Res till Grekland och Kalamata – Specialresor
Kalamata / Grekland

Res till Grekland och Kalamata

Följ med på en resa där det mesta ingår!
Grekland är ett land som erbjuder alltifrån mytologi, hav, smakrika oliver och fetaost till ett spännande folk. Under vår resa utforskar vi det genuina fastlandet. Vi upplever, utforskar och smakar oss fram med vår svensktalande lokalguide. Resan avslutas i Aten där vi besöker den mäktiga Akropolisklippan, där stadens beskyddarinna Atenas boning finns!
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Ingår i resan

 • busstransfer från hemorten - aktuell flygplats, tur och retur
 • flygresa, tur och retur, inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter
 • bussresa och transfers enligt programmet i Grekland
 • fem övernattningar i dubbelrum med balkong i Kalamata
 • två övernattningar i dubbelrum i Aten
 • turistskatt i Grekland
 • transfer/utflykter med svensktalande lokalguide dag 1-8
 • guidad stadspromenad/bussrundtur i Kalamata
 • entré till Olympia arkeologiska park, museum
 • specialistguide i Olympia ca 1,5 tim, vår lokalguide översätter till svenska
 • entré till Nestors Palats
 • entré till Akropolis eller Akropolis museum, Aten
 • guidad stadsrundtur med buss i Aten
 • vinprovning (2-4 sorter) och beskrivning av vinerna
 • sju frukostar
 • en 2-rätters lunch
 • sju middagar
 • måltidsdryck
 • whispers (hörsnäcka) vid utflykt
 • dricks till lokalguide och chaufför
 • resegaranti via den statliga resegarantin
 • personal från Specialresor (varav en är sjukvårdsutbildad)

Tillval

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information

Mer information

 • Antal deltagare: Max 50

Program

 • Dag 1 Ankomst Kalamata

  Samling och gemensam avresa med egen buss från vald ort i Sverige. Transfer till för resan planerad flygplats där Specialresors representant möter gruppen. Vi flyger tidig morgon direkt till Aten i Grekland där vi landar strax efter klockan elva lokal tid. Vår svensktalande lokalguide möter upp och vår färd västerut mot halvön Peloponnesos kan börja. Ganska omgående gör vi ett stopp för att äta en gemensam lunch och pusta ut efter resan. Mätta och belåtna fortsätter vi resan och beräknar att vara i Kalamata strax efter klockan sex på kvällen. Vårt hotell ligger i utkanten av Kalamata med ett trevligt lugnt läge i en grönskande ”oas”. Här har vi en stor fin pool utomhus (uppvärmd av solen strålar), inomhuspool och en egen sandstrand. Rummen är rymliga med balkong. Efter att vi checkat in och kommit i ordning serveras en buffémiddag på hotellet.

 • Dag 2 Kalamata, Mani

  Efter en god frukost beger vi oss ut med buss och till fots för att upptäcka staden Kalamata tillsammans med vår lokalguide. Kalamata stad är en platt vidsträckt stad med havsbukten och bergen vid namn Taygetos alldeles inpå. Efter att ha lärt oss lite mer om staden åker vi sydöst ut till vackra Mani. Denna bergiga del av regionen Messinien är vida känd för sitt vackra landskap och spännande legender om Spartanerna som en gång levde och verkade på andra sidan det mäktiga bergsmassivet Taygetos. Vi kommer också att stanna vid en speciell strand där verklighetens Zorba bodde några år runt 1920. Boken som sedan blev filmen ”Zorba the greek” skapades av Nikos Kazantsakis, författare och poet från Kreta. Båda två arbetade i brunkolgruvorna i närheten av byn Stoupa och blev på det sättet vänner. Efter att kanske ha dansat Zorbas dans på stranden besöker vi charmiga fiskebyn Agios Nikolaos. Den lilla pittoreska byn erbjuder många caféer och barer för lunch på egen hand. Vid tretiden åker vi tillbaka till hotellet, tar oss ett dopp i havet eller kanske provar på hotellets utbud av massage. Frampå kvällen går vi utmed strandpromenaden för att äta middag på en av de många restauranger som finns här.

 • Dag 3 Olympia

  Idag väntar det anrika klassiska Olympia, orakel- och festplats och vaggan till de olympiska spelen. Under antiken var Olympia en viktig helgedom och spelen började redan 700 år f.Kr. Vi åker norrut genom vackra olivodlingar, gröna berg och dalar för att vara framme vid vårt mål vid elvatiden. Vi möts av vår specialistguide som kommer att vara vår vägvisare genom historien och den arkeologiska parken. Visningen är utomhus och det är ganska långt att gå. Vi kommer bland annat att se rester av guden Zeus tempel, platsen för olympiska elden och stadion. Entré ingår till ett fint museum med mäktiga skulpturer och annat specifikt för platsen. Egen tid ges för mer tid i parken för den som önskar. Lunch blir på egen hand samt eventuell shopping i lilla trevliga Olympia stad, allt ligger på promenadavstånd.

