Jylland / Danmark

Res till "Toppen av Danmark"

6 – 10 september 2020
Följ med på en resa som är speciellt framtagen för våra kunder och där det mesta ingår i priset! Vi erbjuder en resa som bjuder på både självklara inslag som besök på Skagens museum men också på överraskningar som en dag på Laesö, Kattegatts största ö, och provsmakning av danska lokala specialiteter!

Avgång

6 september 2020

Reslängd

5 dagar

Pris

9 850 SEK

Ingår i resan

 • resa med turistbuss från Karlstad, Säffle och Åmål enligt program i Sverige och Danmark, inklusive vägavgifter i Danmark
 • fyra övernattningar i dubbelrum
 • entré till hotellets Spa & Wellness med olika pooler att bada i (behandlingar kostar)
 • skandinavisktalande lokalguide på utflykterna
  dag 2, 3, 4
 • entré och visning på Nordisk braenderi samt provsmakning
 • entré och visning av Aabybro mejeri
  inklusive en glass
 • besök Laesö salt och tånghus på Laesö
 • entré och guidning vid Skagens Museum
 • resa med Sandormen (litet tåg) ut till Grenen
 • fyra frukostar
 • två busskaffe med fralla (under bussresorna i Sverige)
 • kaffe och smörrebröd på hotellet dag 5
 • två luncher; en på Laesöfärjan och en skaldjursbuffé i Saeby havn
 • fyra middagar; en på Stena Line, en på hotellet, en på Laesö och en i Saeby
 • måltidsdryck; luncher i Danmark: 1 glas öl/läsk/vatten och kaffe
 • middagar: 1 glas husets vin eller öl/läsk/vatten och kaffe, undantag Stena Line där det ingår obegränsat med dryck till middagen
 • personal från Specialresor, varav en sjukvårdsutbildad
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Enkelrumstillägg 4 nätter: 1 830 kr

Mer information

Antal deltagare: Max 49
 

Program

 • Dag 1 Saeby

  Ankomst Saeby
  Avresa med buss från Karlstad, Säffle och Åmål på förmiddagen. Vi sätter kurs mot Göteborg och gör stopp för busskaffe innan vi är framme vid Stena Lines färjeterminal. Båtturen till Danmark tar cirka tre och en halv timme och under resan äter vi middag i form av en god buffé där man får äta och dricka så mycket man orkar. Ett tips är att spara lite plats för efterrättsbuffén! Efter ankomst till Jylland och Fredrikshavn beger vi oss en halvtimme söderut till den lilla orten Saeby där vårt noga utvalda hotell är beläget. Hotel Viking Aqua Spa & Wellness heter vårt hem och vår utgångspunkt för några intressanta och ”oväntade” dagar i ”Toppen av Danmark”. Vårt hotell är familjeägt och Kattegatt är en kort promenad bort. Längs med stranden finns fina promenadmöjligheter i två riktningar. Det finns ett stort och fint Spa & Wellnessområde med flera olika pooler med olika temperaturer, både uppfriskande och mer behagligt varmt! Det finns så klart tid under våra dagar på Jylland att nyttja hotellets fina SPA-del.

 • Dag 2 Fjerritslev

  Förmiddagen kan med fördel spenderas i hotellets fina Spa & Wellness som erbjuder både inomhus- och utomhuspooler, bubbelpool och kallvattenbassäng, det är bara att välja... Vill man hellre röra på sig så kan vi rekommendera en promenad längs havet eller besök i en närliggande trädgård. Vid lunchtid beger vi oss till Saeby havn där vi ska frossa i en skaldjursbuffé som inte går av för hackor, här finns alla möjliga varianter av sill, fisk och skaldjur. Vi fortsätter vår smakresa, som är lite av dagens tema, i en för resan ny del av Jylland, vi beger oss västerut mot Fjerritslev och besöker Nordisk braenderi. Som namnet avslöjar handlar det om dansk snaps, och initiativtagaren är karismatiska ingenjören och äventyraren Anders Bilgram. Vi får höra om hans företagande och så klart smaka på produkten. Nästa smak bygger på en helt annan råvara, vi beger oss till ett familjeägt mejeri som tillverkar en prisbelönt glass, RYÅ IS. Tillverkningen sker enligt gammal tradition och smaken är gudomlig! Middag serveras på hotellet denna kväll.

 • Dag 3 Laesö

  Vi startar dagen med en lugn morgon och laddar för en lite ”oväntad” utflykt till Laesö i Kattegatt. Störst, minst och soligast, det är Laesö i korthet… Kattegatts största ö har flest soltimmar och är landets minsta kommun. Det är nära till allt och sevärdheterna är intressanta och för många helt okända. Vi tar färjan från Fredrikshavn och under överfarten serveras lunch så vi är redo för vår rundtur när vi ankommer Västerö havn. En av öns duktiga guider tar oss med på en rundtur för att visa oss allt som är speciellt med ön och vi märker snart att det mesta, ganska naturligt, har en koppling till havet. Vad sägs om salttillverkning med gamla metoder! Salt var under en lång period en viktig handelsvara med både Sverige och Norge och har sedan 1991 väckts upp ur sin törnrosasömn av arkeologer och entusiaster. Laesö är även Europas största exportör av jomfruhummer (havskräftor) och den enda platsen i Europa med tånghus. Man har en tradition av att bo i hus med drivved i väggarna och tång på taken! Till middag serveras Laesö tapas, där enbart lokala produkter från ön används, och vi kan lova lite nya smakupplevelser! Vi tar färjan tillbaka till fastlandet och är tillbaka på hotellet vid 21-tiden.

 • Dag 4 Skagen

  Skagen
  För många är Skagen med allt vad det innebär det stora dragplåstret på Jylland. Här handlar det om atmosfär och historia! Vi tar oss längst ut på Jyllands smala spets, till Grenen, för att se det stora skådespelet när vågorna i Skagerrak och Kattegatt möts. På Skagens museum finns Nordjyllands magiska ljus förevigat av de stora mästarna. Vi blir guidade runt bland museets fasta samlingar där vi hittar många av de världsberömda verken från Skagenmålarnas storhetstid i slutet av 1800-talet. Vid lunchtid ges egen tid så man på egen hand kan utforska byn under eftermiddagen. Strosa bland de ockragula husen där det flödar av detaljer hämtade från havstemat eller ta en promenad i småbåtshamnen. Konst finns lite varstans och berömda Brödrums Hotel är värt ett besök. Skagen har något för alla, och man åker inte härifrån utan att känna sig hänförd, och genomblåst…

  Vi är tillbaka vid vårt hotell i Saeby och har ett par timmars tid att nyttja den fina SPA-delen, eller bara slå sig ner och ta det lugnt en stund. Lite senare samlas vi igen för att åka en kort sträcka med buss till Saeby centrum där vi hittar kvällens trevliga middagsrestaurang som får oss både nostalgiska och mätta.

 • Dag 5 Hemresa

  Vår sista dag och tillika hemresedag börjar med en lugn förmiddag på hotellet. Innan vi lämnar Saeby och vårt hotell serveras ”smörrebröd” och kaffe. Stena Lines färja tar oss från Fredrikshavn till Göteborg dit vi ankommer vid 17.30-tiden. Nu startar vår resa hemåt, med stopp för busskaffe, och vi beräknar att vara tillbaka i Åmål omkring kl 21.15, därefter i Säffle och Karlstad.