Wales / Storbritannien

Res till Wales - en resa för slotts- och naturälskare!

3 – 8 juni 2021
Resan är under produktion. Anmäl ditt intresse redan nu!

Välkommen med till nord Wales, en orörd naturskön region i västra Storbritannien. Wales är också känd för alla sina sagoslott, Tom Jones - tjuren från Wales - och gruvnäringen. Trots sin naturliga skönhet är det faktiskt det walesiska folket som ger Wales sin speciella charm.

Vi planerar att genomföra resan i juni 2021, mer information kommer!

Läs gärna preliminärt program nedan.
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Du hör det walesiska språket talas överallt, lyssna när luften fylls av de komplexa rytmerna hos ett forntida språk och du vet att du befinner dig på historisk mark.

Vi har valt att genomföra resan med max 18 deltagare för att lättare nå fram till de unika platserna vi vill visa dig. Vi upplever, utforskar och smakar oss fram genom Wales tillsammans med vår svensktalande lokala guide.

Program

 • Dag 1 Llandudno

  Samling och incheckning på Arlanda flygplats kl 14.20. Vi flyger med Scandinavian Airlines direkt till Manchester och vi beräknas landa omkring 18-tiden lokal tid. Vår svensktalande guide möter oss på flygplatsen och vi tar oss med buss till Llandudno, en populär Victoriansk kustort i norra Wales. Resan till vårt hotell från flygplatsen tar dryga timmen och efter ankomsten serveras en enklare middag. Vi bor två nätter i Llandudno.

 • Dag 2 Conwy

  Dagen bjuder på en utflykt till det karakteristiska kustlandskapet vid irländska sjön med den populära kalkstensklippan Great Orme som reser sig 200 m ö h. Därefter väntar medeltida köpstaden Conwy med sitt magnifika slott, byggt på 1300 talet av ingen mindre än Edvard I. Tillsammans med vår guide tittar vi närmare på slottet som idag är ett världsarv, och vi känner historiens vingslag och blir påminda om Wales mer turbulenta förflutna. Conwy Slott anses vara den finaste militära byggnaden i Europa, från sin tidsepok! Lunch på egen hand i Conwy. Under eftermiddagen fortsätter vår gemensamma utflykt till en liten vingård på tre hektar, Gwinllan Conwy. Jo, det går att odla vin på dessa breddgrader, vilket vi kommer att få veta mer om på denna trevliga vingård! Vi avslutar dagen med middag på en lokal pub i Llandudno och för de önskar gå på pubrunda finns det många möjligheter då vi bor centralt och bra på strandboulevarden.

 • Dag 3 Menai Strait

  Vi checkar ut från hotellet efter frukost och beger oss mot ön Anglesey. Här finns orten med den långa namnet “Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch ”som knappt ryms att skriva på en rad... Menai Strait, sundet som skiljer fastland från ö passeras och vi kan se den vackra bron och världsarvet Britannia bridge. I denna del av Storbritannien talar man kymriska eller walesiska som är ett keltiskt språk. Kymriska är tillsammans med engelska officiellt språk i Wales. Wales är som sagt känt för sina slott, borgar och herrgårdar och vi besöker godset Plas Newydd. Byggnaden har under många år varit markisens av Wales boning och tillhörande park är närmare trehundra år gammal. Vi kan rekommendera att sitta ner på innergården en stund, och njuta av omgivningarna med en kopp kaffe eller te!

  Färden går vidare och på nästa stopp får vi lära oss hur salt framställs från havet. Lunch äter vi gemensamt på en trevlig pub. Efter salta besök och mätta magar måste vi besöka en unik satsning på whiskeyproduktion som bara ligger ett stenkast från det kända vattenfallet Aber Falls. Destilleriets första färdiga whisky kan börja säljas år 2020, men man tillverkar även andra fina drycker som till exempel gin, vilket vi får prova på innan vi åker vidare mot vårt boende i Beddgelert. Här bor vi i tre nätter, naturskönt och vackert beläget i Snowdonia nationalpark.

 • Dag 4 Llechwedd Sate Cavern

  Efter en lugn morgon beger vi oss med buss till skiffergruvan Llechwedd Sate Cavern. Ett litet tåg tar oss djupt in i gruvan där vi får gruvans intressanta historia berättad för oss. Hur levde man och verkade här för 160 år sedan och hur viktig var gruvnäringen för Wales. Något gruvan också är känt för är den goda cheddarosten som man låter lagra här, en bra souvenir att ta med hem kanske? Efter denna spännande tur i underjorden väntar en mer naturskön resa ovan jord! I Blaenau Ffestiniog kliver vi ombord på ett 150 år gammalt ånglok som går på smalspårig äldre räls ner till havet. Denna nostalgiska resa tar knappt en timme och vi kommer att få se urgamla ekskogar, berg, floder och slott för att slutligen stanna i Porthmadogn.

