Gruppresa till Albanien | Specialresor
Rundresa / Albanien

Rundresa Albanien - ett land i snabb förändring

7 - 14 maj 2024
Vi planerar att resa 7-14/5 2024! Är du intresserad och vill veta mera anmäl ditt intresse så skickar vi program till dig så snart allt är klart!


Välkommen till ett land i snabb förvandling från en i nästan 50 år sluten diktatur till dagens pulserande Medelhavsresmål. Vi letar upp några av landets guldkorn, från kända till mer okända orter, världsarv och vackra vildmarker. Även om Albanien har stora problem och många utmaningar framför sig på sin ”förvandlingsresa” är det vänligheten, hjälpsamheten och att man känner sig trygg på ett gammaldags sätt som oftast gör starkast intryck på dig som turist. Vi upplever utvalda delar av Albanien och smakar på näst intill gourmetmat tillsammans med vår svensktalande lokala guide och ciceron Josif Paparisto.
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Ingår i resan

 • Flyg från Arlanda t/r, flyg från Kastrup mot förfrågan.
 • flygskatter och avgifter
 • bussresor enligt program i Albanien
 • sju övernattningar i dubbelrum 
 • svensktalande lokalguide
 • utflykter och entréer enligt program'
 • en vinprovning
 • sju frukostar
 • en ”fika”
 • sex luncher
 • sex middagar
 • måltidsdryck i Albanien; 1-2 glas husets vin eller öl/läsk/juice samt vatten och i de flesta fall även kaffe
 • dricks till busschaufför med flera
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Mer information

Se över ditt Reseskydd – avbeställningsskydd och reseförsäkring ingår ej i resans pris.

Läs hela programmet för 2023 år resa här

Program Program Albanien

 • Dag 1 Ankomst och transfer till hotellet

  Vi flyger med Lufthansa/LOT från Kastrup/Arlanda via Frankfurt eller Warszawa till Tirana. Vår svensktalande guide möter oss på flygplatsen i Tirana när vi landar, vid 23-tiden, och vi tar oss en kort sträcka med buss till vårt mycket fina hotell i centrala Tirana. (På resan i september landar vi vid 17-tiden). Vi bor två nätter i Tirana innan vi beger oss söderut till Gjirokaster där vi bor två nätter, vidare mot kusten och badorten Dhermi för två nätter och resan avslutas med en sista natt i Berat. Genom att bo på olika platser kan vi utforska stora delar av Albanien och täcka in de allra bästa platserna i detta lite ”oväntade” land. Vårt hotell i Tirana håller hög klass och har ett suveränt läge på huvudgatan i hjärtat av staden, med gångavstånd till alla stora sevärdheter. Hotellet är omgivet av en stor medelhavsträdgård och erbjuder en fin utomhuspool som är uppvärmd av solens strålar.

 • Dag 2 Tirana

  Idag väntar Albaniens huvudstad Tirana med sina färgsprakande byggnader. Vi börjar dagen med en busstur genom Tirana till Bunkart1, som ursprungligen byggdes 1972-1978 för att husera alla regeringstoppar, inklusive Hoxha själv, i händelse av ett kärnvapenkrig. Efter kommunismens fall stod bunkern länge oanvänd, och är nu ett museum sedan april 2016. En fantastisk sevärdhet, om än med en grym historia. Efteråt gör vi en intressant guidad promenad genom de centrala delarna av Tirana med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skanderbeg torget stod för inte allt för länge sen diktatorn Enver Hoxha staty. Vi ser det mystiska Kvarteret Blloku, den förbjudna staden i det stängda landet, där landets ledare levde skyddat och utan insyn. Vi äter en gemensam lunch under dagen, har lite ”egentid” och avslutar dagen med en god middag på en av Tiranas trevliga restauranger. 

 • Dag 3 Gjirokaster

  Vi checkar ut från hotellet i Tirana och beger oss söderut. Vi stannar till för en gemensam lunch i en fin agriturismo, och fortsätter därefter vår resa vidare genom vackra landskap mot vårt slutmål för dagen, stenstaden Gjirokaster. Under eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell som ligger i den gamla stadskärnan. Gjirokaster är en världsarvsstad tack vare den särpräglade ottomanska arkitekturen från 1600-talet. Hundratals boningshus med karaktäristiska tak av sten, träbalkonger och vita stenväggar. Vi besöker ett boningshus från 1700-talet innan middag på en av Gjirokasters mysiga restauranger.

