Res till Sardinien 2021 – Specialresor
Sardinien / Italien

Res till Sardinien 2021

Följ med på en resa där det mesta ingår i priset!
Medelhavets juvel Sardinien är unik i sitt slag med turkosblått vatten och vackra stränder som står i skarp kontrast till en dramatisk och bitvis karg natur. Trots att ön tillhör Italien sedan många år är sarder ett eget folk. I det vilda inlandet är fåraherde det vanligaste yrket och stress är ett okänt begrepp.

Vi planerar att genomföra resan i oktober 2021, mer information kommer!
Läs gärna preliminärt program nedan.
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Vi bor i den charmiga staden Alghero och besöker bland annat svåråtkomliga bergsbyar med gamla traditioner, bjuds på lokala specialiteter under gårdsbesök, tittar närmare på det stora arvet från förhistoriska utgrävningar och har tid att njuta av Algheros sandstränder. Vi upplever, utforskar och smakar oss fram tillsammans med vår svensktalande lokala guide.

Program

 • Dag 1 Ankomst Alghero

  Samling och incheckning på Arlanda flygplats omkring 14.30. Vi flyger med Norwegian direkt till Olbia flygplats, där vi landar vid 20-tiden. Vid ankomsten möts vi av vår svensktalande guide och buss som följer med oss under hela vår vistelse i Sardinien. Det har hunnit bli sen kväll när vi kommer fram till vår charmiga hemort Alghero. Vi checkar in på vårt hotell Rina, beläget i den nyare stadsdelen Lido, som vi har valt tack vare läget mitt emellan Algheros bästa stränder och den gamla staden. Innan vår första dag går mot sitt slut bjuds vi på något lättare att äta.

 • Dag 2 Bonorva

  Idag åker vi österut till Bonorva på landsbygden. Sardinien besitter en lång och rik historia av arkeologiska utgrävningar, där konformade Nurager representerar öns största och mest mystiska skatter. Dessa omkring 7000 Nurager finns nämligen ingen annanstans i världen. Vår guide berättar om det folkslag som levde i dem under bronsåldern i samband med att vi besöker ett spektakulärt komplex sammansatt av ett stort antal välbevarade kammare och gravar. När hungern börjar göra sig påmind äter vi lunch i form av traditionella rätter från det sardiska köket på en familjeägd gård i närheten. På vägen tillbaka till Alghero passerar vi Rebeccu, den medeltida gamla spökstaden. Vad var det som hände när den då blomstrande staden kraftigt minskade i population till i princip öde idag? Legenden säger att en förbannelse blev kastad över Rebeccu… Vår guide berättar mer. Efter en intressant dag återvänder vi till Alghero. Middag äter vi på vårt hotell.

 • Dag 3 Bosa

  Idag beger vi oss söderut till den karaktäristiska byn Bosa, och färden dit är en resa i sig! Kustremsan mellan Alghero och Bosa är slingrande och vacker med panoramavyer över havet på ena sidan och bergen på den andra, där naturen växlar snabbt mellan olivlundar och böljande sädesfält. Området är orört och ett perfekt habitat för många fågelarter, framförallt gåsgamen som gärna visar sig här. Vi närmar oss Bosa, likt en tavla av livfulla färger med sina färgglada pastellhus klättrandes på en kulle. Denna medeltida by är känd för sina smala gränder kantade av små restauranger, konstgallerier och rika historia. Vi gör en guidad promenad och besöker en liten familjeägd vinbutik. Bosa är nämligen känd för att ha Sardiniens bästa Malvasiaviner! Självklart provsmakar vi innan det är dags att upptäcka byn på egen hand. Åter på hotellet under eftermiddagen för lite vila, innan vi träffas igen för middag på en lokal restaurang.