  Eftermiddagen tillbringar vi i staden Portmeirion som designades och byggdes av Sir Clough Williams-Ellis under åren 1925-1975. Inspirationen hämtades från italienska fiskebyn Portofino, alltså en walesisk stad i italiensk stil. Lunch äter vi gemensamt och vi gör en promenad med vår guide där vi förundras över arkitekturen och njuter av en unik Edvardiansk trädgård. Trädgården skapades av Caton Haigh som var expert på Himalayas blommande träd och exotiska växter! Självklart ges tid till att upptäcka staden på egen hand. Kvällens middag serveras i hotellets restaurang. Så klart finns även en pub på hotellet för den som önskar slå sig ner en stund.

 • Dag 5 Snowdonia nationalpark

  I dag tar vi ledigt från bussåkandet och ägnar oss åt friluftsliv! Efter en lugn morgon och en stärkande frukost tar vi fram vandringskängorna och vattenflaskan för dagens aktivitet. Eftersom vi bor mitt i helt fantastiska Snowdonia nationalpark ska vi självfallet utnyttja detta. Det finns en fin vandringsled som passar de flesta och den tar cirka fyra till fem timmar att genomföra - ”Aberglaslyn, Llyn Dinas and Cwm Bychan”. Leden är cirka 9 kilometer lång och tar oss med till spektakulära Aberglaslyn grottan, Glaslyn floden, genom vackra byn Beddgelert och utmed Llyn Dinas lugna vatten till koppargruvorna Sygun och Cwm Bychan. Vi har en egen engelsktalande specialistguide med på vandringen som kan allt om trakten, floran och faunan. Lunch äter vi ute i naturen från medhavd matsäck. Väljer man att inte vandra, är det en fin dag att koppla av med en bok eller njuta av den vackra naturen runt omkring vårt boende. Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 6 Llangollen

  Idag packar vi ihop våra tillhörigheter för att åka vidare. Resan går österut mot Llangollen men innan vi kommer dit ska vi stanna till vid en intressant gård. I Wales undgår man inte att notera alla betesdjur i landskapet. Det traditionella sättet att valla djuren till olika beten och marknader har genom alla tider varit med hundar. För att få veta mer om denna tradition träffar vi Gwyn som är en framgångsrik uppfödare och vallare av hundrasen Welsh Sheepdog. En hundras som är duktig på får men även på nötkreatur, getter, häst och gris! I trevliga staden Llangollen besöker vi ett charmigt ”hus”, Plas Newydd House Museum & Garden.

  Vi får höra historien om lady Eleanor Butler och miss Sarah Ponsonby, två kvinnor som bröt mot 1800-talts normer genom att flytta ihop och bygga ett boende som stack ut från mängden. De blev mycket populära och blev den tidens kändisar. Här kan den som vill äta scones och dricka te så som Wordworth, Sir Walter Scott och Duke of Wellington gjorde på sin tid. Under eftermiddagen provar vi på att åka traditionell kanalbåt dragen av häst på floden Dee. Resan är på två kilometer och tar cirka 45 minuter, allt för att vi skall få prova på känslan av livet på en kanal. På väg ut ur Llangollen stannar vi och tittar på en magnifik akvedukt, 50 meter hög och störst av sin sort i Storbritannien. Den heter Pontcysyllte Aqueduct och är byggd av Thomas Telford, ett storslaget ingenjörsarbete. Färden går vidare till byn Rossett där vi bor sista natten på vår resa. Middag äter vi på vårt hotell.

 • Dag 7 Chester

  Efter en lugn morgon lämnar vi Wales och besöker intressanta gränsstaden Chester som
  ligger i England. Staden är känd för sin välbevarade ringmur, korsvirkeshus och rester från
  romartiden. Rent arkitektoniskt har staden en härlig blandning av medeltid och Victoriansk
  stil. Vår guide tar oss med på en stadsvandring. Lunch på egen hand och tid ges för ”sista
  minuten” shopping. Vår resa avslutas med en traditionell afternoon tea! Flyget avgår från
  Manchester kl 18.30 och vi beräknas landa på Arlanda kl 21.50.