Res till Sydafrika | Specialresor
Rundresa / Sydafrika

Sydafrika - Kapstaden med vindistrikt

21 mar - 1 apr 2023
Välkommen med på en resa som har allt, med max 25 deltagare!

Följ med oss på en unik resa till regnbågslandet Sydafrika, Afrikas sydligaste land. I härlig försommartid utforskar vi vacker natur, möter spännande kultur, besöker fina stränder, äter utsökt mat och smakar goda viner på vår kompletta resa till Kapstaden! Denna moderna stad kallas ”Mother City” och har utnämnts till världens bästa resmål! Tillsammans med vår svensktalande lokalguide upplever vi det spektakulära landskapet runt hela Kaphalvön, vi njuter av vackra vingårdar och spanar dessutom efter ”The Big Five” i en privat safaripark!
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Programmet är preliminärt. 

Ingår i resan

 • flygresa i ekonomiklass, Stockholm-Doha-Kapstaden tur och retur, inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
 • flygskatter och avgifter
 • mat, dryck samt film på båda flygsträckorna till Sydafrika, tur och retur  
 • bussresa i turistbuss enligt program
 • nio övernattningar i dubbelrum; två på vingårdar, fem i Kapstaden och två på Aquila Private Game Reserve
 • transfer/utflykter med svensktalande lokalguide dag 2-11 enligt programmet
 • linbana och entré till Table Mountain (Taffelberget)
 • entré till Godahoppsuddens nationalpark
 • entré till Kirstenbosch botaniska trädgård
 • entré och guidning i en kåkstad
 • entré till Boulders Beach pingvinkoloni i Simon’s Town
 • entré och visning av två vingårdar med vinprovningar
 • entré till ett diamantsliperi
 • entré till Aquila Game Reserve, inkl två guidade safariturer på cirka 2 h
 • nio frukostbufféer
 • fem luncher; varav två är lunchbufféer på Aquila
 • nio middagar; tre på vingårdar varav en inkluderar vinprovning och en med en traditionell barbecue (braai), fyra i Kapstaden samt två bufféer på Aquila
 • måltidsdryck; 1 glas vin/öl/alkoholfritt, bordsvatten samt kaffe/te till lunch. Till middagarna ingår ytterligare ett glas. Öl brukar inte erbjudas på vingårdarna
 • dricks till lokalguide och chaufför
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti enligt den statliga resegarantin

Tillval

Enkelrumstillägg

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.

Mer information

Max antal deltagare: 25

Safariparkerna i Sydafrika är antingen statliga eller privata. De stora statliga parkerna ligger i regel på savannen i nordöstra delen av landet. Vår resa är begränsad geografiskt till sydvästra delen av landet och vi har valt bort långa resesträckor. Vi rör oss i Kapprovinsen, där det finns många fina och mindre privata reservat med vilda djur att spana efter i sin naturliga miljö. Resan går genom malariafria områden. Om du har mygg i din omgivning - använd alltid myggstift på fria hudytor. Kontakta din närmsta vaccinationsklinik i god tid för individuella rekommendationer och grundskydd för resan.

Läs mer på: www.vaccinationsguiden.se. Ett turistvisum erhålls på plats i Sydafrika. Som svensk medborgare behöver man inte söka visum innan avresa.

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.
 

Program Program - Sydafrika, Kapstaden med vindistrikt

 • Dag 1 Avresa

  Samling och incheckning på Arlanda flygplats kl 13.40 där Specialresors färdledare möter upp. Flyg till Kapstaden från Arlanda med Qatar Airways via Doha.  

 • Dag 2 Ankomst Kapstaden, Paarl och Nuy Valley

  Ankomst strax före lunch till Sydafrika och Kapstaden. Vi möts av vår svensktalande lokalguide. Bussen tar oss i riktning österut mot den historiska staden Paarl och vidare till Nuy Valley. Innan dess stannar vi till i närheten av Stellenbosch på en av alla vackra vingårdar som finns i regionen, för lunch. Mätta och belåtna åker vi vidare ut på slingrande vägar där vi möts av ett bergigt och böljande landskap. Efter incheckning på en familjeägd vingård väntar en god middag tillsammans. Gården har en lång historia bland odlare i området och har funnits i familjens ägo i generationer och drivs idag av yngsta dottern. Det blir ett personligt välkomnande och en avslappnad kväll.

 • Dag 3 Aquila Game Reserve

  Vi vaknar upp i gemytlig miljö med vackra omgivningar och njuter av en lantlig frukost. Gården är en ”working wine farm”, det vill säga att familjen bor och arbetar här med sin egen odling. Efter frukost ges tid att utforska området samt att få smaka något gott från gården. Strax innan lunch checkar vi ut och åker vi till safariparken Aquila Game Reserve, där vi spenderar nästkommande två nätter. Det är en privat safaripark som ligger i det karga området Karoo, nordöst om Kapstaden, vilket är en malariafri zon.

