Res till Madagaskar – Specialresor
Rundresa / Madagaskar

Madagaskar med magiska Morondava

17 mar - 1 apr 2023
Resan är under produktion. Anmäl ditt intresse redan nu!

På Madagaskar höjer vi blicken mot trädkronorna och skådar öns stolthet, lemurerna! Det här är en naturresa för dig som vill upptäcka och utforska nya dimensioner av Afrika. Tillsammans med en svensktalande guide och lokala specialistguider reser ni genom ett fascinerande landskap fullt med endemiska växter och djur som inte finns någon annanstans i världen! Välkommen med på ett oförglömligt äventyr till världens fjärde största ö!

Vi planerar att genomföra denna resa i oktober 2022 samt i slutet av mars 2023, mer information kommer.

Läs gärna preliminärt program nedan.
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Program Program - Madagaskar

 • Dag 1 Ankomst Antananarivo

  Avresa mycket tidig morgon från Arlanda. Vi landar i Antananarivo strax före midnatt lokal tid. När pappersformaliteterna är klara väntar en transfer till hotellet. Madagaskar ligger sydost om Afrikas östkust, i Indiska Oceanen. Till storleken är det nästan lika långt som Sverige. Ön skiljer sig tydligt från Afrikas fastland med tidigare influenser från Asien. För att på bästa sätt upptäcka öns diversifierade natur, gör vi en rundresa på dryga två veckor med fokus på endemiska växter och djur, det vill säga de finns ingen annanstans. Vi startar i huvudstaden, fortsätter till Morondava för att sedan köra med buss genom landets södra delar där vi besöker de djurrikaste nationalparkerna i landet. Det finns inga höga skyskrapor, stora hotell eller massturism, här är det småskalighet som gäller. Förutom jakten på lemurer finns här de största och minsta kameleonterna i hela världen.

 • Dag 2 Antananarivo

  Vi vaknar utvilade i huvudstaden, i folkmun kallad Tana. På en stadsrundtur lär vi känna staden som grundades på 1600-talet av Merinastammen, öns dominerande folkslag. Tana ligger på en högplatå mitt i landet som är uppbyggt i tre nivåer. Myllrande, folkfyllda gator och serpentinvägar leder oss upp till en kulle där drottningpalatset ligger. Ett flertal länder har haft betydelse för landets historia och sedan 1960 är Madagaskar självständigt från Frankrike. Öns centrala del domineras av högland, terrassliknande dalar och risodlingar medan den sydöstra delen har regnskog. Kusterna har ett tropiskt klimat och den sydvästra delen är betydligt torrare.

  Måltider: frukost, lunch, middag

 • Dag 3 Antananarivo

  Vi har ytterligare en dag på oss för acklimatisering i Tana. Vi möts av en gästvänlig och nyfiken befolkning där de flesta lever på ris, vanilj, guld och kakaobönor. Idag besöker vi ett biståndsprojekt i staden och lär oss mer om landets utmaningar. En resa i buss på Madagaskar kan ibland betyda flera timmar på skumpiga grusvägar, dock är belöningen på varje slutdestination värt mödan!

  Måltider: frukost, lunch, middag

 • Dag 4 Antananarivo – Morondava (ca 6 mil)

  Runt lunchtid tar vi inrikesflyget till Morondava. Staden är känd för Baobabavenyn med sina enorma baobabträd. Majoriteten av alla arter i världen (apbrödsträd som de också kallas) finns på Madagaskar. De suger upp en enorm mängd vatten och klarar därför långa torrperioder. Äventyret fortsätter med fyrhjulsdrivna jeepar ”off track” genom terrängen till Kirindy nationalpark. Parken är hem för åtta olika lemurarter, en gigantisk hoppande råtta, reptiler och landets minsta primater, vars medellängd är cirka 9 cm. Glöm inte ficklampan på kvällsvandringen!

  Måltider: frukost, middag

 • Dag 5 Kirindy (ca 6 mil)

  Vi fortsätter att utforska Kirindy i jakt på det största och enda hotet mot primaterna, fossan. Fossan är ett kattliknande rovdjur som är aktiv både dag och natt, vars favoritföda är lemurer. På vägen tillbaka till Morondava stannar vi till vid regionens största attraktion, Baobabavenyn. Här finns träd som är uppemot 2 800 år gamla, de kan bli 20 meter höga och ha lika bred omkrets! Vi checkar in på ett mysigt litet hotell nära havet. På kvällen njuter vi av en middag tillsammans och pratar om våra första möten med Madagaskars endemiska djur.

  Måltider: frukost, lunch, middag

 • Dag 6 Morondava – Miandrivazo (ca 26 mil)

  Efter frukost kör vi vidare längs med vägar omgivna av risfält och baobabträd. Vi kör cirka fyra timmar innan vi når Miandrivazo, som ligger vid Mahajilofloden. Befolkningen livnär sig på lantbruk av ris, majs och bönor. Tillsammans med vår guide gör vi en stadsrundtur och avslutar med middag på hotellet.

  Måltider: frukost, lunch, middag

 • Dag 7 Miandrivazo – Antsirabe (ca 22 mil)

  Efter frukost kör vi söderut mot höglandet och Antsirabe. Vi lämnar de varma städerna bakom oss för att köra mot betydligt svalare platser. Vi ser stora hål i naturen från erosioner, så kallade lavaka. Antsirabe grundades av norska missionärer 1872 och har i sina forna dagar varit en populär och elegant semesterstad. Idag är platsen känd för sina små verkstäder och pousse-pousse (rickshawcyklar). Vi lär känna staden genom en kort stadsrundtur.

