Rundresa / Albanien

Rundresa Albanien - ett land i snabb förändring

17 - 23 sep
Vill du upptäcka en outforskad del av Europa? Då är Albanien ett resmål för dig!
Välkommen till ett land i snabb förvandling från en i nästan 50 år sluten diktatur till dagens pulserande Medelhavsresmål. Vi letar upp några av landets guldkorn, från kända till mer okända orter, världsarv och vackra vildmarker. Även om Albanien har stora problem och många utmaningar framför sig på sin ”förvandlingsresa” är det vänligheten, hjälpsamheten och att man känner sig trygg på ett gammaldags sätt som oftast gör starkast intryck på dig som turist. Vi upplever utvalda delar av Albanien och smakar på näst intill gourmetmat tillsammans med vår svensktalande lokala guide och ciceron Josif Paparisto. Vänta inte med att boka, det mesta ingår i priset, antal deltagare 20-30, avresa från Arlanda.

Avgång

17 september 2024

Från

Arlanda

Reslängd

7 dagar

Pris

21 500 SEK
Endast 3 platser kvar!

Ingår i resan

 • flygresa t/r från Arlanda med Lufthansa/Austrian Airlines via Frankfurt (dit) och Wien (hem) till Tirana, inklusive bagage
 • flygskatter och avgifter
 • bussresor enligt program i Albanien
 • sex övernattningar i dubbelrum
 • svensktalande lokalguide
 • utflykter och entréer enligt program
 • en vinprovning
 • sex frukostar
 • tre luncher
 • sex middagar
 • måltidsdryck i Albanien; 1-2 glas husets vin eller öl/läsk/juice samt
  vatten och i de flesta fall även kaffe
 • dricks till busschaufför med flera
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Enkelrumstillägg för 6 nätter: 2.170:-

Mer information

Se över ditt Reseskydd – avbeställningsskydd och reseförsäkring ingår ej i resans pris.

Läs hela programmet här

Program Program Albanien

 • Dag 1 Ankomst Gjirokaster

  Vi flyger med Lufthansa från Arlanda via Frankfurt till Tirana. Vår svensktalande guide möter oss på flygplatsen i Tirana och vi reser med buss mot vårt slutmål för dagen, stenstaden Gjirokaster. Vi bor tre nätter i Gjirokaster innan vi beger oss norrut till Tirana där vi bor resterande tre nätter. Genom att bo på två olika platser kan vi utforska Albanien från norr till söder och täcka in de allra bästa platserna i detta lite ”oväntade” land. Vårt hotell ligger i den gamla stadskärnan med gångavstånd till alla stora sevärdheter. Gjirokaster är en världsarvsstad tack vare den särpräglade osmanska arkitekturen från 1600-talet. Hundratals boningshus med karaktäristiska tak av sten, träbalkonger och vita stenväggar. Välkomstmiddag på en trevlig restaurang inom gångavstånd.

 • Dag 2 Gjirokaster

  Den vackra Unesco-staden Gjirokaster kallas även staden som glimmar eftersom kalkstenen på gågatorna och taken på stenhusen skimrar när det regnar. Under en förmiddagspromenad lär vi känna ”staden med tusen steg”, byggd på de branta sluttningarna i Drinodalen. Vi besöker ett boningshus från 1700 talet innan vi får eget förfogande tid till lunch och att upptäcka staden på egen hand.

  Att komma ut på landet i Albanien är som att åka 100 år tillbaka i den, byarna är ålderdomliga och längs vägkanten vandrar ofta åsnor. Vår guide tar oss med ut på eftermiddagen till en by nära Gjirokaster för att vi ska få en insyn i livets utmaningar ute på landet i dagens Albanien. Vi besöker en familj som även tar emot oss som middagsgäster, det blir ett speciellt möte där vi lär oss mer om hur det är att vara bonde nu jämfört med förr. Vi är tillbaka vid hotellet på kvällen.

 • Dag 3 Butrint och musselodlingar

  Denna morgon beger vi oss ut mot kusten vid Ksamil och Joniska havet. En vacker bussresa väntar oss, över berg och genom dalar till Butrintsjön. Vi hinner besöka en musselodling innan det är dags för lunch vid musselodlingarna. Vi reser tillbaka i tiden då vi besöker Butrint, en stor och mycket stämningsfull arkeologisk fyndplats, drygt 3000 år gammal. Butrint har varit både grekisk koloni och romersk stad. Det är en fantastisk och fantasieggande upplevelse att dröja en stund i amfiteatern, att flanera bland pelare och portaler och i det gamla badhuset som omges av frodig grönska och där salta, varma havsvindar sveper in. Även Butrint är upptaget på Unescos världsarvlista. För den badsugna finns det möjlighet för ett snabbdopp i havet innan vi äter middag på en av serveringarna längs den vackra havsbukten.

