Res till Sardinien 2022 – Specialresor
Sardinien / Italien

Sardinien - Medelhavets gåtfulla juvel

8 - 15 okt Full­bokad
Följ med på en resa där det mesta ingår i priset. Medelhavets juvel Sardinien är unik i sitt slag med turkosblått vatten och vackra stränder som står i skarp kontrast till en dramatisk och bitvis karg natur. Trots att ön tillhör Italien sedan många år är sarder ett eget folk. I det vilda inlandet är fåraherde det vanligaste yrket och stress är ett okänt begrepp. Vi bor i den charmiga staden Alghero och besöker bland annat svåråtkomliga bergsbyar med gamla traditioner, bjuds på lokala specialiteter under gårdsbesök, tittar närmare på det stora arvet från förhistoriska utgrävningar och har tid att njuta av Algheros sandstränder.
Vi utforskar denna juvel under en vecka tillsammans med vår svensktalande lokala guide.

Avgång

8 oktober 2022

Från

Arlanda

Reslängd

8 dagar

Pris

17 970 SEK

Ingår i resan

 • flygresa med Norwegian, Arlanda - Olbia tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter
 • bussresor enligt program på Sardinien
 • sju övernattningar i dubbelrum
 • turistskatt 7 nätter
 • svensktalande lokalguide enligt program
 • whispers (öronsnäcka vid utflykt)
 • guidad stadspromenad i Alghero, Bosa, Castelsardo och Aggius
 • entré till arkeologiska utgrävningar i Bonorva
 • smakprov av Malvasiavin
 • sånguppvisning i Barbagia regionen
 • besök på olivgård inklusive smakprov
 • besök på vingård inklusive visning av gården och vinprovning (3 sorter)
 • sju frukostar
 • två luncher
 • en lättare kvällsmåltid på hotellet dag 1
 • en lättare eftermiddagsmåltid av kalla charkuterier dag 8
 • fem middagar; antigen på hotellet eller lokala restauranger
 • måltidsdryck; ett glas (lunch) och två glas (middag) vin/öl/juice, vatten, kaffe/te. Gårdsbesöken erbjuder inte öl som alternativ
 • personal från Specialresor
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Enkelrumstillägg: 2.670:-

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information info@special-resor.se

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.

Mer information

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Läs hela programmet här 

Program

 • Dag 1 Ankomst Alghero

  Samling och incheckning på Arlanda flygplats kl 14.30. Vi flyger med Norwegian direkt till Olbia flygplats, där vi landar vid 20-tiden. Vid ankomsten möts vi av vår svensktalande guide och buss som följer med oss under hela vår vistelse i Sardinien. Det har hunnit bli sen kväll när vi kommer fram till charmiga Alghero. Vi checkar in på vårt hotell Rina, beläget i den nyare stadsdelen Lido. Hotellet är handplockat och utvalt tack vare sitt läge, mitt emellan Algheros bästa stränder och den gamla staden. Innan första dagen går mot sitt slut bjuds det på något lätt att äta.

 • Dag 2 Bonorva

  Vi börjar vår vecka med att åka österut till Bonorva. Sardinien besitter en lång och rik historia av arkeologiska utgrävningar, där konformade Nurager representerar öns största och mest mystiska skatter. Dessa omkring 7000 Nurager finns nämligen ingen annanstans i världen. Vår guide berättar om det folkslag som levde i dem under bronsåldern i samband med att vi besöker ett spektakulärt komplex sammansatt av ett stort antal välbevarade kammare och gravar. När hungern börjar göra sig påmind väntar lunch i form av traditionella rätter från det sardiska köket, uppdukat på en familjeägd gård i närheten. På vägen tillbaka till Alghero passerar vi Rebeccu, den medeltida gamla spökstaden. Vad var det som hände när den då blomstrande staden kraftigt minskade i population till i princip öde idag? Legenden säger att en förbannelse blev kastad över Rebeccu. Vår guide berättar mer...

  Efter en intressant dag återvänder vi till Alghero för lite vila innan vi samlat tar oss in till Alghero för att lära känna vår trevliga ”hemort”. Lilla Barcelona, som Alghero också kallas är präglat av katalanernas kolonisering under 1300-talet, vilket man fortfarande hittar spår av i arkitekturen och dialekten. Själva staden har idag utvecklats till två städer i en, där den gamla delen har de romantiska gränderna och hamnen, och den moderna har vuxit upp runt omkring. Innan middag gör vi en promenad till den gamla stadskärnan (ca 2km) bland mysiga caféer och restauranger tätt placerade på den imponerande stadsmuren. Middag på lokal restaurang.