  Vi bor i stugor, så kallade cottages, omgivna av härlig natur med ”The Big Five” (noshörning, lejon, leopard, buffel och elefant) runt hörnet, men även andra djur som är typiska för Afrika. Inne på anläggningen finns två utomhuspooler samt en inomhuspool att avnjuta. Parken har en storlek på cirka 10 000 hektar och drivs i syfte att skydda Afrikas hotade djurliv. Tjuvjakt och annan illegal verksamhet har ökat ägarens stora intresse att hjälpa djur och idag finns ett brett engagemang hos all personal. Flera lejon på området har blivit räddade från den illegala industrin. Ägarna har även ett stort engagemang i hållbarhet, både ur ett socialt och kulturellt perspektiv, som vävs samman med ekonomiska och miljömässiga aspekter. Vid incheckningen välkomnas vi med en svalkande drink följt av en lunchbuffé. På eftermiddagen har vi egen tid för acklimatisering på safariparken. På kvällen äter vi en gemensam middag. 

 • Dag 4 Aquila Game Reserve

  Vi väcks tidig morgon för att bege oss ut på en första safari i gryningen. Innan turen samlas den som vill för en kaffe och rusk (liten skorpa). På safarituren har vi med oss en ranger som guidar oss i området och berättar om de vilda djuren. Vi åker i öppna safarijeepar och tar chansen att se så många djur som möjligt. Efter morgonronden ute i bushen blir det gott med en frukostbuffé. Under dagen kan ni passa på att bada i poolen, boka in ett besök på Spa eller ta det lugnt och upptäcka omgivningen- med förstånd vill säga! Lunch äter vi gemensamt. På eftermiddagen får vi lära oss mer om parkens ekosystem och arbetet de gör för bevarandet av vilda djur. Vi åker därefter på en eftermiddagssafari med fortsatt spaning efter The Big Five. På kvällen äter vi en gemensam middag.

 • Dag 5 Kirstenbosch, Kapstaden

  Efter frukost och utcheckning reser vi tillbaka till Kapstaden och startar med ett besök i fantastiska Kirstenbosch botaniska trädgård. Vi intar en god lunch och gör en kort promenad. På eftermiddagen checkar vi in på vårt centrala hotell, City Lodge Victoria and Alfred Waterfront som ligger i närheten av stadens nöjes- och hamnområde, Waterfront. Här finns exklusiva butiker, marknadsstånd, hantverk, saluhall, bryggeri, muséer, restauranger, barer och vackra båtar. På kvällen beger vi oss till en av Kapstadens många trevliga restauranger för att avnjuta en middag. 

 • Dag 6 Kapstaden, Bo-Kaap

  Efter en god frukost är det dags att lära känna Kapstaden på en stadsrundtur. Staden som också kallas ”The Mother City” och är den äldsta i Sydafrika. Det var här Jan van Riebeeck, en holländare från Ostindiska Kompaniet grundade en handelsstation år 1652, som sedan kom att bli Kapstaden. Vi lär oss om den händelserika historien med allt från fästningen Castle of Good Hope, till den muslimska och färgglada stadsdelen Bo-Kaap. Importerade slavar från Malaysia och Asien bodde här och när slaveriet upphörde bosatte sig många av slavarna i området Bo-Kaap. Vi besöker Green Market Square, marknaden med

  alla tänkbara afrikanska varor där man kan pruta och göra goda och roliga affärer! Lunch intas på egen hand. Vi besöker ett diamantsliperi som är utmärkande för Sydafrika.

  På eftermiddagen kör vi till det berömda landmärket Taffelberget. Vi åker upp med linbanan på ca 1 000 meters höjd. Taffelberget är en nationalpark som skyddar runt 2 285 växter och örter och dessutom förekommer ca 1 500 endemiska växter som inte finns någon annanstans i världen. Har vi tur träffar vi en söt liten ”grävling”, kallad dassie, som är nära släkt med elefanten. Utflykten är väderberoende, dimma och blåst kan kräva en justering i programmet. Taffelbergets namn, bordsberg på svenska, kommer från dess form. Ibland kan man se mjuka moln sakta rulla över berget likt en vacker bordsduk. På kvällen tar vi bussen till vår middagsrestaurang belägen vid en strand. Här kommer vi att njuta av både underbar vy av Kapstaden och en god middag.