 • Dag 4 Albanska landsbygden med gårdsbesök

  Den vackra Unesco-staden Gjirokaster kallas även staden som glimmar eftersom kalkstenen på gågatorna och taken på stenhusen skimrar när det regnar. Vi lär känna ”staden med tusen steg”, byggd på de branta sluttningarna i Drinodalen tillsammans med vår mycket kunniga guide.

  Att komma ut på landet i Albanien är som att åka 100 år tillbaka i tiden, byarna är ålderdomliga och längs vägkanten vandrar ofta åsnor. Vår guide tar oss med ut på landsbygden till en by nära Gjirokaster för att vi ska få en insyn i livets utmaningar ute på landet i dagens Albanien. Vi besöker en familj som även tar emot oss som matgäster, det blir ett speciellt möte där vi får höra om familjens egen historia, deras biodling och se oss omkring på gården och i den lilla byn tillsammans med vår värd. Lunch eller middag på egen hand.  

 • Dag 5 Butrint

  Vi checkar ut från hotellet i Gjirokaster och beger oss ut mot kusten vid Ksamil och Joniska havet. En vacker bussresa väntar oss, över berg och genom dalar till Butrint. Med stopp vid mandarinodlingar innan vi reser tillbaka i tiden då vi besöker Butrint, en stor och mycket stämningsfull arkeologisk fyndplats, drygt 3000 år gammal. Butrint har varit både grekisk koloni och romersk stad. Det är en fantastisk och fantasieggande upplevelse att dröja en stund i amfiteatern, att flanera bland pelare och portaler och i det gamla badhuset som omges av frodig grönska och där salta, varma havsvindar sveper in. Även Butrint är upptaget på Unescos världsarvlista. Vi äter lunch på en av serveringarna längs den vackra havsbukten. Resan fortsätter efter lunch utmed Joniska havet till Dhermi, en liten badort vid den albanska rivieran. Vi checkar in på vårt hotell tidig kväll, lagom till middag.

 • Dag 6 Dhermi

  Idag tar vi en liten paus och kopplar av vid havet. På förmiddagen finns tid att njuta av stranden och det turkosblå vatten på egen hand. Vill man istället aktivera sig finns möjlighet att följa med vår guide till byn Dhermi på en kortare vandring med fina vyer. Lunch ingår under dagen och lite senare gör vi en utflykt till Himare, där den ”nya” delen är en fridfull semesterort med en fin strandpromenad. En inbjudande plats för att slå sig ner och njuta av något gott att dricka. Den gamla delen av Himare har gamla hus med nallebjörnar hängande utanför porten… Middag intas på en restaurang längs havet i Himare.   

 • Dag 7 Berat

  Vi checkar ut från hotellet i Dhermi och styr bussen i riktning mot världsarvstaden Berat, en av Albaniens stora sevärdheter. Berat är även kallad ”staden med de tusen fönstren”, detta på grund av sina historiska hus med många fönster som är byggda på terrasser längs klippsidan. Vi äter lunch och tar en kort promenad uppe på borgen i Berat innan vi checkar in på vårt hotell.

  Dagens avslutas med en oförglömlig busstur till en av traktens vingårdar, här väntar oss en rundvisning, provsmakning och middag med lokala smaker. Albanien är ett intressant vinland, då man var en del av den tidiga vinutvecklingen i Europa. Vinkulturen har dock påverkats kraftigt av det Ottomanska riket då vinproduktionen i princip försvann helt för att sedan blomstra en period tills man hamnade bakom järnridån, då vinkulturen återigen fick sig en törn. Idag jobbar man för att höja kvalitén och man fokuserar mycket på de inhemska druvorna.

 • Dag 8 Hemresa

  Vi checkar ut från hotellet tidig morgon och styr bussen mot Tiranas flygplats. (På resan i september besöker vi Durres med lunch och guidad promenad innan vi åker till flygplatsen). Man kan säga att cirkeln är sluten, och vi har på vår resa runt i landet fått se och uppleva ett stort spektrum av Albaniens varierande natur, historia, arkitektur och kultur. Mycket att smälta och ta till sig. Planet avgår från Tirana och vi mellanlandar i Wien eller Warszawa på återresan till Kastrup/Arlanda.
   

Färdledare

 • Josif Paparisto

  Guide & färdledare

  Josif Paparisto säger själv att han är en tvättäkta alban, född och uppvuxen i Tirana, Albaniens huvudstad. I det kommunistiska Albanien ansågs han ha en “dålig biografi” och fick inte studera vad han själv ville så Josif utbildades till kemist.
  Han tar oss med till sina smultronställen i Albanien och gränsande länder.
  Han hälsar er hjärtligt välkomna till hans Albanien och Balkan.