  Senare under eftermiddagen åker vi söderut för att stanna till i olivlundarna strax utanför Kalamata i närheten av Messini. Bara i Messinien tror man att det finns över 15 miljoner olivträd! Kalamata oliverna är världsberömda och grekerna leder ligan i årlig konsumtion av olivolja, 25 liter per person och år. Vi tar en promenad i en olivlund och därefter besöker vi en liten trevlig familjeägd vinanläggning där vi kommer att prova goda viner och äta en grekisk traditionell middag i lantlig utomhusmiljö. Vi har också blivit lovade lite underhållning av en lokal musiker under kvällen.

 • Dag 4 Ledig dag

  Ledig dag i Kalamata! Strandpromenaden in till Kalamata och utmed bukten är jättefin för promenader, löpning eller cykling. Flertalet caféer, barer, restauranger, hamn och marina ligger här, perfekt för att utforskas. Från hotellet kan du besöka hotellets sandstrand, pool, inomhus spa med massage, hyra en cykel eller ta lokalbussen (enkelt) in till centrala Kalamata. Staden har många affärer, museum och trevliga barer/matställen. Vår guide kan hjälpa till med tips och förslag, så att alla hittar något som passar just dem. På kvällen möts vi upp för en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 5 Pylos

  Västerut finner vi Nestors palats och den mycket vackra hamnstaden Pylos. Dagen börjar med ett kort besök i templet där Nestor bodde cirka 1200 år före Kristus! Platsen är omnämnd i Illiaden och enligt sägen var det på kung Nestors inrådan som kriget mot Troja började. Lunch och egen tid får vi i kuststaden Pylos som ligger vid Navarinobukten. För den som vill kan man promenera upp till borgen och få en vidunderlig utsikt över havet. Är vädret fint finns badmöjligheter för den sugne inne i centrum, ta med badkläder. I Pylos stod ett historiskt sjöslag år 1827 (grekiska frihetskriget) där Ottomanernas flotta besegrades av en allierad flotta. I hamnen finns även ett vackert hus där stadens stolthet en gång bodde. Denna unga man tog två olympiska medaljer i Stockholm år 1912, den ena grenen var i klassiskt jämfotahopp utan sats! Sveriges kungahus har uppmärksammat detta och varit på besök i Pylos. Middag äter vi ute på en lokal restaurang denna kväll.

 • Dag 6 Korintkanalen, Aten

  Efter att ha checkat ut från vårt hotell åker vi till Aten via Nafpoli, Greklands första huvudstad. Staden ligger vackert i en bukt med höga berg strax intill. Stadskärnan är mysig med mycket historia och kul shopping. Efter lunch på egen hand åker vi vidare och stannar till för att se den makalösa Korintkanalen som byggdes för att förkorta transporttiderna runt halvön Peloponnesos. Kanalen började byggas av kejsare Nero redan under första århundradet e.Kr med hjälp av slavar. Han byggde endast halva kanalen eftersom han blev tvungen att återvända till Rom för att avrättas. Bygget återupptogs under slutet av 1800-talet och invigdes år 1893. Under eftermiddagen kör vi in i huvudstaden Aten, Europas närmaste orient. Förbered er på en stor stad, ca 4 miljoner invånare, som är mycket livlig och andas en blandning av orient och väst. För vissa en överrumplande upplevelse! Vi checkar in på vårt centralt belägna designhotell, Fresh Hotel. Middag äter vi gemensamt på en trevlig taverna i närheten av hotellet.

 • Dag 7 Aten

  Vi börjar dagen i Aten med en guidad stadsrundtur med buss och sedan stannar vi för ett besök på klippan Akropolis. Men hjälp av vår duktiga guide vet vi nu mer om stadens beskyddarinna Pallas Atena och att Parthenon är det största, mest omtalade och ståtligaste templet på Akropolis samt en symbol för hela den västerländska civilisationen. På Akropolis förundras och imponeras vi över de antika byggnadsverken. Därefter går vi ner i gamla staden Plaka där restauranger och shopping dominerar, resten av eftermiddagen är fri tid med lunch på egen hand. Middag äter vi senare frampå kvällen, gemensamt, på någon av Atens många restauranger.

 • Dag 8 Hemresa

  Efter frukost checkar vi ut från vårt trevliga hotell och med vår egen buss åker vi ut till Atens flygplats för hemresa. Vi är framme på flygplatsen vid tiotiden och där kommer vi att lämna och avtacka vår nye vän, lokalguiden. Vi landar på eftermiddagen och buss väntar för gemensam transfer tillbaka till hemorten.