Res till Japan | Specialresor
Rundresa / Japan

Res till Japan

27 mar - 7 apr 2023 6 - 17 nov 2023
Resan börjar i den gamla huvudstaden Kyoto och avslutas med modern arkitektur och ungdomskultur i Tokyo.
Läs gärna vårt program från en tidigare resa nedan.

Avresa från Arlanda och Landvetter
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Vi går på geishaspaning i Kyotos gamla kvarter, filosoferar i en zenbuddhistisk trädgård och ser Tokyos många stadsdelar, alla med sin egen särpräglade karaktär. Några av resans höjdpunkter är teceremoni i Kanazawa, bad i varma källor och besök i flera fantastiska trädgårdar. Vår Japankunniga färdledare gör att vi kommer nära den japanska kulturen på ett unikt sätt, och vi lär oss att förstå den mix av traditionellt och modernt som är Japan idag!

Följ med på en resa där det mesta ingår i priset, med max 25 deltagare!

Program Program - Japan

 • Dag 1 Avresa

  Samling på Arlanda flygplats kl 12.30, på Landvetter sker samling kl 11.00. Flyg till Osaka från Arlanda med Finnair via Helsingfors.

 • Dag 2 Osaka - Kyoto

  Ankomst på morgonen till Japan och Osaka. Vi möts av vår svensktalande och Japankunniga färdledare som tar oss med till Kyoto, en av världens främsta kulturstäder med imponerande 2000 tempel och shintohelgedomar. Vi börjar vår vistelse i Japan med en välkomstlunch och en introduktion till hur man hanterar japanska ätpinnar! Efter lunch besöker vi den fina Nijoborgen där Shogun hade sitt hem när han besökte Kyoto. En maktens boning och det märks på många sätt, även om inredningen är minimalistisk. Här finns en mångfald av de traditionella japanska tatamimattorna och borgens knarrande ”näktergalsgolv” är en unik och snillrik försvarskonstruktion... Vi checkar in på vårt hotell lite senare på eftermiddagen och äter en lättare middag tillsammans. Övernattning i Kyoto.

 • Dag 3 Kyoto

  Kyoto var Japans huvudstad före Tokyo, år 794-1868, och tack vare sitt historiska värde skonades staden från bomber under andra världskriget. Kyoto är fullt av intressanta platser och vi har valt ut ett par som vi tycker sticker ut ur mängden. Vi ser en av Japans finaste zenbuddhistiska trädgårdar, den kända stenträdgården Ryoanji, som skapats för meditation. Vi besöker även en av Kyotos mer välkända och välbesökta sevärdheter, den Gyllene paviljongen. Dess översta våningar är täckta av bladguld, en imponerande syn! Vi strosar sakta genom Kyotos trevliga matmarknad, Nishiki, allmänt känt som ”Kyotos kök”. På den fem kvarter långa marknadsgatan ligger fler än 100 butiker och restauranger på rad. Förutom genuina Kyotoprodukter som inlagda grönsaker, sötsaker och torkad fisk, så saluförs även frukt, kött, knivar och andra köksredskap som används i det japanska köket.

  När det blir dags för lunch är vårt tips att smaka sig genom marknaden! En stunds egen tid på eftermiddagen. Dagen avslutas med en gemensam middag och promenad genom Kyotos traditionella stadskärna, Gion, där än idag flera hundra geishor utövar sitt arbete. I denna charmiga del av Kyoto finns, förutom massor att titta på, även ett stort utbud av restauranger. Övernattning i Kyoto.

 • Dag 4 Kyoto

  Det finns miljoner saker att göra i Kyoto och definitivt något för varje smakriktning. Förmiddagen är till eget förfogande för att kunna utforska något av stadens ”guldkorn” på egen hand. Tidig eftermiddag tar vi oss till Kyotos västra delar, Arashiyama, landets kanske mest kända ställe för lönnlöven och dess färgprakt under hösten. Oavsett årstid är det ett oerhört naturskönt område och vi promenerar bland annat genom en underbar bambuskog. I närheten finns en av Japans största Sakeproducenter, så vi passar även på att lära oss om, och smaka på, denna populära japanska dryck som bryggs av ris. Gemensam middag i Arashiyama innan vi åker tillbaka in till stan. Övernattning i Kyoto.

 • Dag 5 Kyoto- Kanazawa

  På förmiddagen förflyttar vi oss till en annan del av Japan, vi tar tåget till staden Kanazawa vid Japanska havet dit vi ankommer lagom till lunch. Vad kan passa bättre som start på besöket i trevliga Kanazawa än att besöka Omicho marknaden för att få en uppfattning om vad som fiskas upp ur havet utanför. Här kan vi rekommendera sushi till lunch, färskare än så blir det inte! Kanazawa har tre välbevarade geisha-distrikt, så kallade chaya-distrikt, där man underhåller sina kunder med sång och dans. Vi avslutar dagen med att strosa runt i dessa kvarter med fin träbebyggelse och de för området typiska tehusen. Det delikata hantverket att hantera bladguld visas också upp, och blir man sugen på något gott finns det glass med guldsmak! Gemensam middag och övernattning i Kanazawa.

