammans med vår svensktalande lokala guide.

Program

 • Dag 1 Torshavn

  Samling och incheckning på Arlanda flygplats kl 08.00. Vi flyger med Scandinavian Airlines till Kastrup där vi byter plan och beräknas landa på Vágar flygplats omkring 14-tiden lokal tid. Vid ankomsten möts vi av vår svensktalande guide och buss som tar oss direkt ut i den karga naturen. Landskapet imponerar på oss med sina skiftningar från stenigt till grönt och frodigt innan vi kommer fram till den pittoreska byn Gásaldur, vackert beläget på en höjd vid kusten. Vi fortsätter sedan till Torshavn via den gamla bergsvägen och checkar in på vårt hotell där vi lite senare äter vår första gemensamma middag.

 • Dag 2 Torshavn

  Efter en god frukost ska vi lära känna Torshavn tillsammans med vår duktiga guide. Staden har fått sitt namn efter den nordiska asaguden Tor och grundades 825 e.Kr. vilket gör det till en av världens äldsta lagstiftande församlingar. Vår promenad går genom Tinganes, den gamla delen av staden via smala passager som sammanflätas av klippor och små svarttjärade hus med vita fönster och grästak. Här lever gamla traditioner och seder kvar. ”Alla känner alla”, vilket skapar en avslappnande och vänlig atmosfär. Eftermiddagen är fri för egna upptäckter och lunch på egen hand. Vår guide ger gärna förslag på restauranger och aktiviteter. Staden utvecklas i snabb takt och allt fler butiker, caféer och framförallt restauranger lockar nyfikna besökare, här finns råvaror i toppklass! Vi har naturen runt hörnet för den som vill vandra och för den kulturintresserade bjuder Torshavn på unik Färöisk konst, hantverk och museer. Torshavn ligger på ön Streymoy, mitt i ögruppen av totalt 18 öar, vilket gör det till en perfekt utgångspunkt. På kvällen träffas vi igen och äter en god middag på vårt hotell.

 • Dag 3 Vestmanna

  Förmiddagen är fri för egna strövtåg och lunch på egen hand. Därefter väntar en naturskön dagsutflykt tillsammans. Vi färdas genom ett landskap av rå skönhet på vår väg till byn Vestmanna. Här väntar en båttur via branta bergsväggar och smala passager, för att på nära håll uppleva det rika fågellivet och häckningsplatsen för mängder av havsfåglar. Har vi tur kanske vi får se en skymt av havets clown, lunnefågeln! Färden fortsätter genom den storslagna naturen av glittrande fjordar, stupande klippor och höga berg. Fåren går fritt och landsbygden är levande och välbevarad tack vare den imponerande infrastrukturen som sammanbinder de olika öarna. Vi passerar bron som tar oss till ön Eysturoy och den charmiga byn Gjógv med sin karaktäristiska naturhamn där vi gör ett kort stopp. Lite senare, när hungern börjar göra sig påmind väntar en unik men också vanlig företeelse på Färöarna, nämligen ”heimablidni”. En autentisk upplevelse där vi blir inbjudna till en familj som bjuder på en traditionell färöisk middag i deras hem. Ett trevligt och genuint sätt att komma nära kulturen och avsluta denna dag på!

 • Dag 4 Kirkjubøur

  Torshavn, Kirkjubøur
  Idag väntar ett besök på Nordic House, en kulturell plats där vi får ta del av nordisk konst och kultur. Husets identitet förmedlas genom finska möbler, norsk sten, svenskt trä, danskt stål och glas samt en isländsk takkonstruktion där taket är av färöiskt gräs. En arkitektonisk pärla! Vi äter lunch tillsammans innan färden fortsätter till Kirkjubøur, Färöarnas viktigaste och äldsta kulturella centrum. Här hittar vi ruinerna av Magnuskatedralen från 1300-talet och den medeltida Olofskyrkan som används än idag. Den kanske mest intressanta platsen är Roykstovan, ett av världens äldsta trähus. Den 900 år gamla gården har funnits inom familjen Patursson sedan 17 generationer tillbaka. Självklart gör vi ett besök och får höra mer om dess historia. För den som vill se och uppleva mer av naturen och landskapet, är ett alternativ att promenera tillbaka till Torshavn. Vandringsleden är tämligen lätt och tar cirka två timmar (9 km). Åter på hotellet sen eftermiddag. När kvällen kommer träffas vi igen för att gå en kort promenad till vår trevliga middagsrestaurang i ren färöisk anda. Det färöiska köket intresserar toppkockarna och har fått en plats på världskartan tack vare sina lokala råvaror som bearbetas enligt traditionella metoder. Förr hängdes köttet eller fisken upp i ett gammalt trähus för att konserveras och den salta, svala och fuktiga luften gjorde att köttet fermenterades. En fascinerande smakupplevelse av salt, sött och surt som många besökare kanske aldrig tidigare provat.

 • Dag 5 Hemresa

  Efter en lugn morgon checkar vi ut från vårt hotell och beger oss mot flygplatsen via bergsvägen Oyggjarvegur för att insupa de fängslande vyerna över naturen och ön Nólsoy. Vi flyger hem via Kastrup och beräknas landa på Arlanda cirka kl 20.15.