 • Dag 7 Fri förmiddag, Stellenbosch

  En ledig förmiddag och lunch på egen hand. Hotellets centrala läge gör det lätt att ge sig ut på egna utflykter. Inom gångavstånd finns det fantastiska Two Oceans Aquarium. Akvariet visar havsmiljön där Indiska Oceanen och Atlanten möts, med bland annat hajar och valar. Eller varför inte gå på muséet Zeitz MOCAA, som är Sydafrikas första och största konstmuseum för nutida afrikansk konst. På eftermiddagen träffas vi för att bege oss till en kåkstad där vi gör ett intressant och lärorikt studiebesök. Vi åker sedan vidare till universitets- och vinstaden Stellenbosch. Staden grundades år 1679 och är den näst äldsta i landet med tidstypiska byggnader i kolonialstil. Vår lokalguide visar oss runt och därefter får vi egen tid för att utforska stadens mysiga gator. Vi avslutar med en vinprovning och en smakrik middag på en vingård. Sen kväll är vi tillbaka på hotellet i Kapstaden.

 • Dag 8 Ledig dag

  Ledig dag för egna önskemål. Staden har öppna bussar (hop-on, hop-off) som lätt tar dig till sevärda byggnader, stränder samt vingårdar i närbelägna och vackra Constantiaområdet. Besök fängelseön Robben Island, där Nelson Mandela satt fängslad under 18 år. För de som vill boka en extraordinär utflykt kan man flyga helikopter eller skärmflyg över Kapstadens stadskärna, dyka med vithajar (eller se dem från båten) men även se sälar och valar på nära håll. Valsäsongen infaller varje år mellan juli och november då dessa giganter, som kan väga upp till 60 ton, färdas från iskalla Antarktis vatten till behagliga kustorten Hermanus för att para sig och föda sina kalvar. Ibland händer det även att de ses i vattnet utanför Kapstaden. Eller varför inte passa på att ta det lugnt och njuta av hotellets bekvämligheter eller besök ett kolonialhotell för en avslappnande och god Afternoon Tea. Valet är ditt! På kvällen samlas vi för att promenera till en närliggande restaurang.  

 • Dag 9 Godahoppsudden, Boulders Beach

  Efter en stärkande frukost är det dags för resans sydligaste utflykt Cape Point och den kända Godahoppsudden. Den vackert kuperade naturen omringas av Atlanten och Indiska Oceanen. Om turen infinner sig, kanske vi stöter på en babianflock på vägen. De är mycket respektingivande och spännande att se på. Väl framme på udden vandrar vi upp för den branta backen till fyren på Cape Point. Förutom den inhemska buskvegetationen fynbos, har man identifierat ytterligare dryga tusen arter av växter i naturreservatet. Efter denna mäktiga upplevelse på Afrikas sydvästligaste udde tar vi oss ner för att äta en välförtjänt lunch i fiskens tecken. Bussfärden går sedan vidare till Simon’s Town och pingvinkolonin vid Boulders Beach. Här träffar vi den utrotningshotade afrikanska pingvinen, i en av få landbaserade häckningsplatser som finns, idag lever omkring 2 500 pingviner här. Är någon badsugen finns det möjlighet att ta sig ett dopp och simma nära de små krabaterna på denna mytomspunna plats. På kvällen äter vi en middag på en unik afrikansk restaurang. Vi serveras maträtter med smaker från den afrikanska kontinenten och njuter av traditionella kultur- och musikinslag.

 • Dag 10 Fairview i Paarl

  Efter frukost är det dags att lämna Kapstaden och vi färdas än en gång till vindistriktet och besöker vingården Fairview i Paarl. Där vankas vinprovning och gårdens egenproducerade getost. Färden fortsätter sedan till Babylonstoren som är en av de äldsta Cape Dutch-farmarna i området. Egen tid ges till att vandra runt i vackra trädgårdar med odlingar av frukt, bär och växter. Här finns runt trehundra arter av växter som är ätliga eller av medicinskt värde. Vi gör ett stopp i Franschhoek - det franska hörnet med Hugenotthistoria där vi får egen tid att lära känna den charmiga staden och äta lunch på egen hand. På kvällen checkar vi in på en vacker vingård som är den sista punkten för dagen och även vår sista kväll på resan. Gemensam avslutningsmiddag. 

 • Dag 11 Hemresa

  Efter frukost checkar vi ut och beger oss till flygplatsen i Kapstaden. Det är dags att lämna Sydafrika för denna gång! Efter lunch kliver vi på planet som tar oss tillbaka till Sverige via Doha.

 • Dag 12 Hemkomst

  Vi beräknas landa på Arlanda tidig morgon, runt kl 06.20. Väl hemma i Sverige är det dags att ta farväl av våra nya vänner!