   

 • Dag 3 Fri tid, Alghero

  Dagen är avsatt till att njuta av omgivningarna på egen hand. För den som söker stränder bor vi alldeles i närheten av Lidostranden och en av stadens vackraste, Maria Pia. Algheros fina kustremsa erbjuder flera stränder som man enkelt tar sig till genom att hyra cykel eller ta lokalbussen, stränder som sarderna själva kallar för paradis. Den fina strandpromenaden som sträcker sig mellan gamla stan och Maria Pia kantas av palmer och väldoftande pinjeskog, perfekt att skydda sig under när solen trycker på. Alghero med sina trevliga butiker, barer och restauranger ligger cirka 20 minuters promenad från hotellet. Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 4 Bosa

  Idag beger vi oss söderut till den karaktäristiska byn Bosa, och färden dit är en resa i sig! Kustremsan mellan Alghero och Bosa är slingrande och vacker med panoramavyer över havet på ena sidan och bergen på den andra, där naturen växlar snabbt mellan olivlundar och böljande sädesfält. Området är orört och ett perfekt habitat för många fågelarter, framför allt gåsgamen som gärna visar sig här. Vi närmar oss Bosa, likt en tavla av livfulla färger med sina färgglada pastellhus klättrandes på en kulle. Denna medeltida by är känd för sina smala gränder kantade av små restauranger, konstgallerier och rik historia. Vi gör en guidad promenad och besöker en liten familjeägd vinbutik. Bosa är nämligen känd för att ha Sardiniens bästa Malvasiavin. Självklart provsmakar vi innan det är dags att upptäcka byn på egen hand. Tisdagar är marknadsdag i Bosa, så byn är full av liv och rörelse, och man har alla möjligheter att botanisera bland lokalproducerad mat, konst och hantverk. Vi är åter på hotellet under eftermiddagen för lite vila, innan vi träffas igen för middag på en lokal restaurang.

 • Dag 5 Barbagia

  Idag väntar en heldagsutflykt till hjärtat av ön, Barbagia regionen. Landet med fåraherdar och för länge sedan, barbarer. Sardinien må vara känt för sina stränder, men det är på landsbygden det äkta och vilda finns. Traditionerna här är välbevarade, medan influenser från andra länder har stannat i kuststäderna. ”Inget gott har kommit från havet” är ett återkommande citat. Gång på gång misslyckades romarna att erövra just den här delen på grund av de isolerade byarna i de otillgängliga bergen. De upplevde folket som vildar och barbarer, därav fick området namnet Barbagia. Vi ser spår av historien, lär oss mer om gamla traditioner och Barbagias tidlösa kultur när vi färdas genom det karga men vackra bergsområdet. I en rustik miljö äter vi en autentisk lunch tillsammans med en fåraherde, som berättar om livet i bergen. Därefter väntar en sånguppvisning av en karaktäristisk sångstil för bergsfolket, där utövarna sjunger om traditionella eller samtida kulturella uttryck. Vi märker tydligt att här är den sardiska kulturen som starkast och mest levande. 
  Ledig kväll och middag på egen hand.

 • Dag 6 Castelsardo

  Vackra små byar är en del av Sardiniens charm och vi beger oss norrut till en av dessa små pärlor. Vår guide visar oss kustorten Castelsardo med sina vindlande gränder, kantade av delikatessbutiker, glassbarer, högklassiska restauranger och rustika trattorior. Byn livnär sig på turism, fiske och hantverkskonst som till exempel flätade korgar, vilket vi troligen kommer att se kvinnor fläta utanför sina hus. Det finns även tid för lunch på egen hand innan vi vänder tillbaka mot hotellet igen. Vi gör ett sista stopp för dagen hos en lokal olivoljeproducent där vi får berättat om den sardiska olivoljan, som vi självklart provsmakar! Middag äter vi på en lokal restaurang i Alghero.

 • Dag 7 Fri tid, Alghero

  Dagen är fri för egna strövtåg i Alghero. Kanske välförtjänt avkoppling vid poolen på vårt hotell eller en tur till någon av de fina stränderna. Möjlighet finns även att upptäcka kusten till havs. Från hamnen kan man boka båtturer som passar olika intressen, allt från snorkelturer i det kristallklara vattnet till spektakulära besök i grottor. Vår lokalguide hjälper gärna till med tips och att boka. På kvällen möts vi upp för vår avslutningsmiddag på en lokal restaurang.

 • Dag 8 Aggius, hemresa

  Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss på en trevlig utflykt österut till Gallura regionen, som betyder ”stenigt område”. Här väntar ett fascinerande landskap av granitklippor, korkekar och Medelhavsvegetation. Vi gör ett besök i byn Aggius vars hus är byggda av just granit och som har belönats för sina välbevarade hus men även för sitt karaktäristiska och historiska centrum. En vistelse på Sardinien är inte fulländat utan ett besök på en trevlig vingård, vilket är vårt nästa stopp. Vi besöker en ”Stazzo”, som är ett för Gallura regionen typiskt hus från förr, där vi får en introduktion av vintillverkning och visning av gården. Besöket avslutas med en härlig vinprovning och kall buffé av lokala specialiteter. Det har blivit dags att säga adjö till Sardinien, Medelhavets gåtfulla juvel. Vi flyger hem från Olbia flygplats med Norwegian och beräknar landa på Arlanda vid 23.30-tiden.