  Måltider: frukost, lunch, middag

 • Dag 8 Antsirabe – Ranomafana (ca 23 mil)

  Resan går vidare till Ambositra. Höglandet domineras nu av pinjeträd, risfält och eukalyptusskogar men även tapiaträdet växer här, ett träd som gynnas av bränder. Arkitekturen känns igen på sitt röda tegel och vackra träsniderier. Vi besöker en verkstad för att lära oss mer om detta hantverk. Efter branta serpentinvägar och byar som säljer banan och kol når vi en av höjdpunkterna på resan, nationalparken Ranomafana. Här finns flera arter av nattliga lemurer, kameleonter och grodor. Lyssna till djurens alla läten och andas in doften av en tropiskt regnskog.

  Måltider: frukost, lunch, middag

 • Dag 9 Ranomafana

  Ranomafana betyder ”varmt vatten” och blev tidigt känt för sina exklusiva och varma källor. I början av 90-talet fick platsen en helt annan uppmärksamhet för sitt djur- och naturliv då nationalparken öppnades. Förutom tolv arter av lemurer så finns här över hundra fågelarter varav 36 stycken är endemiska för Madagaskar, orkidéer, fjärilar (90 arter!) och reptiler. Idag är Ranomafana den viktigaste plasten på hela Madagaskar för lemurer.

  Måltider: frukost, lunch, middag

 • Dag 10 Ranomafana – Isalo (ca 34 mil)

  Vi lämnar Ranomafana och gör ett första stopp i Ambalavao, där vi besöker ett pappersbruk. Nästa stopp är Anjareservatet, där det är fullt fokus på ringsvanslemuren. Vi vandrar runt i cirka två timmar och kommer riktigt nära primaterna. I bergsområdet Andringitra är det torrt, kargt och då man färdas på vägarna känns det som man befinner sig i ingenmansland. Vi ser kanske hjordar av zebu (ko), som är en statussymbol och känns igen på sin fettpuckel på ryggen. I slutet av eftermiddagen checkar vi in på vårt fina hotell i Isalo. Måltider: frukost, lunch, middag

 • Dag 11 Isalo

  Kliv upp i gryningen och njut av en soluppgång som liknar ingen annan! Idag vandrar vi runt i Isalo nationalpark och tittar på sandstensformationer som har fått sin form från vind och vatten. Parken är ett enormt bergsmassiv med halvöken, raviner, oaser och ett månliknande landskap fullt med kaktusar, växter och djur. Här finns stor chans att vi stöter på flertalet lemurarter, fåglar och ödlor. Den bästa solnedgången får vi vid ”La fenêtre”, som betyder fönster på franska. Lodgen vi bor på har exklusiva tältrum, pool och alla bekvämligheter vi kan tänka oss.

  Måltider: frukost, lunch, middag

 • Dag 12 Isalo – Ifaty (ca 26mil)

  Efter frukost kör vi västerut, mot hamnstaden Tulear. Landskapet är alltmer torrt och buskigt. Vi bekantar oss med byn Ilakaka som vuxit expolsionsartat sedan safirstenar hittades här för cirka 15 år sedan. Vi gör även en kortare vandring i Zombitsee nationalpark där vi kan se flera endemiska fåglar och sex olika lemurarter. Till sist checkar vi in på vår härliga lodge, med strandläge i fiskesamhället Ifaty. Nu väntar orörda stränder, varma briser och bad i Indiska oceanen.

  Måltider: frukost, lunch, middag

 • Dag 12 Ifaty

  På morgonen åker vi till närliggande Reniala park. Förutom att vi blickar upp mot ett gigantiskt baobabträd, passa också på att söka nere på marken efter sällsynta fågelarter och de mest sällsynta växterna i södra delen av landet. Eftermiddagen och nästkommande dag är lediga för välförtjänt avslappning. Njut av vackra Ifaty, som ligger vid den största lagunen i landet. Kanske lockar en snorkeltur, tur med glasbottenbåt, massage på stranden eller ett besök hos Vezofiskarna?

  Måltider dag 13: frukost, lunch, middag
  Måltider dag 14: frukost

 • Dag 15 Ifaty - Tulear - Tana (ca 3 mil)

  Vi checkar ut från hotellet och åker tillbaka mot staden Tulear där vi tar inrikesflyget till Tana. Vi checkar in på samma hotell som i början av resan.

  Måltider: frukost, middag

 • Dag 16 Tana, hemresa

  Vi har en sista dag att utforska Tana, passa på att gå på stadens populära marknad och köp minnen för livet. Madagaskars hantverk erbjuder vackra träskulpturer, korgar av rispapper, kryddor, oljor, vanilj, afrikanska tyger, pärlor, smycken, var inte blyg med att pruta! På kvällen äter vi en avskedsmiddag tillsammans på hotellet innan vi sen kväll åker till flygplatsen för att checka in och flyga hemåt.

  Måltider: frukost, middag

 • Dag 17 Ankomst Arlanda

  Ankomst till Arlanda flygplats på kvällen med oförglömliga minnen i bagaget.