 • Dag 4 Alghero

  Denna förmiddag ska vi lära känna vår trevliga hemort på den nordvästra kusten av Sardinien. Lilla Barcelona, som Alghero också kallas är präglat av katalanernas kolonisering under 1300-talet, vilket man fortfarande hittar spår av i arkitekturen och dialekten. Själva staden har idag utvecklats till två städer i en, där den gamla delen har de romantiska gränderna och hamnen, och den moderna har vuxit upp runt omkring. Vi gör en promenad till den gamla stadskärnan (ca 2km) bland mysiga caféer och restauranger tätt placerade på den imponerande stadsmuren. Vi äter lunch på egen hand och resten av dagen är fri för egna strövtåg. Vår färdledare hjälper gärna till att boka taxi eller ta lokalbussen tillbaka till hotellet för de som önskar återvända direkt. För den som söker stränder bor vi alldeles i närheten av Lidostranden och fortsätter man åt höger från vårt hotell leder den till en av stadens vackraste, Maria Pia. Algheros fina kustremsa erbjuder flera stränder som man enkelt tar sig till genom att hyra cykel eller ta lokalbussen, stränder som sarderna själva kallar för paradis. Den fina strandpromenaden som sträcker sig mellan gamla stan och Maria Pia kantas av palmer och väldoftande pinjeskog, perfekt att skydda sig under när solen trycker på. Vi träffas på kvällen och äter middag på vårt hotell.

 • Dag 5 Barbagia

  Idag väntar en heldagsutflykt till hjärtat av ön, Barbagia regionen. Landet med fåraherdar och för länge sedan, barbarer. Sardinien må vara känt för sina stränder, men det är på landsbygden det äkta och vilda finns. Traditioner här är välbevarade, medan influenser från andra länder har stannat i kuststäderna. ”Inget gott har kommit från havet” är ett återkommande citat. Gång på gång misslyckades romarna att erövra just den här delen på grund av de isolerade byarna i de otillgängliga bergen. De upplevde folket som vildar och barbarer, därav fick området namnet Barbagia. Vi ser spår av historien, lär oss mer om gamla traditioner och Barbagias tidlösa kultur när vi färdas genom det karga, men samtidigt vackra bergsområdet. I en rustik miljö äter vi en autentisk lunch tillsammans med en fåraherde, som berättar om livet i bergen. Därefter väntar en sånguppvisning av en karaktäristisk sångstil för bergsfolket, där utövarna sjunger om traditionella eller samtida kulturella uttryck. Vi märker tydligt att här är den sardiska kulturen som starkast och lever kvar. Åter på hotellet tidig kväll där vi äter vår middag.

 • Dag 6 Castelsardo

  Vackra små byar är en del av Sardiniens charm och idag beger vi oss norrut till kustorten Castelsardo. Vår guide tar oss med genom de vindlande gränderna som kantas av delikatessbutiker, glassbarer, högklassiska restauranger och rustika trattorior. Vi äter en lättare lunch tillsammans innan det vankas tid på egen hand. Byn livnär sig på turism, fiske och hantverkskonst som till exempel flätade korgar, vilket vi troligen kommer att se kvinnor fläta utanför sina hus. På eftermiddagen gör vi ett stopp hos en lokal olivoljeproducent som berättar om processen av den sardiska olivoljan. Självklart provsmakar vi! Middag äter vi på en lokal restaurang i Alghero.

 • Dag 7 Fri tid, Alghero

  Dagen är fri för egna strövtåg i Alghero. Kanske lockar välförtjänt avkoppling vid poolen på vårt hotell eller varför inte upptäcka kusten till havs. Från hamnen kan man boka båtturer som passar de med olika intressen. Allt från snorkelturer i det kristallklara vattnet till spektakulära besök i grottor. Vår lokalguide hjälper gärna till med tips och hjälp att boka. På kvällen möts vi upp för vår avslutningsmiddag på en lokal restaurang.

 • Dag 8 Aggius, hemresa

  Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss på en trevlig utflykt österut till Gallura regionen, som betyder ”stenigt område”. Här väntar ett fascinerande landskap av bergsklippor av granitsten, korkekar och Medelhavsvegetation. Vi gör ett besök i byn Aggius vars hus är byggda av just granit och som har belönats för de välbevarade husen samt sitt karaktäristiska och historiska centrum. En vistelse på Sardinien är inte fulländat utan ett besök på en trevlig vingård, vilket är vårt nästa stopp! Vi besöker en ”Stazzo”, som är ett för Gallura regionen typiskt hus från förr, där vi får en introduktion av vintillverkning och visning av gården. Besöket avslutas med en härlig vinprovning och kall buffé av lokala specialiteter. Det har blivit dags att säga hejdå till magiska Sardinien. Vi flyger hem från Olbia flygplats med Norwegian och beräknar landa på Arlanda vid 23.30-tiden.