 • Dag 6 Kanazawa

  För att få en inblick i och praktiskt ta del av den japanska kulturen promenerar vi via Kanazawas anrika samurajkvarter till den fina te-trädgården Gyokusen-en. Här får vi vara med om en teceremoni och lära oss grunderna till hur det knallgröna teet ska vispas, hur teskålarna ska vändas och hur den sparsmakade konversationstekniken vid ceremonierna går till. Även samtalet är en del av skönhetsupplevelsen. Vi fortsätter på samma tema och bjuds en lunch med intim och trevlig stämning i te-trädgården innan dagen fortsätter med nya upplevelser. Efter lunch väntar besök hos en shinto-präst vid hans helgedom där han visar oss runt och berättar om shintoismen. Den japanska naturreligionen som i mångt och mycket praktiseras även i det moderna japanska samhället idag. Det är en mycket intressant och unik upplevelse att få shintoismen förklarat av en praktiserande shinto-präst! Under Edo-perioden (1603-1868) var Kanazawa landets mäktigaste stad efter Tokyo. Av den borg som en gång var så betydelsefull kvarstår det inte mycket mer än murarna. Det som finns kvar att njuta av är den stora landskapsträdgården som anlades i anslutning till borgen, en av landets finaste trädgårdar, Kenroku-en. Middag på egen hand. Övernattning i Kanazawa.

 • Dag 7 Kanazawa - Hakone/Izu

  Det effektiva superexpresståget Shinkansen tar oss med en hastighet upp mot 320 km/h till området omkring Hakone och Izuhalvön, ett område som är intressant ur många aspekter! Under tågresan provar vi en japansk matlåda till lunch och lite senare under eftermiddagen checkar vi in för en natt på vårt utvalda ryokan, ett traditionellt japanskt badhotell. Vi ska prova på det som är japanernas kanske främsta helg och semesternöje, nämligen traditionen att bo och bada på anläggningar med varma källor (onsen). Härliga bad väntar och på kvällen blir vi serverade en fin måltid tillagad med lokala råvaror. Övernattning i Hakone/Izu.

 • Dag 8 Hakone/Izu - Tokyo

  Efter bad och frukost på vårt ryokan tar vi oss till området kring Ashinosjön, varifrån man får de bästa vyerna över Japans kanske mest kända symbol, Mt Fuji (förutsatt klart väder). Mt Fuji är också ett förstklassigt bevis på att vi faktiskt är i världens mest tektoniskt aktiva land. Vi befinner oss i ett mycket naturskönt område med berg i alla riktningar och mitt i detta fantastiska landskap finns Hakone Open Air Museum. Ett stort utomhusmuseum för skulpturkonst, och en programpunkt som är överraskande på många sätt! Här äter vi lunch och beundrar bland annat samlingar av Henry Moore, vår egen Milles och många moderna japanske konstnärer. I skulpturparken finns också ett museum för Picasso, som är både det första och största i Japan för just Picasso. Senare under eftermiddagen fortsätter färden och vi beger oss till Tokyo, världens största stad. Vi checkar in på vårt hotell och tar en promenad för att bekanta oss med den stadsdel som blir vår hemvist de kommande dagarna. Gemensam middag och övernattning i Tokyo.

 • Dag 9 Tokyo

  Tokyo
  Idag utforskar vi Tokyos många ansikten med tågringlinjen Yamanote. Vi börjar i Ginza, ett av stadens flottaste område med fina butiker, varuhus, gallerier och showrooms. Här har bland annat Mikimoto och Louis Vuitton sina flaggskeppsbutiker. Egen tid mitt på dagen för lunch eller shopping, vilket lockar mest? I Tokyos västra delar finns mycket intressant och vi börjar med ungdomarnas främsta stadsdel, Harajuku, som är hela Asiens centrum för ungdomskultur och där nya trender ständigt föds. Vi promenerar nerför ungdomsgatan Takeshita dori och uppför paradgatan Omotesando som brukar kallas Tokyos Champs Elysées. Kontrasterna mellan dessa två gator är otrolig! Vi fortsätter förbi det trendiga Shibuya, med världens mest hektiska övergångsställe, innan vi avslutar dagen med ett besök i Tokyos största stadsdel, Shinjuku. Här finns Tokyos högsta skyskrapor och ett besök i arkitekten Kenzo Tanges stadshus ger en makalös vy över staden med 34 miljoner människor. Gemensam middag och övernattning i Tokyo.

 • Dag 10 Tokyo

  Vi fortsätter att utforska Tokyos många ansikten! Ueno med sina parker och muséer blir första stoppet för dagen. Stadsdelen Asakusa är en favorit och här finns fortfarande känslan av det gamla Tokyo kvar med sina låghus och små gator. Second-hand butiker, hantverk och restauranger har här drivits i generationer av samma familj. Det var i Asakusa som flera av de kulturformer som idag är symboler för Japan tog form på slutet av 1600-talet. När handelsklassen tröttnat på samurajstyrets strikta kulturuttryck skapades här teaterformen kabuki, de fantastiska färgglada träsnitten samt geishor och sumobrottare fick sin plats i det japanska samhället. Asakusa har idag ett myller av traditionella butiker och lokala folkliga teatrar. Här finns också Tokyos största buddistiska tempel Senso-ji. Under vår resa i Japan provar vi så många japanska maträtter vi någonsin kan och denna dag bjuds ”japanska pannkakor” okonomiyaki till lunch. Dagen fortsätter med fler spännande upplevelser i mångfacetterade Tokyo! Middag på egen hand och övernattning i Tokyo.

 • Dag 11 Tokyo

  En dag för fria aktiviteter. Det finns en uppsjö av fantastiska saker att göra i världens största stad. Alternativen är många, Nationalmuseum är mycket uppskattat, en båttur på Sumida-floden ger en annan bild av staden, testa att åka med ett förarlöst tåg eller ta dig upp i världens näst högsta byggnad, Tokyo Sky Tree. Vi avslutar vår Japanresa med en gemensam avskedsmiddag på kvällen. Övernattning i Tokyo.

 • Dag 12 Hemresa

  Transfer till Narita flygplats och flyg hem till Sverige. Vi mellanlandar i Helsingfors där vi byter plan och landar på Arlanda ca kl 16.00 och på Landvetter ca kl 16.30.