Res till Marrakech | Specialresor
Marrakech / Marocko

Res till Marrakech

23 - 28 apr 2023
Följ med på en resa där det mesta ingår i priset!
Har du också drömt om att någon gång få uppleva det där som man ser på film? Att besöka Marrakech är som att resa tillbaka i tiden, som att vara besökare i sagans ”Tusen och en natt”.

Avresa från Arlanda, Landvetter och Kastrup
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Staden är fylld av kontraster, unika riader, trendiga restauranger, shopping i världsklass, marknader och så klart torget Jemaa el-Fna. Få städer nära Europa är så orientaliska, mytomspunna och spännande som den gamla berberstaden Marrakech. Vimlet, dofterna och färgerna förför besökaren och under sex dagar utforskar vi Marrakech tillsammans med engelsktalande lokalguide, vår svenska färdledare översätter vid behov. Vi har valt att genomföra resan med max 20 deltagare för att lättare nå fram till de unika platserna vi vill visa dig. Vi tar oss även utanför staden för att uppleva Marockos vackra natur i fyrhjulsdrivna jeepar!

Programmet är preliminärt. 

Program Program - Upplev sagolika Marrakech

 • Dag 1 Ankomst Marrakech

  Incheckning sker på Arlanda flygplats klockan 06.00 och på Kastrup/Landvetter klockan 04.00. Vi flyger via Tyskland till Marrakech med total flygtid på cirka sex till sju timmar. När vi landar vid 15-tiden möts vi av vår svensktalande färdledare och tolk samt vår engelsktalande lokalguide som tar oss med till hotellet för incheckning. Vårt utvalda hotell heter Es Saadi Marrakech Resort Hotel, en lugn oas med ett perfekt läge mitt emellan den nya moderna delen av staden och den gamla Medinan. Vi beger oss direkt in i hetluften för att förföras och förvillas av Medinans mystiska labyrint av smala gränder och framförallt av Marrakech hjärta, torget Jemaa el-Fna. Torget, som finns med på listan över världsarv, ändrar karaktär efter dygnets timmar och här finns stadens bästa gratisunderhållning! Vi ser en salig och ”ljudlig” blandning av ”allt” och med all säkerhet kommer man därifrån med en lite kaosartad bild av det hela, men det är ju just det som gör Marrakech så annorlunda! Hennamålare, apor, ormtjusare, sagoberättare, ständigt närvarande böneutropare, åsnor, prutande handelsmän, diverse lukter och ljud… Allt samlat på och omkring detta torg som också utgör själva sinnebilden av Marrakech. Dagen avslutas med en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Marrakech

  Marrakech
  En dag att lära känna den gamla delen av färgstarka Marrakech. Vi beger oss tillbaka till Medinan igen för att se vad som försiggår här på dagtid, höra om hur det var förr och imponeras av den lokala byggnadskonsten som utgör höjdpunkter av Marockansk arkitektur. Marocko är känt för sina skickliga hantverkare och man behöver inte gå långt i souken (marknaderna) för att inse vilka skatter som finns här! Handvävda textilier och mattor, lädervaror, vackert mönstrad keramik, träföremål, lampor, lyktor… Allt är äkta vara och producerat på plats i stadens verkstäder. För den som vill handla med sig något fint hem gäller det dock att kunna konsten att pruta! Vi möter även vardagen i Medinan då vi hälsar på hos en bagare för att lära oss om bakugnens viktiga sociala roll. Vi kommer även att stifta bekantskap med Arganoljan, en unik och exklusiv Marockansk produkt som kommer från Arganträdet. Lunchen serveras denna dag invid det berömda torget innan vi återvänder till vårt hotell för en stund med ”egentid”. Middag serveras denna kväll på en Marockansk restaurang vars grundare och kock är mycket välrenommerad.