 • Dag 4 Berat och Tirana

  Vi checkar ut från hotellet i Gjirokaster och styr bussen i riktning mot världsarvstaden Berat, en av Albaniens stora sevärdheter. Berat är även kallad ”staden med de tusen fönstren”, detta på grund av sina historiska hus med många fönster som är byggda på terrasser längs klippsidan. Vi äter lunch och tar en kort promenad uppe på borgen i Berat innan vi fortsätter vidare i riktning mot Tirana, Albaniens huvudstad. Vårt hotell har ett suveränt läge på huvudgatan i hjärtat av Tirana, med gångavstånd till alla stora sevärdheter. Middagen intas på en trevlig restaurang inom gångavstånd.

 • Dag 5 Tirana

  Idag väntar Albaniens huvudstad Tirana med sina färgsprakande byggnader. En busstur tar oss genom Tirana till ett besök i Bunk’Art1, för en inblick i stadens historia. Ursprungligen byggdes den insprängd i berget i utkanten av Tirana mellan åren 1972 och 1978 för att husera alla regeringstoppar, inklusive Hoxha själv, i händelse av kärnvapenkrig. Bunk'Art sträcker sig över fem våningar med hela 106 rum, inklusive den forne diktatorns egna kvarter, en matsal som i dag tjänstgör som turistkafeteria och ett duschrum för sanering av personer som fått stråldamm på sig. Dessutom har ett flertal rum i Bunk'Arts regi gjorts i ordning till utställningslokaler för att visa upp livet i det kommunistiska Albanien. Efter kommunismens fall stod bunkern länge oanvänd men är museum sedan april 2016. 

  Efter detta besök gör vi en intressant guidad promenad genom de centrala delarna av Tirana med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skanderberg torget stod för inte allt för länge sen diktatorn Enver Hoxha staty. Vi ser det mystiska Kvarteret Blloku, den förbjudna staden i det stängda landet, där landets ledare levde skyddat och utan insyn. Vi äter lunch på egen hand, har lite ”egen tid” och avslutar dagen med en god middag på en av Tiranas trevliga restauranger.

 • Dag 6 Tirana

  Vi börjar dagen med ett besök på marknaden i centrala Tirana och därefter förflyttar vi oss till Pyramiden, templet som byggdes för att hylla den förre diktatorn Enver Hoxha, nyss ombyggd till ungdomens hus. Pyramiden fungerade som ett museum endast i två år för att därefter rensas ut på allt innehåll under omvälvningarna som skedde i Östeuropa i början på 90 talet. Här har senare varit diskotek, nöjeslokal samt Natos högkvarter under Kosovo krisen.
  Albanien är ett intressant vinland, då man var en del av den tidiga vinutvecklingen i Europa. Vinkulturen har dock påverkats kraftigt av det ottomanska riket då vinproduktionen i princip försvann helt för att sedan blomstra en period tills man hamnade bakom järnridån, då vinkulturen återigen fick sig en törn. Idag jobbar man för att höja kvalitén och man fokuserar mycket på de inhemska druvorna. Efter en vinprovning av albanska viner har vi egen tid till lunch och att utforska staden på egen hand. Vi kan rekommendera en promenad i Tiranas stora park, populär både bland lokalbefolkningen och besökarna. Vi avslutar dagen med en gemensam middag.

 • Dag 7 Hemresa

  Vi checkar ut från hotellet och reser mot Tirana flygplats för hemresa med Austrian Airlines.

Färdledare

 • Josif Paparisto

  Guide & färdledare

  Josif Paparisto säger själv att han är en tvättäkta alban, född och uppvuxen i Tirana, Albaniens huvudstad. I det kommunistiska Albanien ansågs han ha en “dålig biografi” och fick inte studera vad han själv ville så Josif utbildades till kemist.
  Han tar oss med till sina smultronställen i Albanien och gränsande länder.
  Han hälsar er hjärtligt välkomna till hans Albanien och Balkan.