 • Dag 3 Takkerkoust Lake

  Söder om Marrakech ligger vackra Atlasbergen, rofullt och magnifikt! Att komma hit är som att resa till en annan värld, i en annan tid. Bli inte förvånad om det dyker upp en dromedartvätt på sidan av vägen…. Vi beger oss av från hotellet i bekväma fyrhjulsdrivna jeepar, allt för att på riktigt uppleva Marockos mäktiga bergskedja ”höga Atlas” och dess spännande omgivningar. I kolonn åker vi genom Agafayöknen till sjön Takkerkoust Lake, vi passerar märkliga Kik platån och äter lunch på en hemtrevlig restaurang i Asni Ouirgane. Här har vi fin vy över Afrikas näst högsta topp, Toubkal 4167 m ö h, som tronar majestätiskt över landskapet. Dagen innehåller också besök hos en familj tillhörande Marockos ursprungs-befolkning berberna. Familjen bjuder på te och vi lär oss om berbernas historia och vardag. Berberna som i huvudsak är lantbrukare har varje vecka en marknad där man säljer allt mellan himmel och jord, vi gör även ett kort besök för att bland annat se hur en åsneparkering kan fungera (!) På vägen hemåt stannar vi till i den ”heliga” byn Saint Moulay Brahim och avslutar dagen med att köra ut genom Ourikadalen. Vi är tillbaka i Marrakech senare på eftermiddagen och kvällens middag dukas upp på vårt hotell.

 • Dag 4 Fri dag i Marrakech

  En dag för egna aktiviteter! Ett tips är att prova på Haman, en viktig del av det marockanska vardagslivet, och en riktig djupskrubbning! Hotellets eget SPA kan vara en bra plats att prova denna rengörande ritual och tradition. Vill man se mer av den gamla Medinan och souken (marknaden) har man hela dagen på sig att hitta rätt… Vill man ha lite mindre äventyr kan det passa med en tur med häst och vagn för att se mer av omgivningarna. Hotellets uppvärmda pool kan också vara trevligt en stund. Valet är ditt! Till kvällen samlas vi igen för att bege oss in i Medinan till en mycket vacker och anrik byggnad där vi serveras en god middag.

 • Dag 5 Marrakech, Guéliz

  Idag skall vi lära oss lite mer om matkulturen i Marocko, på ett lättsamt sätt. Under förmiddagen får vi en kort förberedande föreläsning på en vacker Riad i Medinan. Vi lär oss om exotiska kryddor, tekniker och traditioner innan vi med våra ”kockar” tar en promenad i soukerna för att handla in råvarorna vi ska använda i vår matlagning. Om ni inte redan stiftat bekantskap med den vackra och unika lergrytan Tagin, ett mycket vanligt förekommande kokkärl i det Marockanska köket, så kommer ni att göra det idag. Efter att vi ätit av vår egenlagade lunch väntar hästdroskor på oss! Vi sitter förnämt i ”kaleschen” dragen av vackra vagnshästar då vi åker ut genom Marrakechs ringmur och in i hjärtat av den moderna staden, Guéliz. Här med sina lyxiga butiker och trendrestauranger, hittar vi Majorelle Garden. Marrakech mest berömda trädgård som anlades av franske målaren Jacques Majorelle och som köptes av den världsberömda modeskaparen Yves Saint Laurent i slutet av 70-talet. Trädgården innehåller bland annat en unik samling av kaktusar och ett femtontal endemiska fågelarter från nord Afrika. Här finns en vacker Art Deco villa och många skapelser genomsyras av den speciella blå färgen ”Majorelle blå”. Inne i trädgården kan man även besöka ett litet berbermuseum. En bit ifrån trädgården finner vi ett annat museum som är tillägnat den kände designern och konstnären Yves Saints Laurent. Vår buss hämtar oss och lämnar av oss på hotellet för lite egen tid innan det är dags för middag i Medinan. Restaurangen är en Marockansk Riad med underbar miljö, musik och magdans - en härligt orientalisk kväll!

 • Dag 6 Marrakech, Guéliz, hemresa

  Efter en god frukost och lite egen tid på vårt hemtrevliga hotell checkar vi ut för att återigen ta sikte på Marrakech ”nya del” Guéliz, den gamla medinans raka motsats. Här får vi berättat för oss om hur franska styret under första halvan av 1900-talet påverkat Marockos utveckling. Tydliga avtryck ser vi i språket, maten och drycken. Lunch äter vi på ett anrikt brasserie i elegant art déco-miljö. Avslutningsvis följer vår guide oss till stadens nybyggda och vackra flygplatsterminal för att där ta farväl. Planet avgår från Marrakech vid 16-tiden, vi flyger via Tyskland och landar på Arlanda/Kastrup/Landvetter strax före midnatt.